Šta je novo?

Raiffeisen bank

Pročešljao sam temu, dosta su se pominjale specifičnosti po pitanju plaćanja u inostrastvu, ali i dalje nisam siguran da li mi je jasno kako to tačno funkcioniše. Voleo bih da makar ugrubo unapred mogu da izračunam koliko bi mi nešto bilo naplaćeno, da posle ne bude neprijatnih iznenađenja. Napisaću šta mislim da je slučaj, sudeći po ranijim porukama i tarifniku banke, pa me ispravite ako grešim.

Prvo, za sve transakcije, tok konverzije je valuta plaćanja -> EUR -> valuta računa. Normalno, ukoliko je valuta plaćanja evro, nema prve konverzije, pa se tok svodi na EUR -> valuta računa. Isto tako, ako je valuta računa evro (tj. ako je kartica kojom se plaća vezana za devizni račun), nema druge konverzije, pa se tok svodi na valuta plaćanja -> EUR. Konačno, ako su oba uslova ispunjena, odnosno ako se plaća evrima sa deviznog računa, nema nikakve konverzije. Sve u svemu, apsolutno uvek se isplati plaćati karticom vezanom za devizni račun.

Dalje, budući da banka uzima 1% provizije, to znači da bi za plaćanje od 100 EUR sa deviznog računa bio skinut 101 EUR. Preciznije, koliko sam video na temi, odmah bi se pojavilo zaduženje od 100 EUR, dok bi se po knjiženju pojavilo dodatno zaduženje od 1 EUR. Ako je sve dosad rečeno tačno, proverava li banka u trenutku autorizacije da li ima dovoljno sredstava na računu za proviziju, budući da se ona pojavljuje tek kasnije? Drugim rečima, može li doći do neprijatnosti sa odlaskom u minus?

Prva konverzija (valuta plaćanja -> EUR) radi se po kartičarskom kursu, koji je za Visu (koju ima većina korisnika) dostupan ovde i prilično je povoljan (trenutno 1 RSD = 0.008592 EUR, odnosno 1 EUR = 116.393588 RSD). Troškovi konverzije (naknadna banke) ne naplaćuju se, zar ne? Provizija od 1% se skine kasnije, tako da računam da u kalkulator treba staviti 0% umesto predloženih 2%. Ovo znači da ako se npr. na današnji datum (12/14/2024) plati nešto 1700 RSD preko Temua (procesor registrovan u Irskoj), računa se zaduženje 14,61 EUR (kalkulator kaže 1700 RSD = 14.605615 EUR, ali pretpostavljam da se već u ovom koraku mora zaokružiti na dve decimale). Ukoliko je kartica vezana za devizni račun, na konkretnom primeru, uz dodatak 0,15 EUR provizije, konačno zaduženje je 14,76 EUR, ili možda pre jedan cent manje zbog greške zaokruživanja (logično bi mi bilo da se to uzima u obzir).

Druga konverzija (EUR -> valuta računa) radi se po prodajnom kursu banke na dan knjiženja, koji je dostupan ovde. Ova konverzija se vrši ukoliko je kartica vezana za dinarski račun, što zbog nepovoljnog kursa baš i nije preporučljivo. Na konkretnom primeru, zaduženje od 14,61 EUR proknjiženo na današnji dan pretvara se u 1730,94 RSD (kurs je 118,4765). Uz proviziju od 17,31 RSD, konačno zaduženje je 1748,25 RSD. Ovo znači da praktična provizija za plaćenih 1748,25 RSD umesto početnih 1700 RSD ispada nekih 2,84%. Konverzija, dakle, napravi osetnu razliku.
Druže , da te pitam , prebacivao sam novac preko paysenda ,konkretno 200evra paysend mi skine 1,98 evra, a moja banka mi skine 12 evra ,. Buni me što je tolika provizija 12 evra od strane naše banke, konkretno je banka intesa devizni račun u pitanju, nije mi baš jasno što je t toliko? Hvala unapred

Koliko se plaća POS terminal mesečno za mala preduzeća sa npr. 1 zaposlenim? Da li cena zavisi od vrsta kartica koje može da primi?

Broj zaposlenih nije važan.

Ne znam za RFB, ali kod svih banaka sa kojima sam bio u kontaktu na tu temu, postoji mesečna naknada, koja se ne plaća ukoliko je promet preko nekog limita. Limit za plaćanje naknade je pre 10+ godina bio 100 do 150 hiljada dinara prometa mesečno. Sada ne znam koliki je. Ja sam prvi mesec na svom POS terminalu imao promet 270 dinara :) i platio proviziju 1.500 dinara.

Mesečna naknada ne zavisi od vrste kartica, ali provizija za svaku transakciju, moze zavisiti od vrste kartice. Dina/Visa/Master/...
Kartica banke čiji je POS terminal/druge domaće banke/poslovne kartice/strane kartice...

Sa povećanjem prometa, tražiš bolje provizije.

Koliko se plaća POS terminal mesečno za mala preduzeća sa npr. 1 zaposlenim? Da li cena zavisi od vrsta kartica koje može da primi?
Preko programa Bolji način, prvu godinu ne bi plaćao rentu za POS od 10€ u slučaju neprelaženja prometa od 100k dinara i provizija za prihvat svih kartica bi bila fiksirana na 1% prvih 6 meseci, a za narednih 6 je uslov da pređeš preko 60k ukupan kartični promet. Subvencionisana naknada prestaje nakon 1.2M.
RaiPOS je uvek besplatan i kako se omasovljavaju beskontaktne Dina kartice, tako možda i nije loše kao dugoročno rešenje ako se odlučiš da zadržiš prihvat kartica posle godinu dana.

RaiPOS je uvek besplatan i kako se omasovljavaju beskontaktne Dina kartice, tako možda i nije loše kao dugoročno rešenje ako se odlučiš da zadržiš prihvat kartica posle godinu dana.
RaiPOS još uvek ne prihvata Dina beskontaktne, ja ga koristim. Nadam se da ce biti kad tad

• Adds to story
Reagovanja: uji
RaiPOS još uvek ne prihvata Dina beskontaktne, ja ga koristim. Nadam se da ce biti kad tad
Onda te nažalost to diskvalifikuje iz prava na učešće u program Bolji način, jer je takođe uslov i da proteklih godinu dana nisi prihvatao kartice.

Ма чисто информативно,ништа посебно ни лично.То је од данас,још само чекамо ту фамозну ,,видео идентификацију'' за коју сам мислио да на треба,како Уји каже из апликације,ал видјећемо, јер данас не раде.Често они мијењају и правила,у ходу.

Evo, baš sam i ja ušao u aplikaciju da vidim, začudivši se što zahtevaju video identifikaciju kada sam majci posle otvorenog dinarskog iRačuna iz aplikacije otvorio devizni i potpisao sms porukom. Pritom, kada se na prvoj stranici pipne polje Lakša i brža procedura za Raiffeisen korisnike, ništa se ne dešava, ali ostavićemo to ipak za radno vreme, možda validacija računa zavisi i od narodne banke.

Да,исто тако,буквално.Прво логовање у апликацију,покретање онлајн услуга,Идевизни,за кориснике банке итд.Не журимо,мада сутра мора испочетка онда све,ако нећемо наставак од момента престанка и чувања свих података.

• Like
Оно што јуче није,данас јесте😀.Управо отворен девизни(за другу особу) без видео контакта,процес обављен како је већ написано,испочетка.

• Like
Danas sam preuzeo platne kartice za pravna lica - reče mi lepo radnica, aktiviraju se prvim unosom pina na terminalu, zajedno to odradili, međutim ja u mBanka aplikaciji i dalje ne vidim da su spojene na račun, stoji mi samo "Nema kartice". Je l' potrebno još nešto da se uradi, ili da čekam neko vreme, ili nešto treće? :D

Jel vam se dešava da ne radi RaiPay? Drugi put u par da a mi se desi da kada kliknete na ikonicu, pojavi se samo onaj početni Eni ekran sa logom Raiffeisen i ništa drugo se ne desava.

Nikad mi se nije desilo, a svaki dan je bar nekoliko puta koristim. Par puta nije htelo da prodje placanje - ali bilo je do POS terminala.
Probaj da reinstaliras, nema puno podesavanja u aplikaciji zbog kojih bi te to mrzelo.

Jel vam se dešava da ne radi RaiPay? Drugi put u par da a mi se desi da kada kliknete na ikonicu, pojavi se samo onaj početni Eni ekran sa logom Raiffeisen i ništa drugo se ne desava.
Nije mi zabola aplikacija, ali dešavalo se da bude problem u validaciji novčanika i ponište se dodate kartice ili greška u povezivanju sa serverom banke, što je rešeno reinstalacijom.

u okviru iracun za mlade dobija se MC plasticna i MC digitalna ( razliciti brojevi kartica i pinovi)
MC digitalnu ubacio sam u apple pay ali za MC plasticnu nece ...
Da li je moguce ubaciti obe u apple pay ili ne ?;=_)

nisam ja ,dete ;--) tinejdzerka istrazuje bankarske usluge i bankarski svet ...a voli da placa sve sa apple pay
ja korisitim gpay i raipay

Čisto iz radoznalosti pitam, zašto bi ubacio obe?
Npr. zbog keš-beka koji je bio aktuelan krajem prošle godine, a verovatno će se ponoviti akcija u nekom obliku (slična je bila i pretprošle). Svakog utorka, za potrošenih 3000 din preko mobilnog novčanika, MasterCard je vraćao 1000 din. I tako je moglo pet puta po kartici. Mladi sa iRačunom, samim tim što imaju dve kartice, mogli su deset puta ukupno da dobiju taj povrat novca.

Moraš da je aktiviraš (transakcija uzivo sa unosom PINa ili na bankomatu bilo kakva transakcija)
hvala ti ... malopre je bukvalno deblokirala kartice otvorio sam joj racun jos prosle godine ali ona koristila otp MC FLUO karticu za mlade i sad hoce da ima vise kartica heh
saljem je da kupi nesto sutra ;-)
Npr. zbog keš-beka koji je bio aktuelan krajem prošle godine, a verovatno će se ponoviti akcija u nekom obliku (slična je bila i pretprošle). Svakog utorka, za potrošenih 3000 din preko mobilnog novčanika, MasterCard je vraćao 1000 din. I tako je moglo pet puta po kartici. Mladi sa iRačunom, samim tim što imaju dve kartice, mogli su deset puta ukupno da dobiju taj povrat novca.
na zalost kasno sam saznao za to tako da nismo iskoristili tu promociju ...al zato sledecu necu ;-) sad ima ukupno 4 MC kartice iz tri banke ...uopste nisam registrovao to za dve MC kartice ....
ja sam medju onima sto su prvi otvorili i racun kad su davali samo dve digitalne kartice ( dina i visa ) pa sam kasnije izvadio dina plasticnu radi lakse uplate na bankomatu ... posle me mrzelo da gasim racun i cekam 6 meseci da otvorim novi da mi daju 2+2 kartice ;-)

ja sam medju onima sto su prvi otvorili i racun kad su davali samo dve digitalne kartice ( dina i visa ) pa sam kasnije izvadio dina plasticnu radi
isto :)
ja sam izvadio i VISA plastičnu i jos uvek plaćam 1000 dinara godišnje održavanje, kažu iz banke ne moze da se veze uz iRacun da bude besplatno

ja sam izvadio i VISA plastičnu i jos uvek plaćam 1000 dinara godišnje održavanje, kažu iz banke ne moze da se veze uz iRacun da bude besplatno
Ti si otvorio drugi tip samo sa digitalnom pa ti važi taj ugovor. Satell i ja imamo prvi samo sa plastičnom (ali s obzirom da realno mi ni ne treba dodatna i nije neka šteta).

Ugasi tu visa karticu pa otvori novu koja će biti besplatna i vezana za iRačun. Ja nisam dobio plastične kartice nego samo elektronske a posle sam tražio u poslovnici i dobio ih bez troškova održavanja.

Ugasi tu visa karticu pa otvori novu koja će biti besplatna i vezana za iRačun. Ja nisam dobio plastične kartice nego samo elektronske a posle sam tražio u poslovnici i dobio ih bez troškova održavanja.
ne znam kako je ono njihovo dal ne moze opet postane klijent ako ne prodje vise od 6 meseci, il to samo vazi za promocije al nesto tako je pisalo

ne znam kako je ono njihovo dal ne moze opet postane klijent ako ne prodje vise od 6 meseci, il to samo vazi za promocije al nesto tako je pisalo
To je za gašenje računa. No, on njega usmerava na to da otkaže postojeću pa radi zahtev za novu Visa karticu koju bi navodno (ograđujem se ipak) dobio bez godišnje članarine.

morace da otvori paket a da ugasi taj racun koji ima sa tom visom, ili koja je vec situacija

Nazad
Vrh Dno