Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Kako sam ja saucesnik ako sam zahtevao racun, a on mi nije izdao?
Moj ti je savet mani se toga. Moze tebe dosta da kosta. Nije samo da je on morao da prijavi radove i tebi da izda racun tj naplati ti pdv 20%. Morao si i ti da odradis neke stvari. Ne znam sta si radio, ali dovoljno da si menjao elektro-intalacije i trebala bi ti dozvola. Samo za tekuce odrzavanje nije potrena gradj. dozvola. Ako si menjao elektroinstalacije imas li projekat elektroinstalacije? zato se i pale zgrade jer postavlja ko kako hoce i sta hoce. Eto kreni od toga imas li taj projekat.
Shvatam radi ti ego sad i zelis da mu se osvetis, da ga kaznis. To ti je lekcija za zivota i nastavi dalje.
To sto ti hoces se radi na drugaciji nacin sa odredjenim ljudima po mraku

Bez predračuna sa opisom radova, ne možeš mu ništa pa makar to bio i ovlašćeni preduzimač/majstor sa svim dozvolama. Ovak na "crno", možeš samo da ga poljubiš gde sunce ne sija.
Prvo se uzme predračun sa materijalom i detaljnim spiskom radova, eventualno ti ili preduzimač (ako je to u predračunu) on sam uzme dozvole ako treba. Možeš da platiš avans i/ili materijal ako se tako dogovorite, na kraju potpišeš ili ne da je sve završeno po dogovoru i onda platiš uz račun. Ako t ne uradiš a on može da dokaže da su radovi završeni, on može tebe da tuži.
Ti si u obavezi da tražiš i uzmeš važeći fiskalni račun isto onoliko koliko i on da ti izda. To važi i u piljarnici.

@2025
Ne znam šta bi ti napisao, a da ipak ne ode u pogrešnom pravcu po tebe, nisam pravnik pa uzmi sve sa rezervom.
Ovde je vrsta poreza jedna odnosno porez na imovinu tako da u ovom slučaju svaka uplata pokriva prvo dug glavnice, a ako pretekne onda se rasknjižava na kamatu.
2015 godine su menjali član zakona gde je izmenjeno da se uplatom prvo razdužuje kamata pa onda ide na glavnicu itd. Ali to su se samo "zeznuli" te 2015, od 2016. godine je opet vraćen član zakona koji važi i danas tj prvo glavnica pa kamata itd.

Razumem ja tebe i tvoj revolt i verovatno da imaš više vremena i uz asistenciju nekog advokata sasvim sam siguran da bi osporio barem deo duga. Teško je mačovati se sam sa poreskom i da očekuješ "pobedu", ne kažem da je nemoguće, ali pitanje je opet novca, slobodnog vremena i na kraju tvojih živaca. Ovo kažem jer danas ti je poslednji dan opomene i poreska će verovatno izvršiti prinudnu naplatu, pored glavnog duga i kamate verovatno će biti i nekih troškova prinudne naplate (raspitaj se, ali kao što znaš i sam, imaš malo vremena).
Ako ipak odlučiš da ideš sam i do kraja pogledaj član 114. Zakona PPPA pa se prilikom prigovora pozovi i na taj član.
Srećno šta god odlučio.

Troškovi - kamata - glavnica, to je redosled koji se primenjuje kod naplate u obligacionim odnosima.

Kod poreskih dugovanja redosled je obrnut: prvo Glavnica - pa kamata - pa troškovi.

Angažuj neko stručno lice, računovođu (po mogućstvu sudskog veštaka) da sačini nalaz, koji ćeš priložiti uz prigovor, a iz kog će se videti koji deo obaveze je kada nastao, tj. gde je nastupila zastarelost, a gde ne. Mada, pitanje, da li ti se to isplati, jer veštačenje košta barem 200 eur. Opet napominjem, šta god oni prebacivali i preračunavali, lako se može utvrditi koja obaveza je kada i tačno nastala i od kog datuma potiče bilo koje dugovanje, dakle ako je obaveza starija od 10 godine to je to, ne mogu oni retroaktivno ništa tu više da muljaju.

Kako necu biti revoltiran, bukvalno svake godine placam odjednom sve, nikakve opomene nije bilo nikad i sad odjednom neki dug iz 2011. kao nisam platio ukupnu sumu vec 3 rate. 😤A dokaz naravno nemam, ko cuva uplatnice od pre 13-14 godina.
Video sam i clan 114ž o apsolutnoj zastarelosti ali oni se vade da se to prekida svakom uplatom (a ja sam redovno uplacivao svake godine ali odjednom, ne kvartalno). Pitao sam i par advokata, kazu ima sanse ali bi trajalo i ne isplati se, prvo da se istera zastara pa tek onda idu povracaj i troskovi.
Mada i advokati i poreski inspektori kazu da podnosenje zahteva (o otpisu zbog zastarelosti ili reprogramu uz otpis 50% kamate) odlaze izvrsenje, iako toga nema u zakonu a i pretragom nalazim suprotne informacije.

Bilo nekad, sad uglavnom idu na naplatu i kada je podnet zahtev za odlaganje.

I sta onda raditi, platiti sve pa onda podneti neki zahtev, zalbu ili traziti povracaj na osnovu zastarelosti? U lokalnoj poreskoj nude taj zahtev za reprogram i kazu kako nikad nisu isli u prinudnu naplatu dok se to ne resi, ali ne mogu da garantuju, ne daju to u pisanoj formi.

Ne mogu da ti garantuju jer zakon kaže da se ne odlaže izvršenje podnošenjem zahteva za odlaganje duga odnosno dodje mu da je to njihova "dobra volja" da li će poslati na naplatu ili sačekati ishod za odlaganje. Mali je iznos, ne verujem da ćeš dobiti reprogram, jedino ako se vodiš kao nezaposleno lice tj da si na birou pa da očekuješ otpis 50% kamate.
Iz kartice koju si okačio tj onu iz 2015. godine ti si za njih uplatom koja se vidi na kartici namirio i kamatu i glavnicu duga koja je preneta iz 2014.godine tako da se dalja dugovanja odnose od 2015 godine tj nema apsolutne zastarelosti. Zato sam ti i napisao da ćeš sam protiv "njih" teško, uz pomoć advokata vrlo moguće da ćeš izvući barem nešto.
Svako veštačenje što predlaže kolega iznad ili angažovanje advokata će te izaći mnogo više nego da to platiš i da u 2025. godinu kreneš od 0 (nule).

Jasno mi je sve za advokate, i sami su rekli, da bar imam dokaz ovako je moja rec ("nema nikakvog smisla da sam samo jednom platio 75% iznosa a ostalih 13 puta 100%") naspram njihovog listinga gde pise da je tako bilo. A to sto namiruju prethodne dugove (npr. ja sam kao uplatom za 2012. izmirio taj dug iz 2011. ali je onda nastao u 2012. koji je placen 2013. itd.) je posebna prica, tako nikad ne moze da zastari jer si uvek duzan samo za prethodnu godinu. I nema veze ni sto je naznaceno za koju godinu se uplacuje, ni sto je u dinar tacan iznos kao na resenju za tekucu godinu, nista, oni to raspodele kako im odgovara.
Jedino pozitivno je sto su sad dali listing ukupnog zaduzenja pa ne mogu da izmisle neki jos stariji dug, inace bi im verovatno i to palo na pamet. Jer niko sem penzionera ne cuva uplatnice vise decenija.

Poslednja izmena:
Mene samo čudi šta su čekali do sada i zašto ti već ranije nisu dostavili opomenu/upozorenje. Mada sa druge strane kad malo razmislim i ne čudi me...

Mene čudi i zašto nisi sam proveravao stanje na LPA? To je dostupno bar nekoliko godina za sve, a za pojedine opštine/gradove ima i više od 10 godina.
Pozdrav

Sto bih, kao i svi dobijem resenje i platim. Znam da sam duzan nekih 300din godisnje zbog uplate odjednom i ocekujem da mi to naplate a ne izmisljeni dug od pre 13 godina. Medjutim sad znamo s kim imamo posla, moramo redovno kontrolisati organe.

Imam problem sa Mts -om .
Ugovor mi važi do 31.08.2025 godine .
Imam tarifni profil Omorika 25 koja zbog najavljene migracije treba preći u
Omoriku M.
Kako postoji mogućnost da za mnogo manji novac dobijem bolju uslugu kod A1 , zaželeo sam da pređem kod njih ...
A1 nudi do 31 .12.2024 Mega paket Pri Paid korisnicima 12 meseci besplatno .
A potom mogu da iniciram kredit i plaćam usluge , koje su iako Pri Paid jako povoljnije od cena kod MTS .
Zovem jednog operatera na 064 733 kažu može idite do poslovnice i završite .
Kako sam imao reprogram duga odem otplatim sve rate i uputim se u poslovnicu i dobijem odgovor : " Nije uplata proknjižema"
Danas konačno uplata proknjižena !
Ali danas menjaju stav , pozovem ja
0800 100 100 a oni kažu po Ustavu na Mitrovdan 2006 godine morate da platite penale pa tek onda raskine te ugovor i pređete kod drugog provajdera .
I šta sada imam pravo ili nemam !?!?😃

Naravno da imaš, napiši da raskidaš ugovor, predaj im i pravac A1.
Stvarno su rekli to za Ustav ili se zezaš?

Telekom postaje cirkus firma ako su i ovo počeli da koriste kao argument, a i bez toga su postali kada pogledaš te face neopterećene inteligencija koje rade u poslovnicama.

Procitaj cl. 89. Zakona o zastiti potrosaca i cl. 132. Zakona o elektronskim komunikacijama. Ukratko, imas pravo da promenis operatora bez placanja penala ukoliko za to postoje tehnicke mogucnosti.

Mene samo čudi šta su čekali do sada i zašto ti već ranije nisu dostavili opomenu/upozorenje. Mada sa druge strane kad malo razmislim i ne čudi me...

Poreska je generalno bila labava decenijama, ali su u poslednjih nekoliko godina, a ove posebno, jako zategli sve. Treba finansirati EXPO i slične nebuloze.

Poreska uprava je po meni rešila da uvede red u plaćanje poreza na imovinu. Trebalo bi da su ljudi upućeni u rokove a ne kada se stigne i komentar "ali ja sam platio i odakle minus".
Već sam spomenuo ne da miriše već smrdi na plaćanje kazni, ne pišem naivno jer mi je stigla opomena za deo imovine (ista poreska uprava) koja odavno nije moja a čovek bi da plaća kad mu dostavim rešenje.

To ako knjize uplatu na stari dug umesto na trenutni ako je tako naznaceno pod svrha uplate bi trebalo da je protivzakonito (ako ne po zakonu o porezima onda o obligacionim odnosima ili tako nekim) ili je bar bilo pre desetak godina, EPS je nesto slicno radio pa su posle morali da usvajaju reklamacije i knjize ponovo.
Ja sam se na LPA prijavljivao bez sertifikata.
Ako nešto nisu menjali, verovatno možeš i ti.
Bio si u pravu, sertifikat treba za uverenja, saldo se vidi i ovako (u plusu sam nekoliko stotina dinara)

A to sto namiruju prethodne dugove (npr. ja sam kao uplatom za 2012. izmirio taj dug iz 2011. ali je onda nastao u 2012. koji je placen 2013. itd.) je posebna prica, tako nikad ne moze da zastari jer si uvek duzan samo za prethodnu godinu. I nema veze ni sto je naznaceno za koju godinu se uplacuje, ni sto je u dinar tacan iznos kao na resenju za tekucu godinu, nista, oni to raspodele kako im odgovara.
Opet napominjem, ne mogu oni da presipaju iz šupljeg u prazno i da knjiže kako oni žele, institut APOSLUTNE zastarelosti od 10 godina zato i postoji zbog sprečavanja ovakvih proizvoljnih stvari. Jedina odstupanja kada taj rok od 10 godina ne teče i biće u prekidu je za vreme dok npr. vodiš upravni spor pred upravnim sudom protiv nekog poreskog rešenja, zatim usled npr. ratnog stanja, kao i tokom perioda za koji su ti eventualno rešenjem odobrili period za odlaganje plaćanja poreza. Sve ostalo je definitivno i apsolutno i računa se od momenta nastanka obaveze, to što si ti eventualno nekom delimičnom uplatom faktički i priznao dugovanje i time prekinuo zastarelost, taj prekid zastarelosti se odnosi samo na RELATIVNI rok zastarelosti koji iznosi 5 godina i koji ponovo počinje da teče, ali rok od 10 godina je definitivan bez obzira na sve, osim ovih gore stvari što sam naveo.

Oni prvo izmiruju stari dug, 2011. je navodno ostalo neplaceno 1250din (ja im ne verujem da sam platio 3 umesto 4 rate ali nemam dokaze), onda kad sam uplatio 2012. po resenju za tu godinu oni su prvo izmirili to iz 2011. pa ostatkom platili veci deo poreza za 2012. pa je ostalo neplaceno 1500 sto su izmirili kad sam platio porez za 2013. i tako do 2015. kad je promenjen zakon pa su mojom uplatom za porez po resenju za 2015. isplatili i kamatu i dug iz 2014. a napravili novi od 3600 od kad ide kamata na to (po nekih 700-800din godisnje, samo se glavnica smanjila za 300-400din preplatama).

Najveci problem ovde je sto prigovor ne odlaze izvrsenje, pa bih ti ja (laicki) savetovao da ipak najpre platis, pa onda pokreces sporove ako se odlucis za to. Sad si konstatovao da dug postoji (osnovan ili ne, nebitno je jer posle 10 godina nemas dokaze), i jedino na sta mozes da se izvlacis jeste zastarelost, sto sa Poreskom nije toliko jednostavno kao kod drugih vrsta potrazivanja.

Moze li poslodavac pred istek ugovora da te natjera da koristis odmor da ti ga ne bi platio?

Onda hipoteticki pre urucenja odluke o odmoru taj neli zaposleni najbolje da se razboli i ode na bolovanje jer je poslodavac ispao veliko *****, makar tako cujem

Onda hipoteticki pre urucenja odluke o odmoru taj neli zaposleni najbolje da se razboli i ode na bolovanje jer je poslodavac ispao veliko *****, makar tako cujem
Па не добија тиме ништа. Ако је на одређено, уговор о раду престаје да важи у сваком случају (нема продуживања због боловања). Плата 65 % за време боловања.

Nazad
Vrh Dno