Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Normalan smo svet ovde, nema etikete pametovanja, razmenjujemo iskustva, bolje da naučimo na tuđim uspesima i greškama :)

@Nenad22 napisa pravi termin - dinamički. Zato kažem, ne znam šta podrazumevaš pod istezanjem. Postoji nešto što se naziva "aktivacija" i moglo bi se nazvati "dinamičkim istezanjem", mada i neke vežbe zagrevanja koje radim su zapravo određeni oblik istezanja (dinamičkog).

Uvek sam pred duži trening radio zagrevanje pa blago istezanje i onda kreće trčanje po 25 km.
Uvek po 25km?
25 (i više) sam trčao na prste da izbrojim :)
Redovni treninzi su mi 7-10km, a maks distanca za redovan trening 18km, ali svaki trening ima svoju namenu i strukturu u skladu sa tim.
Sad za vikend je plan 2 kruga na Avali, to će da bude 16km sa oko 460m uspona.

Meni je ovo sa trčanjem mnogo dobra zabava i hobi. Smorio bih se da mi je svaki trening isti ili da kao neki voajeri na ovoj temi (prozvan si!) trčim 20km u krug na stadionu.
Nije mi problem da sednem u kola i vozim 5 ili 15 ili 25km, na jednu stranu, do lokacije gde mi je zabavno da trčim :)

@PJ

Da, kada se spremaš za polumaratone, na većinu treninga bar sam ja tako radio, istrčim sporiji tempo tih 25 km.

Kasnije kada dodje vreme da se trči polutka, bićeš mnogo spremniji.

1:34 mi vreme zvanično vreme a 1:29 nezvanično vreme za polutku.

A onda se desila povreda i otišla mast u propast.

Išao sam da spustim svoj zvanični na ispod 1:30 i bio sam ubedjen da hoću jer sam doveo sebe u stanje da trčim 3:35 prvih 14 km a nakon toga da ostatak odradim 4 minuta po km.

Spremao sam se za Kruševački polumaraton, ishrana mi bila jabuke i jogurt ceo dan i brdski trening po 15 km.

Taj Kruševački otkazali i ubrzo se povredio.

Poslednja izmena:
Da, u temi o biciklizmu sam primetio da mučiš muku sa kilažom i da uvek vodiš računa o ishrani. Mada ne mogu da kažem da jabuke i jogurt jesu dobra ishrana 🤔

Kakva je povreda u pitanju?

Za beogradsku polutku ću imati 2x distancu preko 21km, ali evo, ispade da neka ekipa ide baš na Kruševački, pa ću taj dan umesto 24, imati 21km.

Da, u temi o biciklizmu sam primetio da mučiš muku sa kilažom i da uvek vodiš računa o ishrani. Mada ne mogu da kažem da jabuke i jogurt jesu dobra ishrana 🤔

Kakva je povreda u pitanju?

Za beogradsku polutku ću imati 2x distancu preko 21km, ali evo, ispade da neka ekipa ide baš na Kruševački, pa ću taj dan umesto 24, imati 21km.

Povreda L5S1. Naučio da živim sa njom.

Biciklizam je jedan od sportova koji prijaju mojoj kičmi.

Jogurt i jabuke naravno nije dobra ishrana ali to je bio poseban režim dijete sa jakim brdskim treningom. Što si lakši, to si brži.

Sada me opet zeza kilaža ali umesto jabuka i jogurta, krenuo sam sa redukovanom ishranom, izbacio na max šećer i so. Evo od 7.02 do danas, skinuo 6.5 kg.

Sa 100 na 93.5 bez ikakve fizičke aktivnosti.

Što se tiče trčanja, možda bi mogao da se vratim ako bi pao na 80 kilograma. Naravno, uz konstantno istezanje zadnje lože i trbušnih mišića.

ili da kao neki voajeri na ovoj temi (prozvan si!) trčim 20km u krug na stadionu.

Evo da dignem ruku, ja sam jedan od voajera što trči u krug. Doduše, krug ima 2km, ali nekad i 30+km tako... Nisam se javljao jer nisam bio siguran da mogu da doprinesem, u poređenju sa vama sam prilično novi u svetu trčanja. Na kraju napisah roman, izvinjavam se unapred onom ko čita :/

Prvi put sam potrčao pre oko godinu i po, na traci. Tih 5 km i dan danas pamtim koliko me bolelo sve, nedelju dana nisam mogao hodati normalno. Narednih meseci sam trčao prilično sporadično, jednom ili nijednom sedmično, nekad i mesec dana bez trčanja. I od sredine maja do sredine avgusta nula puta. Onda sam lepo sebi rekao "sad je dosta", i rešio da se probam spremiti za polumaraton u februaru i maraton u martu.

Krenuo sam sa 41g i 85 kila, sad sam na 76kg, godine su nepromenjene 😅 Prvih mesec i po sam pratio neki program za 10 km što sam skinuo sa RunnersWorld (http://hmg-prod.s3.amazonaws.com/files/rw-10k-advanced-3-1581438732.pdf), trčao sam 4 puta sedmično. Prva trka 10 km krajem septembra, 51 minut, dušu sam ispustio.

Nastavio sam da trčim slične treninge dok mi nije krenuo program za maraton od 18 nedelja. Mislim da nije pominjan ovde na temi, ali često se pominje po netu, uzeo sam Pfitzinger 18/55, odnosno 18 nedelja i 89 km maksimalna nedeljna kilometraža. To mu je "najlakši" plan, ali je sve samo ne lak...

Bio sam dva puta kod sportskog kardiologa za generalni pregled, da uradi test opterećenja i odredi trening zone. Pošto sam računao da nisam više tako mlad (jasno mi je da sam za većinu ovde klinac 😅), hteo sam da proverim jel mi srce ok pre nego što krenem da ga mučim maratonskim pripremama. Ispostavilo se da moje zone uopšte nisu bile tamo gde sam mislio, već mnogo jadnije, pogotovo zona 2 (u modelu od 5 zona). I da ne umem da dišem, do te mere da je čovek bio ubeđen da imam astmu. Prepisao mi je pumpicu da probam pre trčanja, da vidim pravi li razliku. Nisam primetio razliku, i vratio sam se posle dva meseca da vidim jesam li napredovao. Bilo je bolje, ali je problem sa disanjem ostao, pa mi je uradio i test za astmu, koju nemam. Jednostavno, čim malo skoči intenzitet, raspadne mi se disanje jer "svesno" pokušavam da ga kontrolišem, pa se nagomila CO2. Mislim da mi je jedno 15 puta ponovio da prestanem da razmišljam o tome kako disati, ni kroz nos ni kroz usta ni ovako ni onako, već da pustim telo samo da diše kako mu treba. Još uvek se borim se tim... Posle prvog pregleda mi je rekao da se potrudim da trčim sporo jer mi je aerobik zona potpuno nerazvijena, dao mi je HR koji u bar 2-3 treninga sedmično ne treba da pređem. I da me ne bi bilo sramota što sam tako spor, dao mi je majicu na kojoj piše "nisam spor, samo sam u zoni 2, tako me savetovao kardiolog". U početku je to bilo skoro 7 min/km, mesec dana sam trčao tako, dok nije krenuo program maratona... Baš je neki bezveze osećaj to sporo trčanje, ali kad mora, mora.

Uglavnom, otprilike sam uspeo da se držim programa, jedino sam par recovery treninga zamenio sa potpunim odmorom, pogotovo u početku. Trčim uvek na isom mestu jer mi je zgodno, blizu kuće imam 2 km krug koji je pola beton pola zemlja, većinom skroz ravno, vrlo malo nagiba. Krajem godine sam imao peh sa gripom koji me skroz poremetio, onda skijanje, sve u svemu skoro 10 dana nisam potrčao, trebalo mi je nekoliko nedelja da vratim fitnes gde je bio.

Ovaj polumaraton gde je oboren svetski rekord e bio prvi na kom sam učestvovao. Uslovi su stvarno bili idealni. Prijavio sam se za grupu što trči 1:50-1:55, počeo sa pejsom za 1:47, negde na pola skapirao da mi je ok da trčim brže, i završim sa 1:44 bez da sam se osećao previše potrošen, zadnja 2 km sam trčao 4:30 jer mi je ostalo viška u tanku. S obzirom da nisam imao pojma da mogu da trčim tako i da sam te nedelje zajedno sa trkom imao 85 km, prezadovoljan sam.

Ima još tri nedelje do maratona, valjda ću ga preživeti...

Neke od stvari koje sam zaključio da su mi važne:

1) Traka za HR obavezno, bez obzira koliko je sat precizan. Imam Pixel Watch 2 koji bi kao trebalo da ima prilično dobar senzor za HR, ali mi se mnooogo puta dešavao "cadence lock". Nisam ni znao da to postoji, počeo sam da se tripujem da mi nešto nije u redu sa srcem. Uglavnom, u nekom trenutku sat pomeša ritam koraka sa ritmom srca, pogotovo kad je malo hladnije vreme, i ne postoji sat koji je imun na to. Najbolje je koristiti traku.

2) Dobre patike su zlato. Kad sam prvi put počeo da trčim koristio sam neke obične patike za trčanje. Čim sam malo redovnije počeo da trčim, imao sam neki hronični bol u listovima, nedeljama nije prolazio. Onda sam prestao da trčim par meseci, kupio druge patike, i bez obzira na drastično povećan intenzitet, nemam nikakvih problema. Nekako mi se ne da da imam razne patike i rotiram, uzeo sam Superblast kao patiku za sve i to je to. Trčao sam polumaraton kad je imala 700 km pređenih i sve ok, u dobrom je stanju i dalje.

3) Koristim veći broj patika. Obična patika mi je 42, pancerice 41.5, a Superblast 44.5. Ali nekako mi dođe taman kako treba, nemam problema ni sa žuljevima, noktima itd.

4) Povećao sam kadencu prilično, relativno brzo. Čitao sam dosta online oko toga, gde treba da bude doskok, centar mase itd i rešio da probam. Sa proseka od 155-160 sam u roku od 1-2 nedelje podigao kadencu na 175-180. Sad mi je to nekako skroz prirodno, ni ne razmišljam o tome. Ako neko hoće da vežba, metronom je odlična stvar. Ima gomila besplatnih aplikacija, slušalice u uši, podesi se željeni ritam na metronom i gledate da sinhronizujete korak sa zvukom.

5) Trčim ujutru, na prazan stomak. Ustanem u 5-6, gledam da se vratim dok klinci još spavaju pre nego što krene spremanje za školu. U roku od 5 minuta od završetka treninga sam kući, popijem proteinski jogurt za svaki slučaj, i eventualno bananu. Tuš, i onda standardan doručak (musli bez šećera). Pfitzinger u knjizi kaže da uz prosečnu dijetu nije potreban proteinski suplement, ali računam da ovako brzo stigne do mišića za oporavak. Trčao sam par puta popodne/uveče, i mnogo mi teže padne.

7) Trčim nekih 20-30 minuta nakon buđenja. Uradim u 2 minuta pet vežbi za dinamičko istezanje (ove ovde: https://runnersworldonline.com.au/5-dynamic-stretches/), i to je to. Ako treniram lactate ili VO2, nikad ne krećem jako odmah već prvih 4-6 km trčim "standardnim" ritmom, pa tek onda ide intenzivno. I poslednja 2 km se vratim u standardni ritam za cooldown. Npr. ako je trening lactate threshold od 11 km (to mu dođe tempo valjda?), to znači ukupno 18 km istrčanih. Tako je u programu koji pratim. Nakon treninga ne istežem se nikad, iako u knjizi piše da trebam. Sve i da hoću, nemam kad, jedva i ovo stignem. S obzirom da se osećam ok, nekako nemam ni volje da to menjam.

8) Od opreme, čarape, majica i šorts su Kiprun brend iz Dekatlona, s tim što vidim da je kod nas solidno skuplje. Važno mi je da je šorts "2 u 1" ili kako se to već zove, veoma sličan ovome https://www.decathlon.rs/p/344845-220909-sorts-za-trcanje-kiprun-run-ultra-900-muski-sivi.html, samo drugi model i jeftinije tamo gde sam kupio. Pre toga sam imao redovne ojede, posle više nikad. I imam pojas za trčanje, da imam gde staviti vodu, gelove, telefon itd.

Ono što definitivno ne radim dobro (pored ovoga za istezanje verovatno) jeste što ne radim vežbe za jačanje mišića. I onaj kardiolog je insistirao na tome, i knjiga, ali uz 8 sati trčanja nedeljno, posao i decu, jedva stignem i da spavam, i to sam malo zakinuo. Planiram nakon maratona da smanjim trčanje i dodam vežbe za mišiće, pa ćemo videti.

Imam i pitanje za one malo iskusnije :) Mislim da nije dodaknuto na temi, a malo je škakljivije: kako se borite sa stomakom? Jednom umalo nisam imao nezgodu posle 30 km, jedva sam se dovukao do kuće. Malo me hvata paranoja od toga pred maraton. Vidim online neki pred trku uzimaju preventivno lekove za zaustavljenje diareje, ne znam ima li to smisla?

Milina je čitati ovako dugačke postove. Pravilno razmišljaš i stićićeš gde si naumio.

Patike uzimaš uvek veće za maraton, ja sad trčim sa +1cm u odnosu na stopalo, što i Hoka preporučuje. Novablast 4 je jako prostrana patika, pa vodi računa ako budeš menjao modele, većina patika koje sam probao nisu bile tako prostrane, tj. Hoka koju najčešće koristim uglavnom nije (mada i oni šaraju). Meni su noge jako otekle posle 35km, tako da patika od +0,5cm nije bila dovoljno prostrana i baš sam se namučio. Za polumaraton mi je ta patika bila perfektna.

Na teži način sam naučio da neke patike nisu za preko 10km, neke za preko 20km, itd.

Za ovo poslednje, statistika je sigurno na tvojoj strani - koliko često si trčao, a koliko puta te je poteralo da skratiš trening? Ja se ne opterećujem time. Biće neka naredna trka ako ti se tako nešto desi. Ja ne bih nikakve lekove pio jer nemaš pojma kako to utiče na neke druge stvari - na srce na primer? Ne igraj se sa time. Bolje da odustaneš. Ispitaj te gelove, ja sam sa njima trčao jedan polumaraton i jedini maraton, ali više neću. Poneću par urmi pa ću da žvaćkam, a organizator će valjda da ima dovoljno vode. :D

Povreda L5S1. Naučio da živim sa njom.

Biciklizam je jedan od sportova koji prijaju mojoj kičmi.

Jogurt i jabuke naravno nije dobra ishrana ali to je bio poseban režim dijete sa jakim brdskim treningom. Što si lakši, to si brži.

Sada me opet zeza kilaža ali umesto jabuka i jogurta, krenuo sam sa redukovanom ishranom, izbacio na max šećer i so. Evo od 7.02 do danas, skinuo 6.5 kg.

Sa 100 na 93.5 bez ikakve fizičke aktivnosti.

Što se tiče trčanja, možda bi mogao da se vratim ako bi pao na 80 kilograma. Naravno, uz konstantno istezanje zadnje lože i trbušnih mišića.
Pa ja sam invalid u odnosu na tebe 🤣🤣,izbaci večeru pojačaj aktivnosti i sve će biti uredu .

Prilozi

• Screenshot_20250208_132404_Viber.jpg
    Screenshot_20250208_132404_Viber.jpg
    190 KB · Pregleda: 97
Nijedne za trčanje nisu dobre za vožnju. Imam ja jedne baš vozačke, đon nema 5mm.

on cloudsurfer odlicne za voznju :)

Ako je debela dole, nije dobra. Može da se vozi u svima, ali za fidbek mora tanje dole, za neki ambiciozan auto.

Pa ja sam invalid u odnosu na tebe 🤣🤣,izbaci večeru pojačaj aktivnosti i sve će biti uredu .

Sportske aktivnosti kreću uskoro. Pošto nemam više bicikl (prodao zbog kupovine drumaša), primoran sam da možda krenem sa blagim trčanjem bez nekih truskanja što bi se reklo.

Evo da dignem ruku, ja sam jedan od voajera što trči u krug. Doduše, krug ima 2km, ali nekad i 30+km tako... Nisam se javljao jer nisam bio siguran da mogu da doprinesem, u poređenju sa vama sam prilično novi u svetu trčanja. Na kraju napisah roman, izvinjavam se unapred onom ko čita :/
Lepo struktuiran i korstan post, nema razloga da se izivnjavaš.

Čim si pomenuo test opterećenja, već si doprineo više nego većina nas ovde :)
S obzirom da je kardiolog imao spremnu majicu koja bi mnogima dobro došla, rekao bih da zaslužuje preporuku, bilo bi korisno da ovde ostaviš kontakt do ordinacije (ako ima web, instagram, kakvu god stranicu). Ako je BG, ja bih prvi pokušao da uklopim odlazak na test.

Šta ti je odredio kao Z2, a šta kao lactate treshold? Da li se sećaš koje si vrednosti koristio pre nego što si otišao na pregled?

3) Koristim veći broj patika. Obična patika mi je 42, pancerice 41.5, a Superblast 44.5. Ali nekako mi dođe taman kako treba, nemam problema ni sa žuljevima, noktima itd.
Ovde si me baš zbunio. Pancerica manja od redovne patike, a patika za trčanje 2ipo broja veća.
Meni je pancerica +0.5cm, a za trčanje +1-1.5 u odnosu na svakodnevnu obuću.

Npr. ako je trening lactate threshold od 11 km (to mu dođe tempo valjda?), to znači ukupno 18 km istrčanih. Tako je u programu koji pratim. Nakon treninga ne istežem se nikad, iako u knjizi piše da trebam. Sve i da hoću, nemam kad, jedva i ovo stignem. S obzirom da se osećam ok, nekako nemam ni volje da to menjam.
Tempo je zona na granici Lactate treshold tj. koristi se kao termin za pejs kojim trčiš trku i spreman si da je celu istrčiš, a da ne probiješ granicu Lactate treshold tj da se ne nađeš u situaciji da tvoj organizam ne uspeva dovoljno efikasno da razgradi mlečne kiseline. Kada se u jednoj sesiji probije LT, nema više povratka tj usporavanje ne pomaže, potrebno je vreme za oporavak.

LT trening je trening koji probija postojeću LT granicu, jer je cilj da je pomerimo.
Neko povlači liniju Tempo/LT kao aerobna/anaerobna zona, ali u praksi LT granica može još uvek da bude u aerobnoj zoni.

Imam i pitanje za one malo iskusnije :) Mislim da nije dodaknuto na temi, a malo je škakljivije: kako se borite sa stomakom? Jednom umalo nisam imao nezgodu posle 30 km, jedva sam se dovukao do kuće. Malo me hvata paranoja od toga pred maraton. Vidim online neki pred trku uzimaju preventivno lekove za zaustavljenje diareje, ne znam ima li to smisla?
@nidza je dao dobre savete. Nikako preventivno uzimanje hemije. Ako se desilo jednom - ne mora se više nikada ponoviti.
Kada se desilo, možda si mogao da povežeš događaj sa ishranom prethodnog dana (jer trčiš na prazan stomak) ili sa gelom koji si uzimao. Pre izvesnog vremena, na jednoj trci, nekoliko ljudi, iz iste ekipe, svi zaglavili u WC na tipa 10-15km, zavisi kada je ko uzeo gel. Svi koristili gelove iz iste kutije. Neću napisati brend, jer nije bitno. Prosto je bio neki problem sa serijom ili način na koji su čuvani.

Našao sam im manu 😂 nisu bas zgodne za vožnju auta, malo su predebele a i knap staju izmedju gasa i kočnice 😂
Možda ima veze sa brojem patika ili sa pedalama u kolima, ali stvarno nemam taj problem. Jedina patika koja mi je nepraktična za vožnju, jer je "slomljena", je Nike AlpaFly 2. Mada je tehnički nepraktična za bilo šta, osim trčanje brže od 4.45.

Pancerice pasent po dužini ili minus veličina, ako si između. Ako sledi butfiting, uradi se i to, uključeno u cenu kad se kupi negde u radnji skijaške nacije. Ambiciozan skijaš kapiram, malo patnje za savršenu kontrolu, ali vremenom legne cipela sasvim.

Samo upamtite da se stopalo širi tokom trčanja pa nije pametno uzeti broj koji inače nosite.

Meni je stopalo 26.5 kod običnih patika za nošenje uzimam 27.

Kod sportskih patika za trčanje, uvek za 1 cm veće.

Izvukao sam jedne iz penzije i evo, lomim se da krenem. 😁

Nije loše za nekoga ko nije skoro trčao.

Osećam kako stomak skače gore dole, inače ovaj tempo je iako spor, za mene taman u ovom trenutku.

Prilozi

• Screenshot_20250222_135549_Sports Tracker.jpg
    Screenshot_20250222_135549_Sports Tracker.jpg
    59.3 KB · Pregleda: 60
Sad za vikend je plan 2 kruga na Avali, to će da bude 16km sa oko 460m uspona.

Meni je ovo sa trčanjem mnogo dobra zabava i hobi. Smorio bih se da mi je svaki trening isti ili da kao neki voajeri na ovoj temi (prozvan si!) trčim 20km u krug na stadionu.
Nije mi problem da sednem u kola i vozim 5 ili 15 ili 25km, na jednu stranu, do lokacije gde mi je zabavno da trčim :)

Otkucah juče, nisam poslao, a forum nije sačuvao 🙄

Izvinjavam se svima koje sam prozvao što trče (male) krugove, jer sam od prvobitnog plana, dva kruga po 8km, ipak završio jedan, plus preostalih 8km dodao kroz nekoliko krugova oko spomenika.
Planirana visinska razlika 460, na kraju sam izašao na 300.

Povremeni udari vetra i preterano suv vazduh su samo doprineli da u skladu sa subjektivnim osećajem, promenim plan treninga. U svakom slučaju, 61km puta do Avale i nazad mi deluju sasvim ok za ono što sam tamo dobio :)

Obično izbegavam da se zaustavljam dok trčim, ali N/NE strana staze oko spomenika je bila tako lepo utabana, da sam morao da stanem pored kola i uzmem telefon.

Pogledajte prilog video-16a86b5d22800a758fbdf7111df37d90-V (online-video-cutter.com).mp4

I opet mi se na zimskim treninzima ponavlja da ne pokvasim dovoljno traku, pa prvih nekoliko minuta izbacuje nebuloze. Trčim lagano nizbrdo, prvi kilometar, kad sat pišti, puls 180, zapravo sam ubedjen da je pisalo 184, a sada na grafu vidim da je kucao maks 180.
Screenshot_20250222-143931_Connect.jpg

Drugi pik je ok i postepeno pad pulsa na usponu je bukvalno u korelaciji sa stepenom uspona i mojim pejsom.

A kakav ti je puls u mirovanju? Sportisti imaju veće srce i smanjen puls u mirovanju. Ja sam jednom merio, 46 u minutu.

Nije da ima veze sa ovim grafom, prosto sam zakačio kao opomena da traka za merenje pulsa ne mora da bude preciznija od sata. Naravno, moja greška je što nisam dovoljno pokvasio elektrode i kožu gde sam je naslonio.

I daleko od toga da sam sportista 😄

Ovog trenutka, dok ovo kucam, 50-52. Donji pik u poslednjih sat vremena je 46.

Garmin RHR za prethodnih 7 dana je 43 average. Uglavnom sam na 40-41, ali su mi prethodni dani baš bili van rutine (manjak sna, splet aktivnosti...).

Prošlog aprila sam imao incident, ustao noću, onesvestio se, Garmin u tom trenutku zabeležio 29.

Ako treniraš, trebalo bi da budeš oslobođen stresa jer nabijanje nervoze, najbolje se održava na treningu. Trening treba da ti bude filter i onda tog dana kada treniraš, da legneš i bez problema odspavaš od 6 do 8 h.

Bar jedan trening na dan bi trebao, osim kada je bas neka pretreniranost u pitanju. To oko pulsa smo pisali, i meni je tako u toku dana kada sedim niskih 40. Najnize bude posle budjenja ujutra, nekad i niskih 30 tada. Nisam imao problem sa naglim ustajanjem, niti slabost kada dajem krv i tako itd... Mislim da pored kondicije, pritisak/holesterol/hemaglobin imaju direktne veze sa pulsom, ako je sve ok, bude nize.

Mislim da ti je onda mnogo bolje da pogledas Treking Ligu Srbije i Vojvodjansku Treking Ligu. Trke su lepo organizovane, atmosfera je opustena, ucesce je manje od hiljadarke, a za decu je free.
1740511897159.png1740511964462.png

Poslednja izmena:
Upravo tako odlična preporuka, 29.03 Kablar odličan za probu forme posle zime,ako treba pomoć oko treka ili neka dodatna informacija slobodno pitaj.Zašto bacati 4000 za kotizaciju a razlike nema

Da li neko ima iskustva sa ove dve predstojece trke? Posle proslogodisnjeg pokusaja da se predje Durmitor SkyRunning 2024, ove godine bih nesto laganije :D

Gradac vidra trail: https://trka.rs/events/672/
Mokra gora trail: https://trka.rs/events/671/
Gradac vidra je lepa trka, ali nije baš lagana. Prolazi se i preko reke, ima dosta blatnjavog terena i visinske razlike posebno na dužoj trci. Tako da ako hoćeš "lagano" ne bih baš rekao da je lagana trka, ali je lepa.

Slažem se da je Kablar lepa trka, možda bolja opcija od ove :)

Ovde si me baš zbunio. Pancerica manja od redovne patike, a patika za trčanje 2ipo broja veća.
Meni je pancerica +0.5cm, a za trčanje +1-1.5 u odnosu na svakodnevnu obuću.
Ovo prvi put cujem da patike za trcanje trebaju biti vece. Drug ima jedno, kako on kaze "za pola broja manje stopalo" i drugacije da vezuje pertlu za samo pola broja razlike kako bi kolko tolko bilo OK. Ne mogu da zamislim da 1.5 broja razlike moze da se nadomesti drugacijem pertlanjem/vezom.

Inace, pisao sam ranije da sam nakon duzeg treninga na traci(skoro 50km ako je verovati traci) osetio bolove u clanku na levoj nozi. Mirovao sam jedno 3-4 nedelje pa sam istrcao trening uz reku i na ~16 sam krenuo da osecam bolove i stao sa treningom na 18km. Otisao sam kod lekara koji mi je rekao da imam ravan taban na levoj nozi, da zbog njega gazim previse "ka unutra" i da zato clanak trpi dodatan stres. Cak je i rekao da podsvesno stedim levu nogu i da se vidi i oseca da mi je desna jaca. Nedelju dana nakon ovog 18km treninga sam se nakon konsultacije sa lekarom ipak odlucio da istrcim trku u Cairu u Nisu(to je bilo juce), samo sto sam trcao polumaraton umesto maratona. Na trci me je malo boleo clanak i kako je dan tekao boleo je jace ali ne preterano, medjutim danas(znaci dan posle trke) me vec jako boli.

Hocu da probam da kupim neke stability patike da vidim da li mogu da nastavim sa trcanjem duzih distanci ili cu morati da odustanem. Kako imam Mizuno Wave Rider 26, Puma Velocity 2 i Velocity 3 patike razmisljao sam o tome da kupim MizunoInspire 19 i/ili Puma ForeverRun. Jel ima neko mozda drugi predlog?

Trcis bas duge distance, moze biti nezgodna za povrede. Generalno za kondiciju su bolje krace distance i veca brzina/napor. Mada ko sta voli.
Mozda da krenes krace distance, pa kasnije se vratis duzim povremeno.

Nabices i jacu kondiciju ako trcis recimo 5K nekom brzinom da jedva izguras poslednji km. A verovatno ce zglob biti ok - moguce da se i manje nabija vertikalno kod brzeg trcanja.

Za zglob i ahilovu tetivu je bolji sto veci pad djona 10mm+. (Pegasus Nike recimo) dosta se udar prebaci na kolena i kukove onda.

Ja retko trcim duze od 20-30min, to mi se najvise svidja, ali cesto dam max.

Trcis bas duge distance, moze biti nezgodna za povrede. Generalno za kondiciju su bolje krace distance i veca brzina/napor. Mada ko sta voli.
Mozda da krenes krace distance, pa kasnije se vratis duzim povremeno.

Nabices i jacu kondiciju ako trcis recimo 5K nekom brzinom da jedva izguras poslednji km. A verovatno ce zglob biti ok - moguce da se i manje nabija vertikalno kod brzeg trcanja.

Za zglob i ahilovu tetivu je bolji sto veci pad djona 10mm+. (Pegasus Nike recimo) dosta se udar prebaci na kolena i kukove onda.

Ja retko trcim duze od 20-30min, to mi se najvise svidja, ali cesto dam max.
Jednom nedeljno trcim toliko, inace su mi treninzi 45-60 min dugi. Nekad lagani, nekad sprint intervali, nekad ~10-12km jako brzo.

Kao sto je korisnik @MilanBre pricao za polumaraton gde on trci 25km u treningu kako bi na trci mogao da odradi 21km lagano, takav pristup sam i ja hteo da poprimim za maraton jer mi generalno "kondicije" za trcanje na daljinu ne fali.

Ono sto sam citao planova treninga za maraton, a jesam poprilicno, nikad nisam video da se trci u danu vise od tridesetak kilometara. Posledice takvih duzina nisu odmah uocljive, rekao bih da je za ljude u godinama mudrije nadoknaditi manjak kilometara cross treningom (npr. plivanje, bicikl, veslanje).

Nazad
Vrh Dno