Šta je novo?

EPS račun preko neta

Meni ne uspeva mi prijava ni preko sajta ni preko aplikacije. Preko sajta prijavljuje da je neuspešna prijava, sa greškom null, a aplikacija pukne kad ubacim sliku. 🤬 Dva meseca nisu očitavali i skoro su se smilovali, pa bi sam da prijavljujem, ali mi se ne da.

Edit:
Sad probam na sajtu da pošaljem potrošnju bez decimala i prođe prijava.😤 Što bi bilo lepo kad bi postojalo uputstvo za popunjavanje... Olakšalo bi proces i nama i njima, ali avaj.

Poslednja izmena:
Jel vam stizao potvrdni email ili neko obavestenje nakon prijave stanja na sajtu?
Ono, ima stavka da se upise email, al' ne dobih nista, ne znam dal' i treba uopste...:unsure:
Na sajtu je na kraju prijavljivanja izbacilo da je prijava uspesna i da je evidentirana.

Polje je opciono, ne mora da se popuni. Isto sam pomislio da služi za potvrdu, ali nije mi ništa stiglo. Druga pretpostavka mi je da je kontakt za slučaj da bude problema sa prijavom.

Vidi stvarno, tacno nije obavezno polje za popunjavanje, nisam obratio paznju... :)

Stigao mi je račun za januar na mail (područje Kraljevo) i vidim u njemu sledeće obaveštenje: "Poziv na broj će se menjati svakog meseca od računa za januar 2025. godine". U prethodnim računima za novembar i decembar 2024. pisalo je: "Broj tekućeg računa i poziv na broj promenjeni su od računa za novembar 2024. godine".

Da, od novembra su prešli na novi sistem, po kom je novi broj računa 200-75407-05 za područje Kraljeva, a poziv na broj oblika kb-nb-0000, gde je kb dvocifreni kontrolni broj po modelu 97, a nb jedanaestocifreni naplatni broj (fiksno). Odsad će umesto 0000 biti svakog meseca nešto drugo, i to izgleda samo oznaka godine i meseca. Makar je na svim računima koje sam dosad video 2501, što prosto izgleda kao oznaka za januar 2025. Svakako bi bilo lepo da još neko javi da li mu je isto, kako iz Kraljeva, tako i sa drugih područja.

Da, od novembra su prešli na novi sistem, po kom je novi broj računa 200-75407-05 za područje Kraljeva, a poziv na broj oblika kb-nb-0000, gde je kb dvocifreni kontrolni broj po modelu 97, a nb jedanaestocifreni naplatni broj (fiksno). Odsad će umesto 0000 biti svakog meseca nešto drugo, i to izgleda samo oznaka godine i meseca. Makar je na svim računima koje sam dosad video 2501, što prosto izgleda kao oznaka za januar 2025. Svakako bi bilo lepo da još neko javi da li mu je isto, kako iz Kraljeva, tako i sa drugih područja.

Beograd (za sada) bez promena, i dalje je uplatni račun 845-.. poziv na broj takođe bez promena.

Nis takodje promena za poziv na broj, naglasili su na racunu. Promena se odnosi na prva dva i zadnja cetiri broja, gde su zadnji verovatno godina i mesec..2501,2502...
Drugo nista nije menjano.

Elektroprivreda Srbije (EPS) obaveštava kupce da će se počev od računa za januar 2025. godine svakog meseca menjati poziv na broj za uplatu obaveza za utrošenu električnu energiju.

Kako se precizira u objavljenom saopštenju, u okviru novog poziva na broj za domaćinstva poslednje četiri cifre će predstavljati godinu i mesec obračunskog perioda (na primer XX-XXXXXXXXXXX-2501 na računu za januar 2025).

EPS ističe da se promena odnosi na kupce iz svih regionalnih područja, osim za domaćinstva sa područja Beograda, koja će promenu poziva na broj dobiti u narednom periodu, o čemu će biti obavešteni.

U saopštenju se navodi i da se menjanje poziva na broj svakog meseca od računa za januar 2025, sprovodi u nastavku unapređenja poslovnog sistema EPS-a.

Da li je za Beograd isti poziv na broj kao i prethodnih godina? Znam da skorije ništa nije menjano, ali da li je tako već duže vreme? Problematika je sledeća. Neko iz BG trenutno nije tamo i hoće da preplati struju do sutra, kako ne bi izgubio popust. Zbog problema sa podacima (JMBG) ne radi mu portal, tako da je jedini način da dođe do računa fizički, iz sandučeta, što treutno nije opcija. Pritom nema nijedan skoriji račun, ali je našao fotografije nekih baš starih, jednog iz 2020, i još jednog iz 2018, ako sam dobro shvatio. Poziv na broj je na oba isti, ali da li je i danas tako?

Da li je za Beograd isti poziv na broj kao i prethodnih godina? Znam da skorije ništa nije menjano, ali da li je tako već duže vreme? Problematika je sledeća. Neko iz BG trenutno nije tamo i hoće da preplati struju do sutra, kako ne bi izgubio popust. Zbog problema sa podacima (JMBG) ne radi mu portal, tako da je jedini način da dođe do računa fizički, iz sandučeta, što treutno nije opcija. Pritom nema nijedan skoriji račun, ali je našao fotografije nekih baš starih, jednog iz 2020, i još jednog iz 2018, ako sam dobro shvatio. Poziv na broj je na oba isti, ali da li je i danas tako?
upravo sam uporedio račun iz avgusta 2020. i januara 2025. poziv na broj, račun... sve isto. beograd. u međuvremenu su nam menjali i brojilo.

Savetujem da se pozove nadležni EDB šalter i da se ubaci JMBG korisnika i posle toga sve lepo prati na portalu.

upravo sam uporedio račun iz avgusta 2020. i januara 2025. poziv na broj, račun... sve isto. beograd. u međuvremenu su nam menjali i brojilo.

+1
Računi iz 2021.. 2023.. i evo poslednji, isti poziv na broj i račun za uplatu. Poziv na broj je generalno dovoljno samo ED broj.

Savetujem da se pozove nadležni EDB šalter i da se ubaci JMBG korisnika i posle toga sve lepo prati na portalu.
Slažem se, ali koliko shvatam tog u čije ime sam pitao, ima nekih problema sa papirologijom oko tog stana, nije uopšte čista situacija.

Poziv na broj je generalno dovoljno samo ED broj.
Suštinski da, mada ima nekih dodatnih cifara. U konkretnom slučaju, poziv je oblika xx-200-00yyyyyyyyy-000, gde je xx kontrolni broj po modelu 97, dok je yyyyyyyyy ED broj. Ovih 200, koliko sam upućen, označava područje, mada ne znam na kom nivou: grad, gradska opština, nešto treće.

Danas dobio poruku na portalu da sam ocitam struju , bas me zanima kako ce baba i deda od 80 i kusur godina da ocita
elektro morava.png

Koliko vidim, nisu tražili da ti sam očitaš stanje, nego su te obavestili da možeš sam da očitaš i prijaviš stanje, ako to želiš ili misliš da ima potrebe.
A baba i deda će da očitaju isto kao i do sada: odu do brojila i pogledaju brojke na njemu ;)
Pozdrav

Koliko vidim, nisu tražili da ti sam očitaš stanje, nego su te obavestili da možeš sam da očitaš i prijaviš stanje, ako to želiš ili misliš da ima potrebe.
A baba i deda će da očitaju isto kao i do sada: odu do brojila i pogledaju brojke na njemu ;)
Pozdrav
U jedno selo covek sto ocitava kaze vratio telefon za ocitavace , kaze nema vise mora sami da ocitavate
A baba i deda ako imaju staro brojilo i mogu ako imaju digitalno a ima vise vrste digitala , tesko da mogu jer stalno blinkaju brojevi

Snime video i pošalju ti 🤣

Ako ukinu "čitače", to će biti loše, verovatno je sledeće da idemo sami da vadimo ugalj i ložimo

u vezi poziva na broj:
1) prvo postoji "model" to je 97
a poziv na broj kod mene (Senta) je bio:
pre 6/2024 : CC-YYY-XEEEEEEEEEE-000 , E je bio ED broj , Y=nepoznato polje(broj) (područje) (uvek isto) , CC se ne menja
od 6-12/2024 uključno : CC-XNNNNNNNNNN-0000 , N je naplatni broj , X= nepoznato polje(broj) (uvek 0) , CC se ne menja
uključno od 1/2025: CC-XNNNNNNNNNN-GGMM, G=zadnje 2 cifre godine , M= broj meseca (2 cifre) , CC se menja svakog meseca
N je naplatni broj (drugi broj na računu) (10 cifara)
G godina (25) za 2025. znači 00-99
M mesec (01,02,03,04,05,06,07,08,09,10,11,12)
CC je kontrolna suma za koju možeš naći kalkulator po modelu 97 na internetu napr. "https://www.cekos.rs/kontrolni-broj-modul-97"
primer: 020019170682501 i dobiješ CC=84 znači
MODEL=97 POZIV_NA_BROJ=84020019170682501 ili 84-02001917068-2501

kontrolna suma po modelu 97 je CC=98 - ( ( poziv_na_broj_bez_kontrolne_sume * 100 ) mod 97 )==02..98.
provera: CC nije 00,01,99 i (poziv_na_broj & CC) mod 97 == 1

Apropo citaca brojila, drugar koji radi u EDB, kaze da je neka frka oko citanja struje. Kaze da je tako bilo i proslog meseca ali su nastavili da citaju po starom. Ovog meseca najverovatnije nece biti citanja struje. Danas nisu citali, za sutra se nista ne zna, najverovatnije nece ni sutra.

kontrolna suma po modelu 97 je CC=98 - ( ( poziv_na_broj_bez_kontrolne_sume * 100 ) mod 97 )==02..98.
provera: CC nije 00,01,99 i (poziv_na_broj & CC) mod 97 == 1
možete i u napr. Wolfram Alpha ukucati napr. 98-02001917068250100%97 dobije se 84
(ili u google search (kalkulator) ali ovaj ima problem sa 15 cifara ili 14 cifara ako počinje sa 9)
znači kucati 98-poziv_na_broj_bez_kontrolne_sume00%97 <enter)> i dobije se CC (obavezno 2 cifre, mora da bude od 02-98 max.)
ili jednostavnije koristiti neki kalkulator za kontrolnu sumu po modelu 97.
napr cekos podržava maksimum 32 cifre za poziv_na_broj

Apropo citaca brojila, drugar koji radi u EDB, kaze da je neka frka oko citanja struje. Kaze da je tako bilo i proslog meseca ali su nastavili da citaju po starom. Ovog meseca najverovatnije nece biti citanja struje. Danas nisu citali, za sutra se nista ne zna, najverovatnije nece ni sutra.
I meni nisu čitali ni prošli mesec a ni danas koliko vidim, svakako šaljem stanje preko aplikacije otkako su dodali.

Meni app nije radila na A55, kaže fali neko polje, poslao sam sa starim telefonom iz prve.

Nazad
Vrh Dno