Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Neverovatni su ovi iz AMD GPU divizije, već nekoliko godina nikako da ubodu sjajan proizvod, sa veoma dobrom cenom i predstavljanjem na vreme u odnosu na konkurenciju, uvek fali nešto, ponekad sve. Ovako će teško da povrate deo tržišta kada kasne i šalju signal da su nesigurni i muljaju nešto, karte već neki imaju i sad 1,5 - 2 meseca čekanja još na predstavljanje. Naravno i ne mogu da deluju pozdano kada treba još da se peglaju drajveri, šteluje cena, vrv vrše softverske popravke u poslednjem momentu, da vide šta će nvidija sa midrange kartama da uradi itd itd. Uglavnom kasne, opet su propustili šansu za promenu imidža "AMD uvek zayebe nešto sa GPU-ima". Sada može da ih izvadi samo skoro savršen launch u Martu, sa dovoljnom količinom grafičkih od prvog dana i naravno veoma agresivna cena (u šta sumnjam)...inače biće meh, opet.

nVidia jednostavno ima previše novca, AMDu je potreban skok u vidu Ryzena ali za grafičke karte, što je skoro nemoguće postići u trenutnoj situaciji. Mogu samo da iteriraju i održe prisustvo na tržištu kako se razvija, a ne i da ga diktiraju.

Ryzen je izgledao nemoguce pa je AMD odradio sjajan posao. Nadamo se da ce jednom postici isto u GPU segmentu.

Čak i da razmišljaš o polovnoj prethodnoj generaciji, nisu puno radile i nisu rudarile, ali jesu preplaćene skoro sigurno, pa će i cijene biti relativno visoke.
Jok, samo novo i neki model sa 3g garancije... Taman posle toga ceo desk je za zamenu

@MegaSkot
Mogu i sada, mogli su i sa 6000 i 7000 serijom uz bolji marketing FSR-a (duža free podrška) i agresivnije niže cene cene.
Ali očigledno nisu spremni da undercutuju konkurenciju jer kontaju da će zbog marketinga ljudi opet posezati za nV proizvode.

Kod nV mi je je zaista bila čudna prezentacija za 5070ti (=4090 perf) i verovatno je da njom gledaju anuliraju ponudu AMD jer sigurno već znaju gde se AMD nalazi sa 9070xt...
I zato je sada još veći akcenat na "fake frames" jer AMD nema šta da ponudi kao alternative.
Meni lično je opet manje bitno i ja sam za sirovije perfoemanse jer više znače na duže staze...

Poslednja izmena:
Vec im se pola neta smeje zbog tih laznih frejmova, nije to nikakva alternativa.

Smejali se ili ne, guraće je opet agresivno sa blacklistovanjem recenzenta, kupci će progutati priču kao i sa RTX/DLSS-om a posledice po pc gaming industriju ćemo svakako videti u godinama koje dolaze...
Svakako će nas sve više softverski ograničavati sa što kraćim EOL-om, jer žele prodaju i refresh hardvera kod kupaca svake 1-2 generacije max.

Iskreno mene čudi da ljudi negoduju zbog AI generisanih frejmova koliko vidim online - očekivao sam da bude puno veći hype, ali svaki dan vidim sve više negativnih komentara, valjda kako je sve jasnije šta je to i kako utiče na performanse, a sve je više intgeresovanja za to šta konkretno nude AMD i Intel. Nego sve ovo je šuplja priča dok ne vidimo kako sve funkcioniše i koliko će stvarno da košta.

Zato sto lazni frejmovi pogorsavaju problem latencije, jednostavno igra izgleda glatkije a na misu radi losije ako je nativni frejmrejt nizak. Ja uvek gasim te gluposti.

1737651688275.png

Jaka cena na KP :LOL:

To su povoljne kartice što su najavljivali?

Ja 9070 XT ne ocekujem ispod 999$ ako su jace od 4080. Ako takva karta bude 499, pa to ce da bude deal veka, 1080 Ti ce biti skinut sa trona najbolje kartice ikada...

Poslednja izmena:
D
Ja 9070 XT ne ocekujem ispod 999$ ako su jace od 4080. Ako takva karta bude 499, pa to ce da bude deal veka, 1080 Ti ce biti skinut sa trona najbolje kartice ikada...
Da bude jaca od 4080 slabije. Voleo bi da nude tako ili da bude priblizno kao 4080,ali ne verujem.

Ne kupovati, kad se napune lageri ići u bescenje.

Moje licno misljenje je da ce karta biti tu negde sa 7900 XT, koja je na akcijama padala i ispod 600e preko. Dakle, 550-600e za te performanse, solidno ali nista vanzemaljski, 100e manje od sadasnje cene za 7900 XT.

Pazario bi to odmah ako je RT znatno poboljšan, ali sudeći početnoj ceni na KP bice 1000e minimum

Na kraju će nešto od polovnih RTX4000 ispasti najbolja kupovina

Za tu cenu skupljaće prašinu na rafovima, jedino ako "madjari" izvade situaciju

Još uvek samo nagađamo koje su performanse, ali nadam se da se šalite sa tim cenama. :) Sa tim cenama im se smeši 5% udela na tržištu.

9070 i 9070XT će biti u kategoriji 5070 i 5070Ti, kao što su i sami rekli. Ako 5070Ti bude 15-20% jača od 4070Ti u rasteru, to znači da će biti negde između 7900XT i 4080. Pod pretpostavkom da je 9070XT na nivou 4080, znači da može imati maksimalno 10-15% prednosti u rasteru, a sve ostalo je isto ili u prednosti kod 5070Ti (čak nemaju prednost ni u memoriji, kao u prethodnim generacijama). U takvoj situaciji nemaju šanse da otkinu deo kolača sa istom cenom. Minimalno moraju onih njihovih 10% biti jeftiniji, a $600 bi bilo mnogo bolje. Jasno je da će $750 biti lažni MSRP za 5070Ti, jer nemaju ni FE verzije. Međutim ni AMD nema mnogo referentnih, a videli smo i da su AIB partneri pripremili grdosije, koje sigurno neće biti sa MSRP cenama.

Naravno, ovo se sve odnosi na USA tržište. Cene u Srbiji prkose svakoj logici, ali kao što NS_320i reče tu su naši Mađari da malo izvade situaciju.

Prilicno sam siguran da ce karta biti ispod 5080, jer je AMD jasno naznacio da se ne takmici u najvisem segmentu, a odatle pocinje najvisi segment. Dakle, bice slabija od 5070 ti/4080.
Samim tim, neka plafon cena za nV kartu tih performansi je 800usd, za amd dosta manje jer je amd, i jer ce biti sporiji od te dve 99%.
Uostalom, nije potrebna amd karta koja ce da se takmici sa nV u visem segmentu, treba nam price/perf kralj. Radije bih kartu sa performansama 7800 xt za 150e manje nego kartu brzu kao 4080 za 800-900e

Ja nagađam za cijenu u Crnoj Gori a sumnjam da je u Srbiji nešto jeftinije.

Ako je kod nas minimalna cijena za novu 7900XT ~1000 eura, zašto bi 9700XT sličnih ili nešto jačih performansi, noviji model, manje potrošnje, bila ispod 1200 eur?

Te cijene u USA me ne dotiču, ne živim tamo.

***, ovde moze za ispod 700e preko kp da se uzme nova 7900 xt, dakle 9070xt mora da bude 550-600e da ima smisla,uz iste performanse u rasteru,bolje u RT

Ja nagađam za cijenu u Crnoj Gori a sumnjam da je u Srbiji nešto jeftinije.

Ako je kod nas minimalna cijena za novu 7900XT ~1000 eura, zašto bi 9700XT sličnih ili nešto jačih performansi, noviji model, manje potrošnje, bila ispod 1200 eur?

Te cijene u USA me ne dotiču, ne živim tamo.
7900 XTX je 1000e nov na KP preko Madjara, a u Srbiju u prodavnice je 1100e. Tako da sigurno nece bit 1200e, a opet ne verujem da RX 9070 XT ima sanse protiv 7900 XTX osim u raytracing. Meni se cini da je 9070 XT = bolji 7900 XT a 9070 = bolji 7800, i opet ce morat biti manje cene da bi se takmicile sa Nvidia.

Jer progres tehnologije i trzista zahteva da ima bolji price/performance odnos, inace bi 5090 kostao 100k$ u odnosu na 8800GTX

5090 je los primer jer i nema bolji price/perf od 4090, ali da, stoji to generalno. S tim sto nV boli uvo za gaming trziste, samim tim i price/perf ide u kanal

Po meni je to razlog sto nV nije digla cene,nije iz karti izvukla dovoljno performansi da opravda poskupljenje, sve je to 15tak % i ne zavredjuje vecu cenu. Ali ko zna,mozda gresim,videcemo kad izadje i ostali lineup ali za sad ne obecava

Retailer confirms PowerColor Radeon RX 9070 XT Red Devil Limited Edition is in stock, talks AMD pricing strategy

Izdavajam :

Based on the information we received and accurately translated, these cards were initially planned to sell at around $899 for the RX 9070 XT and $749 for the RX 9070 non-XT, with a launch date of January 23.

Mislim da 7900XTX može da se nađe za slične pare tako da...

Pa lepo su se precenili. Oko ~50% :)

Ne uklapa se ta informacija u širu priču nikako. Nikad AMD nije kartom iz 7 segmenta prevazišao stariju kartu iz 9 segmenta. Što bi značilo da je karta nesto sporija, ili u najboljem slučaju blizu 7900 xtx a da je samo 100 usd jeftinija. To bi u praksi značilo da su 7900 xt, 7900 gre i 7800 xt bolji price/perf proizvodi. A mozda i 7900 xtx.
Ne znam, to meni nema smisla sem ako je prvi put u istoriji karta viseg srednjeg segmenta nove generacije brza od prethodnog top end modela

Vrh Dno