Šta je novo?

Napajanja, adapteri i konektori za Nvidia GeForce RTX 4000 i 5000

pa ne treba 3 8pin za 4070 seriju grafickih

Narucih NZXT C1500 Platinum napajanje, treba da mi stigne za koji dan. Danas videh u specifikacijama da u pakovanju nemam kabal 12VHPWR konektor vec 12V-2x6?
Jel ima neko mozda takav konektor i da li je stvarno kompatibilan sa RTX serijom 4000?
Konkretno trebace mi za 4090-ku...

Narucih NZXT C1500 Platinum napajanje, treba da mi stigne za koji dan. Danas videh u specifikacijama da u pakovanju nemam kabal 12VHPWR konektor vec 12V-2x6?
Jel ima neko mozda takav konektor i da li je stvarno kompatibilan sa RTX serijom 4000?
Konkretno trebace mi za 4090-ku...
Mislim da će raditi bez problema. Senzorne igle su 0,1 mm kraće, a provodni terminali su 0,15 mm duži što daje bolju konekciju.

Mislim da će raditi bez problema. Senzorne igle su 0,1 mm kraće, a provodni terminali su 0,15 mm duži što daje bolju konekciju.
Samo da potvrdim da sve radi kako treba, jedini problemcic je sto konektor teze ulazi u grafiku u odnosu na stari 12VHPWR, potrebna je malo jaca sila da se zakljuca "zubic" i ne cuje se ono standardno kliktanje. Proguglao sam malo i videh da je to generalno problem sa novim konektorom.

E sad ima jos jednu dilemu sta mi je ciniti, na drugom kompu koji mi je u sustini GPU render farma i cesto u full loadu po par dana, uparene su mi dve 3090-tke.
Imam u planu da za pocetak promenim jednu 3090 sa 4090. Ostale komponente tog build-a ploca je X570, procesor ryzen 9 5950x, RAM 128GB, AIO vodeno, jedan M2 SSD, 10-tak ventova i sto je najbitnije napajanje je Bequiet Straight Power 12 1200W. Pitanje je da li ce ovo napajenje da gura 4090-ku u paru sa 3090-kom?

^ Malo teže uđe zbog dužih pinova, neki proizvođači su na određenim modelima kartica takođe promenili konektore. A što se tiče 4090 i 3090 mislim da neće biti problema sa 1200w napajanjem.

Kupi najpre uticnicu za merenje potrosnje pa izmeri trenutni setup I novi....

E sad ima jos jednu dilemu sta mi je ciniti, na drugom kompu koji mi je u sustini GPU render farma i cesto u full loadu po par dana, uparene su mi dve 3090-tke.
Imam u planu da za pocetak promenim jednu 3090 sa 4090. Ostale komponente tog build-a ploca je X570, procesor ryzen 9 5950x, RAM 128GB, AIO vodeno, jedan M2 SSD, 10-tak ventova i sto je najbitnije napajanje je Bequiet Straight Power 12 1200W. Pitanje je da li ce ovo napajenje da gura 4090-ku u paru sa 3090-kom?
Ok si, u Full load max 1000W. Pravili smo konfiguracije sa 2x 3090, 4090 i 3090, te 2x 4090 na 1200W - doduse, poslije nekih mjesec dana je na 2x 4090 psu zamijenjeno na 1600W, da ne bi radilo na blizu 90%.
Racunaj da ce ti u mnogim poslovima 1x 4090 biti brze od 2x 3090.

Imamo u firmi jednu konfu sa 2x4090 ali na njoj je napajanje od 1500W. Ovo sto planiram bice hibrid 4090+3090...kontam da je ipak bolje da ostavim i 3090-ku dobicu mozda oko 30% jos na performansama u renderu. Svakako cu da proverim na xiaomi smart uticnici imam merenje snage mislim da je sad max oko 800W ako je tacno.

Novi Corsair 12v-2x6 adapter:

Panel04_Image_Right_2x.jpg

Panel02_Image_Cables_2x.png

Meni je još bolja opcija kabl pod uglom.

Poslednja izmena:
Da al je 20e da ga kupis. Bilo bi lepo da onda prodaju napajanje bez tog kabla za 20e nizu cenu pa uzmes onaj koji ti treba. Mada koliko kablova ima kada bi ih sve izbacili jos bi oni nama placali da uzmemo napajanje 🤪

edit: Nego kada je problem toliko u tome da se ne gurne konektor sa leve ili desne strane kako treba zasto nisu izmenili ovu zabicu i umesto te jedne (na ovoj slici sa dodnje strane konektora) stavili po jednu levo i desno, tada ne bi imalo sanse da konektori ne legnu kako treba, ne?

Verujem da je bilo ali da ne listam celu temu 😀. Preporuka za adapter za 4070 S 12+4pin, onaj što je u kutiji je crni a jurim beli. Napajanje je Corsair RM850X White. Ima na Corsair sajtu, ali ne i na stanju trenutno...

Verujem da je bilo ali da ne listam celu temu 😀. Preporuka za adapter za 4070 S 12+4pin, onaj što je u kutiji je crni a jurim beli. Napajanje je Corsair RM850X White. Ima na Corsair sajtu, ali ne i na stanju trenutno...
Ko u drugoj temi:

Najbolje direktno od Corsair-a:

, ili od proverenog nekog ko pravi:

il_794xN.4681491843_1q39.jpg

Corsair-ov ima crne konektore nazalost :(, a tip kabla je 16AWG embossed, slicno nudi i DreamBigByRay kao jednu od opcija, samo sto moze beli konektor xD

DreamBigByRay ima I druge,

17AWG silicon je savitljiva ko spagete, ali ne drzi oblik, bori se da se vrati u originalno stanje i malo rizicno za 600W 5090 recimo, ali za 4070 sasvim ok

i 17AWG unsleeved je vise ko zica za struju, neki balans izmedju savitljivog, i da drzi oblik, moze da se napravi ugao lep, i drzace ga sama od sebe. Takodje nema nikakav rizik za pregrevanje

i 16AWG embossed je isto ko korsair

Ko u drugoj temi:

Najbolje direktno od Corsair-a:

, ili od proverenog nekog ko pravi:

il_794xN.4681491843_1q39.jpg

Corsair-ov ima crne konektore nazalost :(, a tip kabla je 16AWG embossed, slicno nudi i DreamBigByRay kao jednu od opcija, samo sto moze beli konektor xD

DreamBigByRay ima I druge,

17AWG silicon je savitljiva ko spagete, ali ne drzi oblik, bori se da se vrati u originalno stanje i malo rizicno za 600W 5090 recimo, ali za 4070 sasvim ok

i 17AWG unsleeved je vise ko zica za struju, neki balans izmedju savitljivog, i da drzi oblik, moze da se napravi ugao lep, i drzace ga sama od sebe. Takodje nema nikakav rizik za pregrevanje

i 16AWG embossed je isto ko korsair
Ta kombinacija mi i odgovara od Corsair-a, beli kabl i crni džek, jer su i ostali takvi, ali nemaju na stanju na sajtu do sredine februara.

Za Etsy nisam čuo nikada iskreno, kakva je opcija dostave u Srbiju?

I na našem tržištu nema nikakve opcije?

ovi prave custom cables, salju u SRB (shipping je 20$ cini mi se), tu sam kupovao za moje prethodno napajanje

A ima li neko kod nas ko se bavi time, konektori na trenutnom su mi crni što mi je okej, samo da se kablovi prebace u bele?

Pa jedino Mixera da pitas, ali meni je pre neki dan rekao da ne radi nove 16pin Nvidia konektore i kablove.
Samo 8pin i 24pin.

Naruci online od gore pomenutih, ili na KP imas Corsair, ali su preskupi.

Pa jedino Mixera da pitas, ali meni je pre neki dan rekao da ne radi nove 16pin Nvidia konektore i kablove.
Samo 8pin i 24pin.

Naruci online od gore pomenutih, ili na KP imas Corsair, ali su preskupi.
I ne bih slepo verovao u Mixer kablove samo zato sto je domaci, ne bez da znam sta tacno koristi, koje pin-ove, koju debljinu kabla, itd, ...
A ima li neko kod nas ko se bavi time, konektori na trenutnom su mi crni što mi je okej, samo da se kablovi prebace u bele?
DreamBigByRay je proveren, zvanicno preporuka oba SFF discord-a, desetine ljudi mesecno uzima preko njega

Pametno je odlucio da ne pipa te konektore, nakon toliko spaljenih kartica. Za sve ostale znam da radi odlicno.

Ja sa nečim OVAKVIM nisam imao problema na svom starom Corsair napajanju. A onda sam uzeo Seasonic Vertex, pa nedavno i Lian Li Edge koji ima nativni 12HVPWR 2x6 kabl...
I sad nemam pojma gde sam ovo ostavio...

Poslednja izmena:
Za sve ostale znam da radi odlicno.
Mene vise zanima koji su, koji su tacno svi delovi koje koristi, jer onda mogu da pitam jonnGURU-a da su dovoljno dobri/kvalitetni, ispravni xD
Pametno je odlucio da ne pipa te konektore, nakon toliko spaljenih kartica.
Sasvim je ok, ako nece da se bakce generalno zbog cele situacije, ili ako nemam dobru vezu da naruci konkretno delove od kojih se prave, ili nema karte, niti jig/rig da istestira (s kojim problemom se susrecu i drugi, recimo za novo 5000 seriju i drugi najbolji preporucen, Cablester iz juzne azije.

Ali sto se tice samih konektora, i kablova, nije do njih, ... Kad su oni odradjeni po specifikaciji, ili jos bolje, bolje od specifikacije, nece kod njih ili zbog njih nastati problem, nego drugde

Prodaju se hiljade i hiljade, sa istim ili manjim brojem problema nego stari 8-pinski, ...

Poslednja izmena:
8$ kabl sa alija? Ne moze nista lose da se desi sa tim 😀
Čuj, i meni zvuči idiotski. Koja to budala stavlja jeftini kineski kabl na grafiku od 1000€ koje već ima adapter uz grafičku???
Ali je radilo. Koristio sam ga nekih mesec, mesec i po dana dok nisam uzeo ATX 3.0 napajanje.

Vrh Dno