Šta je novo?

Jeftine klime

Podatak je bitan da se istakne radi utvrdjivanja ili bolje receno da se dokaze energetska efikasnost klima uredjaja. Kada bi neko na nasim prostorima (sa uredjajima nama dostupnim) uradio ovakav test mnoge stvari bi bile jasnije.
Šta bi ti konkretno bilo jasnije ako neka klima ima izduv 50°c a druga 60°c? Energetska efikasnost je jako kompleksna stvar i ona je izražena kod svih klima kroz SCOP i COP. Postoji Eurovent sertifikat za pojedine klime i na njihovom sajtu imaš testove koliko kilovata toplote daju na određenim temperaturama a to je bitno. Kao parametar se uzima razlika u temperaturi između usisa i izduva. Ako je usis 20°c a klima izduva 50°c tu je razlika 30°c, ako druga klima ima usis 10°c a izduv 40°c, opet je razlika 30°c, njena efikasnost je ista tako da taj podatak maksimalne temperature nije bitan kod efikasnosti, gleda se samo razlika usis-izduv, brzina izduva, koliko kubika vazduha prodje na sat kroz klimu i koliko struje troši u tom trenutku i onda izračunaš koliko kw daje i koji je SCOP. Sa opadanjem spoljašne temperature opada i efikasnost. Skoro sve japanske klime imaju Eurovent, ima dosta i kineskih ali ove jeftinije nemaju, tako da na svojim sajtovima mogu da pišu šta žele dok ne urade sertifikat a to im se ne isplati.

Nije isto ako hipoteticki jedna klima utrosi 1KW el.energije i proizvede 3KW toplotne energije dok drugoj klimi treba 0.5KW za istu kolicinu toplotne energije pritom u identicnim uslovima.
Ovde se, slozicete se bavimo empirijskim metodama. Niko od nas nema identican stan, kucu ili kancelariju da bi mogli verodostojno da napravimo poredjenje.

Bojim se da su to pusti snovi da vidimo takve testove kod nas te smo osudjeni na empirijske metode.
Elem, ja sam se odlucio za Vivax AERI+, nadam se da nisam (mnogo) pogresio u izboru.
Jesi li ti birao ono izmedju Aeri i Ayei?
Po meni bi bolja kupovina bila Ayei, sto govori i razlika u cijeni.
Ne sjecam se da si opisivao prostor.

Tako je, izbor je bio izmedju AERI+ i AEYIs. Medjutim cenovno mi je trenutno nedostizna skuplja klima.
Prostor je stambena kuca, PVC, 10cm izolacija, oko 60-ak kvadrata bi se grejalo/hladilo. U tom prostoru je do skoro radila Elite 12-ica kupljena 2000. godine.
Imam jos jednu klimu u drugom delu kuce, stari on-off Tadiran 9 za koji moj majstor kaze da je 12-ica po svojim gabaritima UJ i SJ. Kako god, to je i dalje 9 i planiram eventualno i tu klimu u buducnosti da promenim.

Poslednja izmena:
Nije isto ako hipoteticki jedna klima utrosi 1KW el.energije i proizvede 3KW toplotne energije dok drugoj klimi treba 0.5KW za istu kolicinu toplotne energije pritom u identicnim uslovima.
Upravo to o čemu pišeš se izražava kao SCOP. Prvoj bi bio SCOP 3 a drugoj SCOP 6.

Evo trenutno na 650 na +10,40 kvadrata nema izolacije,jaka je dosta pa se pali gasi.
Vox 24 ti je u sobi od 40 kvm? Kakva je situacija sa duvanjem posto 24 ka zna jako da duva, narocito Vox?! Kakva joj je prva i druga brzina, jel nisu prejake za tu prostoriju?

Vox 24 ti je u sobi od 40 kvm? Kakva je situacija sa duvanjem posto 24 ka zna jako da duva, narocito Vox?! Kakva joj je prva i druga brzina, jel nisu prejake za tu prostoriju?
Duva jako,zagreje za 5 min,meni stoji na trecoj brzini,to mu dodje na najjacoj posle nje ima ona turbo ta rastura🤣
Prva se ne cuje i ne osecas da duva,druga je taman.
Ali vidim ovde se dosta ljudi zali na 12 da duvaju jako i da su bucne,meni naprimer to nista ne smeta,jer imam malo dete uvek radi tv i ja je i ne cujem da radi,jedino nocu cujem ali ne smeta za spavanje,tako da ti nisam ja relevantan bas za ove odgovire😂
Aeri kad stavim na najjace da duva to je nesto kao za blago jace od prve na vox 24,sto je meni smesno,zagreje ona sobu i sve to ali nema osecaja da duva toplo,dok ba voxu bukvalno osecas da te prodje topao vazduh ponekad i meni se to svidja,pogotovo mojoj zeni 🤣 kod nje ako ne duva vrelo nista,tako da sam sa voxom bas zadovoljan,i cena je bila smesna najjeftinija je tad bila 24 na trzistu.

One su bolje od Vox po pitanju modulacije i tisine, a sto se tice grejanja nislim da je Vox jaci. Za manje sobe bolji je Tcl, za vece Vox, za najvece Gree, pa sta kome treba, kinezi su to 😁
Ja sa tcl klimom 12,grejem 60 kvadrata minimum i ne ide često u defrost odlično greje. Ja sam prezadovoljan i uzeću još jednu za sprat.

Ja ne znam na koju foru je moguce grejati sa jednom klimom na minusu vise od jedne prostorije,dobro ajde i prostoriju pored kad se otvore vrata ali za vise od toga stvarno mi nije jasno.

To jedino ako je neki ekstra topal stan koji se grije sa svih strana

Ili ako su zahtevi u pogledu temperature u prostoru niski :D

Znaci klima duva i vazduh veuc krece ko formula po celom stanu 🤣🤣🤣
Nzm evo kod mene je u hodniku, koji je realno 8 metara dalje od klime, 22 stepena, u dnevnoj 24. Kupatilo, koje je na "početku" to jest kraju kuće, je takođe ugodno, nisam sad baš nosio termometar, ima dakle sigurno isto tako 21, mada su uz njega aluminijum ulazna vrata, i od njih "udara" studen uprkos termo prekidu koja imaju, ***, materijal je takav da nije izolator kao pvc ili drvo.
Ovo je izgled. Na spratu je 21-22 stepena (14Luca) podešena je na 20.

Prilozi

• Tlocrt sprat KLima LUCA raspored.png
    Tlocrt sprat KLima LUCA raspored.png
    88.3 KB · Pregleda: 37
  • Tlocrt prva etaža Kuca Klime pozicija Fujitsu.png
    Tlocrt prva etaža Kuca Klime pozicija Fujitsu.png
    61.8 KB · Pregleda: 39
Nzm evo kod mene je u hodniku, koji je realno 8 metara dalje od klime, 22 stepena, u dnevnoj 24. Kupatilo, koje je na "početku" to jest kraju kuće, je takođe ugodno, nisam sad baš nosio termometar, ima dakle sigurno isto tako 21, mada su uz njega aluminijum ulazna vrata, i od njih "udara" studen uprkos termo prekidu koja imaju, ***, materijal je takav da nije izolator kao pvc ili drvo.
Ovo je izgled. Na spratu je 21-22 stepena (14Luca) podešena je na 20.
Dobro tebi se poklopio lep raspored plus ti je u hodniku a tu retko ko stavlja klimu i ako ja lepo ovo kapiram greju se oko 40kv ali za 60-70kv to nije grejanje komfortno kad variraju temperature,uvek gde je klima tu ce da bude ko u banju jer naravno moras da je natankas da bi ugrejala i najdalje prostorije a ovamo za 3-4 stepena nize svuda ako ne i vise.

Grijem u prizemlju bruto 50 m2 sa 12-kom i na spratu isto toliko, vidiš sa skice. U prizemlju je u dnevnoj klima (prva etaža)
Na spratu 14Lu je morala u hodnik, sa bilo koje druge pozicije ne bi bilo šansi da opsluži 4 prostorije + hodnik, nema teorije.
Kuća jeste jako dobro izolovana, ali su 3 vanjska zida pod ga negrijanom prostoru, i 1 zid ga negrijanom.

Verovatno imas izolaciju kao atomsko skloniste!
Nažalost nemam. Ta mi je klima u prizemlju gde mi je toplije i imam pvc stolariju. Klima je tcl 12chsd/fai. Malo ozbiljnija klima i priča od ostalih tcl klima. Na spratu imam Volt klimu koja dobro radi ali je slabo uključujem jer smo slabo na spratu i nema pvc. Još jednu bih uzeo tcl klimu samo za moju sobu i predsoblje jer ova greje 60 kvadrata isprepletanih zidova i prostorija i ne može najbolje da dopre do moje sobe. Uvek razlika 3,4 stepena. Ali fino sam se nagrejao ove zime a i letos razladio. Moja preporuka svakom. Pogotovo što ima mogućnost usisa svežeg vazduha,zbog dece i osoba koje imaju raspiratorne probleme.

Kako to mislis usisa svezeg vazduha?
Nažalost nemam. Ta mi je klima u prizemlju gde mi je toplije i imam pvc stolariju. Klima je tcl 12chsd/fai. Malo ozbiljnija klima i priča od ostalih tcl klima. Na spratu imam Volt klimu koja dobro radi ali je slabo uključujem jer smo slabo na spratu i nema pvc. Još jednu bih uzeo tcl klimu samo za moju sobu i predsoblje jer ova greje 60 kvadrata isprepletanih zidova i prostorija i ne može najbolje da dopre do moje sobe. Uvek razlika 3,4 stepena. Ali fino sam se nagrejao ove zime a i letos razladio. Moja preporuka svakom. Pogotovo što ima mogućnost usisa svežeg vazduha,zbog dece i osoba koje imaju raspiratorne probleme.

Ja sam mozda staromodan ali ja vece gluposti od tog svjezeg vazduha nisam cuo... Pa otvore se prozori sirom 2-3 puta u toku dana na 5 minuta i to je to...

Ja sam mozda staromodan ali ja vece gluposti od tog svjezeg vazduha nisam cuo... Pa otvore se prozori sirom 2-3 puta u toku dana na 5 minuta i to je to...
Nije glupost. Ovde kod mene komšije lože sve i svašta na čvrsto gorivo. Svakakve otpatke ubacuju u kotao a i ugalj puno smrdi. Prolaze često i kamioni. Kada se otvore prozori nesnosno smrdi u zimskom periodu, tako da klima odlično odradi posao. U realnom vremenu ubaci spoljni vazduh, prečisti filterima i izbaci u sobu zagrejan vazduh a da se ništa ne oseća. Zbog smrada i njihovog neekološkog načina loženja sam kupio i mašinu za pranje i sušenje veša da odmah opere i osuši veš jer ako prostremo u potkrovlje onda se oseća na čađ, garež i na sušeno dimljeno meso. Ne stanuju svi u idealnim uslovima i komšilucima da bi se tek tako moglo otvarati prozor u toku zime,tako da je u mom slučaju idealna i dobra stvar.

Nije glupost. Ovde kod mene komšije lože sve i svašta na čvrsto gorivo. Svakakve otpatke ubacuju u kotao a i ugalj puno smrdi. Prolaze često i kamioni. Kada se otvore prozori nesnosno smrdi u zimskom periodu, tako da klima odlično odradi posao. U realnom vremenu ubaci spoljni vazduh, prečisti filterima i izbaci u sobu zagrejan vazduh a da se ništa ne oseća. Zbog smrada i njihovog neekološkog načina loženja sam kupio i mašinu za pranje i sušenje veša da odmah opere i osuši veš jer ako prostremo u potkrovlje onda se oseća na čađ, garež i na sušeno dimljeno meso. Ne stanuju svi u idealnim uslovima i komšilucima da bi se tek tako moglo otvarati prozor u toku zime,tako da je u mom slučaju idealna i dobra stvar.
Kakve filtere ta klima ima, kako se odrzavaju, menjaju..

I zaista uspije isfiltrirati vazduh da se nista ne osjeca a ne utice negativno na temperaturu u smislu da rashladi ili povecava potrosnju ?

I zaista uspije isfiltrirati vazduh da se nista ne osjeca a ne utice negativno na temperaturu u smislu da rashladi ili povecava potrosnju ?
Da. Uspe. Ali nije uvek jako nesnosno napolju. Ima trenutaka i dana kada se ne oseća i normalno lože ili kada umesto kotla uključe gas. Skuplji im gas od drva i uglja jer su drva i ugalj nabavili mufte a niko nema propisno izidan odžak još nekoliko metara iznad krova. Nekad su i topli dani pa nema uvek potrebe za filtriranjem. Nije to bogzna koliko više u računu, ne povlači mnogo više, jedno 80 do 100 vati po satu a nekada pustim samo ventilator i prečišćavanje i onda potroši samo 80 vati po satu. Ne oseti se na krajnjem računu. A i sa se oseti, šta me briga, namenski sam je kupio zbog toga i bila mi je potrebna. Deca više nemaju suvi kašalj.
Kakve filtere ta klima ima, kako se odrzavaju, menjaju..
КуадруПури филтери

Свеж ваздух ће проћи кроз 4 различита слоја (прелиминарни филтер, антибактеријски слој са сребрним јонима, ХЕПА филтер високе ефикасности и филтер високе густине) како би се обезбедило високо ефикасно пречишћавање ваздуха.-Ovo sam kopirao jer nema vremena da pišem o njima jer se spremam na posao a opet da ti što pre odgovorim. Održavaju se kao i normalni.

Poslednja izmena:
Ovo mišljenje strašno cenim. i kod mene iako živim u zgradi, kuće pored lože(dal ko topalovići imaju kremarijum ili šta sve ne lože) to je užas, toliko smoga, pepela, garavila, ne možete da zamislite, da sam stavio kao foliju na terasu(na žalost kupio ja genije na temu koja je običan najlon) da malo zaštitim terasu, veš da žena ne pere po tri puta.... njima je krov crn, to curi niz dimnjak spolja nešto.... nije mi jasno šta?!!!!

Da li imaš prečišćivač u kući? Ako on ne reaguje, znači da ti filteri na klimi rade dobro. Baš me zanima

Da li imaš prečišćivač u kući? Ako on ne reaguje, znači da ti filteri na klimi rade dobro. Baš me zanima
šetnjom po tržnim centrima. širom srbije, dok je žena tražila cipelice za pepeljugu, primetio sam da su puno popularni pečišćavači vazduha i da su baš traženi... tpa šaomi.... ne znam koliko je to efikasno?! i da li to radi?

Itekako radi. Meni je on, između ostalog, indikator kada treba da zamenim HEPA filter na usisivaču.

Vrh Dno