Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

@Nenad22 kako ti izgleda jedan HIIT plivački trening?
Za ovih 39 godina, računaj da su u ovoj temi veće šanse da te neko oslovi sa klinac, nego da pokaže razumevanje za tvoju "starost" 😄

Vazduh je danas prilično zagađen, ali nije nivo da mi smeta za disanje. O dugoročnim posledicama brinemo drugi put. Mada ni garderoba nije povukla miris.

Drugarica danas obelodanila da je u novembru, u trenutku ludila, uplatila 42km za Beograd i da bi trebalo da krene da se sprema, pa smo u tu čast, umesto 8, napravili 16km STR - small talk run :)

Nbgd je skandal vazduh, neću ni da izađem, a ne da trčim.

Nenade, deceniju sam ispred tebe i pre godinu i po sam ozbiljnije krenuo da radim i odradio tih 21 min 5K. Tako da, ne filozofiraj, nisi mator, samo cepaj. :D

19:59 je baš baš daleko, meni. Voleo bih da uspem ove sezone.

Preporuka za rekretivce...
Ko ima mogucnosti da trci na fudvalskom terenu dobro je praktikovati sledeci sistem, duzom stranicmo terena lagono, kracom stranom terena sprint, i tako kolko ko moze.
Kada se malo udje u formu, stepenice su odlicne, samo treba biti pazljiv jer kada misici u nogama ostanu bez glikogena lako moze da se desi pad sa fatalnim posledicama.
Kada se udje u formu sa trcanjem dobro je ubaciti 5 serija po 10~15 uskih skelkova lagani pokret bez cimanja pauza 1~2min izmedju serija, propadanje do pola ako ima uslova za to, isto tako i zgibovi pun pokret uski hvat koji vise opterecuje biceps.

Ovo je nesto sto sam radi kada sam u offu, i pokazalo se kao najbolja metoda za odrzavanje forme, tako da je za rekreativce sigurno pun pogodak a ne kosta nista. Par mojih drugar praktijuje ovaj pristup 2~4 puta nedeljno i vidm da su uvek u odlicnoj formi.

@Nenad22 kako ti izgleda jedan HIIT plivački trening?
Za ovih 39 godina, računaj da su u ovoj temi veće šanse da te neko oslovi sa klinac, nego da pokaže razumevanje za tvoju "starost" 😄

Vazduh je danas prilično zagađen, ali nije nivo da mi smeta za disanje. O dugoročnim posledicama brinemo drugi put. Mada ni garderoba nije povukla miris.
Oko plivanja, HIIT - pa kratko i iz sve snage, kao i sprintovi uzbrdo. Odradim najcesce 10 serija po 35-45 sekundi grubo, sto je oko 40m-50m , najvise prija naizmenicno kraul/leptir, ali sa 90-100% snage (i recimo prve dve serije malo lakse 60-70%). Tu kao i sa sprintovima moze jos da se ekperimentise, tipa 15x20sekundi, ili manje serija pa 7x50sekundi, itd...

Izmedju svake serije plivam lagano kraul oko 1.5-2minuta dok se skroz ne smiri disanje. To je 20tak minuta trening, deluje kratko, ali bas je efektivan i prija. Inace ovako volim da plivam kraul nekim 3kmh tempom. To mi je kao i trcanje, mogu koliko god, samo tempo prilagodim, nekada malo brze.

Nenade, deceniju sam ispred tebe i pre godinu i po sam ozbiljnije krenuo da radim i odradio tih 21 min 5K. Tako da, ne filozofiraj, nisi mator, samo cepaj. :D
Haha bravo, jeste 20min bas daleko ali lepo zvuci :). Zavisi i od tezine, ja sam tu 85-90kg uglavnom. Zanimljivo je naizmenicno menjati tempo svaki km i napasti 1km 4min, pa onda laganije 5-5.5min, pa opet naredni napasti 4min, i tako ponekad trcim. Ali dva povezati 4min, nisam jos uspeo.

Poslednja izmena:
Meni su te brzine trčanja van razmatranja, ali da pokušavam to o čemu pričaš, jedan trening sedmično bih radio 10+ intervala 20, maks 30 sekundi, na 3.15-3.30 (30+ sekundi brže od ciljane brzine). Recovery izmedju intervala bih odredio nakon prve takve sesesije, ali verovatno bih dopunio na 2 minuta.

Brda bih radio, u zavisnosti od terena koji mi je dostupan, recimo strma strana parkinga kod SC 11.april ima 110 metara pod nagibom i 11m visinsku razliku (10% nagib), tu bih išao Z5 - all in, krenuo bih sa 5 ponavljanja, pa povećavao. Ovde ne bih smeo da stavim dinamičku pauzu, jer bih je uvek nesvesno skratio, verovatno opet dopuna na 2 minuta. Možda i na 2ipo.

800m ili 1km intervale bih radio u dugim sesijama. Recimo 10+km, pa srednjih 6 da bude 6 puta 800+200 recovery. Pace za ovih 800 blago ispod 4.

Dakle, sve intervale bih radio brže od 4, ali bi ih skratio u odnosu na tvoj 1k.. Vremenom ne bih produžavao intervale, već bih skraćivao recovery.

Danas sam napravio plan za naredne 4 sedmice, sa idejom da ravnih 10km oborim za nekih 3 minuta. Zapravo, mislim da ni sada nisam daleko od toga, ali hoću ono moje, da istrčim, i da ne osećam napor, već da sutra mogu opet u redovan trening.

Izvukao sam i ChatGPT benefite, za ta 3 tipa intervala, okvirno je tacno.

I mislim da su brda najbolja, manja sansa za povredu kod sprinta, bolja forma. Takodje za najkraci interval je bitno stati cim se gubi brzina, ali vise ponavljanja. U sustini sprint i ne postoji preko nekih 10s-15s, nemoguce odrzati maks napor i da ne padne brzina, pa se za preko 20s intervale mora tempirati i steci osecaj, ne moze 100% naravno.

Prilozi

• Screenshot 2025-01-02 at 13.05.04.png
    Screenshot 2025-01-02 at 13.05.04.png
    229.7 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Ako planirate da popravite 5k odlicna prilika za Beogradjane i Novosadjane je s95.rs. Ako ne gresim Kula, Smederevo, Vrsac i Novi Pazar takodje imaju svoje sedmicne lige na 5k.

@Nenad22 gde plicas, ja sam pre isao na balon olimpijski na Kosutnjaku, ali ove godine mi se cini da nisu otvarali zimsku sezonu. Tasmajdan i 11 April su mi daleko, a i guzva je uvek.

ChatGPT nekada da odlične smernice, ali ako nemaš dovoljno informacija da ga proveriš, može i bezveze da odvali, pa se u drugoj trećoj iteraciji izvinjava.

Drugi problem je što on uvek očekuje da se isporuči tačno to što je navedeno, pa su onda i benefit tako objašnjeni.

Kao što sam kažeš, osnovni benefit brda je forma, jer te brdo tera na pravilan položaj tela koji nam je posle potreban.
Brda nas teraju da skratimo korak, jer masovno overstrajdujemo (pored manje efikasnosti, veći je i rizik od povrede), a pošto tražimo brzinu, dobijamo na kadenci, koja nam je često nedovoljna. Visoka kadenca, posebno sa modernim patikama, štedi dosta energije.

Od kada sam moju "prirodnu kadencu" podigao sa 158-161 na 167-171 (brojevi su procesečna vrednost za distance 10-21km), mnogo manje se umorim, a zapravo se brže krećem.

Treći benefit je jačanje kvadricepsa. A s obzirom da su to mišići gde se prvo osete posledice nakupljanje mlečnih kiselina, verujem da je to ovo sa screen shota, "tolerancija na mlečne kiseline".

Slažem se za brzinu uzbrdo, zato, kad sam na poznatoj uzbrdici, gledam da uvek trčim progresivno, da završim najbrže.

Jutros je vazduh bio katastrofa, PM2.5, 170+.
Vazduh nema onaj smrdljivi miris, ali oseti se koliko je teži za disanje nego juče ujutru.

Danas nam se pridružio Holandjanin, srpski zet, ovde je na godišnjem, pa nam ga drugarica dala da ga zabavljamo, čovek ima maraton, mislim da reče 3.15, kaže, nedostaje mu uphill trening.

I onda gledamo mapu zagađenja, Holandija PM2.5 u rasponu 0 do 20, a Srbija crveno/ljubičasta, ništa ispod 150. Ni brda nam ne pomažu.

Ako planirate da popravite 5k odlicna prilika za Beogradjane i Novosadjane je s95.rs. Ako ne gresim Kula, Smederevo, Vrsac i Novi Pazar takodje imaju svoje sedmicne lige na 5k.

@Nenad22 gde plicas, ja sam pre isao na balon olimpijski na Kosutnjaku, ali ove godine mi se cini da nisu otvarali zimsku sezonu. Tasmajdan i 11 April su mi daleko, a i guzva je uvek.
Na 11. April sam prosli put otisao, ali od skoro sam u bg-u (blok45), pa gledam jos gde je ok. Ovaj je malo manji 20m je sirina, ali ok. Imas neku preporuku? Leti mi Ada bila idealna za plivanje.

Inace vazduh ovde na kraju bloka45 na keju ne deluje tako los, nema mirisa od lozenja i dima - mada ne vidim jel ima AQI merenje u blizini. Otrcim na Sava45 terenu nekad.

U ns-u sam jednom trcao po bas jakoj magli, nisam nikada razmisljao o vazduhu, zima, leto, otrcim negde u prirodi. Ali posle te magle mi 3 dana skripalo disanje. Mislio sam neki virus i bio kod doktora, ali proslo brzo. Kasnije sam tek ukapirao da je od tog trcanja, da li zagadjenje ili samo zbog vlage/hladnoce, nisam siguran.

Danas sam napravio plan za naredne 4 sedmice, sa idejom da ravnih 10km oborim za nekih 3 minuta. Zapravo, mislim da ni sada nisam daleko od toga, ali hoću ono moje, da istrčim, i da ne osećam napor, već da sutra mogu opet u redovan trening.
Ja sam mislio u januaru da lenčarim, eventualno ponekad protegnem noge. Neće godina nigde pobeći.Em sam ispunio plan za prošlu godinu, em je hladno a i zagadjen vazduh.

ChatGPT nekada da odlične smernice, ali ako nemaš dovoljno informacija da ga proveriš, može i bezveze da odvali, pa se u drugoj trećoj iteraciji izvinjava.

Drugi problem je što on uvek očekuje da se isporuči tačno to što je navedeno, pa su onda i benefit tako objašnjeni.

Kao što sam kažeš, osnovni benefit brda je forma, jer te brdo tera na pravilan položaj tela koji nam je posle potreban.
Brda nas teraju da skratimo korak, jer masovno overstrajdujemo (pored manje efikasnosti, veći je i rizik od povrede), a pošto tražimo brzinu, dobijamo na kadenci, koja nam je često nedovoljna. Visoka kadenca, posebno sa modernim patikama, štedi dosta energije.

Od kada sam moju "prirodnu kadencu" podigao sa 158-161 na 167-171 (brojevi su procesečna vrednost za distance 10-21km), mnogo manje se umorim, a zapravo se brže krećem.

Treći benefit je jačanje kvadricepsa. A s obzirom da su to mišići gde se prvo osete posledice nakupljanje mlečnih kiselina, verujem da je to ovo sa screen shota, "tolerancija na mlečne kiseline".

Slažem se za brzinu uzbrdo, zato, kad sam na poznatoj uzbrdici, gledam da uvek trčim progresivno, da završim najbrže.

Jutros je vazduh bio katastrofa, PM2.5, 170+.
Vazduh nema onaj smrdljivi miris, ali oseti se koliko je teži za disanje nego juče ujutru.

Danas nam se pridružio Holandjanin, srpski zet, ovde je na godišnjem, pa nam ga drugarica dala da ga zabavljamo, čovek ima maraton, mislim da reče 3.15, kaže, nedostaje mu uphill trening.

I onda gledamo mapu zagađenja, Holandija PM2.5 u rasponu 0 do 20, a Srbija crveno/ljubičasta, ništa ispod 150. Ni brda nam ne pomažu.
Ja od kada sam podigao kadencu na 180 + povredu nisam video godinama ,sem polomljenog malog prsta 🤣

Koju lampu koristite za trcanje? Razmisljam da pazarim Ledlanser NEO9R, na akciji je kod Madjara.

Petzl Swift RL

To je malo nezgodna lampa jer kolko vidim baterija je napred, a i koliko vidim ne drzi dugo. Kako ti se pokazala?

dva put sto sam je nosio, ok. ali nisam bio ono celu noc napolju. lagana je, svetlo je extremno jako, sve vidis kao da je dan

Porucio sam Ledlanser NEO9R stize za sedam dana, javljam utiske.
Mislim da je ok cena obzirom da bi trebala da drzi na 200 lumena 12h, a 600 lumena 5h (ima burst mode od 1200 lumena koji se sam deaktvira nakon 10s). Moje iskustvo sa OnTrail710 je da mi je i 120 lumena sasvim dovoljno za trail (uzbrdo i blago nizbrdo), samo sam za gadne nizbrdice i tehnicke delove dizao na 300 lumena. Izguravala je celu noc, a da je bilo jos solidno zivota u bateriji. Ledlanser bi trebalo da je za par klasa bolji tako da se nadam da ce se i on dobro pokazati.
Baterija je pozadi tako da je opterecenje bolje rasporedjeno. Ono sto mi je zanimljivo jeste da ide sa dodatnim kaisom za kacenje na poprsje.
Jedino sto mi se ne dopada je sto se sve operacije obavljaju na jedan taster, mnogo vise volim Decathlon On-Trail sistem gde imas potenciometar sa fiksnim koracima.

ovo sto sam na brzinu pogledao, odlicna je headlamp.

gde si kupio, na njihovom sajtu?

Uzeo sam preko KP, preuzimanje BG (jedan od onih sto prodaju samo televizore), poslao, pitao jel moze lampa iako nema na oglasu, kaze moze, izaci ce 55eur.

Inace imam rezervnu lampu sa AliExpress-a na 3 AAA baterije koju nosim na ultrama koje traju celu noc kao rezervnu, zlu ne treba, ona jedva da ima 100 lumena.

Opremio sam se posteno za ovu godinu jer sam prsao lutriju za Lavaredo, a potajno gajim nadu da cu i za UTMB. Uzasno je skocilo interesovanje za ultra-trail u poslednjih godinu dve, secam se pre dve godine si mogao Istru da prijavis nedelju dana pred trku, a sad je vec povuci potegni...

super cena :) Petzl je 80eur na KP

imam i ja bekap sa AE, Nitecore NU35, ima internu punjivu plus konektore za 3xAAA :)

ja sad prvo sto idem u Hrvatsku u martu, Dugi Otok, Island Red 38k trail, za posle cu videti :) UTMB mi je ono still out of reach

Ja sam mislio u januaru da lenčarim, eventualno ponekad protegnem noge. Neće godina nigde pobeći.Em sam ispunio plan za prošlu godinu, em je hladno a i zagadjen vazduh.
pa i ne lenčariš baš previše 🤣

1000009459.jpg

Ne brine nas što se @joojant200 ulenjio, nadoknadiće on to, nego ovaj fenjeraš sa 0.0km 🧐

Danas izadjem malo kasnije, 11h, makiška strana na Adi svako malo zaleđena 😬

Ali ispao dobar trening.
Plan je bio održati kadencu (očekivani pace oko 5.30), kako su odmicali kilometri, sve lošija kontrola, pa sam poslednji kilometar trčao pace 4.37, samo da ostanem u average cadence 180+. Neće kraći korak, pa neće.

A kad smo već tu, prilikom kupovine šorceva/helanki za trčanje, ako imate potrebu za suvim džepom, obratite pažnju na materijal istog. Kupih pre neki dan Adidas helanke, nisam to tražio, ali slučajno ih vidim, dva bočna rastegljiva džepa, zadnji sa rajfešlusom, probam i extra mi legle.
Danas ih probam, stavim ključ od kola u zadnji džep, završim trening, ključ pooootpuno mokar. Ovo mi je prvi šorc/helanke, da taj mali džep nije vodootporan. I kada pipnem materijal, jasno je da nije.

Nisam video to oko broja koraka u minutu, sto vam je bitno to gledati? Zar ne dodje to prirodno naspram tempa, podloge itd. Nisam to nikada gledao, sada gledam stare logove, vidim po pesku bos kada trcim imam malo veci broj koraka, nekada i 200/min (verovatno jer se trudim da imam sto kraci kontakt sa podlogom), inace uvek oko 160 pise..

Brze trcanje mora imati manji broj koraka koliko vidim, sto je bolje po meni. Ne volim da dzogiram, mehanika neka cudna, nije kao trcanje, niti ide puls gore nesto, a nabijam zglobove vise tezinom.

Disclaimer: sve navedeno je na osnovu ličnog, veoma skromnog, trkačkog iskustva. Sasvim je realno da nešto od toga nije tačno. Unapred hvala na novim idejama :)

(extremno) Dugački koraci su mi neprijatni za prepone, a na istom pejsu, mnogo manje me umara veći broj kraćih koraka, nego manji broj dužih koraka. Naravno mora da postoji balans.

U nekom od prethodnih postova sam pisao o mojoj "prirodnoj kadenci" i koliko sada efikasnije trčim. Malo sam popravio brzinu, ali me to sada značajno manje umara nego ranije.

Kada se umorim, nesvesno smanjujem broj koraka, a povećavam dužinu koraka.

Tokom vremena sam shvatio da uvek mogu da produžim korak, zadržavajući njihov broj, a da mi povećanje broja koraka gotovo uvek skraćuje dužinu koraka. Što je dodatno doprinelo ideji da radim na povećanju kadence, pa ću kasnije da ga povećavam dužinu.

Posebno sa ovim novim patikama, sa pločama koje vraćaju veću energiju - veći broj kontakata, a kraće vreme kontakta sa podlogom dodatno povećava koristi od modernih djonova.

Danas sam trčao 12km, sa idejom da broj koraka bude što veći, nisam imao neki poseban broj u glavi, samo da bude što veći i konstantniji. Nakon prvog kilometra sam odlučio da će taj broj biti 180+ i završio sam na 181, ali sam poslednji kilometar trčao skoro minut brže od plana, samo da održim broj koraka. Pik je bio na 190.

Računam, za moju visinu i gaženje celim stopalom, da bi trebalo da stignem bar do 185spm, bez da vodim računa o tome.

Tvoje trčanje po pesku je dalo veći broj koraka, jer je tvoje telo shvatilo da će kraćim kontaktom sa podlogom manje da se ukopava.
Slično kao kada na ledu usitniš korak i popraviš stabilnost tj smanjiš šansu da proklizneš.

Ne brine nas što se @joojant200 ulenjio, nadoknadiće on to, nego ovaj fenjeraš sa 0.0km 🧐
ja sam na pauzi 🤣

još od one fizikalne terapije nisam forsirao previše jer mi se činilo da apsolutno ništa nije uradilo.
onda sam malo istraživao pa rešio da probam sa kolagenima, ali njima treba par meseci da krenu da deluju.
u međuvremenu došlo lošije vreme a mene je neki ***** 14. oktobra pokupio motorom na trotoaru dok sam bio na trotinetu pa sam povredio zglob.
tek od pre par dana mogu normalno da se oslonim na šaku ali još uvek prezam jer nije 100% prošlo.
tako da nisam više ni u teretanu išao zbog toga.

ali sam imao neko test trčanje pre dve tri nedelje, od 10 minuta, ne daj Bože, kao da nikad nisam potrčao u životu 🤣

ali sam od pre par nedelja našao HIIT, odlična stvar za vežbanje kod kuće

to i joga će mi biti glavni fokus, malo da povratim kondiciju, i onda od marta kad bude lepše vreme da se vratim trčanju, taman u međuvremenu da nađem Hoku Gaviota 5 negde preko, jer su to patike čini mi se stvorene za mene i moje probleme.

Disclaimer: sve navedeno je na osnovu ličnog, veoma skromnog, trkačkog iskustva. Sasvim je realno da nešto od toga nije tačno. Unapred hvala na novim idejama :)

(extremno) Dugački koraci su mi neprijatni za prepone, a na istom pejsu, mnogo manje me umara veći broj kraćih koraka, nego manji broj dužih koraka. Naravno mora da postoji balans.

U nekom od prethodnih postova sam pisao o mojoj "prirodnoj kadenci" i koliko sada efikasnije trčim. Malo sam popravio brzinu, ali me to sada značajno manje umara nego ranije.

Kada se umorim, nesvesno smanjujem broj koraka, a povećavam dužinu koraka.

Tokom vremena sam shvatio da uvek mogu da produžim korak, zadržavajući njihov broj, a da mi povećanje broja koraka gotovo uvek skraćuje dužinu koraka. Što je dodatno doprinelo ideji da radim na povećanju kadence, pa ću kasnije da ga povećavam dužinu.

Posebno sa ovim novim patikama, sa pločama koje vraćaju veću energiju - veći broj kontakata, a kraće vreme kontakta sa podlogom dodatno povećava koristi od modernih djonova.

Danas sam trčao 12km, sa idejom da broj koraka bude što veći, nisam imao neki poseban broj u glavi, samo da bude što veći i konstantniji. Nakon prvog kilometra sam odlučio da će taj broj biti 180+ i završio sam na 181, ali sam poslednji kilometar trčao skoro minut brže od plana, samo da održim broj koraka. Pik je bio na 190.

Računam, za moju visinu i gaženje celim stopalom, da bi trebalo da stignem bar do 185spm, bez da vodim računa o tome.

Tvoje trčanje po pesku je dalo veći broj koraka, jer je tvoje telo shvatilo da će kraćim kontaktom sa podlogom manje da se ukopava.
Slično kao kada na ledu usitniš korak i popraviš stabilnost tj smanjiš šansu da proklizneš.
Da, zanimljive informacije, ali mi to bas deluje kao preterivanje, sve je to ok samo od sebe. Ne razmisljam o broju koraka, duzini koraka. patike koje vracaju energiju, helanke ne daj boze 🙂 (ovo je vise sala)

Trcanje cisto uzivanje, priroda neka, napor jednostavno prija i rasteretiti mozak.
Pogledam tempo/vreme na telefonu, da znam koliko sam napredovao - da imam neki cilj.

Poslednja izmena:
Ja sam slabo napredovao dok nisam malo osmislio treninge. I dalje tu ima elemenata džeza, kako vetar duva, ali u toku nedelje se otprilike zna šta mora da se odradi.

Sad sam sve promenio da dobijem novi motiv.

Kadencom i korakom se ne bavim, ali konstatujem da mi se koraci u kontinuitetu produžuju poslednjih meseci. Sve smelije klepam stopalom po betonu, telo zasad dozvoljava.

Da, zanimljive informacije, ali mi to bas deluje kao preterivanje, sve je to ok samo od sebe. Ne razmisljam o broju koraka, duzini koraka. patike koje vracaju energiju, helanke ne daj boze 🙂 (ovo je vise sala)

Trcanje cisto uzivanje, priroda neka, napor jednostavno prija i rasteretiti mozak.
Pogledam tempo/vreme na telefonu, da znam koliko sam napredovao - da imam neki cilj.

Patike meni prave ozbiljnu razliku u periodu oporavka nakon treninga. A nije neki trošak za zadovoljstvo koje dobijem kao povrat.

Metrika mi pomaže da uz minimalan effort pravim postepeni napredak. Da ne pratim brojeve, verovatno bih prečesto trčao preko svog limita i bio bih ili stalno umoran ili povređen.

A prve helanke kupio da pokažem da nisam homofob, pa ispade odličan odevni predmet 😄
Ali i dalje obavezno šorc preko njih...

Ja sam slabo napredovao dok nisam malo osmislio treninge. I dalje tu ima elemenata džeza, kako vetar duva, ali u toku nedelje se otprilike zna šta mora da se odradi.

Sad sam sve promenio da dobijem novi motiv.

Tri godine sam trčao u klubu i uvek imao program i struktuiran trening. Neke stvari su se promenile, pa poslednjih meseci trčim sam, ali obavezno imam isplaniran trening.
Baš kao što kažeš, džez je neizbežan. I postalo je kao pravilo, ako istrčim prvi kilometar po planu, držim ga se do kraja. Ako improvizujem, ta odluka pada u prvom kilometru.

Ako izadjem da trčim bez plana ili na dodatni trening preko plana, isključivo zona 2 (na puls). Evo sutra, "trčimo za studente", uz sve priču, puls mi ostaje do 135bpm... Znam sa kim trčim :)

Kadencom i korakom se ne bavim, ali konstatujem da mi se koraci u kontinuitetu produžuju poslednjih meseci. Sve smelije klepam stopalom po betonu, telo zasad dozvoljava.

Ako si već to primetio, ajde uporedi 2-3 slične distance gde se promenila dužina koraka, da li je kadenca pala ili je bolji pejs? Šta ću kad volim brojeve :)

Evo gledam od 2023 do sad, pun gas trčanje dužine bez obzira na distancu ide do 170. Maraton prosek kadence bio 164.

Kuper test u okviru 5K u decembru bio 169 (pretekao Coros predikciju i njegov VO2Max od 48 na 52). Resolution run na Adi (bolestan) 166, ali ispadao sam iz ritma na svaka 2 km od kašlja.

E, sad, intervali 400m kadenca 180. Našao sam i jednu kadencu 211, 2:50 tempo, što zalazi u zonu koja mi baš ne prija.

Patike meni prave ozbiljnu razliku u periodu oporavka nakon treninga. A nije neki trošak za zadovoljstvo koje dobijem kao povrat.

Metrika mi pomaže da uz minimalan effort pravim postepeni napredak. Da ne pratim brojeve, verovatno bih prečesto trčao preko svog limita i bio bih ili stalno umoran ili povređen.

A prve helanke kupio da pokažem da nisam homofob, pa ispade odličan odevni predmet 😄
Ali i dalje obavezno šorc preko njih...
Pogledacu onda sta ima od patika, vidim da si pisao o Mach X. Posle 10tak godina napravio sam promenu sa Asics roadhawk FF, i uzeo Nike (pegasus 42).

Za sada su mi podeljena misljenja, bas je veliki heal drop i debeo djon, pa mnogo manje rade listovi. I tople su jako.

Baš smo svašta pisali o patikama ovde, iz ličnog iskustva. Proveri temu unazad. Ima još jedna tema o patikama, pa nađi naše postove tamo.

Meni je Pegasus nikakva patika za trčanje, iako jeste bolja od ovih običnih za pet šest hiljada din. Odgovara mi za šetnju i mogla bi da posluži za trail, uska je i ima krampončiće.

Mach X se fenomenalna patika, potrošio jedne. Star model, teško da će se pojaviti ponovo, ali imaš X2.

Vrh Dno