Да то је оно што сам покушао оном горе лику да објасним везано за електро SUV и домете и поузданост и како се на то гледа у озбиљним фирмама и организацијама, али сам одустао
Odustao si nakon što ti je lik odgovorio i objasnio da pišes besmislice. Sa objašnjenim primerom nepostojeće makadam offroad vožnje na relaciji Pirot Crni Vrh.
Što se tiče ostalog, sve prazna i šuplja priča. Ja pitah da li je neko vozio Teslu i koliko traje punjenje iste, dobijam odgovor Pera je išao iz No do Srb. Ok, poštujem i razumem (i što kaže Mitar ja te hiljade km ne bi vozio ni da mi plate) ali isto tako imam prijatelje koje vole da se pomeraju po globusu na taj način i ne da im nije teško već uživaju iako je čak i finansijski poprilično neisplativo. Letos su ispred mene u redu za trajekt čekali Ioniq 5 i tesla Y sa NO tablicama tako da to za mene saznanje da se neko zaputio na dalek put nije nikakvo čudo, entuzijasta na ovom svetu kolko oćeš. (Iako po rvackim i slovenačkim putevima ima najviše EV sa austrijskim tablicama.) Mene stvarno zanima koliko traje punjenje Tesle, ispravite me ako grešim, negde sam nekada pročitao da imaju najbrže punjače. Ako se onaj odgovor od 20 do 80% za 30min odnosi na Teslu onda se izvinjavam što ponovo pitam, nije najjasnije napisano.
Napisah konstataciju iz testa da je cena kW na putu bila takva da su egal troškovi EV i SUS, odgovarate mi da je kod kuće zanemarljivo ili skoro pa džabe a da za teslu važi spec. cenovnik i niža cena kW na brzim punjačima. I sve to nakon što detaljno objasnih kakav je problem u Srb ako kao ja živite u stanu. Kod mene će to možda nekad i da se reši-razreši, ogroman broj, preovlađujući, stambenih zgrada u Beogradu konkretno nema garaže, ta obaveza je u izgradnji novih objekata uvedena tek pre nekih 20-tak godina. I opet ima muljatora koji izgrade zgradu bez garaža. Nekako na kraju dobih nešto nalik na potvrdu da je to (egal cena) možda tako ako se puni na javnim brzim punjačima.
Cena EV je u Srb još uvek visoka, Spomenuo sam Tucson jer smo pisali o Ioniqu. Početna cena Tupsona je 28k eura a Ioniqa 5 je sa akcijom i nesigurnom subvencijom države od 5k pre nove godine bila 38,5k (neko je baš na ovoj temi pisao o ovoj ceni i da je zainteresovan za kupovinu) . Prema aktuelnom cenovniku petica startuje sa 48k. i opet,
@Dautovic, za mene je u NO svaki EV debelo subvencionisan. Možemo da kažemo da je to stvar semantike, za moje poimanje to dranje sa porezima i taksama onih koji žele da voze SUS i lite poreskom politikom prema EV je subvencija za potonje. Plus one dodatne pogodnosti tipa žuta traka... vas zaista teraju da kupujete EV, kod nas nije baš tako.
Na registraciji nema nikakve uštede ako se vozi bilo koji lite 48V hybrid.
Cene servisa, malo jasnije ali nedovoljno, verujem da je jeftinije održavanje ali to nije ne znam kakav trošak , servisni intervali su sada produženi i kod novih SUS, uglavnom na 30k km.
Što se tiče finalnog troška +/-, razliku između SUS i EV zaista skoro niko ne može unapred da izračuna, može na kraju da bude i vako i nako. Posebno sa ovim divljanjem cena u zadnjih par godina.
Suma sumarum, za mene u ovom trenutku još uvek ne postoje uslovi i objektivne okolnosti koje bi me naterale/navukle na kupovinu EV. Što ne znači da se jednog dana to neće promeniti. I svakako me ova tema interesuje, u suprotnom sigurno ne bih gubio vreme na istoj.