Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Čovek ima 2 ili 3 acc i čak mu se iz nicka vidi da mu je drugi acc da troluje po forumu i AMD botuje.

Ako si nekda čitao pravla foruma, mogao si da saznaš da je to veoma kažnjivo, a lako se dokazuje. Tako da treba da prestaneš da klevećeš bez osnove.

A jeste lepa... :)

Pa nisu baš iste, ne vidoh ni jednog momenta da AMD pokušava da stavi fake frejmove na isti slajd sa native performansama. AMD je svetlosnu godinu poštenija kompanija. nVidia je bukvalno kao oni prodavci na buvljaku sa megafonom pristup. Navali narod samo danas, još malo pa nestalo, kupiš 5070, dobiješ 4090 performanse, ko kupi danas dobije oštrač noževa gratis :D

@Bosla
To sto bustuje 3100 je normalno, cak i za non oc model, nego se partneri dosetili da naplate binovanje na foru, pa oc karte imaju bios koji busta 3100 bez icega. E sad, kada se undervotuje karta, +clock, dodje na bezmalo isto, tj. moze razlika izmedju binovane i obicne karte da bude 2-3% razlike, ako i toliko. To su one slepacke Nv fore sto su naucili, pa OC model kosta 50e gore, kao da smo mi sisali vesla. Sve XT karte bustuju preko 3200 lagano, moze jedna u 100 da nece, ali svaka ce na 3100.
u potpunosti si upravu. Uz malo igranja sa amd drajverima bez problema grafika radi boost do 3400 a nisam se ni trudio da se igram sa frequency offsetom jos uvek - aka samo undervolt i power limiti.

u potpunosti si upravu. Uz malo igranja sa amd drajverima bez problema grafika radi boost do 3400 a nisam se ni trudio da se igram sa frequency offsetom jos uvek - aka samo undervolt i power limiti.
Pitanje samo da li je stabilno. Sa druge strane, koliko sam video po testovima, limitirajuci faktor je bios na nekim kartama. Kakve su ti temperature memorije?

ne ide preko 85 posle par sati igranja diabla4 / lost arka ... i to na momente samo uglavnom je 5-10c ispod toga tokom samog igranja. Video sam blizu 90c temperature samo a i to opet na momente samo prilikom stress testa sa 3d markom. Undervolt od -100mv je nestabilan u cyberpunku ... sve ostalo sto sam probao prolazi. Tako da sam "settle" na -90mv gde i cyberpunk radi kako treba. Zanimljivo je ako se power stavi i na -1% ili -5% ili -10% - boost ne prelazi ~3000 u istim uslovima ako je na 0 ili u plusu ide i i do 34xx

Polako, sve ce to da se slegne za jedno dva tri meseca kad svi sa neizdrzom isprazne novcanike i posle toga prodaja ode u cabar.
Taman ce tad za tebe i mene da izadje RX 9060XT sa Navi 48 za 300e i svi srecni :ROFLMAO:

Ide ko alva kod Amera

@Bokii99 'oce, kako nece :). Navi44 x8 8GB :D

Ovaj red ispred MC k'o red na pumpi kod nas 90ih.

Još jedan spam offtopic i ide se na hladjenje na određeni period.

Poznanik koji zivi u Belgiji (ne znam kako se kaze gastarbajer na flamanskom :D) je tako na nekom online retaileru rezervisao 3070 po MSRP (samo rezervacija, odnosno lista cekanja... a placanje tek po realizaciji). I posto je bila mining jagma, kartica ni za lek. Zaboravi on na to jer nije bilo lagera preko mesec dana.
Kad jedan dan stize mejl, kartica vas ceka tu i tu, po MSRP. Skalper (preprodavac) ludilo jos nije jenjavalo, i on zavrsi sa ASUS MSRP kartom kad su svuda kostale +100%...

A eto US druga prica... evo vama pare nazad, pa nadjite vi gde ima..

Mada nije skroz ni do US... ovde sad AMD zateze stvari jer je dotirao samo za prvi batch da bude MSRP, a posto ne postoji AIB referentna, na volju proizvodjacima kako ce da zacepe cenu svojih modela (XFX ludilo cene npr).

Poslednja izmena:
Uzeta 9070xt :) sad jel bi neko hteo da mi slika kako on podesio Adrenalin za igre, savrseno bi bilo ako neko igra cs2 (ex csgo) posto bih da max smanjim latenciju?
Ovo sto nalazim na google svaki tutorijal drugaciji i dosta toga nije primenljivo za kompetitivne igre.
Do sad sam koristio Nvidia gpu i taj kontrol panel znam unatraske, ode ne znam gde bijem i sta uopste menjam i zasto.

AMD je hteo karte da preceni, da se razumemo, nego 5xxx paper launch i kuknjava velikih tjubera im promenila misljenje. E sad, pitanje koliko su AIB-i naručili komada, verovatno sve što ima, na šta su dobili povracaj, delom ili ceo, to je pitanje. Problem je u tome sto su isti stavili mozda trecinu cipova u MSRP modele, a ostatak u precenjena njesra, jer nisu dovoljno zaradili para od 5xxx serije, pa se mozda vade na AMD. Ne znam kako Sapphire ima karte po MSRP cenama, kako im Nitro kosta 730$, dok XFX(gramzivci, isla prodaja dobro 7xxx modela, pa se uobrazili) kao da nema nijednu kartu sa MSRP cenom.
Moje misljenje je da su partneri gori od AMD i Nv zajedno, da su namerno stavili mali broj u MSRP karte, kako bi vise zaradili na kiceraj modelima, jer znaju da 5xxx karti nema ni na vidiku, a mi ocajni za novim kartama. Kada se kiceraj nagomila, kada ne bude isla prodaja, sve ce to dole.
Negde sam procitao da partneri kao nece uzimati nove kontigente dok im AMD ne vrati pare ili sta vec. Verujem da ih AMD primorava da odredjen % gpu-ova bude MSRP, i da oni odbijaju takav dil. Naravno, ima onih koji ce prihvatiti, tako da ce biti karti, samo pitanje koji modeli.
Da sam AMD, uvalio bih ja svima njima, ceo kontigent bih dao Sapphire-u, cekao bih za pare ako treba, rekao im 50% MSRP Pulse mora da bude i vozi, a ostali neka se puse.

Slicna iskustva kao i Roman sa mojom karticom. Undevolt radi odlicno - dobije se upravo tih 8-10% o kojem on prica ako se i memorija overclockuje pored undervolta, sto je poprilicno impresivno.
Slazem se sa njim da se apsolutno nista ne desava sa max freq. offset ako se ide u plus ... u minus radi. Takodje power limit se cudno ponasa ...

Podesavanja ispod su daleko od optimizovanih - ima mesta za jos "tweaking-a" ali ovo je safe. Proslo preko 2h memtestvulkan za mem oc , za undervolt je i 90 prolazilo ali sam dobio driver timeout u jednom momentu - nisam siguran da li je bilo do memorije / voltage u tom momentu ali nisam hteo da razmisljam . Svakako ovako prolazi stress test 3dmark + 2h igranja u Cyberpunk i sate i sate u D4/Lost ark.

Razlog za -10 power limit je - minimalni - par procenata gubitci u performansama - daleko manji od 10% kolko skine power , a grafika sa ovim podesavanjem ne ide preko 270w , sto makar za moj model je razlika da li ce cooler da se vrti da ga cujem ili da bude kompletno silent kao i hladnija overall. Na -10% je apsolutno silent , dok na 0 - boost clock poraste , power consumption ode na malo preko 300w i fan povremeno postane bucan.
Trenutna podesavanja (fast memory timing pravi minimalnu razliku a potencijalno moze izazvati nestabilnost tako da za sad sam ostavio na default).
9070xt_undervolt.jpg
HWINFO posle par sati igranja sa ovim podesavanjima samo bez memory OC-a, njega sam kasnije uradio posto sam podesio stabilnost undervolta... u pozadini svo vreme runovao HWINFO, uglavnom lost ark i nesto kratko cbp77
hwinfo.jpg
Igracemo se jos ovih dana da nadjem max stabilne vrednosti , ali zadovoljan i ovako za sad.

Poslednja izmena:
Nekada takr GPU-a neće ići toliko ako se u jednačinu doda i i OC memorije. Treba probati prvo odvojeno, pa posle videti da li je stabilno kada ze radi OC oba.

Proslo preko 2h memtestvulkan za mem oc
Samo da ti prenesem neko moje iskustvo sa 7800XT i memtest_vulkan- obrati paznju tokom testiranja da li ti ekran flicker-uje, kad si na granici stabilnosti test nece pokazivati greske ali ces mozda imati taj flicker tj. delovi 2D slike ce na delic sekunde zatrepereti sa crnim/korumpiranim prikazom.

Nisam klokovao moju 6650XT (samo undervolt), ali se secam davnih dana na 7850 da kad memoriju malo kloknes, onda izabere kartica "labaviji" strap, tj set tajminga i onda npr na 1250 (fabricki) radi brze nego OC na 1300, tek tamo negde na 1325 dodje neki sitan boljitak od OC memorije u odnosu na 1250.

Da l' RX pati od toga, ili su odavno prevazisli to? I dalje ne planiram OC, nego me kopka da li i dalje postoji ta "naobicnost" u ponasanju.

Nije to ni najmanje neobicno, vec standardna pojava, svaki rudar bi je mogao objasniti. Jednostavno, jedan set latencija je od jedne vrednosti do druge, ako samo za 1 predjes tu vrednost ulazis u opseg gde bios koristi labavije latencije. Pa moras da dizes V memorije i/ili da ucitavas custom strapove kroz nov bios (poznata pojava flashovanja biosa). Takodje, za razlicite proizvodjace memorije si morao i razlicite latencije da koristis...jako slicno, skoro isto maltene ram memoriji za pc. Niza latencija-nizi klok, ili moras da dignes V za isti klok

Nije to ni najmanje neobicno, vec standardna pojava, svaki rudar bi je mogao objasniti.
Znam sta je, ali secam se i vremena pre strapova. Pa trazis vbios editor kojima si mogao da "cacnes" odredjeni tajming u HEX obliku da se bolje klokuje (ne ceo strap, vec na nivou jednog jedinog tajming). Strap je samo set tajminga za odredjenu brzinu. A jos pre toga si imao DIP podnozja da mozes da dodas vRAM (tipa ima 2MB, mozes da dodas jos 2), i vBIOS isto u podnozju... ali to je offtopic.

Znaci, strapovi su tu da ostanu...

Tezak krs od BIOS-a, naprosto se vidi nivo kopanije da nije ASUS i MSI recimo. XFX, Powercolor i slicni naprosto precesto imaju ovakve brljotine od podesavanja. 80C i 900rpm je besmisleno. Ne treba korisnik da podesava FAN curve, za tu klasu karte, za tu cenu to mora da radi out of the box optimalno, znaci 1200+ rpm i 70C recimo.

To zato što se ljudi opterećuju da hoće što tiši računar. Eto im tiši, pa nek im se usijavaju karte :D

Razlika u temp memorije stock i 48% nekih 10-12c, što nije malo uopšte, a veruje da se ni na tih 48% karta ne čuje. Zato sam i rekao da mi se ne sviđaju temp memorije uopšte, a ono ispade da karte imaju mnogo los fan curve. Nije mi bilo jasno da je jezgro na 50-55, a memorija na 90, i to bezmalo sve karte.

Ma sve karte na full cover block i reši se sve. Em najtiše, em najhladnije

Pozdrav, gde ima da se uzmu grafike? Nisam pratio tehnolohiji zadnje vreme. Koliko čitam u G......nu su najjeftinije? Vidim da ima Gygabyte 9070 XT za 110k

Vrh Dno