Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Samo je razlika što igra može da čeka na Cpu da nešto izračuna tipa fizika, zvuk, isl. Engine igre je komplexan i ponekad je Cpu bottleneck. 3d softver uglavnom ima jako prost pre processing pre rendera i tu se sva razlika završava.
Izvinjavam se sto sam prvo napisao "ne lupaj" ali veze sa vezom nema rendanje game engine-a sa onim sto radi 3d softver.
Game engine radi uglavnom na fake kanalima i layerima zbog optimizacija. Na primer informacije o sencenju game engine uglavnom vadi iz depth buffer-a, koji nije ni priblizno precizan kao pravi raybounce u 3d softveru. I to tako mora, jer ja mogu da cekam da mi npr. 3ds max izrenda taj frejm i pola sata. U igri to ne mogu i engine mora da radi sa sto manje da bi prikazao sto vise. Ista prica sa polycount-om (otud unrealu 5 nanite) koji za sam 3d softver nije bitan, ali je itekako bitan ako se model prebacuje u game engine. Alfa kanali za rendanje trave i lisca u skoro svim igrama...
Te optimizacije na kraju dovedu na iznenadjujuce dobar nivo, ali opet mnogo je kompomisa napravljeno da bi se tebi to odigravalo u 160 fps, umesto da za to vreme softver izredna jednu sliku super precizno.

I u igrama je zauzece procesora malo jer sve sto za grafiku cpu treba da radi je da pokrece wireframe i crta frejmove koje GPU osenci/materijalizuje - pripremi za cpu.
Kada cpu ne stize da iscrta frejmove koje graficka priprema i prosledjuje mu, tad graficka ceka i desava se bottleneck o kome pricas.
Tako da se cpu bez problema bavi fizikom, koja je eto vredna pomena u rdr2 na primer, jer se tamo stvarno mnogo stvari desava iza kulisa, a zvuk cini mi se da sa onim novim standardom bez problema zavrsavaju i same zvucne karte sa svojim zvucnim procesorima. Mozda gresim za ovo ali cak i da to nije slucaj, zvuk u igrama je odavno jako slaba karika kojoj se ne pridaje previse paznje. Poslednje 2 igre koje se secam da su imale odlican zvuk su Thief i Bad Company 2, barem sa tehnicke strane.

Poslednja izmena od urednika:

4090 vs 5090 ako 40% brze

testirano na Windows 10 čiji životni vek ističe za oko 9 meseci (ne računajući produženu podršku koja se doplaćuje)
malo li je 40% u sirovom performansama?

Malo je za generacijski napredak. Ovo je nabudzena 4090 sa boljom podskom za DLSS, FGRT, HSTT, WSGT....

Koliko više struje troši, taman toliko je i brža :)

testirano na Windows 10 čiji životni vek ističe za oko 9 meseci (ne računajući produženu podršku koja se doplaćuje)
malo li je 40% u sirovom performansama?
Pa da vidimo : za duplo vise para, +40% vecom potrosnjom, istim tolikim dodatim brojem cuda jezgara (nisu se ni potrudili da ih naprave efiaksnijima) dobijamo isto toliko sirove snage.
To onda znaci da dodatnih 60% placamo fake frejmove koje jedan Lossless Scale radi podjednako dobro a kosta 6$.
Ali na stranu 5090, razlika je jos manja sa ostalim grafama.
Skoro kao da su znali da amd nece na vreme ponuditi njihove alternative... :cautious:

Naravno da su znali. :)

Najcesce saznaju od "kontakata" na Tajvanu, AIB partneri koji saradjuju sa obe kompanije (Asus, Gigabyte, nekada MSI i slicno).

Ako bude 30-40% meni je to skroz ok i ja bih onda presao sa 4090 na 5090. Nakupi se tu procenata kada se promeni procesor, memorija. Ali ne zurim nigde. Cekam da AMD izbaci 9950X3D, G.Skill je izbacio neku low latency memoriju koliko sam video pa kada se sve zaokruzi tamo negde sredinom marta da se pravi build.

Igram se u 4K/165Hz i svaki dodatni frejm znaci. Uglavnom ne koristim DLSS i FG osim ako bas nemam izbora i to je uglavnom za mali broj AAA igara koje ponekad igram. Licno nisam fan stvari koje "kvare" sliku, zamucuju i slicno. Ne koristim ni jednu vrstu AA prilikom igranja jer se u pokretu to i ne primeti.

Ali nisam ni hejter DLSS-a i ostalih stvari i ako je to potrebno da bih recimo igrao poneku igru sa Path Tracing-om neka bude. Tipa jos nisam igrao Wukong i Indiana Jones jer cekam 5090 i generalno novi build. U backlogu ima dosta igara tako da lagano.

Poslednja izmena:
Najcesce saznaju od "kontakata" na Tajvanu, AIB partneri koji saradjuju sa obe kompanije (Asus, Gigabyte, nekada MSI i slicno).
Ma Jenson i Lisa su rodjaci, siguran sam da je to godinu-dve unapred dogovoreno. Nvidia ne dira trziste konzola, amd ne ugrozava bitnije pc trziste.

Nisu oni svi toliko sposobni da planiraju do te mjere.

Pa ne planiraju oni gpu godinu za godinu, za ovu godinu realizovan je plan od pre 5 godine sigurno, samo naravno steluju se finese, zavisno sta trziste trazi, koliko itd. Niko nikad nije izbacio nesto najjace sto moze, a da sledece godine ne moze da to nadjaca, nego ovako po malo, dok ne zatreba malo vise. Pogledaj telefone na primer, vec deceniju se reciklira jedno te isto, na vrh kasicice. Tako je u i ovom biznisu.

Pa sigurno da uzme bar par godina za razvoj novog čipa i još par generacija iza.

Manjak konkurencije radi to trzistu. Pa pogledajte trgovinske lance kod nas - njih ima i vise a dogovaraju cene i potkupljuju ove nase slepce, iza kulisa. Eno vam i nemacka auto industrija, sada ih zovu nemacki kartel. Secate se za kakav kvalitet su vazili, a sad polovina delova iz slovacke, sklapa se u ceskoj i rumuniji. Secate se vw dizel skandala kad su ih navatali u americi da manipulisu rezultatima zagadjivanja iz auspuha. Ni oni ne dopustaju stvari slucaju, sve se dogovara.

Konkurencija kao trzisna utakmica koju smo imali tokom 90ih godina vise ne postoji. Skapirali su da veci kapital mogu da ostvare na ovaj nacin, svi su uskocili u taj voz, a mi konzumeri ko nas šiša.
Tako su i telefoni poskupeli - iphone prvi vucarao cene gore, i kad ostali videli da to radi i da ljudi kupuju, krenuli i ostali. Ista stvar sa grafickim i pc komponentama...
Ovo je sve ilegalno na drzavnom nivou. Ali podmazu oni tamo lako ako bas krene da skripi.

Poslednja izmena:
gde vi odoste

Pokrivamo svaki ugao :D
I dalje smo i te kako na temi, tacnije na uzroku narednih 6 tema o novim generacijama grafickih iz oba tabora.

Ne verujem bas da ce svi gejmeri da potrce da kupe GPU kao sto su majneri trcali po bilo kakvoj ceni ili da je lockdown pa i nemas gde biti sem kuci pa daj nesto da se igra. Pogotovo ko ima GPU iz prosle ili pretprosle serije.

Pa nek se skalperi cesu sa gomilom kartica...

Na koju foru skalperi uspeju to da urade svaki put? Imaju gomilu botova koji automatski kupuju i slicne tehnike?

Pa mafija kao i svaka druga. Nije scalper prosecan covek, kome se posreci da je uzme pre svih, pa je proda za duplo, nego onaj sto uzme sleper pre nego sto predje granicu. :D

Vrh Dno