Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Meni je Daniel Owen odličan. Lik je profa matematike ali tako dobro radi Hardware review i brzo dobija popularnost. Napr.

"Since then, the Radeon RX 9070 and the Radeon RX 9070 XT have been appearing online, but no announcement has been made so far. PCGH moderator Pokerclock has now provided a possible reason for this: In a user news article, he reports – with reference to information from hardware retailers – about problems with the launch price. […]

According to Pokerclock, the reason for the ongoing chaos could be that AMD has set the launch price of the RX 9070 (XT) significantly too high. In order to keep the new graphics cards attractive, they would have to be reduced in price before the release."

9070-RUMOR-768x413.jpg

znaci u prevodu hteli da uzmu vise para? nooooo.... that can't be the truth

Svaki put kad su radili "kako treba", ili slusali ljude sta im predlazu, obilo im se o glavu
Kada su to "radili kako treba"? Da jesu, ne bi bili u ovolikoj buli...
AMD bukvalno nema pojma šta radi. Nove karte su već isporučene prodavcima i treba da se krene s prodajom, oni još nisu imali ni zvanično predstavljanje niti su objavili MSRP i još se vrte u krug, ne znaju kako da ih predstave...WTF?!

O "leakovima" i "samo sačekaj RDNA 2 RDNA 3 RDNA 4 UDNA retorici po netu da ne govorimo...

Ova generacija je izgleda DOA i kod crvenih i zelenih.

Kada su to "radili kako treba"? Da jesu, ne bi bili u ovolikoj buli...
AMD bukvalno nema pojma šta radi. Nove karte su već isporučene prodavcima i treba da se krene s prodajom, oni još nisu imali ni zvanično predstavljanje niti su objavili MSRP i još se vrte u krug, ne znaju kako da ih predstave...WTF?!

O "leakovima" i "samo sačekaj RDNA 2 RDNA 3 RDNA 4 UDNA retorici po netu da ne govorimo...

Ova generacija je izgleda DOA i kod crvenih i zelenih.
Čim vidiš BS marketing i kod jednih i kod drugih znaš koliko je sati, ovi se uhvatili za fake frejmove ko slepac za tarabu, a ovi toliko ne znaju gde biju da su morali da iskopiraju čak i naming šemu. Šlag na tortu, bottom line GPU-ovi kod Intela koji traže top of the line CPU da bi isporučili nešto što nije u rangu karti od 200$ iz 2022... kažem nije, jer ni te karte nisu tako loše kad nema re-bar podrške što dosta kompova nema starijih od par god.

Zadnja pristojna generacija je bila 3000 i 6000 kod jednih i drugih, obe su prošle loše zbog nestašica, ali od tada nema inovacija, samo pumpanje cene, W i marketing...

Poslednja izmena:
Savetovao bih vas da uzmete konzole, ali kako mi se čini i tamo "nema leba" kao ranije i ide u pravcu 1k za parče zabavnog hardvera.

Na kraju dana dokon pop i prasiće krsti, da osveštamo naše postojeće GPU-ove u mašinama i da preskočimo lepo i ovu generaciju grafičkih... U nekom trenutku počeće i taj balon polako da puca pa ce se dozvati valjda pameti

"Since then, the Radeon RX 9070 and the Radeon RX 9070 XT have been appearing online, but no announcement has been made so far. PCGH moderator Pokerclock has now provided a possible reason for this: In a user news article, he reports – with reference to information from hardware retailers – about problems with the launch price. […]

According to Pokerclock, the reason for the ongoing chaos could be that AMD has set the launch price of the RX 9070 (XT) significantly too high. In order to keep the new graphics cards attractive, they would have to be reduced in price before the release."

Pogledajte prilog 476962
Da, kao sto sam vec napisao, bas su odvalili cijene (u rangu 5070 Ti). Po meni, moraju ici minimum 20% ispod 5070 Ti cijena, ako imaju iste performanse.
Sad, sta ce biti narednih dana, oostaje da se vidi, ostaje da se vidi.

AMD prso.

Ako izađu s dovoljno dostupnih primjeraka na dan, što da ne.

AMD.
Another Major Delay :)

Mada, tehnicki, i dalje je Q1 2025...

U Mart kad god izbace te kartice njihova prednost ce opet biti cena koja ce verovatno biti manja 50-100 (kod nas verovatno mnogo veca ako ovaj Americki pavijan baci tarife). Opet za nista sam cekao da upgrade sa 1070 Ti, vreme je da odem na 4070 Ti liniju jer ni Jensena mi se ne da cekat vise.

Ne znam koliko veliku promenu oni mogu napraviti u njihovom softveru za 2 meseca, bar je sad jasno da AMD nema marketing tim. Marketing Nvidie jednostavno radi, kad pomisli neko na Nvidia misli na premium proizvod... a AMD ne bas toliko.

Ne znam koliko veliku promenu oni mogu napraviti u njihovom softveru za 2 meseca, bar je sad jasno da AMD nema marketing tim. Marketing Nvidie jednostavno radi, kad pomisli neko na Nvidia misli na premium proizvod... a AMD ne bas toliko.
To je priča stara već više od 2 decenije, i u to vreme je nVidia držala najveći deo GPU tržišta. Sećam se da sam bio ponosni vlasnik neke GeForce FX 5xxx grafičke (ne sećam se tačne oznake), u to vreme AMD nije ni imao ništa u ponudi od grafičkih kartica a ATI je bio kao outsider, niža kategorija (makar sam ja to tada tako video). Stigla mi je igra FarCry, ja počeo da igram na mojoj mašini, sutradan odem do drugara koji je imao, dobro se sećam, ATI Radeon 9700pro. Dok smo sabili pivce on je instalirao igru, pokreće je...ja gledam da li će uopšte moći to da radi kod njega, ipak to nije nVidia. Kad sam video kako igra izgleda kod njega, prvo što sam uradio nakon što sam se vratio kući je bilo brisanje igre sa hard diska. U najkraćem roku sam prodao moju grafičku, kupio 9700 pro (postajao je naravno i ekvivalent u vidu nVidia FX 59xx ali to je bilo nekih 30% skuplje) i obojica uspešno odradili neki soft mod kojim smo lagano dobili još brže kartice (9800 pro).
20 i kusur godina je prošlo i malo se šta promenilo, nVidia i dalje nudi premium proizvode uz odličan marketing, nekad ATI a sad AMD je outsider, marketing truba, drajveri ugravnom falični. I da uspe da napravi konkurentan proizvod, moraće da ga prodaje po 30% nižoj ceni od konkurencije ali i tada bi jedva povećao tržišni udeo za par procenata. Dobro je da oni u međuvremenu nisu digli ruke od dedicated grafičkih rešenja i okrenuli se samo CPU/APU segmentu, kao što bi verovatno većina drugih kompanija na njihovom mestu i uradila, jer bi u tom slučaju imali totalni monopol od strane nVidie.

Ocekujemo HD 4870 a mozda dobijemo HD 2900 XT. Salu na stranu, nadam se da ce bar imati dovoljno zaliha u martu, inace dzaba sve

Postoji jos jedan potencijalni razlog zasto ce biti mart - moguce je da FSR4 nije spreman, a ovoga puta zele da predstave softversku platformu zajedno sa karticama.

Bolje dva meseca kasnije pa da sve radi nego još jedan debakl na startu i naknadno peglanje.

Ali ako im je nvidia cena preagresivna onda su stvarno pukli.

Ali ako im je nvidia cena preagresivna onda su stvarno pukli.
Jedna od teorija koje kruze netom je da je AMD zatecen "dobrim" nV cenama, racunali su da ce biti vece, svojim partnerima/distributerima vec naplatili po vecim cenama i sada se bore sa refundacijom razlike zbog korekcije cene. Koliko ovo ima istine, verovatno nikad necemo saznati.

Ne verujem da je to osnovni problem, razliku uvek mogu da vrate kroz nizu cenu za narednu turu.

Sto ne znaci da ovakva finansijska gimnastika nije moguca xD Ne kazem da nije istina da se "duguje" novac, ali je napregnuta teorija zavere da je to u osnovi svega. Mislim, takva situacija se cesto desava kada se spusta MSRP, postoje uhodani mehanizmi da se to ispravi.

Realno, za same vendore je najgore da proizvedene kartice stoje u skladistima dva meseca umesto da idu u prodaju, posto oni na taj nacin zaradjuju novac.

Po netu se provlace price o performansama na nivou 7900 XT u rasterizaciji, bolje u RT, i 550-600USD launch cena.

Nije potrebno dva meseca da se uradi refundacija ako su se odlučili da je urade vraćanjem novca, a ne kroz nižu cenu sledeće porudžbine.

Slažem se sa @Dusan K da je razlog pre tehničke prirode. Biće sve jasnije kad se pojave kartice u prodaji, onda se neki zaključak može izvući.

Karte su vec spremne i (po onome sta je objavljeno) vec i isporuceno u vele/maloprodaju, jedino da je odlaganje zbog softverskih optimizacija tj driver-a, ali onde gde se vecina slaze je da cekaju 5070/5070ti da su na policama i onda odmah spuste za $50 i daju zeleno svetlo.

postoje uhodani mehanizmi da se to ispravi.
za koje mozda treba par meseci da se odrade, sto nas dovodi u mart xD
Karte su vec spremne i (po onome sta je objavljeno) vec i isporuceno u vele/maloprodaju,
Ima Glasina da maloprodaje vracaju karte u veleprodaju, i veleprodaje nazad distributerima

Sad koliko ce se vracati, i ko ce u svakom gradu/zemlji na kraju drzati u skladistima to do marta, ko zna
jedino da je odlaganje zbog softverskih optimizacija tj driver-a
Mogli su onda da ih zvanicno predstave bez cena, i sa kliznim datumom izlaska, sto nisu to uradili ?

Nije potrebno dva meseca da se uradi refundacija ako su se odlučili da je urade vraćanjem novca, a ne kroz nižu cenu sledeće porudžbine.

Slažem se sa @Dusan K da je razlog pre tehničke prirode. Biće sve jasnije kad se pojave kartice u prodaji, onda se neki zaključak može izvući.
Deluje da su sačekali nV prezentaciju i da ih je 5070ti verovatno poremetila, ako je verovati leak graficima - malo lošiji raster, bolje RT performanse, uz (verovatno) cenu u istom ballparku... Uz tradicionalno nespremne drajvere (fsr), sto sebi ne smeju opet da dopuste.

Mene lično interesuju 9070xt i 5070ti ali ako im cene u EU počinju od 800-900e, za mene su oba produkta DoA

Razmišljam iskreno i o 7900xtx, verovatno može da naleti nešto povoljnije ali pitanje je koliko će te modele 7000 serije još da zadrže na tržištu i po kojoj ceni.
Takođe koliko je future proof, ne verujem da će pustiti fsr4 i za te modele ili će ih limitirati u nekom vidu a verovatno nas očekuju sve više hw supported RT dizajnirane igre.

Čak i da razmišljaš o polovnoj prethodnoj generaciji, nisu puno radile i nisu rudarile, ali jesu preplaćene skoro sigurno, pa će i cijene biti relativno visoke.

Nazad
Vrh Dno