Šta je novo?

Ventilatori [nije tema za preporuke za kupovinu]

Oni Xiaomi što ih prodaju po Aliju za 25-30e imaju 2 nivoa, 0.05 Nm i 0.2 Nm...:)

1 Nm je otprilike 100 grama ( kafe ) koja stoji na poluzi koja je duga 1 m. Pa vi vidite kolika je to sila. Za poređenje šarafi na auto točkovima se stežu na oko 140 Nm. 0.2 Nm je petina od toga.

Jedan vent se pokvari, bacis i ostala dva...

Koliko često vam se kvare ventilatori?

Noctua i dalje tripuje da su jedini koji umeju da naprave tih ventilator, a ostali kao godinama zaostaju za njima...2024. je, ne 2014...

Noctua i dalje tripuje da su jedini koji umeju da naprave tih ventilator
Ne tripuju nego jesu, samo jos be quiet! i Silverstone imaju korisnu squama geometriju, na primer, dok SIlverstone ventilatori sa njom ne razbijaju testove

I bice jedini na trzistu sa naprednim tehnikama za negiranje deadzone efekta (sa novim NF-A14x25 G2 i A12x25 G2), MSI prototip izgleda kul, ali ne verujem da ce biti nesto previse efikasan

I u realnosti ljudi neće mariti jer nemaju mernu opremu i vazdušne tunele, plus kad krenu da se vrte svi ostali ventovi u sistemu njihovim ušima će biti svejedno i žali bože sav taj development kad neki drugi 3x jeftiniji fan daje isti efekat i dovoljno je tih...što je već slučaj.

Mogu da se frljaju ciframa i benčmarcima do mile volje, ista priča kao sa SSD-ovima i silnim brzinama a u praxi ne primećuješ razliku od SATA SSD-a bez štoperice, ili silne rasprave po netu koja je grafička/proizvođač bolji a razlike su 3-4 frejma na 150fps i ne možeš je ni osetiti...

Poslednja izmena:
I u realnosti ljudi neće mariti jer nemaju mernu opremu i vazdušne tunele,
Ne treba nikakva oprema samo usi xD
I u realnosti ljudi neće
Vecina nece mariti*, ali ima dovoljno ljudi kojima je bitno
plus kad krenu da se vrte svi ostali ventovi u sistemu njihovim ušima će biti svejedno
Bas suprotno od toga, nema svih ostalih ventilatora, svi stock ventilatori su uklanjaju, svi ventilatori na svim komponentama su Noctua, (odnosno kad tad postanu Noctua, posle dugogodisnjeg menjanja gomile ventilatora

Mogu da se frljaju ciframa i benčmarcima do mile volje, ista priča kao sa SSD-ovima i silnim brzinama a u praxi ne primećuješ razliku od SATA SSD-a bez štoperice
Ja vala vidim razliku, za tebe ne znam :D

Na internetu su svi power useri koji rješavaju najveće svjetske probleme svaki dan na svom PCju, u apsolutno tihoj sobi. :)

Mora da je jako frustrirajuće.

Zadnji put je proslo skoro dve godine dok im se neko nije priblizio, i po nekim karakteristikama i presisao, sad ponovlja se istorija, i stize buducnost ventilatori, tektonski poremecaj kao i NF-A12x25 pre njih:

71lyuwyZyYL._SL1500_.jpg

Stigli Deepcool FT9 Slim (92x15mm) ventilatori, odradio par test-ova na grafickoj sa skinutim stock hladjenjem

2x NF-A9x25 on GPU @ ~1065RPM (Deepcool FK-92 on CPU @ ~1560RPM)GPU = 81C, CPU = 95C (GPU intake ~37C[+-0.3c]{+-0.1C Swiss Sensirion sensor})

-------------------
-==-

1x NF-A12x25 on GPU @ ~1000RPM (Deepcool FK-92 on CPU @ ~1560RPM)GPU = 85C, CPU = 95C (GPU intake ~37C[+-0.3c]{+-0.1C Swiss Sensirion sensor})

---------------
-==-

2x FT9 Slim on GPU @ ~ 1350RPM (Deepcool FK-92 on CPU @ ~1560RPM)GPU = 81, CPU = 95C (GPU intake ~37C[+-0.3c]{+-0.1C Swiss Sensirion sensor})

BIlo su ok sto se tice zvuka i na jace od 1350RPM ali, samo dok ih drzim u ruci, nakaceni, na graficku, imaju vibracionu, harmonic resonance buku, koja ne posustaje do do solidno iznad 1650RPM

IMG_20240716_130214.jpgIMG_20240716_130306.jpg

Kad smo kod fanova, nešto se dvoumim da li da prodam Arctic P14 ARGB i zamenim ih sa P14 Max za upotrebu na kućištu...

tamo sam ja kupio moje. odavno ih imas na ae :)

Imam neki vent 12 iz starog napajanja pa bih ga pridodao u kucistu da ubaca vazduh i hladi hdd.
Taj vent ima samo dve zice (crvena i crna), povezao bih ga preko molexa (pretpostavljam da preko MB ne moze da se kontrolise?). Zanima me na koje zice na molexu da ih povezem da bih dobio najmanju brzinu vrtnje?
Evo kako izgleda,
1000016836.jpg

Kako sam razumeo,
postoje dve brzine vrtnje venta,
posto su na ventu dve zice crvena i crna,
ako stavim crvenu sa venta na zutu na napajanje a crnu sa venta na crnu do zute bice veca brzina vrtnje,
a ako stavim,
crvenu sa venta na crvenu na napajanje a crnu sa venta do crvene bice sporija vrtnja,
da li je tako?

Slikovito,
1000017003.jpg
da se sporije vrti da li treba ovako da bude, samo dve zice a ove dve da budu prazne, naravno u upakovano u zenskom konektoru?
Pitam da ne napravim neki kurslus.

Da, jedina regulacije brzine je napon. U stvari radi se o snazi motora, niži napon prouzrokuje smanjenje snage a ventilator se vrti sporije zbog otpora vazduha.
Uvek treba samo 2 žice, toliko ih ima sam ventilator, fali mu žica za slanje broja obrtaja a PVM (četvorožilni) imaju i četvrtu. Na toj slici ventilator radi na 5v. Da je povezana crvena sa ventilatora na žutu u Molex-u, dobio bi 12v. To mi liči na neki 80-92mm ventilator, odakle ti i na šta ga povezuješ ? Na nalepnici treba da pišu podaci za napon i struju, eventualno obrtaji. Na desktop PC-u (Napajanje, kućište, hladnjaci) su 99% na 12v, na serverima 24v ili čak 220v a 5v se obično nalaze u manjim uređajima kao recimo ruteri.
PS, Žuta i crvena daju oko 7.5v i time rade na nekoj srednjoj brzini.
PS2. Možda i ne startuje na 5v ako je 12v ventilator, obično treba oko 7.5v da startuje sam.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno