Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Ja sam se objašnjavao sa 3 osobe za bridge na lan4... Ne znam da li je MTS stvarno toliko slab sa ljudstvom.. Jedna mi kaže "pa lan 4 je fabrički brigdeovan na internet".. i dok joj ja objasnio da želim da moj ruter vrši autentifikaciju a ne njihov.. Na kraju mi kaže mora statička IP da mi daju user i pass, ja reko ne treba mi, imam već user i pass..

Uh.. haos!

Ne može telefonom ništa za taj bridge sa njima ne znaju oni za to samo preko maila je meni uspevalo, mora se pomenuti broj fiksnog i da je Nokia router u subjektu

Danas pozvao korisnicku da mi enabluju bridge na ruteru. Kaze kao treba staticka IP za to. Jel to istina ili ne? Ako jeste da li mogu ja to sam da enablujem? Ruter je huawei hg8145x6-6te

Istina je i to se placa dodatno da bi ti aktivirali. Dakle ne mozes nista sam...

Ne mora, ali ne daju pppoe user pass ako nemaš statičku, moraš sam da izvučeš iz rutera, za Huawei možeš sve sam da uradiš i isto je kao kad bi oni uradili

Poslednja izmena:
Danas pozvao korisnicku da mi enabluju bridge na ruteru. Kaze kao treba staticka IP za to. Jel to istina ili ne? Ako jeste da li mogu ja to sam da enablujem? Ruter je huawei hg8145x6-6te
I meni su to rekli u drugom obraćanju. Valjda zavisi na kakvu budalu naletiš. Ali meni nije problem ni da im platim jedan ili dva mesec statičku po 700din pa da je otkažem. Samo da završe taj bridge..

I meni su to rekli u drugom obraćanju. Valjda zavisi na kakvu budalu naletiš. Ali meni nije problem ni da im platim jedan ili dva mesec statičku po 700din pa da je otkažem. Samo da završe taj bridge..
Ja sam svakako hteo da probam ovo iz videa gore ali reko ajde ako oni mogu to da mi urade neka urade. Ali ocigledno ne ide to tako lako.

Ne mora, ali ne daju pppoe user pass ako nemaš statičku, moraš sam da izvučeš iz rutera, za Huawei možeš sve sam da uradiš i isto je kao kad bi oni uradili

Samo da javim, uspeo sam da namestim uz pomoc ovog tutoriala, jako lako, bolje da sam to odmah nego da sam izgubio 20 minuta danas na cekanje call centra. Hvala puno

Zanima me da li je ovo mozda opticki kabl?

Ja koliko znam u mom mestu (manje mesto kod Kraljeva) jos nije stigla mts optika, a na yettelovom sajtu gde se provereva dostupnost optike, odgovorili su mi mejlom da postoje uslovi.

Da nije mozda supernova?

IMG_20250303_111700.jpg

Ako ti je Yettel napisao da postoje uslovi onda je mts optika
Cuo sam se malopre sa zenom iz yettelovog call centra i rekla mi je da nema jos uvek optike do mog mesta.

Doduse na mejlu su mi da rekli postoje uslovi za yettel USLUGE, ali namerno nisu spomenuli optiku, iako im na sajtu stoji provera dostupnosti paketa sa optikom...

Jedino se nadam da je upitanju supernova, jer sam na par mesta procitao da supernova siri optiku po ruralnim delovima zemlje, a mts po gradskim.

Inace koristim box4 bez optike sa internetom od 20mbs koji vrlo cesto nije ni tih 20...

@Carmelo Da li mozes sliku malo bolju da postaviš, ako nećeš javno, može na PP.

U mom kraju i supernova i mts su razvukli optičke kablove na već postojećim banderama, bilo da su strujne ili za kablovsku tv. U odnosu na koaksijalne kablove, ovi optički su, čini mi se, značajno tanji, odnosno iznose možda 1/3 debljine koaksijalnih. I nekako su jače zategnuti. Jedva da se i primete u masi koaksijalnih kablova po banderama.

У зграду је ушла оптика . Зовем Јетел и кажу да нема још услова. После зовем МТС како бих више сам себи потврдио да ми је оптика доступна. МТС момак каже да јесте. Питам га кад пуштају друге да уђу у зграду после њих, и он каже да нема ту информацију и да незна кога бих то могао да питам нити колико ће трајати тај период.
Класично јајарење монополиста.

Cimaj Yettel naprednu podrsku da azuriraju svoje podatke.

Данас ме зову да продужим уговор, нуде 4 месеца 50 %. 😀
Уговор истиче у мају.
У згради имам и СББ који сам имао и Јетел
Која би била замена за рецимо Јетел, Бокс 4 црвени имам. ТВ, телефон и интернет?

Данас ме зову да продужим уговор, нуде 4 месеца 50 %. 😀
Уговор истиче у мају.
У згради имам и СББ који сам имао и Јетел
Која би била замена за рецимо Јетел, Бокс 4 црвени имам. ТВ, телефон и интернет?
U yettelu ti se ne isplati da uzimas paket sa svim tim uslugama. Imaju opciju Yettel SVE, ali je to strasno skupo jer uvaljuju najveci mob paket, a ne daju promociju.
Duo, int + TV je 1600rsd mesecno ako uzmes promociju kao svi mi koji smo uzeli. To je najbolja ponuda trenutno i dobijas internet L paket (500/250 mbps) sa TV koji ukljucuje arene, a placas kao da je M paket i na to dobijes 50% popusta.
Za mobilni onda pregovaras posebno, ali uglavnom je fora da predjes kod njih na prepaid i cekas da te pozovu ili da ti stigne ponuda preko aplikacije da uzmes 50% na postpaid paket.
Nije u okviru jednog ugovora, ali sve mozes da pratis preko svog jednog naloga u aplikaciji.

U Yetelu se bas isplati zbog cene . Duo L po ceni M paketa 24x 1650 din , a dobijes i fiksni koji nikom ne treba .
Sve to preko akvizitera.

Zdravo svima, evo u 4 ujutru odustajem i postujem u nadi da ce mi neko pomoci;
Danas su mi uveli optiku iz MTSa i ja jednostavno ne uspevam da povezem uredjaje onako kako zelim - preko Ethernet kablova ne radi nista ovako kako je meni vec postavljeno.
Na brzinu sam sklepao dijagram onako kako je do sad radilo na SBB kablu(samo sto je SBB ruter bio umesto ovog MTS Huawei) a to je istovremeno i dijagram onoga sto zelim da i dalje radi sa novim MTS ruterom:
net.jpg
PC 1 i 2 su radna prostorija a TV i BOX su dnevni boravak.
Uspeo sam da shvatim da problem nastaje POSLE switcha 1 i 2, kad izbacim bilo koji switch i direktno povezem kablom bilo koji uredjaj - imam neta na uredjima(ali samo sa izlaza 1 i 4, detaljnije o izlazima ispod).
E sad, ona njihova budalastina za '2 izlaza za net i 2 za TV' i dalje vazi, ali to samo cini izlaze 2 i 3 potpuno beskorisnim: internet iz njih ne stize do uredjaja ni u kojoj opciji a buduci da ovaj njihov novi box MOVE svakako ne dobija nikakav TV signal - i TV se gleda iskljucivo preko interneta tj preko MOVE aplikacije na samom boxu(znaci i do samog boxa treba samo internet ne i tv signal ), onda za sta uopste sluze izlazi 2 i 3?
Kablaza je u redu, i dalje imam SBB ruter pored i na njemu sve radi idealno i dalje.
Switchevi su obicni, nisu smart. Da li bi dva smart switcha na mesto ovih resila problem?
Nije mi opcija da dovodim dodatne kablove u ove dve prostorije, otuda i potreba za ovim switchevima koje vec imam.
Ako neko ima ideju sta ciniti tj kako da napravim da imam neta na svim uredjajima - ima pivo od mene.

izlazi 2 i 3 su za IPTV mrezu (koja nema internet nego samo unicast i multicast saobracaj za potrebe mts STB-a, ne znam kako je sa MOVE boxevima), ako ti ne treba onda mozes sva 4 porta da prebacis na internet rezim ili da koristis tvoje switcheve koje su sa huawei ruterom povezane preko portova 1 i 4
ako se koriste unmanaged switchevi onda se ne smeju mesati internet i iptv mreze na jednom switchu

izlazi 2 i 3 su za IPTV mrezu (koja nema internet nego samo unicast i multicast saobracaj za potrebe mts STB-a, ne znam kako je sa MOVE boxevima), ako ti ne treba onda mozes sva 4 porta da prebacis na internet rezim ili da koristis tvoje switcheve koje su sa huawei ruterom povezane preko portova 1 i 4
ako se koriste unmanaged switchevi onda se ne smeju mesati internet i iptv mreze na jednom switchu
MOVE boxovi - samo im dobacis internet i radi kao sto je radila i EON aplikacija(EON aplikacija, ne EON BOX), nemas nikakav TV signal do njih ali takodje - nemas net, nemas ni TV.
OK, super sto portovi 2 i 3 mogu da se prebace na internet, ali zasto iz 1 i 4 nemam neta na uredjajima OSIM ako izbacim ova svoja 2 unmanaged switcha koja mi dele signal?
Nije problem da ih izbacim ali onda sam kratak internet prikljucak za po jedan uredjaj, ili PC 1 ili PC 2 u jednoj ili TV ili MOVE BOX u drugoj prostoriji.
Moj problem moze da se uprosti - kako da podelim internet signal iz izlaza broj 1 na 2 uredjaja i onda kako da podelim signal iz izlaza broj 4 na 2 druga uredjaja?
Do sad sam to radio sa ova dva unmanaged switcha ali to ocigledno vise ne moze tako...

Probaj sa drugim switchem - možda su neispravn - koji su u pitanjui? Ne treba ti managed switch za ovo. Kod mene radi ista konfiguracija HG8245W5-6T (sa po dva switcha na portovima 1 i 4, i jednim switch-om na portu 3 za IPTV).

Najobičniji 1500din gigabit switchevi kod mene i kod drugih rade da dele internet sa portova 1 i 4, nije mts ov Huawei ruter ništa specijalan po tom pitanju, niti on može "sprečavati" da li je jedan kompjuter ili više priključen po fizičkom portu

periwinkle_blue

Move radi sve na net. Imam veću mrežu isto sa dva gigabitna obična switcha. Prilikom instalacije su morali da zovu da se otvore portovi 2 i 3 (Nokia ruter). Kod mene su tako uradili. Zovi i traži da ih otključaju. Rade to odmah. Telefon mora preko rutera, ne preko neta(switcha) Možda ti on pravi problem? Kod mene radi ista šema kao i tvoja, samo više uređaja.

Zdravo svima, evo u 4 ujutru odustajem i postujem u nadi da ce mi neko pomoci;
Danas su mi uveli optiku iz MTSa i ja jednostavno ne uspevam da povezem uredjaje onako kako zelim - preko Ethernet kablova ne radi nista ovako kako je meni vec postavljeno.
Na brzinu sam sklepao dijagram onako kako je do sad radilo na SBB kablu(samo sto je SBB ruter bio umesto ovog MTS Huawei) a to je istovremeno i dijagram onoga sto zelim da i dalje radi sa novim MTS ruterom:
Pogledajte prilog 487931
PC 1 i 2 su radna prostorija a TV i BOX su dnevni boravak.
Uspeo sam da shvatim da problem nastaje POSLE switcha 1 i 2, kad izbacim bilo koji switch i direktno povezem kablom bilo koji uredjaj - imam neta na uredjima(ali samo sa izlaza 1 i 4, detaljnije o izlazima ispod).
E sad, ona njihova budalastina za '2 izlaza za net i 2 za TV' i dalje vazi, ali to samo cini izlaze 2 i 3 potpuno beskorisnim: internet iz njih ne stize do uredjaja ni u kojoj opciji a buduci da ovaj njihov novi box MOVE svakako ne dobija nikakav TV signal - i TV se gleda iskljucivo preko interneta tj preko MOVE aplikacije na samom boxu(znaci i do samog boxa treba samo internet ne i tv signal ), onda za sta uopste sluze izlazi 2 i 3?
Kablaza je u redu, i dalje imam SBB ruter pored i na njemu sve radi idealno i dalje.
Switchevi su obicni, nisu smart. Da li bi dva smart switcha na mesto ovih resila problem?
Nije mi opcija da dovodim dodatne kablove u ove dve prostorije, otuda i potreba za ovim switchevima koje vec imam.
Ako neko ima ideju sta ciniti tj kako da napravim da imam neta na svim uredjajima - ima pivo od mene.
Sa mts-ovog Huawei-ja LAN1 port poveži na Switch1 (u radnoj sobi) taj deo si završio, imaćeš net na oba računara i na voip telefonu.

Za dnevni boravak je malo komplikovanije:
  • mts za Iris TV koristi intranet mrežu (internu mrežu telekoma koja služi samo za iris) ova mreža nema pristup internetu, Iris BOX-evi nisu na internetu.
  • za smart TV ti je potreban pristup internetu.

Ako nemaš mogućnost za dva mrežna kabla, možeš pribeći jednom triku:
  • Cat5e, Cat6, Cat6a ... kablovi imaju ukupno 8 provodnika (4 para)
  • Za komunikaciju na 1000Base-T (1Gb ethernet) se koristi svih 8 provodnika
  • Za komunikaciju na 2.5GBase-T (2.5Gb ethernet), 5GBase-T (5Gb ethernet), 10GBase-T (10Gb ethernet) se koristi svih 8 provodnika
  • Za komunikaciju na 100Mbps (100Base-TX) se koristi samo 4 provodnika (2 para)
Ako znamo ovo, možemo lako napraviti "hak", gde ćemo 2 para koristiti za prenos Iris intranet mreže pri brzinama do 100Mbps, a dva para za internet takođe pri brzinama do 100Mbps.

Iris box i onako ima samo 100Mbps interfejs na sebi, a pretpostavljam i većina smart tv uređaja.

U tom slučaju bi morao da radi ako switch u dnevnoj sobi poveže na LAN4 a onaj u radnoj na LAN1.

Nazad
Vrh Dno