Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Da, prakitcno je. A eliptic, mislim da svakako dize kondiciju, a bez ikakvog opterecenja na zglobove, moze se i sa povredama na masinu. Bitno da puls drzis visoko i sigurno napreduje V02 max. I HIIT je dobar, all-out 30-40 sekundi na maks tezini recimo... Ode puls blizu maksa. Sve to pomaze, kao i plivanje za trcanje, ne direktno ali znaci, pogotovo kada su noge umorne od trcanja.

Da, prakitcno je. A eliptic, mislim da svakako dize kondiciju, a bez ikakvog opterecenja na zglobove, moze se i sa povredama na masinu. Bitno da puls drzis visoko i sigurno napreduje V02 max. I HIIT je dobar, all-out 30-40 sekundi na maks tezini recimo... Ode puls blizu maksa. Sve to pomaze, kao i plivanje za trcanje, ne direktno ali znaci, pogotovo kada su noge umorne od trcanja.
Da, bas su mi HiIT treninzi bili dobri na njemu, mnogo bolji nego na traci jer sam ja taj koji mora da izgura napor, umesto da me traka forsira. Jedna napomena za potencijalne kupce, na jeftinijim Elipticalima nemoguce je raditi HIIT ako ste iole dobar trkac ili cak i da niste, ali da ste veci covek. Prosto masina nije dovoljno stabilna, krece da se klacka levo desno sto je opasno. Mozda je sad tu bio problem u mojoj tehnici, ali kad dajes maks na HIIT-u nesto nemas bas luksuz da razmisljas o tehnici.

Može traka uzbrdo za visok puls. Ja i ne trčim nikad na 0%, već 0,5-1% zavisno od trake. Trenutno koristimo trake gde se podiže u koracima od 1%. Može i HIIT, ali više volim napolju za to, dobijem i tačne parametre realnog napora. Na traci je to malo upitno.

Traka je dobra da se fokusira malo i na tehniku trčanja, jer ona drži konstantan tempo, a ti u okviru tog tempa možeš da se igraš sa položajem stopala, dužinom koraka, visinom koraka, itd.

Da, bas su mi HiIT treninzi bili dobri na njemu, mnogo bolji nego na traci jer sam ja taj koji mora da izgura napor, umesto da me traka forsira. Jedna napomena za potencijalne kupce, na jeftinijim Elipticalima nemoguce je raditi HIIT ako ste iole dobar trkac ili cak i da niste, ali da ste veci covek. Prosto masina nije dovoljno stabilna, krece da se klacka levo desno sto je opasno. Mozda je sad tu bio problem u mojoj tehnici, ali kad dajes maks na HIIT-u nesto nemas bas luksuz da razmisljas o tehnici.
Da, mora biti ozbiljnija i stabilna, jaka je sila na HIIT-u, izgleda strasno 90rpm+ na maks opterecenju, dusu ispustis za 30 sekundi. Ova pocela malo cudno da skripi u teretani. Jedna je i preskakala nasumice pod tim okolnostima, bezveze osecaj kada propadne na trenutak.

Svidja mi se kod eliptic masine, mozes da se prilagodis sa povredom ili upalom itd. Pre kada sam imao povredu kolena, bez problema se moze na nju, i tom nogom ne guram jako. ili samo rukama radim. Poput plivanja, uvek mozes nekako ako se dovuces do sprave/bazena.

Poslednja izmena:
10km mi je bilo tesko jer mi je oporavak sporo isao, inace redovno trcim 20+ km. Onda sam mirovao nedelju dana i istrcao ~40-45km na traci za proveru forme.

Pa nevazno je u sustini sta kaze traka. Tebi ako je lako samo povecas brzinu, a brojke uzmes sa 2 doze rezerve. Daleko mi je lepse da trcim napolju, leti mogu i u ponoc da izadjem da trcim, ali cim padne temperatura na ispod ~7-8 stepeni sa jacim vetrom bude mi previse hladno da trcim samo sa duksericom, a ne pada mi na pamet da kupim 3-4 jakne samo za trcanje da ih rotiram za treninge kad mogu da odem u teretanu, generalno ne prija mi da trcim sa puno odece. Volim i ja eliptical, kupio sam bio jedan za vreme korone, medjutim prestao sam da ga koristim kad sam ozbiljnije krenuo da trcim jer nisam bio siguran koliko je trening na njemu efektivan kao zamena treninga trcanja.
Ja u nedelju trčao na -9 c i bilo sasvim ok.sinoć -4 c i delovalo mi toplo 🤣🤣🤣🤣

Zapravo sam i ja zimogrožljiv, ali kada je trčanje u pitanju, nekako, nema loših vremenskih uslova. Ok, jesenja kiša je shit i generalno ne volim vetar, ali vremenski uslovi mi ne menjaju plan treninga.

Osim ako led na ski stazi ne brojimo u vremenske uslove... Pre neki dan me je neka devojka polomila na skijanju, proklizala na ledu i od cele prokleto prazne staze, baš mene da očisti. Leva butina i gluteus mi odrani i u masnici, i ruka, ali ona je manje bitna za trčanje. Noga boli do kolena. Danas je već iz žute/zelene/krvave prešlo u tamno ljubičastu i počinje da crni, tako da odoh da probam da li boli i kada trčim. Temperatura, prijatna negativna nula.

Ok, nije negativna nula, već lepih 2-3C.
Još jednom se potvrdilo da izlazak na trčanje pomaže za sve zdravstvene probleme. Povređena noga me je bolela samo dok sam trčao uzbrdo. Po ravnom, sve super.
Evo sat kasnije, opet boli, dok sedim.

Jedino bitno je da posle trčanja nije gore sa povredom. Ako ostane isto, bilans (vrlo) pozitivan.

bas cu probati recept za crni nokat

Moram i ja da probam, mada sam skeptičan jer svakako koristim poslednju rupu. Ako su pertle dovoljno dugačke, propertlam do kraja, ako nisu, preskočim pretposlednju i provučem kroz poslednju - deluje mi bliže zglobu nego ovaj čvorić, on je na pola puta između 2 poslednje rupe.

Da, ja nisam koristio poslednju rupu.
Gledam juce salomon gravel posle trcanja dosta od čarape se okrunilo, to me je i motivisalo da potrazim ovo sa pertlanjem.

btw od prednovogodisnje kupovine: Hoka Clifton9 je 5++, Salomon grvl, paa OK je za makadam za šta sam je i kupio. Za ostalo onako osrednje. Za obično hodanje loša kao da hodam na federima od hemijske olovke :).

Klifton blago od patike, iako ne treniram u njima. Trebalo da kupim 5 pari i da ih spakujem, pošto mi je neverovatno da će 10 da bude egal.

Neverovatno, leti. 22.4kmh prosecna brzina na 20K. na 5K je ovo 13:25s. Samo sto je 4x istrcao 5K bez pauze:). Sto je osetno brze od zenskog svetskog rekorda na 5K.

Poslednja izmena:
12:35 ženski WR 5K.

Čudesno kako ti ljudi trče. Dal iko ovde može 400m tim tempom, 2:41min/km? 200m? :D Probaću sutra možda.

To je muski, ako nisam nesto pogresno video, zenski je okruglo 14min.

To je sprint vecini mislim - ja sigurno ne mogu 22.4kmh drzati, verovatno jedva i dostici, sprint mi je nikakav :), probacu malo. Ali mogu 15km/h da drzim 1Km, tj okruglo 4min/km.

Poslednja izmena:
12:35 ženski WR 5K.

Čudesno kako ti ljudi trče. Dal iko ovde može 400m tim tempom, 2:41min/km? 200m? :D Probaću sutra možda.

Sve brže od 3.00 mi je SF. Budu pikovi na 2.50, ali još nikad nisam izvukao interval od 30s brže od 3.00. Da trčim jedan, namenski, možda bih i mogao, ali 10-12 komada, sad listam, ne nadjoh ništa brže od 3.25....imao sam 3.10 i 3.15, ali sada ih ne nadjoh... Ali nije da sam neki brz trkač 😄

Sa brzih na duge distance (da, znam, čovek je trčao 21km tom brzinom 😄), možda nekome bude interesantno da se uključi.

Pre 15 dana smo trčali štafetno do Novog Sada, juče se išlo do Kragujevca. Kako stvari stoje, za dve sedmice se trči od Beograda do Niša. Plan je da se trči pace 6.00, da se stigne za 24h, ali uvek se za neku etapu prijavi ekipa koja će da trči jači pace, taman da se nadoknadi to preko 240km, ali biće i preko 1300, a možda i preko 1500 metara visinske razlike.

To je muski, ako nisam nesto pogresno video, zenski je okruglo 14min.

To je sprint vecini mislim - ja sigurno ne mogu 22.4kmh drzati, verovatno jedva i dostici, sprint mi je nikakav :), probacu malo. Ali mogu 15km/h da drzim 1Km, tj okruglo 4min/km.
i to ja na stazi :) ovo je covek trcao po asfaltu u gradu :D

posle prvih 5km 15km je istrcao brze od svetskog rekorda na 15km :D

@nidza jesi probao interval, da vidiš koliko može? 😄

Večeras sam trčao po 30s, na pretposlednjem se setih priče, pa sam poslednji zgazio, average izadje, za ovu temu, skromnih 3.27, a peak na 3.03 🫣

gde skromnih :)

Pokušaj da skratiš korak.

Po cenu da trčiš sporije, skrati korak, a onda postepeno povećaj broj koraka.

Skraćen korak na trčanju po ravnom umara dok na usponu ide kao metak ako baš usitni korak.

Trčao brdske trke, tačno sam znao kada naidje neki uspon, kako ljudi umesto da usitne korak, idu punim korakom pa na vrhu skoro mrtvi.

Isto sam to koristio na polumaratonu. Naučiš na teži način, kada udariš u maratonski zid, vratiš film gde si se toliko istrošio.

@djordjer90 Ukoliko hoćeš da skidaš kilažu i usput ubrzas tempo, trči brda za treninge pa kasnije radi varijacije sa sprint trčanjem na nekoj uzbrdici.

Obavezno blago istezanje pre trčanja a nakon treninga, naravno istegni što bolje.

@nidza jesi probao interval, da vidiš koliko može? 😄

Večeras sam trčao po 30s, na pretposlednjem se setih priče, pa sam poslednji zgazio, average izadje, za ovu temu, skromnih 3.27, a peak na 3.03 🫣
Da, stigao do 3:19 prosek 220m i još uvek mi je izmrcvaren kvadriceps. :D Hvalio bih se ja da sam imao sa čim. Bila 5, 6ta serija od 20 X 400m, skraćena, bio fino zagrejan ali nič. Probao bar da siđem ispod 3, ali sa Skyward nema teoretske šanse, mnogo je teška. Ne mogu dovoljno brzo da vratim nogu ispred sebe za veću kadencu.

Računam cigla na nozi kao teretana, pa ću u karbonu da letim.

Skraćen korak na trčanju po ravnom umara dok na usponu ide kao metak ako baš usitni korak.

Ne može skraćenje koraka da umara. Može zadržavanje brzine, uz skraćenje koraka, jer je povećan broj koraka.
Jedna od najčešćih grešaka na početku trčanja je overstriding (predugačak korak tj gaženje ispred težišta mase, da ne idemo sada na vektore). Em neefikasno, em veća šansa za povredu, em predje u naviku, pa posle muka za korigovati.
Kada sam počeo da trčim, često mi je dužina koraka išla preko 120cm. Sada, za minut brži pejs, mnogo manje se umaram, a dužina koraka do 110cm.

Evo moje večerašnje igre sa kadencom.
2km zagrevanje, 4km rad na kadenci, 2+km je bio plan za opuštanje, ali sam zapravo samo produžio korak i zadržao pejs, jer je subjektivni osećaj bio bar minus 4C, verovatno hladnije, pa sam gledao kako što brže da stignem do kola.

Screenshot_20250219-225217_Connect.jpg

Obavezno blago istezanje pre trčanja a nakon treninga, naravno istegni što bolje.

Koja je prednost istezanja pre treninga?

Hvalio bih se ja da sam imao sa čim.
Hej, bar smo probali, vidiš da se ostali ne javljaju 😄

@PJ

Slažem se sa tobom da korak ne treba produžavati jer ukoliko prirodno osoba koja rrči ne može, ne treba ni pokušavati.

Ja baš i ne znam dužinu koraka na ravnom ali mislim da je bio skraćen nego što inače mogu.

Za brda skraćen korak kao da idete po stepenicama.

Što se tiče istezanja pred trening, malo se zagrej i odradi vrlo lagano i blago istezanje.
Nakon toga odradi trenig pa mi kaži kako si se osećao tokom trčanja.

Meni žao što ne mogu da se posvetim trčanju, čuvam kičmu na max a i malo sam sad baš krupan da krenem. Opet, mogu da dam savete kako da se brzo napreduje i kako iskoristiti pluća na najbolji mogući način.

Poslednja izmena:
Kada neko tek počinje da trči, dužinu koraka mu odredi fizionomija. Vremenom, dužinu koraka, preod fizičke predispozicije, odredi i tehnika trčanja, odnosno koliko energije uložimo u svaki korak. Elitni trkači visine 170-175cm, svi do jednog imaju korak duži od svoje visine.

Ako si pratio temu od početka, mogao si da primetiš da sam ja priličan štreber što se tiče strukture treninga. Nigde ne žurim, sve polako, tako da ide zagrevanje pre i istezanje posle treninga.

Možda nam se samo razlikuje definicija istezanja?
Različite škole se oko mnogo čega ne slažu, ali se gotovo sve slažu oko toga da istezanje PRE trčanja nije poželjno.
S obzriom da se gotovo svi slažu oko toga (doduše, uz različita obrazloženja zašto nije dobro), ja sam to prihvatio zdravo za gotovo i držim se redosleda zagrevanje-trčanje-istezanje.

Zato sam pitao, koja je prednost istezanja pre treninga, bez loše namere.
Ako probam jedan ili dva treninga, nije da ću da osetim razliku, pa ako već imaš iskusta, podeli info :)

Imamo ovde na temi bar 2 ili 3 trkača koji su potvrdili da ne rade ni zagrevanje, ni istezanje. Ja sam nekako navikao. Dešava se da skratim, kao sinoć po onoj ledari - 2x~30s listovi, kvadricepsi, prepone....3 minuta....sve ostalo, preskočio....., ali uvek odradim bar kratko. Nakon jačih treninga i roler, mada već neko vreme nisam radio nešto što bih nazvao "jači trening".

Isto: zagrevanje-trcanje-cool down. Istezanje posle trcanja ako se setim, tako me je coach Jeff naucio.

Različite škole se oko mnogo čega ne slažu, ali se gotovo sve slažu oko toga da istezanje PRE trčanja nije poželjno.
Ja se slazem, nikada istezanje dok si hladan. U sportu uvek dinamicki pokreti su zagrevanje (preskakanje vijace, koji cucanj, jumping jack, skakanje sa kolenima da udare u grudi, i tako to) A i samo trcanje jeste zagrevanje, nikada se ne zagrevam za trcanje.. Ali istezanje na kraju trcanja bas znaci za oporavak i fleksibilnost.

Uvek sam pred duži trening radio zagrevanje pa blago istezanje i onda kreće trčanje po 25 km.

Kod mene je bila takva prednost da sam odmah u startu bio spreman da krenem jako a da me ne boli ništa.

Nisam ja praktikovao blago istezanje pred trčanje od početka, to sam kasnije uveo i osećao sam se bolje nakon svakog treninga.

Posle treninga svakako treba jako dobro da se istegne.

Kada mislim pod blago istezanje, ne znam kako da ti opišem, to je na skali od 0 do 10 gde je 0 nikakvo istezanje a desetka detaljno jako istezanje, trojka.

Ponovo, možda nekom ne odgovara ali eto, neka proba jednu nedelju pa neka vidi.

Zagrevanje- blago istezanje-trening-istezanje.

Svako naravno ima svoju rutinu i tu ne želim da se mešam i da pametujem. 😁

Nazad
Vrh Dno