Šta je novo?

Zamena za skype

TwistedMind

Čuven
Učlanjen(a)
30.05.2009
Poena
715
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-13600KF & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Gigabyte Z790M AORUS ELITE AX
RAM
Corsair VENGEANCE 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C36
GPU
ASRock RX 6700 XT Challenger Pro 12GB OC
Storage
1TB Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD
Zvuk
FiiO K7 + HiFiMan Sundara, Soundpeats H1 TWS
PSU
Seasonic Prime PX 850W Platinum
Kućište
Cooler Master Storm Trooper
Monitor
2x ASUS MG279Q
Miš & tastatura
Logitech G502 LIGHTSPEED & Asus ROG Falchion MX Brown
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pametni uređaji
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Potrebna mi je neka pristojna zamena za skype koji se ukida uskoro.
Problem koji imamo je što većina chat aplikacija zapravo nisu chat aplikacije. Guraju se kolaboracije, agende, produktivnost, AI.... 1000 gluposti i neko šarenilo podataka na sve strane, dok je nama potreban najobičniji chat.
Imamo korisnike koji nisu vični digitalnim servisima pa sve malo komplikovanije aplikacije padaju u vodu, a neke od njih su i skupe zbog stvari koje ne bismo koristili.
Uslovi
Imamo 20ak korisnika.
plaćanje nije problem, ali ne može da košta 300eur mesečno. recimo do 2 eur po korisniku max, ali svakako bolje besplatno.
Imamo mogućnost za self host. Matrix mi izgleda prekomplikovano za podesiti. Sa jedne strane je najbolje da neko drugi brine o serveru i uslugama, ali već smo nekoliko chat servisa promenili zbog neželjenih izmena na koje nemamo kontrolu. Sa druge strane, nije baš da imamo administratore koji bi održavali self host.
obavezni klijenti za android, ios i naravno windows (čak i za win7)
što čistiji interfejs
fajlovi se šalju, bilo bi dobro da postoji podrška za to, mada bismo na kraju i našli alternativu.
ne možemo koristiti aplikacije koje zahtevaju naloge preko mobilnog telefona poput viber, telegram.

To je otprilike to.

U OP nisam napisao sta bismo izbegli i zasto.
Slack je jedan od programa koji smo napustili. Mnogo je bilo prica oko povrede privatnosti, ai training modela na racun konverzacija korisnika... Na skype smo presli upravo sa slacka, a njihova politika se ni do danas nije popravila.
Diskord je odlican i to je bio predlog vecine i kod nas, ALI, ja ne verujem da bi se svi snasli sa diskordom. Dovoljno je da udju u pogresan server i nece znati kako da nadju put nazad prema PM ili pravom serveru. Jos jedna stvar koja me nervira je sto je kao Viber, prepun gluposti, emojija, reakcija :mad: . Voleo bih da je vise svedeno.
Spark izgleda interesantno (openfire server). Nemaju official android i ios app, ali pretpostavljam da bilo koji xmpp klijent radi posao. Ovome cu posvetiti malo vise vremena.

Potrebna mi je neka pristojna zamena za skype koji se ukida uskoro.
Problem koji imamo je što većina chat aplikacija zapravo nisu chat aplikacije. Guraju se kolaboracije, agende, produktivnost, AI.... 1000 gluposti i neko šarenilo podataka na sve strane, dok je nama potreban najobičniji chat.
Imamo korisnike koji nisu vični digitalnim servisima pa sve malo komplikovanije aplikacije padaju u vodu, a neke od njih su i skupe zbog stvari koje ne bismo koristili.
Uslovi
Imamo 20ak korisnika.
plaćanje nije problem, ali ne može da košta 300eur mesečno. recimo do 2 eur po korisniku max, ali svakako bolje besplatno.
Imamo mogućnost za self host. Matrix mi izgleda prekomplikovano za podesiti. Sa jedne strane je najbolje da neko drugi brine o serveru i uslugama, ali već smo nekoliko chat servisa promenili zbog neželjenih izmena na koje nemamo kontrolu. Sa druge strane, nije baš da imamo administratore koji bi održavali self host.
obavezni klijenti za android, ios i naravno windows (čak i za win7)
što čistiji interfejs
fajlovi se šalju, bilo bi dobro da postoji podrška za to, mada bismo na kraju i našli alternativu.
ne možemo koristiti aplikacije koje zahtevaju naloge preko mobilnog telefona poput viber, telegram.

To je otprilike to.
Ovo ti završava posao: https://www.hetzner.com/storage/storage-share/

Nextcloud koristim licno, znam da ima talk opciju, mada nemam vise korisnika i nikada nisam testirao. I ovde me plasi da bi korisnici bili u iskusenju da klikcu unaokolo jer ne postoji namenska talk app vec univerzalna za ceo server.
keet zvuci interesantno i moram da vidim ima li ogranicenja. Posto je peer to peer bez servera, verovatno se sve cuva lokalno pa ne znam kako bi radilo prelazak medju platformama. Ono sto me brine je sto nisu veliko ime i moze se desiti da brzo odustanu od projekta pa sam opet na prvom koraku.
hetzner je VPS host? Ili je to neki one click nextcloud server? Nije problem da se nextcloud podigne lokalno ako odlucimo u tom pravcu

uuu, top, nisam znao za to

uuu, top, nisam znao za to
Ima, ima.
I kao admin možeš sve da namestiš i da niko drugi od običnih korisnika ne može menjati.
Ovo ti je možda i najbolja opcija + kad vidiš cenu kod Hetznera za Storage, ulazi ti u dozvoljeni trošak.
Uzmi kod Hetznera i probaj. Izađe te 5 dolara mesečno.

a koja je prednost u odnosu na self host na lokalnom serveru?
imamo nas domen, imamo fiksni ip, sasvim ok server sa dosta prostora i ne manjka resursa.
5$ je stvarno smesno i ne predstavlja problem, osim sto administracija ne voli placanje online.
Kapiram da je malo jednostavnije jer imaju spreman setup. Pouzdanost bi verovatno bila povecana uz manji down time ako nesto krene po zlu. Po obicaju, u firmi se to desi dok je onaj jedan IT lik na moru.

Takođe sam počeo da tražim zamenu za Skajp i našao ovo:

Kapiram da je malo jednostavnije jer imaju spreman setup. Pouzdanost bi verovatno bila povecana uz manji down time ako nesto krene po zlu. Po obicaju, u firmi se to desi dok je onaj jedan IT lik na moru.
Prednost je baš u tome kad taj jedan IT lik ode na more. :ROFLMAO:

a koja je prednost u odnosu na self host na lokalnom serveru?
imamo nas domen, imamo fiksni ip, sasvim ok server sa dosta prostora i ne manjka resursa.

Onda digni na svom serveru i to je to. Nije teško podići nextcloud i namestiti ga. Bukvalno imaš walkthrough za sve.

5$ je stvarno smesno i ne predstavlja problem, osim sto administracija ne voli placanje online.
Ako ne vole da plaćaju 5$ mesečno online, kakva je to administracija. :ROFLMAO:

Nije problem u parama nego nacinu placanja. Preferencija je preko deviznog racuna po predracunu. Online placanje firminom karticom se navodno tesko knjizi ako nije trosak poput goriva i slicno. Ma kako god.
Anyway, podigao sam nextcloud i openfire. Nextcloud app za desktop je bas siromasna sa opcijama, recimo nema compact view. Takodje, u drugim chat aplikacijama su poruke u balonima i podeljeno levo za primljene i desno za poslate, dok je ovde manja razlika izmedju njih. Osim toga, ta jednostavnost je bas ono sto smo i trazili. Bez filozofije, basic chat funkcionalnost.
Glavni problem je sto postoji nekoliko win7 racunara na koje nije moguce instalirati talk app. To je problem kojim ce od sutra neko drugi da se bavi.

Podigao sam i openfire za probu. Vrlo se lako pusta u rad. Podesavanje servera izgleda vrlo komplikovano i pola opcija ne razumem, ali je lepo razbijeno u sekcije i uglavnom se svodi na brdo stvari koje nisu potrebne pa ce sve da bude pogaseno. Sada sam u toku trazenja nekolicine klijenata za android, ios i win pa da testiram i njih.
nextcloud podrzava mattermost bridge pa bih u njega mogao da integrisem neki drugi chat. U ovom slucaju bi svaki korinsik imao jos veci izbor aplikacija u kome zeli da radi.

Probacu i mattermost, ali vec vidim da moram da pripremim sql bazu unapred. To bi mogao biti horor

Nije problem u parama nego nacinu placanja. Preferencija je preko deviznog racuna po predracunu. Online placanje firminom karticom se navodno tesko knjizi ako nije trosak poput goriva i slicno. Ma kako god.
Anyway, podigao sam nextcloud i openfire. Nextcloud app za desktop je bas siromasna sa opcijama, recimo nema compact view. Takodje, u drugim chat aplikacijama su poruke u balonima i podeljeno levo za primljene i desno za poslate, dok je ovde manja razlika izmedju njih. Osim toga, ta jednostavnost je bas ono sto smo i trazili. Bez filozofije, basic chat funkcionalnost.
Glavni problem je sto postoji nekoliko win7 racunara na koje nije moguce instalirati talk app. To je problem kojim ce od sutra neko drugi da se bavi.

Podigao sam i openfire za probu. Vrlo se lako pusta u rad. Podesavanje servera izgleda vrlo komplikovano i pola opcija ne razumem, ali je lepo razbijeno u sekcije i uglavnom se svodi na brdo stvari koje nisu potrebne pa ce sve da bude pogaseno. Sada sam u toku trazenja nekolicine klijenata za android, ios i win pa da testiram i njih.
nextcloud podrzava mattermost bridge pa bih u njega mogao da integrisem neki drugi chat. U ovom slucaju bi svaki korinsik imao jos veci izbor aplikacija u kome zeli da radi.

Probacu i mattermost, ali vec vidim da moram da pripremim sql bazu unapred. To bi mogao biti horor
Kod Hetznera možeš platiti preko banke, ne mora se koristiti kartica.

Nextcloud ima iOS i Android app već. To ti je već završen posao.

Ok, mattermost ima i omnibus koji se instalira skoro samo jednom komandom. Definitivno probamo i to sutra, mada i ovde postoji samo win 10+ app.
Takodje sam hteo da izbegnem app kao diskord koji ima kanale, sobe, pm....

Ima besplatni Oracle free tier tako da ne mora da placa Hetzner ili koji vec vps.

Chatway?

Chataway, koliko vidim, sluzi za podrsku korisnicima na sajtovima. I placa se 9$ po agentu.
skype for business, nisam nasao bas mnogo informacija kako ga implementirati, mada izgleda kao da je mrtav i da ima placenu podrsku jos ove godine do oktobra. Nije strasno i da imamo neazurirani softver, ali ako cemo vec da radimo nesto novo, sto bih krenuo od mrtvog projekta.

Mi smo presli sa sparka na mattermost i odlicno radi za sada. Jedino je AD konekcija placen feature,ostalo sve lepo radi i za free.

Može i meni predlog.Ja sam imao skype samo da mogu da zovnem strica u Njemačkoj jer poziv je prvi minut 9 centi a onda nepuna 3 po svakom sledećem minutu.Da li postoji neka takva aplikacija ili sajt za pričanje.Pozdrav

Da li Discord ima one dosadna ažuriranja kao i Skype?
Treba mi nešto što jednostavnije da se upali rade video pozivi, bez korisničke intervencije.

Ima ažuriranja veoma česta, ali nije ništa komlikovano tipa da mora sve ponovo da se istalira.

Instaliraj kod sebe, a ja u da te dodam na naš diskord da vidiš kao to sve izgleda

Imas i nas domaci proizvod, Pumble. Besplatan je, vrlo slican Slacku.

Nazad
Vrh Dno