Šta je novo?
Svima, svima... Mada sam najviše mislio na tebe kada sam pitao. :)

Al nešto nam se ne slažu tačke. Evo ga novi pravilnik.

Prilozi

• Tarife naknada za Usluge Banke za fizička lica – izmene postojećih naknada.pdf
    94.4 KB · Pregleda: 35
Kako može da se automatizuje da kada nam kupci uplaćuju novac putem uplatnice (na alteru banke/pošti) da najbrže registrujemo uplatu (bez da nam šalju slike uplatnica)?

Mislim da ne može nikako, sve dok ne prođe kliring. Verovatno kroz referencu naloga sprovodite upit u verodostojnost. Kao što i sam znaš, jedino kroz IPS se automatski proknjiži uplata, te ako imate uvid u promene po poslovnom računu, tu nema dileme da l' je leglo odmah.

Hvala uji. Koliko je prosečno vreme za kliring preko uplatnica? Ja sam IPS, ali ima kupaca koji ne žele da se zanimaju IPS/aplikacijom.

• Like
Reagovanja: uji
Sve banke su u elektronskim nalozima IPS i retko šta ide kroz kliring. Pošta iz nekog razloga sve šalje u kliring, a isto je upitno i za šaltere banaka kako koja radi. Neka moja praksa bila je da realizaciju očekujem do 10:30, oko 12, 14 i 18:30h. Ne sećam se tačnih intervala i međuperioda ako ih je bilo (recimo oko 16h možda), ali to je otprilike. Narodna banka obično navodi neke druge intervale, ali meni pre 10, uglavnom pola 11 ujutru nikad nije legla uplata od juče uveče.
Edit: zvanični intervali su 10:30, 12:30, 14:30 i 17:00, dakle poklapa se otprilike. Jedino ti što idu predveče i uveče kaskaju, to stoji.

Sve banke su u elektronskim nalozima IPS i retko šta ide kroz kliring. Pošta iz nekog razloga sve šalje u kliring, a isto je upitno i za šaltere banaka kako koja radi. Neka moja praksa bila je da realizaciju očekujem do 10:30, oko 12, 14 i 18:30h. Ne sećam se tačnih intervala i međuperioda ako ih je bilo (recimo oko 16h možda), ali to je otprilike. Narodna banka obično navodi neke druge intervale, ali meni pre 10, uglavnom pola 11 ujutru nikad nije legla uplata od juče uveče.
Edit: zvanični intervali su 10:30, 12:30, 14:30 i 17:00, dakle poklapa se otprilike. Jedino ti što idu predveče i uveče kaskaju, to stoji.
Odlično, značiće mi dosta ovi intervali. Hvala onoliko!

• Like
Reagovanja: uji
Nadam se da Flexi štednju ne diraju za već zaključene ugovore (od prošlog meseca povučena iz ponude).
Bilo bi super kad bi ostavili tu Flexi stednju bez naknade, ali cisto sumnjam.
Sto je najgore, i kad dodjem da ugasim tekuci racun, nemam pojma da li da ostavljam zivim taj Flexi racun (pod uslovom da uopste moze), jer ako krenu da tarifiraju, sleduje mi jos jedan dolazak na salter, a to je pakao od minimum 30-45 minuta cekanja (u najboljem slucaju).

Da li neko ima preporuku za tekući račun sa najvećim paketom u bilo kojoj banci? Nije da nisam bio u par banaka, ali nešto uklopljeno tipa da su transakcije mbanking besplatne kao i podizanje novca na bilo kom bankomatu? Prosto ova sadašanja ponuda je mršava bilo gde..
I ako neko ima iskustva sa povoljnim kamatnim stopama za kredite za refinansiranje?

Da li neko ima preporuku za tekući račun sa najvećim paketom u bilo kojoj banci? Nije da nisam bio u par banaka, ali nešto uklopljeno tipa da su transakcije mbanking besplatne kao i podizanje novca na bilo kom bankomatu?
Ništa osim Yettel Max paketa, kome ne naplaćuju održavanje ako na njemu leže plata (računaju se i uplate sa preduzetničkog pod šifrom 241)
Prosto ova sadašanja ponuda je mršava bilo gde..
Po tom pitanju je tako. Nema viših paketa sa uključenim provizijama kod plaćanja osim Rajfajzenovog Premium, koji se takođe ne naplaćuje kod plata većih od 150k, ali ništa od podizanja na tuđim bankomatima. ProCredit Total račun u to ne podrazumevam, pošto je ograničen na 5 podizanja. Addiko Platinasti je takođe ograničen na 4x, ali obuhvata osiguranje.
I ako neko ima iskustva sa povoljnim kamatnim stopama za kredite za refinansiranje?
Nisam dovoljno kompetentan da govorim na temu, osim u kontekstu što su produžene mere ograničenja kamatnih stopa za rate do kraja 2025.

Stvarno su produžene? Ostaje varijabilna kamatna stopa na 4.09% za stambene kredite?

Produžene su mere ograničenja, dok se ne donese Zakon. Nisu iste kao prethodne. 5% je maksimalna kamatna stopa.

Da li neko ima preporuku za tekući račun sa najvećim paketom u bilo kojoj banci? Nije da nisam bio u par banaka, ali nešto uklopljeno tipa da su transakcije mbanking besplatne kao i podizanje novca na bilo kom bankomatu? Prosto ova sadašanja ponuda je mršava bilo gde..
NLB KomBank Premijum set (besplatan ako si zakonski zastupnik pravnog lica/preduzetnik koje ima Ekspert set) i Banca Intesa Magnifica su odlični paketi ali nemaju besplatno podizanje novca na tuđim bankomatima, a za refinansiranje mislim da je najbolje u Poštanskoj (7.77% ako preneseš zaradu)

NLB KomBank Premijum set (besplatan ako si zakonski zastupnik pravnog lica/preduzetnik koje ima Ekspert set) i Banca Intesa Magnifica su odlični paketi ali nemaju besplatno podizanje novca na tuđim bankomatima, a za refinansiranje mislim da je najbolje u Poštanskoj (7.77% ako preneseš zaradu)
Hvala na odgovoru, Banca Intesa je za kamate za kredite jača nego da uzmeš ovako na ka*atu kod ljudi koji se bave sa tim 😅

Pa Intesa placa porez :D :D

Treba mi savet, znaci trenutno sam u 6 banaka (imam 18 pa koristim to malo), trenutno mi je unicredit "glavna" banka otac mi je tu i on mi je otvorio racun kad sam bio maloletan, e sad razmisljam dal da se prebacim na otp, otp mi je ekstra ali naplacuju sms raiffeisen mislim da isto, ali mi se vise svidja to sto u otp i rai imaju ips transfer dok u unicredit mislim da idalje naplacuju, sta mislite otp ili unicredit ili neka druga jedino sto mi je bitno jeste da ima sms, ips i da nema nikakvih provizija

Ovo za OTP besplatan ips važi za račun za mlade, inače se plaća i na Prestiž paketu, a u Raiffeisen-u se ne naplaćuje. SMS obaveštenja su kod Raiffeisen isključivo za inostrane transakcije, a u OTP su besplatne na Prestiž paketu, ne znam za druge pakete.

Na OTP Fluo sve besplatno.
Bolji od iRacuna (Raiff) jer nemaju proviziju za inostrane transakcije (koju Raiff ima).

U otp naplacuju sms
Ne naplaćuju.
Raiffeisen mislim da isto, ali mi se vise svidja to sto u otp i rai imaju ips transfer dok u unicredit mislim da idalje naplacuju
Erste, UniCredit, Halk Silver i Poštanska naplaćuju
Sta mislite otp ili unicredit ili neka druga jedino sto mi je bitno jeste da ima sms, ips i da nema nikakvih provizija
OTP ti je kompletan dok si mlad. Za Visu i PayPal sem Halkbanke nemaš ništa za dž (NLB je menjala core sistem i knjiži na dinarskom po bankarskom kursu pa tu mogućnost isključujem), dok Erste od nedavno nudi Visa deviznu sa jednokratnim troškom od 3.5€ na 3 godine, bez obzira na starosno ograničenje.

Znaci mogao bih preko govornog automata da zatrasim mi aktiviraju sms servis?

a koja su ostala obavestenja?

Uputstvo za sve sms funkcije

https://www.otpbanka.rs/wp-content/uploads/2020/01/mobilia_retail_korisnicko_uputstvo.pdf

Uz paket Prestiž sva obaveštenja o transakciji nastaloj platnom karticom su bez naknade (uključena su u paket), a uz paket Praktik 10 obaveštenja o transakciji nastaloj platnom karticom je bez naknade. Sva ostala SMS obaveštenja i slanje upita putem SMS poruke u okviru Mobilije se naplaćuju po tarifi koju možete pronaći OVDE.

Notifikacije o transakcijama nastalim vašim platnim karticama možete dobijati i putem m-bank aplikacije. Aktiviraju se u m-bank aplikaciji, besplatne su, a za prijem notifikacija je neophodna internet konekcija.

Platni račun sa osnovnim uslugama - 3,00 RSD po obaveštenju.
Paket Prestiž - Bez naknade za obaveštenja o promenama po računima uključenim u paket, ostala obaveštenja 3,00 RSD po obaveštenju.
Paket Praktik - Bez naknade 10 obaveštenja o promenama po računima uključenim u paket, ostala obaveštenja 3,00 RSD po obaveštenju
Paket Eminent - Bez naknade za obaveštenja o promenama po računima uključenim u paket, ostala obaveštenja 3,00 RSD po obaveštenju.
Paket Klasik - 3 RSD po obaveštenju.
Paket Fluo - Bez naknade za obaveštenja o promenama po računima uključenim u paket, ostala obaveštenja 3,00 RSD po obaveštenju.

• Like
Reagovanja: fiy
Znaci promene po racunima su kada provucem kartice negde pa mi stigne sms ali sta su ostala obavestenja?

Erste takođe ne naplaćuje IPS na omladinskom računu, mislim da je to od oktobra ove godine ako se ne varam, tad su krenuli i Master da menjaju Visom.

Problem je što nemaju notifikacije u aplikaciji, a SMS servis se plaća 6 dinara po svakoj transakciji.

Da li AIK nudi povoljniji kurs za veće iznose, npr. preko 10 hiljada eur?

Od danas korisnici Euro Direktne mogu da podižu gotovinu sa AIK i Moneyget bankomata bez naknade.

Nazad
Vrh Dno