Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Imam i ja takvog majstora za kola "brat moj,car si,ti si mi najvernija musterija, dugogodisnja etc" al kad dodje racun,sve se lepo naplati.
Najvernija musterija? :LOL: Pa to sve kaze za tog strucnjaka... Ako moram non stop da spavam u garazu!
A sto se mog coveka tice ugradi ti klimu kako treba i cao... Evo Amber 9 Premium vec 8 godine prede kako treba! Muse takodje na gornjem spratu iako cu je menjati ove godine(zbog njene mane)
Pre toga isto sam imao i druge Klime = Gree Bora(on/off) i Vivax Cool(on/off) ma nikad mi nije vise trebao covek posle ugradnju, jedino ako sam hteo servis da uradim zbog garancije ali i to nisam bas svake godine radio...
A kad morao stare da skida nikad mi to nije naplatio :) a obicno ide od 3.000 i vise

@Tema
Sto se cena tice:
Ovde kod nas(CU) ugradnja je:
12btu - 17.000(sa 3m cevi)

A Amber 2017 kostalo me 70€ u kompletu takodje i ona Bora i Vivax ali *** druga vremena bila :LOL:

Poslednja izmena:
Ja i dalje pricam za BG, dvomilionski grad, da mi neko nesto s*ebe na klimi znas kad bi ga navatao. U manjim mestima klimadziju zoves na slavu,uzimas za kuma, javis mu se kad ste u pekari dok cepate burek etc - znas kad ce da zezne nesto i naplati vise..

Aha to u bajci sve sjajno i bajno u malom gradu. Vivax mi ugradio neki vajni ovlašćeni serviser za sve žive marke, isfušerio sve što je mogao, posle kad sam reklamirao došao mi kući da provocira i umalo se pobili nismo.
Sve više je montera koji klime kače kao sliku na zid i toliko se razumeju u posao, pravih frigomehaničara sve manje i manje.

Radi maksimalne efikasnosti klime i najniže potrošnje. Grejem preko 100m2 sa visinom do 6m sve otvoreno i ne grejem još toliko sve su to gubici preko vrata. Serviser ovlašćen od energynet je postavio klimu 19cm iznad betonske terase. Sve je stalno zaleđeno ispod klime sada i 2cm leda na betonu, ovo joj sigurno prija što je dodatno hladi odozdo led. Neću više da razbijam led i improvizujem odvode preko terase rešiću to kako treba. Tako da je svakako podižem minimum pola metra a ako visina klime dozvoli i metar.
Pa sad efikasnost ti je ista, ne znam gdje si procitao da nije, jer to nije duzina od 10m, nego 3m. Sto se vode tice, zar nijesi mogao da im kazes gdje ces da je postavis. Sto se same vode tice, svuda ce pa lije, zar nije lakse bilo staviti kantu ispod nje, pa da lije u kantu, tako kod mene stoji.
Cek,al koliko ti je ugradnja?

Koga god sam pitao,doduse prosle godine u aprilu je bilo, fixno 10 setak hiljada + 3m cevi 60e. Verovatno je to otislo na gore...
Kad sam ugradjivao Fujitsu 2019. godine bilo je 40€, Aux 2021. godine 50€, a sad kad sam ugradjivao Azuri 120€, sve dvanestice, sa 3m instalacije. Toliko o skoku cijena, a materijal potpuno isti.

Živim u okolini BL,
Cevi fi6 i fi10 3m izadju 20€ ukupno
Uglavnom, dodje se na nekih 35€ materijala otprilike, sa nosačima, kablovima itd. Cena ugradnje sa materijalom u BL dostiže i 150€ u sezoni, deru kožu s leđa, radi se o velikim firmama koje haraju po BL, imaju posla kao u priči, kao ovlašteni za sve moguće brendove, i ovamo stavljaju nekad, čak najčešće, i manje od 1m cevi. Što ispada više od 115€ za ruke (jer uzimaju buntove, a imaju rabat na količinu, naravno). Pritom da ne naplaćuju dodatnu dužinu instalacije do 3m cevi, ako treba. Tako da oni tako uštede na svemu mogućem. Samo ne znam kako se nose sa garancijom i ostalim kada uređaji riknu. Nema šta da se izmišlja topla voda. Pričao sam sa čovekom koji kod mene prodaje Japance najviše, osim njih i Midee. Imao je slučaj da su ljudi reklamirali klimu jer nikako nije htela da počne da greje, ispostavilo se da serviser nije stavio 3m cevi vec 30-50cm instalacije. Samo produžena instalacija i radi sve u redu. Više takvih slučajeva je bilo, klime su ispisivale samo dF itd..

Ja mogu da ispricam svoje iskustvo,sa svojom sopstvenom klimom...
Ugradio vec ispertlovane cevi 3m duzine,klima lepo grejala u aprilu, ja srecan prva ugradnja...

Vracam se ja kuci, i ne da mi djavo mira,guglam ponovo, inace to je bio turski set za ugradnju bekaxxx nesto koji je na krajevima imao bakar a posle 10cm ide spoj na aluminujum,potencijalni haos i curenje kad popuste masinski spojevi za koju godinu ili mozda i pre.

Vratio se na mesto zlocina, sa 2m bakra, uzeo alat za savijanje i na kraju je instalacija bila 1.2m.
5 dana boravio i po meni bolje je grejalo.

E sad zasto..
Kraca instalacija, kompresor pumpa gas, pritisak se nabija u grejanju nekih 30setak bara, pa po logici ce se kompresor manje muciti na kracoj instalaciji nego na duzoj (dal li moze da radi i na 20m iz dopunu to niie pitanje ovde) instalaciji.
Ne pricam ovde o potencijalnoj vibraciji kad se ubode armatura,ili biti seljak i bas bas skratiti instalaciju da se prekine izolacija u zidu i bakar udara direktno o isti.

Navescu mozda glup primer, al svako danas vozi..

Pumpamo gumu na kolima na rucnoj pumpi, stvara se neki pritisak od 2bara. Gde se prvo stvara pritisak? Pa u crevu do tocka.
Da li je lakse osobi koja pumpa aka kompresoru,koji mora prvo da nabije 2 bara u crevu citaj bakru, pa na dalje na gumu, na 2m ili 5m duzine? Deluje ovo prvo.

Pazi ima tu jos jedna stvar, Bakar dosta bolje provodi toplotu od aluminijuma. Nije dzaba citav isparivac od bakra

Jos kad bi to bila ta logika de bi nam kraj bio..verovatno bi ugradjivali spoljnu jedinicu direkt na unutrasnju, ledja o ledja, bez ikakve instalacije, sraf o sraf, 0 gubitaka!

Gree Amber Pro 12k

Е овако, након месец дана од куповине (притом не ради константно јер се простор реновира, него се пали када сам тамо и радим нешто око њега), објекат је 35 квадрата, споља стиропор 10цм унутра између зида и гипса вуна 5цм, на плафону 10цм вуне. Зид је печена цигла 35цм спајана земљом.
Клима највише што повуче када се упали у хладном објекту (унутрашња темп око 5 степени) је 1900 вати. Када се остави да ради 24 сата модулира између 500-800 вати. На температурама испод нуле дефрост ради на неких сат, сат ипо до 2 сата времена (нисам још прецизно мерио), сам дефрост траје 5-15 минута (такође нисам мерио прецизно). На спољној јединици и приликом магле на 0 степени није било леда.
Та 2 дана што је радила констатно потрошња је била око 12кв дневно.
Грејач спољне јединице троши 75 вати и ради констатно чак и када је клима искључена (претпостављам да је повезан са неким сензором температуре па да се укључује у зависности од спољне температуре)
Све ово су резултати на овим ниским температурама -5 до 2,3 степена.

Шта знам, задовољан сам како ради, али ништа специјално. Ако се температура подеси на 23 степена тешко да може да је достигне због дефроста него долази до 20,21 степен собне темп. У том случају се подеси на 26 па када дође до 23 степена собне температуре, спустим вредност на 23 да одржава.

Понављам још једном да су ово резултати њеног повременог рада, нисам је тестирао још увек да ради у континуитету 10так дана, верујем да би резултати били бољи јер би топлота стигла да уђе у зидове и намештај.

Gree Amber Pro 12k

Е овако, након месец дана од куповине (притом не ради константно јер се простор реновира, него се пали када сам тамо и радим нешто око њега), објекат је 35 квадрата, споља стиропор 10цм унутра између зида и гипса вуна 5цм, на плафону 10цм вуне. Зид је печена цигла 35цм спајана земљом.
Клима највише што повуче када се упали у хладном објекту (унутрашња темп око 5 степени) је 1900 вати. Када се остави да ради 24 сата модулира између 500-800 вати. На температурама испод нуле дефрост ради на неких сат, сат ипо до 2 сата времена (нисам још прецизно мерио), сам дефрост траје 5-15 минута (такође нисам мерио прецизно). На спољној јединици и приликом магле на 0 степени није било леда.
Грејач спољне јединице троши 75 вати и ради констатно чак и када је клима искључена (претпостављам да је повезан са неким сензором температуре па да се укључује у зависности од спољне температуре)

Шта знам, задовољан сам како ради, али ништа специјално. Ако се температура подеси на 23 степена тешко да може да је достигне због дефроста него долази до 20,21 степен собне темп. У том случају се подеси на 26 па када дође до 23 степена собне температуре, спустим вредност на 23 да одржава.

Понављам још једном да су ово резултати њеног повременог рада, нисам је тестирао још увек да ради у континуитету 10так дана, верујем да би резултати били бољи јер би топлота стигла да уђе у зидове и намештај.
Ja ne znam sta su uradili sa tim novijim modelima pa na dat vreme idu u df

Pa sad efikasnost ti je ista, ne znam gdje si procitao da nije, jer to nije duzina od 10m, nego 3m. Sto se vode tice, zar nijesi mogao da im kazes gdje ces da je postavis. Sto se same vode tice, svuda ce pa lije, zar nije lakse bilo staviti kantu ispod nje, pa da lije u kantu, tako kod mene stoji.
Što kraće cevi veća efikasnost. Pri montaži nisam se mešao isto sam pomislio rešiće se kantom, mnogo curi pri defrostu , pored redovnog defrosta pali se noću pri padu temperature izgleda i dodatni i samo lije. Zaboravim da izvučem posudu sve zaledi posle još veće zezanje da očistim, brzo ledi oko 8m2 terase 2-3cm, razbijam led kad stignem evo malopre sam deo razbio.

Prilozi

• IMG_20250119_132012.jpg
    IMG_20250119_132012.jpg
    332.8 KB · Pregleda: 56
Ala si se ugledao na tog dunđera što je pametniji od proizvođača svaka ti čast! Ego mu je do vrha. To što jedna klima -brend radi na 50cm instalacije ne znači da mogu sve! Čovek ima testo opremu od 1k eur i sad je baja kao. Ma daj. Prosipa neku priču i drži predavanja niotkud k'o da je pokupio svu pamet sveta. Kad vidim da se neko poziva na njegove snimke znam koliko je sati. Ovde se dosta pisalo o dužini instalacije, godinama, i došli smo do zaključka da treba 3m cevi i tačka. Raspravljaj se s kim god hoćeš samo nemoj širiti dezinformacije i zaglupljivati ljude po javnom delu foruma. Volj ti privatne poruke pa radi šta hoćeš ako nađeš nekog ko bi se upuštao u dalju priču s tobom, ali izgleda ne vredi! Moj ti je savet da izbacis sve cevi od svog Ambera i povežeš ga direktno na holendere na unutrasnjoj jedinici. Najmanje gubitaka i nema defrosta nema ničega, ima da ti izbacuje vazduh 80c!!!

Gree Amber Pro 12k

Sta znaci to da i kad je klima iskljucena grejac SJ radi?! Mislis kada je skroz ugasena i nisi tu ili kad radi pa u pauzi dok se ponovo ne aktivira radi grejac?! Ako radi i kad je ugasena(na daljinac, kad nisi tu), onda je to pobeda Gree-a, ne znam sta da kazem na to?! Sta tada greje, komsiluk?!

Nije Gree jedini sa takvim tipom grejača
Da, kad je temperatura ispod 0, mada ne znam tačnu temperaturu, grejač tacne stalno radi i troši 70-80W.

Sta znaci to da i kad je klima iskljucena grejac SJ radi?! Mislis kada je skroz ugasena i nisi tu ili kad radi pa u pauzi dok se ponovo ne aktivira radi grejac?! Ako radi i kad je ugasena(na daljinac, kad nisi tu), onda je to pobeda Gree-a, ne znam sta da kazem na to?! Sta tada greje, komsiluk?!
Da, tako je kod 90% klima, rade non stop čak i kada je klima ugašena, osim kod nekih Nordic japanaca sto imaju grejace od po 200+W i pale ih samo tokom defrosta.

Moram da vidim na moju vox dal radi i kad je ugasena. Znam da se aktivira kada radi na temperaturi manjoj od +2°c, al da radi i kad je ugasena to ne znam. Nemam merac potrosnje pa da vidim, grejac je mali, 39w, jedino da ugasim klimu i da pipam, da vidim dal je vruc, ne znam kako drugacije?!

Moram da vidim na moju vox dal radi i kad je ugasena. Znam da se aktivira kada radi na temperaturi manjoj od +2°c, al da radi i kad je ugasena to ne znam. Nemam merac potrosnje pa da vidim, grejac je mali, 39w, jedino da ugasim klimu i da pipam, da vidim dal je vruc, ne znam kako drugacije?!
Pisano je i pre, ti grejači ne mogu na oset da budu vrući. 39W je ništa ali sasvim dovoljno da otopi led.

Pisano je i pre, ti grejači ne mogu na oset da budu vrući. 39W je ništa ali sasvim dovoljno da otopi led.
Pipao sam ga vec, al ne mogu da vidim dal je vruc 🤣, mnogo bilo hladno, mokro, ledeno, ko tu sta da oseti, leda ima, al po malo, daleko od toga da zatvori rupe za odvod kondezata, izgleda da su nasli pravu meru izmedju potrosnje grejaca i ucinka u topljenju leda.

Poslednja izmena:
Evo Amber ne radi a grejac trosi... I neka trosi! Sta treba da je iscupam iz struje? malo morgen :)
Trenutno -2c

Prilozi

• Screenshot_20250119-163516.png
    Screenshot_20250119-163516.png
    54.7 KB · Pregleda: 47
Evo Amber ne radi a grejac trosi... I neka trosi! Sta treba da je iscupam iz struje? malo morgen :)
Ne treba da je cupas iz struje, nego su oni trebali da naprave tako da kad klima ne radi ne radi ni grejac, valjda nema ovde nekoga ko veruje da treba grejac da radi kad je klima ugasena, ne znam..

Radi zbog hladnog starta kompresora. Mogli su da odvoje grejač tacne, jer za njim nema potrebe.

Što kraće cevi veća efikasnost. Pri montaži nisam se mešao isto sam pomislio rešiće se kantom, mnogo curi pri defrostu , pored redovnog defrosta pali se noću pri padu temperature izgleda i dodatni i samo lije. Zaboravim da izvučem posudu sve zaledi posle još veće zezanje da očistim, brzo ledi oko 8m2 terase 2-3cm, razbijam led kad stignem evo malopre sam deo razbio.

Sto si se za njega vezao, ima jos yt klipova gdje bas objasnjavaju kako funkcionisu i kako rade. Klima moze da radi i sa kracom instalaciom, ali ima razlike u buci spoljasnje jedinice. Bratu mi je kraca instalacija, na cetvrtom je spratu i cim je malo hladnije vrijeme ona krece da "glasnije" zuji, umjesto da prede.
Sto se terase tice, bas ti je problem. Probaj vodovodnu vijev da stavis, pa veci pad da napravis, mada je to Amber i ima dosta rupa.

Da li je normalno da pri svakom DF klima okrene ventil i napravi onaj jak zvuk kad ispusti vazduh

Ima li promene kod amber ultra ili i dalje ide svakome na sat vremena sem styla njemu stariji model

Nazad
Vrh Dno