Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

U toj temi za satove uglavnom mi i pišemo.

Za 17h rasprodat Ivanjica trejl.

Strava zasocijalni element, a heatmape da vidis kuda ljudi najvise trce (ovo je free, ali se planer rute placa)
Wikiloc, AllTrails, Komoot za trail trekove
OsmAnd (najbolje offline topografske karte, moze i OrtoPhoto i HeatMaps ako ih sam skrejpujes)

Koje satove koristite za trcanje, da ima GPS, mapu kretanja i sl?

Znam da ima tema za smartwach ali mi treba sat primarno za trcanje koji moze da prikupi sve informacije bez telefona i posle sinhronizuje, ne nosim telefon na trcanje.
garmin forerunner 245 (sad ne moras taj model ima naslednika u modelu 265) realno ti ne treba nista bolje :)

Ja sam 23,mnogo mi je dva dana da se gnjavim po Ivanjici :D

Videćemo se tamo onda, nadam se. Meni će logistički biti malo komplikovano jer tad nisam u Srbiji, moraću da doletim samo zbog toga.

Prilozi

• Screenshot_20250122_204037_Breezy Weather.jpg
    Screenshot_20250122_204037_Breezy Weather.jpg
    147 KB · Pregleda: 146
Ha ha loše ti lekarsko pogledaj moje

Prilozi

• Screenshot_2025-01-22-19-54-27-280_com.airvisual.jpg
    Screenshot_2025-01-22-19-54-27-280_com.airvisual.jpg
    63.1 KB · Pregleda: 68
Trčao u sredu, prošlu, i to prekinuo trening na 16tom intervalu 400m. Juče prvi dan da nisam uopšte imao temperaturu, nešto 5x grđe od korone, bar po mene.

Taman sam počeo da vraćam formu na potreban nivo.

Evo izgleda krecu lepe temperature za trcanje, od sutra skoro pa idealno za sorc, 15tak stepeni.

Meni je 5 stepeni dovoljno za sorc. Voledu kolena ladno, pa to ti je...

Da, i meni dole ok, nego disanje malo hladno. 15-20 je neki optimim, za najbolje performanse :).

Kupio sam salomon grvl za trcanje po gravelu (hastag tvrdjava). Onako ok su udobne moze i gravel i po stazi. Mislim da su pokušali su da ih naprave univerzalne ali po meni vise su heel strike nego za forefoot/midfoot.
Meni je za forefoot/midfoot duzina patika tačna ali palac ima previše mesta da landara gore dole i brzo sam dobio podliv nokta. Da li ima nekog leka za to?

Iskočilo mi jutros, fotkao sam iz kola, i pomislio, vau! I nisam bio siguran da li je ludak ili ozbiljan sportista.

Danas, 6 godina kasnije, ovo postade normalna stvar, a ja bih verovatno imao o čemu da razgovaram sa čovekom 😂

Screenshot_20250125-124619_Photos.jpg

Gospodin sa fotke vežba bežanje više nego trčanje 😃

Ima par brojeva pa kome trebaju...

Prilozi

• 1000019802.jpg
    1000019802.jpg
    194.3 KB · Pregleda: 76
Imao sam neke komplikacije pa sam otisao u urgentni za svaki slucaj i zadrzali su me tamo, tako da izgleda da ce ipak biti nista od trcanja.
Pusten sam iz bolnice oko 25. januara i bio na bolovanju do kraja meseca. 29. mi je delovalo da sam se dovoljno oporavio i izasao sam da istrcim makar 10km i moram da kazem da sam se neprijatno iznenadio koliko sam se namucio to i da ostvarim. Pace sa planiranih ~6:00-6:20 pao na ispod 7:15. Ne samo to, vec naredna 2 dana nisam mogao da se naspavam kolko sam bio iscrpljen. Poucen tim iskustvom odustanem od Zimskog Nocnog polumaratona.

Medjutim, kako nisam bio siguran sta da radim za maraton u Nisu koji dolazi 2. marta resim da presecem i u cetvrtak posle posla odem do teretane da probam da istrcim ~30ak km na traci pa da vidim na osnovu toga kako se osecam da li ima sanse za maraton ili da prijavljujem polu maraton. Ukratko, pretrcao sam ~30-35km sa podesenim pace-om na traci 6:15(prosle godine istrcao sam maraton sa srednjim pace-om 6:30), a zadnjih 90(tacnije 93) minuta sam ipak spustio pace na 7:20. Nakon nekih 10-15km morao sam da promenim traku i nova je imala isprogramiran limit od 1h za duzinu programa, sto mi je i dobro doslo da napravim 1min pauzu i pojedem bananu, uzmem novu flasicu za vodu iz torbe ili odem do toaleta. Za okrepu sam spremio bio banane i 4 flasica aqua viva sport flasica, kojih sam popio 2 i naceo trecu pre nego sto sam presao na vodu. Nakon prvih 10-15km na moje veliko zadovoljstvo nisam osetio nikakav umor. 10km nakon toga(dakle oko polu maraton distance, mozda i koji km vise) sam i dalje bio svez. 10km nakon toga(dakle 30-35km) sam vec osetio nelagodnosti pri setanju na pauzi, ali sam sem toga sebe prijatno iznenadio koliko sam odmoran i resio sam da spustim brzinu i istrcim jos ~12.5km za ~90 min. Nakon 60 od tih 90 min je umor vec bio jak, bas su se oduzili minuti i tako to, ali ko ce da odustane na zadnjih 30 min. Spremio sam dobar album za kraj, pa su mi tih zadnjih 30 min ipak nekako brze proleteli i uspesno sam zavrsio odiseju. Listovi su me fino boleli i povratak kuci nije bio preterano prijatan, ali sem toga nije bilo niceg strasnog ili neocekivanog. Medjutim sutra ujutru je krenuo da me boli donji deo zgloba na levoj nozi i evo ne prolazi. Doduse, u subotu uvece mi je delovalo da nije tako strasno pa sam u cast zimskog nocnog istrcao 5km jako sporo, ali sam odmah u nedelju ujutru skapirao da sam napravio gresku, ali to je sto je.

TL;DR - Bili ste u pravu, mogao sam lagano da istrcim zimski nocni polumaraton.

Poslednja izmena:
Šta će ti trening od 35km?
Pa nije trening, nisam na nivou da mogu da trcim te daljine za trening(ali jednog dana bice), vec sam istrcao da procenim stanje spreme/forme, tj koliko sam ispao iz forme.

Nisam siguran da sam dobro ispratio, 10km ti je bilo opterećenje, ne možeš da trčiš trening 35km, ali istrčiš 35km za proveru forme?!

Ja sam sekao treninge na 30km ili 3h, zavisi šta dođe ranije, a sad sam još skratio, pa ćemo da vidimo kako ću da se provedem na 42.

A kako vam se prenosi tempo sa trake na pravo trcanje. Jednom sam samo trcao na traci, i meni je to mnogo drugacije/cudno bilo, a i lakse, pa nisam vise isao. Ne rade misici toliko, traka nekako gura noge nazad, i brzina ne deluje realna. Po osecaju cak nekih 2kmh je lakse na traci (tipa 15kmh na traci je, kao 12/13kmh napolju). Ali dosta laske za zglobove, za oporavak, mada onda vise volim elliptic masinu ili plivanje.

Nisam siguran da sam dobro ispratio, 10km ti je bilo opterećenje, ne možeš da trčiš trening 35km, ali istrčiš 35km za proveru forme?!
10km mi je bilo tesko jer mi je oporavak sporo isao, inace redovno trcim 20+ km. Onda sam mirovao nedelju dana i istrcao ~40-45km na traci za proveru forme.

A kako vam se prenosi tempo sa trake na pravo trcanje. Jednom sam samo trcao na traci, i meni je to mnogo drugacije/cudno bilo, a i lakse, pa nisam vise isao. Ne rade misici toliko, traka nekako gura noge nazad, i brzina ne deluje realna. Po osecaju cak nekih 2kmh je lakse na traci (tipa 15kmh na traci je, kao 12/13kmh napolju). Ali dosta laske za zglobove, za oporavak, mada onda vise volim elliptic masinu ili plivanje.
Pa nevazno je u sustini sta kaze traka. Tebi ako je lako samo povecas brzinu, a brojke uzmes sa 2 doze rezerve. Daleko mi je lepse da trcim napolju, leti mogu i u ponoc da izadjem da trcim, ali cim padne temperatura na ispod ~7-8 stepeni sa jacim vetrom bude mi previse hladno da trcim samo sa duksericom, a ne pada mi na pamet da kupim 3-4 jakne samo za trcanje da ih rotiram za treninge kad mogu da odem u teretanu, generalno ne prija mi da trcim sa puno odece. Volim i ja eliptical, kupio sam bio jedan za vreme korone, medjutim prestao sam da ga koristim kad sam ozbiljnije krenuo da trcim jer nisam bio siguran koliko je trening na njemu efektivan kao zamena treninga trcanja.

Nazad
Vrh Dno