Šta je novo?

ATI Catalyst/AMD Crimson - diskusija, pitanja, linkovi

Instalirao 24.12.1,nego se pitam ima li novijih a trenutno nema.

Nisam bio siguran u koju temu ovo da postavim, može ovde ili u RTX 4000 temu. Interesantno poređenje u svakom slučaju:

nVidia drajver jak na Windowsu a slab na Linuxu dok je kod AMD-a uglavnom obrunuto, čak iako se koristi Proton translation layer tj. nije nativno.
To je verovatno zasluga Steam Deck-a i optimizacija za to parče hardvera.

Čudno, ja sam na Linuxu imao više problema sa AMD drajverima. Zbog AMD drajvera sam i batalio Mint pre par godina. Da li drajver ide ispred ili iza Protona-a ? T,. Linux ili windows drajver ?

AMD drajver je slobodni tj. dolazi sa operativnim sistemom, ne instalira se dodatno. Postoji i takozvani vlasnički koji razvijaju u AMD-u ali osim podrške za neke specifične stvari, nije za preporuku. Ovaj slobodni drajver razvija zajednica, a najviše Valve ulaže u taj drajver i ceo open source AMD grafički stack jer im je u interesu. Oni takođe sponzorišu i Proton.

nVidia drajver je vlasnički, jer nVidia nikad nije objavila specifikaciju do kraja kao što su to uradili iz AMD-a, tako da sa tim drajverima ima dosta problema. Postoji i nVidia drajver koji razvija zajednica ali ni ni blizu na istom nivou kao AMD ili Intelov drajver.

Ja sam tada imao Rx 570x i postoje drajveri za Linx na AMD sajtu.
1740420136323.png
Postoje i za sve ostale.

Postoje, ali kao što rekoh to ti je lošija varijanta pošto na tom drajveru rade samo inženjeri AMD tj. slabo išta razvijaju dok ovaj slobodni drajver razvijaju inženjeri koje plaća Valve.

Postoje, ali kao što rekoh to ti je lošija varijanta pošto na tom drajveru rade samo inženjeri AMD tj. slabo išta razvijaju dok ovaj slobodni drajver razvijaju inženjeri koje plaća Valve.
To je samo delimično tačno.

AMD drajveri (a i ostali) se sastoje iz, da uprostimo, dva dela - kernel i user space deo:
  1. Kernel deo postoji samo u open source varijanti i inženjeri AMD-a definitivno aktivno rade na njemu. Svakako, Valve, Igalia i još neki dodatno doprinose razvoju. Ovaj deo je zadužen za inicijalizaciju GPU-a, prikaz slike (video modovi, sync, HDMI/DP output signal...), power management, memory management i druge low level stvari. Ovo je možda i kompleksniji deo celokupnog drajvera jer zahteva low level programiranje.
  2. User space deo implementira OpenGL, Vulkan i druge grafičke API-e tako što se high level funkcije prevode u intermediate jezik (Galium/TGSI) kog onda kernel deo razume i pušta na GPU za izvršavanje. Ovaj deo postoji implementiran u dve varijante, open source i closed source. Npr. za OpenGL i za Vulkan, AMD inženjeri aktivno rade na razvoju open source varijante OpenGL-a. Valve, Igalia i ostali svakako dodatno doprinose. Closed source OpenGL im je raspad i slabo se radi na njemu. Kod Vulkana je malo drugačija situacija. Tu su AMD inženjeri više fokusirani na svoju closed source varijantu (AMDVLK). Open source varijantu (RADV) više razvijaju Valve, Igalia i ostali.
Ukratko rečeno, inženjeri AMD-a jesu poprilično involvirani u razvoj open source delova, ne samo u svoj drajver zatvorenog koda tako da nije da Valve stoji iza svega. Valve je svakako značajan doprinosilac i finansijer ali daleko od toga AMD ne angažuje svoje inženjere na open source delovima.

Poenta je da drajver koji skines sa AMD sajta je uvek bio i ostao raspad. Sto oni kao kompanija to dozvoljavaju nas korisnike nesto i ne zanima. Kao i drugi korisnici imam horror price sa drajverima iz rx480/580 dana. Linus je rekao da je nVidia najgora firma sa kojom su saradjivali i cinjenica je da im drajver nije bas najbolji (nije ni dobar mnogi bi rekli), ali u odnosu na drajver sa AMD sajta, ono je spejs satl.

Da, nikada nisu dobro podržavali Linux, u stvari katastrofalno. Uvek je bio bolji built in driver ali ti slabo stoje sa kontrolama. Ni blizu Adrenalinu na windowsima. .

Ne znam koliko pomno pratite ali stanje sa AMD drajverima generalno se bukvalno preokrenulo naopačke u poslednje dve godine. Drajveri tj. installer skinut sa AMD sajta nikad nije bio dobro rešenje za većinu korisnika. Uvek je preporuka bila da se drajveri instaliraju kroz pakete za specifičnu distribuciju. Tako je tako i danas samo što postoje uredno napravljeni paketi i sa open source i sa closed source drajverima i skroz su transparentno podržani a mogu čak i da se kombinuju na istom sistemu. AMD je sad bukvalno podržan out-of-the-box.

Na Linux-u sam uvek furao nVidia grafiku jer su drajveri radili super, sad su oni postali krš. Pratim nVidia developer forum, zasipaju ih Linux korisnici sa žalbama. Za jednu malu SFF mašinu koju sam pravio za dnevni boravak sam odabrao AMD i efektivno nisam mogao da verujem kako stvari glatko funkcionišu. Kapiram da je Valve najveći pokretač iza svega toga.

Što se tiče Adrenalina tj. GUI-ja za podešavanje drajvera, na Linux-u je i to u poslednjih par godina takođe dovedeno do zavidnog nivoa. Ima npr. odličan LACT:

Možda nije fancy izgleda ali ima moćne opcije.

Sve se ovo u stvari svodi na interes na tržištu. Linux jedva drži 2% učešća na tržištu po Steam statistici a od toga je AMD GPU-ova još manji deo. Da nema Valve-a kome jednostavno treba AMD i dobri drajveri za njihove planirane uređaje i kvazi konzole, mrka kapa bi bila.

Neznam sada ali pre nešto više od godinu dana sam potpuno batalio Mint kao dual boot baš zbog tih drajvera za AMD GPU. Ni standardne postavke nisu radile a kamoli neka podešavanja. Ako neki program zatraži promenu frekvencije odmah sve pošandrca. Built in drajveri su još nekako i radili ali nameštanja, zaboravi. Linux u VM-u, zaboravi i na osnovna podešavanja.

^To.
Na yt svaki drugi video "Linux faster and better than windows"...
Ne, nije.
Istina je popravio se drasticno poslednjih godina, ali ne zna da koristi i dalje power opcije koje dolaze uz nov hardver.
Testirao sam i gaming i u nekim slucajevima jeste bio brzi od win-a gde se igra nativno pravila za vulcan api.
Tamo gde je bio brzi a nije nativno igra pravljenja za vulcan, nego je dx emuliran preko protona, je to bio jer je polovina efekata falila ili nije bila dobro emulirana, pa samim tim nije ni zahtevala kalkulacije i draw callove. Znaci dual sistem, skidao shotke i iz linuxa i windowsa, sve bilo na ultra u oba - na linuxu je izgledalo kao da je na medium grafickim podesavanjima.

Linuxasi se isto tripuju na open source software. Zao mi je gospodo ali gimp nije ni do kolena photoshopu, ona libre office cuda izgledaju kao notepad u odnosu na ms office. Od svih njih jedino se Blender drzi kao open source da covek kaze da program stvarno kida premium paid konkurenciju.
O tome koliko je lako pokrsiti onaj njihov gui, koliko linux i dalje nema pojma da sam prepozna wifi usb antenu i instalira makar one osnovne drajvere, pristup particijama kao da pristupam fort nox-u (36 kredidencijala moram da kucam za svoje hardove svaki put kad hocu muziku da slusam), i ostalim trivijalnostima bolje i da ne pricam.

Linux je samo dobar ako imate neki krs od masine koji koristite za kucanje teksta, neki lite coding i mozda zezanje sa mrezama. Kraj. To je to.
Za sve ostalo mora covek da bude tezak mazohista.

Nnnnnnnnda. Linux je toliko loš da je Valve odlučio da ga turi na SteamDeck... i buduće mašine koje ima u planu.

Klasičan hejt, besmislena poređenja i širenje dezinformacija.

Igračke se ne računaju a iza njih je modifikovan. Nisu ni svi Linux-i isti.

Nnnnnnnnda. Linux je toliko loš da je Valve odlučio da ga turi na SteamDeck... i buduće mašine koje ima u planu.

Volvo je firma, njima se vise isplati da ne plate licensu microsoft-u da se windows nadje na njihovom proizvodu, a da li je to najbolje resenje po krajnjeg korisnika nije neki faktor u racunici.

Uzmi koristi steam os za igranje, narocito ovih modernih naslova.
I dare you.

Nikakve dezinformacije i hejt vec cisto iskustvo i davanje sanse u mnogo duzem periodu nego sto sam prvobitno bio spreman da zrtvujem.

Poslednja izmena:
Tema su AMD drajveri. Nemam nameru, interes niti vreme da bilo koga u bilo šta ubeđujem. Iskustva su različita i ja sa time nemam problem. Ako neko vidi vrednost u ovome što sam imao da kažem za stanje/napredak po pitanju Linux drajvera za AMD grafičke, super, ako nema, opet super.

Ocekuju se uskoro novi modovani R ID drajveri.

Current Driver Development​

• Several issues related to the driver package were resolved during development.
  • A generic device ID has been added for the AMDGPU family section to address issues caused by Windows Server unexpectedly changing the device ID
  • The GPU Toolbox now automatically detects the installed driver version to prevent accidental overwriting during import/export operations.
  • Querying GPU Toolbox presets is now twice as fast, thanks to the implementation of an indexing mode.
  • More than 6,000 device IDs have been registered since the AMD 24.4.1–25.1.1 development cycle.
  • The missing AMD BDCode display, which had been removed since version 24.7.1, has now been reintroduced.
  • An error loop that occurred when opening the GPU Toolbox if the Radeon ID driver was not detected has been fixed.
  • The GPU container has been updated for systems with switchable GPUs running Windows 11 24H2 or Windows Server 2025.
  • The missing GPU container issue has been fixed for users running Windows Server 2019 and Windows Server 2022.
  • Fixed system freezing issues that occurred when MSI Afterburner attempted to overclock GPUs for running AMD GCN 1/2/3 Kernel versions 2109 or 2110.
  • Resolved color corruption problems on Windows 10 version 1909 or later when using certain AMD SoCs, such as Kabini, Temash, and Kaveri.
  • Resolved dx11 corruption issues on Ryzen Vega APU's on latest kernel such as 2320 or 2330

Zar ne testiraju jos,ovo beta?
Moze li link na pp ako jos nije javna?

Lose smo smo se razumeli,ja sam pisao o modovanim R.ID drajverima,takozvani Nimez.

Zadnji AMD i zadnji R.ID drajveri za RX580.

Prilozi

• 1741201832636.jpg
    1741201832636.jpg
    290.7 KB · Pregleda: 46
  • 1741201832662.jpg
    1741201832662.jpg
    285.5 KB · Pregleda: 41
Ne mogu da apdejtujem post,konacno kad monitor ode u sleep ne pali mi vise ventilatore na kartici,svaka cast.

Ljudi jedno pitanje,na amd sajtu uopste nema drajvera za 9070 seriju.

Kad skinem ono da sami prepoznaju i idem na auto detect izbaci error 182(nismo prepoznali hardwer)?

Prvo sam instalirao one neke 24 nesto i izgleda da mi je radila integrusa jel se sve vuklo u windowsu a adrenalin je izgleda video kartu kao gpu2 a drzao integrisanu kao aktivnu.

Kad sam to deinstalirao sad u win sve radi ok sa basic win drajverom ali ne mogu da instaliram drajvere jel kao ne prepoznaje? tai error 182.

Hoce to sad biti reinstalacija win jel ne verujem da nova grafika ne radi?

Pokrenuo sam WoT i ventilatori se vrte ali u garazi se sve vuce naravno jel nema drajvera i adrenalina.

Disable sam integrisanu u bios posle svega ovoga.

Ja ne znam sta je to odjednom tako zakomplikovano?

Zato su onda verovatno i onoliko nestabilne performanse po testovima 😁

Znaci za izludeti....vec sam poceo da se preznojavam i da gledam jesam karticu ubacio kako treba,jesam li dobro spojio osmopince....😤

Vrh Dno