Šta je novo?

Ventilatori [nije tema za preporuke za kupovinu]

Zamenio sam procesor sa 2600 na 5600x, i sad malo obracam paznju na temperature vise nego ranije. Imam NZXT H500 kuciste, prednji panel je zatvoren, na par YT klipova i diskusija sam video da nema poente uopste stavljati ventove na prednji deo kucista, jer ne mogu da uvuku vazduh uopste preko tih rupica sto su sa strane kod prednjeg panela, pa sam video da je najbolje da samo izbacuju vazduh i to je to.. (gornji i zadnji vent da se podese kao exaust). Slazete li se, ili je neko mozda imao drugacija iskustva sa ovakvim tipom kucista..

Trenutno mi je tako podeseno (zamenicu oba venta jer su stock malo postali bucni, za Arctic p12 pwm), u idle temp ide izmedju 35-45, posle gaminga 78, 79, 80..

Nvidia upravo pokazala Noctu-i, a pogotovo njenoj konkurenciji, kako mogu da dostignu, ili cak prestignu neke Noctua tehnologije, na drugi nacin xD pogotovo za palacinka, top-down vazdusne kulere malih profila/visine.

Takodje, pokazali nacin kako da se resava recirkulacija vazduha prilikom hladjenja grafickih xD

Nadam se da neki Thermalright, ID-Cooling i Scythe inzenjeri gledaju ovaj video

stvarno fantasticno inzinjersko resenje, videcemo kako ce funkcionisati u real world (mada ne sumnjam, FE su stvarno vrhunske karte)

Kako su vam se pokazali Arctic P14 PWM kao ventilatori za kuciste?

davno sam koristio p12 pwm pst i svaki primerak je imao neki cudan whine na oko 1k rpm, verujem da ovo vazi i za p14 modele, bolje uzeti bele max modele posto imaju bolji bearing i kod njih nisam imao cudne zvukove

Pitam iz razoga jer sam se ponadao da su mnogo dobri, pa da zamenim FD Aspect 14-ce u kucistu.
To sa whine-om mi bas ne uliva poverenje, jer bih ih bas drzao na pola snage sve vreme, sve zavisi kakve temp. dobijem kad sve sastavim.

Imam F 5x14 pwm pst nema problema
sad vidim da pricate za P seriju moja je jeftinija varijanta

P Max serija je dobra i nije skupa.

Poslednja izmena:
Verujem, ali kad vidim14-tice/2800 12-tice/3000RPM preskacem...ne znam sta bi mi znacile industrijske turbine, odvratna buka

Ne razumem tu primedbu...jesi li primoran da ih teraš na max obrtajima?
Na 500-1500 RPM su tihi kao i svaki drugi (i tiši od većine) i tiši od drugih na višim obrtajima...

Imao sam tu priliku da za nekih 70-ak evrića nabavim pakovanje od tri komada Lian Li Unifan SL Wireless 120 Reversed. Čisto da ih probam da vidim kakvi su. Rekli bi "ventilator k`o ventilator" i bili bi samo donekle u pravu. O kvalitetu njihovih ventilatora ne treba trošiti reči, ali postoje tri stvari zbog kojih sam momentalno naručio još dva pakovanja od po tri komada da zamenim sve ventilatore u kućištu.
Prva stvar koja mi je najbitnija jeste to što je za spajanje tri seta ventilatora dovoljan jedan jedini trostruki razdelnik koji se priključuje na SATA priključak. Dakle, tri seta ventova se povezuju sa tri tanke žičice koje se priključuju pozadi u SATA razdelnik. WiFi dongl sam povezao na USB2 hub na Lian Li Edge napajanju i stavio ga, takođe, pozadi. Tri seta ventilatora i NIJEDAN kabl koji ide u matičnu. Maestralno. A tri tanka kablića se tako lako rutiraju da je to pesma. Skidam kapu onome ko je ovo smislio, jer više nema mačevanja sa kablovima napajanja ventilatora i RGB.
Druga stvar je L-connect softver. Mislio sam da su Asusov Armoury Crate i Corsair Icue najbolji softveri za RGB, ali kad sam uključio L-connect bio sam ZAPANJEN mogućnostima. Bukvalno sam se nekoliko sati igrao sa raznoraznim efektima i podešavanjima i verujem da ni pola nisam uspeo da provalim. Apsolutno sve radi bez greške i bez ijednog većeg baga kao što ih imaju ostali koje sam imao prilike da probam.
Treća stvar je RGB. Nisam verovao da osvetljenje na jednom ventilatoru može da bude toliko blještavo. Bukvalno sam ih smanjio na 25% i opet je svetlije od mojih Phanteks ventilatora. O tome kako prikazuje boje, kako se odvajaju jedna od druge, kako je moguće posebno stavljati efekte sa prednje a posebno po ivicama i da se svaki efekat može podesiti po bojama koje sam odredim, čini da su mašta i ukus gotovo jedina ograničenja.
Jeste da je skupo, jeste da je, možda, i preterivanje, ali ne pamtim kad mi je za nešto bilo manje žao da platim skupo. Nema više zapetljavanja sa kablovima ventilatora, što me je užasavalo i sve to (će tek da) izgleda fenomenalno. Uz Strimere, naravno. :) :)

ja sam mislio da ti wireless ventilatori nemaju kabl, ali sam se *****…

ja sam mislio da ti wireless ventilatori nemaju kabl, ali sam se *****…
Bežični prenos struje još uvek nije moguć. :)
Šalu na stranu, ali kablovi koji povezuju napajanje su izuzetno tanki, jer imaju samo dve žice (kontrola obrtaja se vrši preko softvera ili preko matične, jer postoji kabl da povežeš PWM sa kontrolerom, ali on je opciona stvar). Uglavnom, vezicama sam ga vezao uz ostale kablove i gotovo su nevidljivi kada se nameste kako treba.
Wireless SL (leva slika), Wireless TL LCP (desna slika)
TL su bolji, imaju infinity mirror sa strane i komplet od 3 komada je skoro 20€ skuplji od SL verzije.

SL prva + treca slika, TL druga + cetvrta

078ee0b2ead701d30782301212b56c9d.jpg

63cf69316fcdb696e866f0d0753baca0.jpg

5a6311eb055c5a9fee34bff494d26a8a.jpg
0f182f9786a143d72375a3de6ef51655.jpg

Cougar ima ventilatore sa Koanda efektom Oo

Nisam sam bas upoznat sa efektom, pitam se kako izgledaju u odnosu na druge top ventilatore

Poseidon-Ultra-01-2-550x550.jpg
Screenshot 2025-02-06 163403 - Copy.png

WTF is COANDA EFFECT??? :) :)

Izgleda da danas marketinški timovi misle da svaka bvudalaština kao Raytracing može da prođe ako daš neko fancy name nekoj gluposti. Pa kad na to nadodaš fancy nerazumljive izraze tipa CONVEX RIDGES i na to ubaciš i VORTEX AIRFLOW VELOCITY to mora da vredi dobru lovu.

QQ mati...

Coanda Effect je poznat u fizici, dijelom i zbog njega imamo avione. :) Ukratko, to je efekat gdje mlaz gasa ili tečnosti u blizini zakrivljene površine "lijepi" se za tu površinu i ubrzava. Ima dosta primjera na netu. Kapiram da su ovi probali da ga iskoriste za usmjeravanje i povećanje protoka vazduha.

Coanda Effect je poznat u fizici, dijelom i zbog njega imamo avione. :) Ukratko, to je efekat gdje mlaz gasa ili tečnosti u blizini zakrivljene površine "lijepi" se za tu površinu i ubrzava. Ima dosta primjera na netu. Kapiram da su ovi probali da ga iskoriste za usmjeravanje i povećanje protoka vazduha.
Ima i cool naucni rad iz Jugoslavije na tu temu, od profesora sa Masinca:

"Koanda efekat i njegova primena u klimatizaciji", Saljnikov, Aleksandar.

A, nesto kroz maglu se secam, da je mozda neki od dva Noctua inzenjera pricao isto o Koanda efektu za Mikrostrukture na unutrasnjoj povrsini. Ili eventualno mozda za stepenasti dizajn prednjeg dela, ili centrifugalni turbulator, ali najvise ima smisla za mikrostrukture/squama geometriju.

pa mogao si da okacis :D

Evo, još samo ovaj put da dosadim sa Lian Li wireless ventilatorima. Šta sa njihovim proizvodima može da se uradi, to je impresivno! A što se kabliranja tiče (slika 001), nisam se ni potrudio, ali ću se time pozabaviti za vikend, mada ni ovako nije strašno... Čitav sistem kablova potreban za rad ventilatora - 4 tanke, savitljive žičice. Kakva razlika u odnosu na vreme kada sam imao BeQuiet Silent Base 802 (slika 002)...

Prilozi

• 001.jpg
    001.jpg
    245.6 KB · Pregleda: 40
  • 002.jpg
    002.jpg
    314.8 KB · Pregleda: 39
Stigli i meni Lian Li TL Wireless, uzeo sa probu da vidim kakvi su. Idu i reverse modeli, na donji radijator.

20250311_112922.jpg

Hmmmm, moram priznati da je neobično...

Naručio sam Corsair 4000D Frame kućište, i planiram da naručim be quiet! Silent Wings 4 ventilatore. Voleo bih da čujem vaše mišljenje o najboljoj kombinaciji ventilatora za optimalan protok vazduha i nisku buku.
Koja od sledećih opcija bi bila najbolja:

Opcija 1:
  • Top: 2x140mm
  • Rear: 1x140mm
  • Front: 2x140mm
Opcija 2:
  • Top: 3x120mm
  • Front: 3x120mm
Opcija 3:
  • Top: 2x140mm
  • Front: 3x120mm
Hvala unapred! :)

Uz standardni bocni levo dodajem jos dva, ChatGPT mi rece da jedan stavim napred front panel da uvlaci a drugi gore da izvlaci jel to ok tako? :)

@m1k1
sve zavisi koliko ce se grejati komponente, nekad ce ti biti dovoljan i samo 1 vent da izbacuje vazduh, probaj za pocetak 1 rear i 2 front

Nazad
Vrh Dno