Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Ne znam ja nigde u BG nisam iskusio los net na mtsu, imam neogranicen po max brzini imam soko max paket i uvek i avugde po BG nema problema i da kazem nikad bezina nije losa ni u realnom koriscenju ni u testovima.
Meni realno je svejedno kad ce 5G doci, mada laicki mislim da ce nam biti gore nego sada, sada nam je 4G mozda i najbolji u Evropi.
Sta sam sve iskusio po Nemackoj, Grckoj itd mi smo dobri zaista.Screenshot_2025-02-21-06-29-03-131_org.zwanoo.android.speedtest.pngScreenshot_2025-02-21-06-29-55-652_org.zwanoo.android.speedtest.jpg

Da li je neko izvalio dokle se uopste stiglo sa procedurom oko uvodjenja 5G mreze, tj. koji je sledeci korak i sta nas tacno sve ceka do pustanja signala? Guglam ali toliko kontradiktornih informacija u medijima.

Pisao sam ja, ima timeline na nekoj od prethodnih stranica... za sada je i pored svih poteskoca kojih smo svi svesni kako ekonomskih tako i politickih u roku realizacija odnosno i pored toga sto Regulatorni okvir za uvođenje 5G mreže jos nije zavrsen, kao ni stvaranje bezbednosnih preduslova ,a trebalo je do kraja 2024. i dalje je to brzo izvodivo i ocekuje se da se realizuje aukcija krajem Q2 2025, dodela dozvola neposredno potom posle isticanja zalbenog roka a potom i da operateri otpočnu sa postavljanjem 5G mobilne mreže krajem leta najranije i da ispune uslove po vremenskim okvirima koje sam naveo takodje u istom postu...

Ja smatram da pre Q4 2025. neće biti ništa od aukcije. U toku 2026. (bar što se tiče mts mreže) pokrivenost će biti oko 10% stanovništva. U toku 2027. će pokrivenost (bar što se tiče mts-a) dostići oko 40% stanovništva. U toku 2028. će pokrivenost biti veća.

Možda A1 i Yettel preteknu mts sa procentima pokrivenosti 5G.

@Kolega2357 Ovako stoje stvari:
  • Yettel je pre 3 godine ugasio 3G na IMT 2100MHz, tako da Yettel 3G ne radi na telefonima koji podržavaju samo taj band. (Stari 3G telefoni)
  • Yettel koristi 3G na E-GSM 900MHz bandu. Ova 3G mreža ima izuzetno dobru pokrivenost. Kapacitet je 1/3 u odnosu na ono što je 3G nekad imao.
  • mts 3G idalje radi na IMT 2100MHz, sa kapacitetom smanjenim na 1/3 nekadašnjeg, jer 2/3 tog opsega koriste za 4G.

Ako si na androidu: ukljuci developer mode i ukucaj ##4636## kao pozivni broj.

Drugi nacin: Settings > About phone > Status > SIM Status i pod "Mobile voice/data network type" trebalo bi da pise NSA ili SA.

Kod mene je NSA.

Poslednja izmena:
Na iphone ima field test, kucas 3001#12345# i pozoves i izaci ce ti dashboard gde moze da se vidi u okviru capabilities ako je SA bice samo SA, ako je NSA bice ili samo NSA ili moze da pise SA+NSA sto znaci da si na NSA ali da mreza ima i SA varijantu koju ti ne mozes da koristis ( najcesce jer u okviru tvog paketa nemas pristup ili mreza ne dozvoljava pristup)...

Ili mozes koristiti neku od speedtest aplikacija kao npr nPerf...

edit: sad vidim da iz nekog razloga ne izbacuje zvezdice, dakle ide zvezdica 3001#12345# zvezdica

Poslednja izmena:
Moraće da puste 5G mrežu ali je pitanje hoće li to biti 5G NSA ili 5G NR to je sada pitanje. Ja sam koristio 5G mrežu u Hrvatskoj, Rumuniji i na Kosovu sa A1 i Yettel i mnogo se brže troši internet. Mts nije omogućio na primer 5G NSA u roamingu.
Nisam pratio ovu temu par meseci pošto znam ko koči i zašto i sad videh da i Kosovo ima 5G? Koja smo mi 🍌od države ljudi moji...
Koliko je 4G mreža opterećena najbolje se vidi po nedavnim većim skupovima.
Strimeri su mogli samo da kukaju od muke. Svi strimovi su pucali jer mreža nije mogla da ih iznese. Sa 5G ne bi dolazilo do takvih situacija
Zato su uzeli mobilne Starlinkove, KTV, Srbin Info a verovatno i ovi jači isto koriste.

Nisam pratio ovu temu par meseci pošto znam ko koči i zašto i sad videh da i Kosovo ima 5G? Koja smo mi 🍌od države ljudi moji...

Zato su uzeli mobilne Starlinkove, KTV, Srbin Info a verovatno i ovi jači isto koriste.
Da imaju i 5G mrežu. Jedino kao A1 korisnik možeš da koristiš 5G mrežu kada se nakačiš na operatera IPKO.

Kakve su nam šanse za 5G sad kad se konkurencija (zarad lepih novaca) sama isključila iz trke?

Nadam se da ce makar A1 ko rumunski telekom sa 4G sto su uradili. Kad su davali uz svaku tarifu skoro neograničen internet. Bolje svi da imamo brzi net, nego pojedinci super brzi a drugi da ne mogu da priušte

A1 radi najbolje na IPKO mreži.
Najviše što sam izvukao na 5G je bilo Paris prošle godine pre početka radnog vremena.

Pa samo na IPKO i radi.
Na VALA mrežu ne može (a moglo je do skoro) a kad se povežem na MTS često sam nedostupan i izbacuje kad okrenem nekoga. A i internet je ograničen na Edge.

ovog puta poeni za off-topic i politiku nisu podeljeni

Pre par dana javio mi se neko iz MTS-a (imam njihov 4G i satelit TV) nije ni znala da imam to a kada sam pitao za 5G reče mi u oktobru i da mogu da pređem na 5G za istu cenu.
Briši bre ovo ili ideš u potpis profila🤣

Nazad
Vrh Dno