Šta je novo?

Raiffeisen bank

@s5p možeš, opredeljuješ se za koju karticu tražiš vezivanje kroz zahtev u inbox Moja mBanka. Tekst sam ti poslao u PP.
Hvala puno jos jednom 👍
Na šta tačno misliš? Ne postoji direktna konverzija između dinara i dolara. Ako ti je kartica vezana za dinarski račun, biće dve konverzije, sa evrima između. Uvek ti odgovara da u inostrastvu plaćaš sa deviznog računa, uz izuzetak kada je valuta dinar (npr. Temu), ali tada se svakako skida sa dinarskog.
Ne znam kako, ali mi aliexpress pokaze uvek nizu cenu ako stavim dolar. Npr za isti predmet mi pokaze 7.5$, a kada stavim valutu €, pokaze mi 7.7€
Zasto je to tako, ne znam.
I da, izvrsi mi konverziju $->Rsd. Gde je uvek ispod kursa od npr eure kada kupujem u menjacnici. Tacnije ispod 117din, pa mi zbog toga i odgovara sa placam preko dinarskog u dolarima.
Screenshot_20250218-183741~2.png

Treba mi iskustvo od ljudi koji su povezali VISA sa deviznim racunon. 😊
Jel najbolje da povezem devizni racun sa fizickom Visa karticom, a digitalnu Visa da ostavim povezanu sa dinarima (za aliexpress, temu itd...) ?
Trenutno placam preko Visa digitalne na AE, temu...

Iskreno treba mi da platim avionske(ryanair) karte, koje ce biti oko 250e, pa je bolje da uplatim direktno eure na deviznom, i odradim transkaciju sa fizicke visa kartice?
Šta vi kažete?

Istina je da je na Aliju bolje plaćati dolarima, uvek su manje cene, ali pogrešno si razumeo kako ti to banka naplaćuje. Stoji ti da je 3,52 USD iznos u originalnoj valuti, jer to jeste tako. Ipak, banka nije primenila svoj prodajni kurs za USD, koji je na dan plaćanja (25. januar) bio 115,380500 (tada bi ti naplatili 406,14 dinara), odnosno na dan knjiženja (27. januar) 115,281800 (tada bi ti naplatili 405,79 dinara). Da se to desilo, kako vidiš, išlo bi čak na tvoju štetu.

Zapravo je iznos iz USD pretvoren u EUR po Visinom kursu, uz proviziju od 1% za plaćanje u trećoj valuti. Na dan plaćanja (25. januar), takva koverzija je bila: 3,52 USD = 3,38 EUR, što uz dodatih 1% provizije (0,03) ispada 3,41. Da ti je kartica bila vezana za devizni račun, skinulo bi ti se tačno 3,41 EUR sa deviznog računa. Pošto nije, banka ti je po prodajnom kursu na dan knjiženja (27. januar, tad je bio 118,639900) skinula upravo 404,56 dinara. Dakle, baš je kako sam ti sinoć napisao: Ne postoji direktna konverzija između dinara i dolara. Ako ti je kartica vezana za dinarski račun, biće dve konverzije, sa evrima između. Uvek ti odgovara da u inostrastvu plaćaš sa deviznog računa, uz izuzetak kada je valuta dinar (npr. Temu), ali tada se svakako skida sa dinarskog. Naravno, ovo podrazumeva da smatraš da je kurs poput 118,639900 od 27. januara loš. Ako ti to ne smeta, onda ti je svejedno.

Što se tiče toga da li ćeš devizni povezati sa digitalnom ili fizičkom karticom ili obema, odluka je u potpunosti na tebi, haha. Koliko vidim, poslati su ti detalji u vezi sa tim u privatnoj prepisci. Pretpostavljam da ti je u tom slučaju rečeno da postoji i kombinovani princip (dinarski za kupovine u RSD, devizni za ostale), koji je i najisplativiji. Za konkretan primer avionske karte od 250 evra, svakako je bolje da je platiš sa deviznog na koji si prethodno direktno uplatio evre, jer ćeš njih sigurno kupiti povoljnije u nekoj fizičkoj menjačnici nego preko Raiffeisena. Ali ponavljam, isto bi bilo i za dolare. Kada bi danas kupio kartu od 250 USD, banka bi ti je naplatila 241,26 EUR (Visin kurs 238,87 + 1% provizije 2,39), pa sad bolje da imaš te evre na deviznom nego da ti uzmu dinare uz loš kurs.

Zapravo je već duže vreme ovako "dobar". Početkom meseca je opet prešao 120, ali maltene je cele prošle godine bio ispod 119. Januar je ceo bio oko 118,6. Decembar oko 118,5.

Zapravo je već duže vreme ovako "dobar". Početkom meseca je opet prešao 120, ali maltene je cele prošle godine bio ispod 119. Januar je ceo bio oko 118,6. Decembar oko 118,5.

Možda ima veze sa iznošenjem novca iz zemlje. I u menjačnicama je kurs otišao gore. Donji kurs se približio srednjem, a gornji odaljio od srednjeg. Negde je čak donji viši od srednjeg.

Da li ste korisnici investicionih fondova u Raiffeisen banci (npr. Raiffeisen Euro Cash)?
Razmišljam u tom pravcu.
Ovo nije finansijski savet, samo moje mišljenje:
Ne, mislim da nije baš isplativ taj fond. Ako ti ne smeta rizik i planiraš na dugo, njihov AIF nije loš, ako nećeš da se mlatiš sa brokerima (Erste ili Interactive Brokers, već prema sklonostima) gde bi sam ulagao. U AIF je visoka izlazna naknada, a naknada za upravljanje je standardno visoka u svim fondovima (generalno je tako u Srbiji).
Sad su dodali u aplikaciji da možeš vrlo jednostavno da uplatiš pare u njihove fondove. Sve je jednostavno, ali može i za manje para ako ćeš malo da se potrudiš.
U svakom slučaju, nemoj da zaboraviš da sam moraš da prijaviš porez kad izađeš i za to ti trebaju potvrde o kupovini, obavezno ih sačuvaj. Porez je 15% na dobit, kao i kod štednje u devizama.
Ako plaćaš godišnji porez na dohodak, uplatom u AIF možeš da ga prepoloviš (uz obavezno držanje para u fondu 3-4 godine).
Za ulaganje kraće od pet godina, baš ne znam šta je pametno u Srbiji.

Poslednja izmena:
Da li ima neka opcija za vodjenje 2 dinarska racuna?
Imam namenski iracun trenutno, i hteo sam otvoriti drugi za platu - ali mislim da ako se otvara dodatni moze paket, mora se ugasiti iracun?
'moze sve' je 2 devizna ali 1 dinarski? Opcija za doplatu 150 dinara za dinarski racun je prilicno nepovoljnija od iracuna u svima provizijama za placanje?

@joojant200 ne postoji besplatan dodatni dinarski račun, iRačun nije namenski, već tekući i može na njemu da leže plata (ostaće besplatan i neće se naplaćivati posle prijema zarade). Ranije je mogao posle iRačuna da se otvori Klub omladinski, ali mislim da su ga povukli iz ponude.

@joojant200 ne postoji besplatan dodatni dinarski račun, iRačun nije namenski, već tekući i može na njemu da leže plata (ostaće besplatan i neće se naplaćivati posle prijema zarade). Ranije je mogao posle iRačuna da se otvori Klub omladinski, ali mislim da su ga povukli iz ponude.
Mislio sam uzeti 'moze extra' ili 'moze sve', ali koliko sam shvatio onda bi morao ugasiti postojeci iracun ili ga prebaciti na drugi paket?

Mislio sam uzeti 'moze extra' ili 'moze sve', ali koliko sam shvatio onda bi morao ugasiti postojeci iracun ili ga prebaciti na drugi paket?
Ne mora da se gasi, postoji mogućnost da se postojeći paketira. Ako nemaš devizni, možeš ga otvoriti iz aplikacije (Više/Onlajn ponuda) pa potvrditi otvaranje sms-om.
Edit: nisam siguran da uz iRačun postoji mogućnost za dodatni paket račun, ali zasigurno možeš otvoriti dodatni običan dinarski od 150 dinara mesečno. Ako ti je uz njega potrebna kartica, Dina je besplatna, Visa se plaća 1000 dinara godišnje, dok ostale naknade su iste (bez provizije na naloge za prenos i 1% za provlačenje kartice u inostranstvu).

Jel ima neko problem da se ponovo ulogujte na aplikaciju? Ukucam svoje korisničko ime i lozinka izbaci mi ovo. Kako neće?

1000014815.jpg

Kad si se poslednji put logovao? U novembru je bila priča da su zbog fišinga onemogućili prijavu korisničkim imenom i lozinkom, te da za svaku novu mora da se poziva kontakt centar. Mada čudna mi je greška ako je to, ne znam zašto bi napisalo da je neuspešna provera broja telefona.

Kad si se poslednji put logovao? U novembru je bila priča da su zbog fišinga onemogućili prijavu korisničkim imenom i lozinkom, te da za svaku novu mora da se poziva kontakt centar. Mada čudna mi je greška ako je to, ne znam zašto bi napisalo da je neuspešna provera broja telefona.
Logovao sam se pre pola sata i malo jače. Na sms mi stize uredno poruka za uplate na račun i neko obaveštenje od banke.

Stiže obaveštenje na mejl da se preuzme nova verzija aplikacije, ali u Google Play prodavnici nema novo ažuriranje--zadnje je od 25.12.2024. Kad će to novo ažuriranje?

Ja imam tu novu funkciju u aplikaciji ,il se telefon nocas azurirao il se samo aktivirala ta opcija.

Šta je sve od unapređenja dodato u ovu novu verziju, meni ne izlazi nikakav update u Play Store doduše...

Možda šalju in-app update (ovo je pre 10 godina radio facebook kada je ukidao staru verziju i na istoj puštao novi layout pa je bilo nemoguće da se pobegne od promene).

Mislim da reaktivaciju aplikacije vrše 24/7 tako da ne moras da čekaš ponedeljak.

Zar nemaš u aplikaciji, u donjem redu, da klikneš na "podrška".
Zvao sam ih retko ali uvek odatle, direktno ti otvori opciju poziva u telefonu. Ne moraš da budeš ulogovan u aplikaciji.

U aplikaciji je isti broj kao sa sajta, čije pozivanje nije besplatno, a i Nista je napisao da je imao problem sa pozivanjem tog broja.

Nisam gledao na sajtu, ni ne znam broj da budem iskren, samo kliknem da zove,
Nije bilo naplate sa mts broja. Običan 011 broj u fiksnoj mreži. Jedino da nema minute u mreži ali to baš ume da bude retkost u današnje vreme.
Probao, dobija se u sekundi korisnički a zaduženje i dalje na nuli.

Običan 011 broj u fiksnoj mreži.
Jeste običan fiksni, nego je moj komentar bio da mi je smešno što svugde stavljaju taj beogradski, a maltene kriju besplatni. Mnogima bi značilo kad bi znali za ovaj 0800, pogotovu ko je na pripejdu i morao bi da uplati kredit za 011. A i drugi problem je bio što je Nista napisao da iz nekog razloga dobija informaciju da je izabrao nepostojeći broj, pa je zato tražio neki drugi.

Vrh Dno