Šta je novo?

Vivo x200 Series

Da videh i taj 5ber sim ali izgleda nijedan od ovih ne podržava vivo x200 pro.

Gimmick običan.

Prodao sam Mate 50 Pro, koji me je odlično služio poslednje dve godine, i kako novih Huawei Mate telefona nema na zapadu po razumnoj ceni, otkrijem X200 seriju od proizvođača koji me nikada ranije nije ni zanimao. Kako sam se oduševio kad sam video da X200 Pro Mini nudi 95% onoga što nudi X200 Pro a po ceni od svega 700e, sa "mini" ekranom, već sam se spremao da poručim, malo sam se smorio da je USB svega 2.0 standard, da nema Face Unlock, da je optički senzor otključavanja, da prednja kamera nema autofocus, ali za tu cenu sa ravnim ekranom i idalje vrlo dobrom telephoto kamerom sve mu je oprošteno. Na kraju sam se sasvim smorio kada sam video da mini ne podržava B20 800MHz band, tako da je odluka na kraju ipak pala na Pro model. Sačekaću April, tad mogu da ga poručim u Nemačku bez carine, valjda će do tada i Ultra izaći, mada za sada ne vidim za sada previše razloga za kupovinu Ultre umesto Pro modela.

Na prethodnih 5 Sony/SE telefona sam imao to dugme, jeste korisno u nekim situacijama, ali daleko od toga da se bez istog ''ne može'', posebno u 2025. godini.

Mene su prethodni telefoni razmazili, jer je bas svaki imao to dugme ili taster, kako se vec pravilno kaze...
Ne znam kako ostali, ja licno ne mogu bez njega.
Opet, sve je to stvar ukusa, nismo svi isti.

Zanimljivo, nisam primetio da na bilo koji nacin pokvari sliku, a imam nekoliko desetina hiljada fotografija koje su slikane iskljucivo koristeci shutter taster.

Misle kao prodrmaš telefon očigledno problem do korisnika. Korisna stvar u svakom slučaju.

Moguce, necu da pametujem.
Ja zaista nisam primetio taj problem na L1020 i K Zoom-u.
Pa cak ni na dedi C905 😆

Poslednja izmena:

Za ljubitelje Kineza, izašle informacije o kamerama
ali ovo se znalo već mesecima 😁
Ko ima x100u nema razloga da predje na x200u ako je ovo tacno. Na kraju su odustali od 1" senzora.
zavisi, meni je x200u poprilično zanimljiv pošto će mu glavna kamera biti 35mm i to je nešto što samo Nibia za sada imala.
i na 14u mi je sad default daljina podešena na 35mm, 23mm je baš preširoko.
a ako naprave da je 35mm njihov bolji od 1" ISZ-a sa 23 na 35, to je to
doduše od 35mm pa na dalje je zanimljiv.
UW sa ISZom na "klasičan" 23mm će gubiti dosta svetla pa će biti mač sa dve oštrice.
može lako da se desi da će 23mm i 28mm biti beskorisni u slabijem osvetljenju, znači ili 14mm ili 35mm. što opet i ne deluje toliko strašno, šta znam.

35mm je moj omiljeni objektiv ali ne ide za prime lens na telefonu, mislim da je previše usko i da će biti problem za grupne fotografije u zatvorenom prostoru. A opet, kao što kažeš 23mm je baš široko, tako da bi bilo idealno da je nekih 27-30mm.
Idealno bi bilo da ima senzor od 1in koji ima native 27mm a crop na 35mm i 50mm, a ovo što oni stavljaju manji senzor a 35mm native žižnu je loš potez i sad još više želim x100 ultra 😃
Ostaje da se vidi kakav će biti xiaomi 15 ultra pošto on ima i 1in prime i senzor viška ali nemaju svoj "in house" ISP čip kao vivo.

gde da bude onda dugme? skroz dole?

kako ce to funkcionisati sa vertikalnim fotkama

Odlično izgleda, popisao se bukvalno po predebelom Xiaomi 15 Ultra. Vivo 👑

gde da bude onda dugme? skroz dole?

kako ce to funkcionisati sa vertikalnim fotkama
nikako, nije ni poenta da funkcioniše kad je telefon vertikalno orijentisan.
poenta je da mimikuje kameru i da ti vrh prsta prirodno leži na dugmetu
1000019959.jpg1000019960.jpg1000019961.jpg

ili ovako kako rade Xiaomi I Vivo sa kamera kitom
1000019963.jpg1000019962.jpg

a ne ono ja pola telefona kao apple da moraš da polomiš prst na 4 mesta da bi lepo držao telefon, ili, po njihovom genijalnijem rešenju, da zakloniš pola ekrana i eventualno slučajno pritiskaš po ekranu ako bi ga držao kako su ga oni dizajnirali.

Nazad
Vrh Dno