Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Mene takođe zanima zašto smatraš da voda iz odvlaživača nije za upotrebu o kojoj se priča (pegla).
Mogući razlozi su:
1.zaprljana voda, ako nisu dobri filteri na odvlazivacu ili se ne čisti redovno tj pokupi malo prašine iz vazduha
2. zagađenje bakterijama i gljivicama ako se odvlaživač ne održava pravilno, mada bi teoretski para trebala to da uništi, ali...
3. malo nikotina, katrana i ostalog ako se puši...

Kolege u suštini odgovoriše dok se probudih… Kao što sam ovde već pisao odvlaživač koristim od one nesretne 2014. i poplava znači imam nekih 10 godina iskustva sa njim. Vremenom ćeš u vodi početi da viđaš sitne nečistoće kao što su trunčice prljavštine, dlake kućnih ljubimaca(ako ih imaš) i slično. To je ono što je okom vidljivo, ono što nije vidljivo su bakterije i spore gljivica buđi itd. (ako smatraš da će to temp. pegle da uništi good luck with that)
Moje mišljenje je da ova voda u kućnim uslovima može jedino da se koristi za zalivanje toaleta, mada ne znam kako i gde bi je skupljao, za ostalo je nečista… meka ali nečista.

Naručih i ja jutros Xiaomi odvlaživač lite (13L) kako je vreme hladnije tako situacija sa plesni na zidovima i kondenzacijom na prozorima postaje sve gora. Stan je relativno mali (cca 50kv) urađena kvalitetna izolacija i stolarija PVC ali se na hladnim "mostovima" u dnu stana (ispod je podrumska prostorija) hvata plesan. U kupatilu je posebno loša situacija, čim se neko istušira ili završi mašina za sušenje veša, to je kao da je neko pločice polio tušem, sve se kondenz sliva sa zidova. I u kuhinji od kuvanja.

1735646194188.png
1735646237724.png
1735646275874.png

Iskreno se nadam da će pomoći da se spusti vlaga koja je od 70-75% (kako pokazuje Xiaomi prečišćivač vazduha). A ni ne sušimo veš unutra (imamo sušilicu u kupatilu).

Jeste ovo baš loše… uzmi neko sredstvo za buđ tipa Savo i isprskaj to, a onda kad dođe toplo vreme bez vlage krečenje… Uređaj će sigurno pomoći ali nije svemoćan.

P.S. previše si zadihtovan provetravaj što češće, napravi promaju ako možeš na par minuta više puta dnevno. Mada sa ovim stanjem sa zagađenjem vazduha nije baš lako za hendlovanje.

Pr
Kolege u suštini odgovoriše dok se probudih… Kao što sam ovde već pisao odvlaživač koristim od one nesretne 2014. i poplava znači imam nekih 10 godina iskustva sa njim. Vremenom ćeš u vodi početi da viđaš sitne nečistoće kao što su trunčice prljavštine, dlake kućnih ljubimaca(ako ih imaš) i slično. To je ono što je okom vidljivo, ono što nije vidljivo su bakterije i spore gljivica buđi itd. (ako smatraš da će to temp. pegle da uništi good luck with that)
Moje mišljenje je da ova voda u kućnim uslovima može jedino da se koristi za zalivanje toaleta, mada ne znam kako i gde bi je skupljao, za ostalo je nečista… meka ali nečista.
Prvo, posudu u kojoj se skuplja voda cesto perem asepsolom. Drugo, para ubija sve sto ostane. Parom od pegle se inace sterilise roba sa bebe ako nisi znao, parom u sterilizatoru se sterilisu cucle itd.

Bravo…
rekao sam svoje mišljenje, ne tvrdim da sam 100% u pravu. Ti, kako sam već rekao možeš kako hoćeš…pozdrav.

Jeste ovo baš loše… uzmi neko sredstvo za buđ tipa Savo i isprskaj to, a onda kad dođe toplo vreme bez vlage krečenje… Uređaj će sigurno pomoći ali nije svemoćan.

P.S. previše si zadihtovan provetravaj što češće, napravi promaju ako možeš na par minuta više puta dnevno. Mada sa ovim stanjem sa zagađenjem vazduha nije baš lako za hendlovanje.
Sredstvo za buđ sam koristio dok sam imao bele zidove (do letos) pa su mi majstori rekli da će mi takav neki preparat uništiti boju. Tako da brišem suvom krpom, sva sreća brzo se i lako skida plesan ali se posle 10ak dana opet vrati. Tako je, zadihtovani smo maksimalno, dvoje odraslih, beba i mačka u stanu. Ja radim od kuće pa smo svi tu na gomili non stop. Plus žena kada na pari kuva za bebu, to ide iz aparata kao da je lokomotiva. A zagađenje i provetravanje ne bih komentarisao. Juče su na vestima dali preporuku da se luftira popodne jer je preodne i uveče veliko zagađenje. Ja otvorio da provetrim oko 12-13h, prečišćivač skočio odmah na 160 u crveno. Od jutros je neka magla katastrofa, ne usuđujem se da otvaram. A što je najinteresantnije nalazimo se u izdvojenom delu naselja, bez saobraćaja sa dosta zelenila, slepa ulica. Kad god imam priliku luftiram ali džaba.

Čim stigne odvlaživač uključujem ga i ne gasim ga do aprila. Samo ću ga rotiram po prostorijama.

Sredstvo za buđ sam koristio dok sam imao bele zidove (do letos) pa su mi majstori rekli da će mi takav neki preparat uništiti boju. Tako da brišem suvom krpom, sva sreća brzo se i lako skida plesan ali se posle 10ak dana opet vrati. Tako je, zadihtovani smo maksimalno, dvoje odraslih, beba i mačka u stanu. Ja radim od kuće pa smo svi tu na gomili non stop. Plus žena kada na pari kuva za bebu, to ide iz aparata kao da je lokomotiva. A zagađenje i provetravanje ne bih komentarisao. Juče su na vestima dali preporuku da se luftira popodne jer je preodne i uveče veliko zagađenje. Ja otvorio da provetrim oko 12-13h, prečišćivač skočio odmah na 160 u crveno. Od jutros je neka magla katastrofa, ne usuđujem se da otvaram. A što je najinteresantnije nalazimo se u izdvojenom delu naselja, bez saobraćaja sa dosta zelenila, slepa ulica. Kad god imam priliku luftiram ali džaba.

Čim stigne odvlaživač uključujem ga i ne gasim ga do aprila. Samo ću ga rotiram po prostorijama.
Najbolje je da beba bude u prostoriji gde imaš najmanji problem sa buđi. Ovo je fino krenulo. Ne prskaj ništa, praviš još gore. Ako treba da prebrišeš plesan, uzmi vunenu čarapu, dobro se pokazala. Na proleće skidaj ove slojeve sa toplom vodom i solju, i onda glet i onda termalna boja tipa Ecotherm, gde imaš hladne mostove. Ne gasi odvlaživač i ako imaš prećišćivač neka ti radi non-stop tamo gde je beba/provodite najviše vremena.

Po momiskustvu najbolje je rano ujutru luftiranje. Tad nema puno vozila ,nema kotlova... A nesto na bazi hlora Savo ili jeftiniji moldex ko mene radi posao. Drzi i posle aplikacije jedno mesec dana minimum. Spore buđi udju prvo u zid i to je to... Ako ne u zid onda laminat tj. parket... ja sam koritio boju perma white, jeste preskupa,ali ona deluje. problem je ono sto nije prefarbano se buđa...ali gde je ona nema nista narednih 6 godina minimum....

Da, to je istina da će sredstvo da skine boju... Ali buđ može biti vrlo opasna posebno za bebu. Verovatno i to kuvanje na paru mnogo pogoršava situaciju koja i bez toga nije sjajna.

edit: i ako rešiš da prskaš bebu u tu prostoriju ne uvodi 24h

Naručih i ja jutros Xiaomi odvlaživač lite (13L) kako je vreme hladnije tako situacija sa plesni na zidovima i kondenzacijom na prozorima postaje sve gora. Stan je relativno mali (cca 50kv) urađena kvalitetna izolacija i stolarija PVC ali se na hladnim "mostovima" u dnu stana (ispod je podrumska prostorija) hvata plesan. U kupatilu je posebno loša situacija, čim se neko istušira ili završi mašina za sušenje veša, to je kao da je neko pločice polio tušem, sve se kondenz sliva sa zidova. I u kuhinji od kuvanja.

Pogledajte prilog 474055
Pogledajte prilog 474057
Pogledajte prilog 474058

Iskreno se nadam da će pomoći da se spusti vlaga koja je od 70-75% (kako pokazuje Xiaomi prečišćivač vazduha). A ni ne sušimo veš unutra (imamo sušilicu u kupatilu).
Bez brige, ovo ti resava problem 100%. Tako je i kod mene pocelo vlaga, plesan....nakon sto je Xiaomi radio bez prestanka 2-3 dana problem je nestao kao rukom odnesen. Nemoj da se iznenadis kada ti bude napunio 10 litara vode za noc :)
Po momiskustvu najbolje je rano ujutru luftiranje. Tad nema puno vozila ,nema kotlova... A nesto na bazi hlora Savo ili jeftiniji moldex ko mene radi posao. Drzi i posle aplikacije jedno mesec dana minimum. Spore buđi udju prvo u zid i to je to... Ako ne u zid onda laminat tj. parket... ja sam koritio boju perma white, jeste preskupa,ali ona deluje. problem je ono sto nije prefarbano se buđa...ali gde je ona nema nista narednih 6 godina minimum....
Nema nista od luftiranja. Bar meni nije pomoglo a luftirao sam svaki dan ujutro, po podne, uvece...Dzaba sve, dok nisam kupio odvlazivac koji je resio problem.

Samo redovno luftiranje i odvlazivac ti mogu pomoci. Sve to sto svakodnevno radite, to kuvanje i zatvoreno zbog zagadjenja sve Vam to samo pogoduje budji.

PS. Sredstva koja unistavaju budj, Savo pogotovo, razbija koliko smrdi i uopste nije zdravo sedeti i udisati ta isparenja nekoliko sati nakon nanosenja.

Pogledajte prilog 474055
Pogledajte prilog 474057
Pogledajte prilog 474058

Pretpostavljam posle stavljanja pvc stolarije da je jos gore? Obicno je tako. Pomoci ce uredjaj ali je mozda slab za cijeli stan, jer treba da vuce i iz kupatila i soba.
Odredi jedan suv dan sa suvim vjetrom najbolje, da isprskas tu budj sa sredstvom sto ti je kolega rekao, a ja sam veoma uspjesno koristio ovaj Cilit bang.
I sve prozore otvoris i svi napolje na 5-6 sati, jer otrov isparava klapi u glavu. Ili isprskas uvece sobu u koju ne spavate, ostavis sirom prozore otvorene do ujutru ce izaci smrad.
Ako nemas skoro priliku za takvo tretiranje (da niste u stanu) mozes privremeno isprskati asepsolom da ubija spore i zaustavi dalje sirenje, ali on nece ocistiti i izbijeliti zidove.

Najbolje je da beba bude u prostoriji gde imaš najmanji problem sa buđi. Ovo je fino krenulo. Ne prskaj ništa, praviš još gore. Ako treba da prebrišeš plesan, uzmi vunenu čarapu, dobro se pokazala. Na proleće skidaj ove slojeve sa toplom vodom i solju, i onda glet i onda termalna boja tipa Ecotherm, gde imaš hladne mostove. Ne gasi odvlaživač i ako imaš prećišćivač neka ti radi non-stop tamo gde je beba/provodite najviše vremena.
U spavaćoj i dnevnoj je najbolja situacija (gde smo uglavnom najviše) ali ne tako sjajna. Definitivno ide neki sistem skidanja i premaza na hladnim mostovima na proleće. Za sada da preguramo zimu sa odvlaživačem i prečišćivačem.
Da, to je istina da će sredstvo da skine boju... Ali buđ može biti vrlo opasna posebno za bebu. Verovatno i to kuvanje na paru mnogo pogoršava situaciju koja i bez toga nije sjajna.

edit: i ako rešiš da prskaš bebu u tu prostoriju ne uvodi 24h

Samo redovno luftiranje i odvlazivac ti mogu pomoci. Sve to sto svakodnevno radite, to kuvanje i zatvoreno zbog zagadjenja sve Vam to samo pogoduje budji.

PS. Sredstva koja unistavaju budj, Savo pogotovo, razbija koliko smrdi i uopste nije zdravo sedeti i udisati ta isparenja nekoliko sati nakon nanosenja.
Prethodnih zima sam koristio moldex to je bilo ubistvo. Reši problem na duže, ali minimu 24h ne može da se diše od hemije koliko smrdi. Sad kada imam bebu to ne dolazi u obzir, nego suva krpa, skidaj i luftiraj pa prečišćivač i odvlaživač.

Pretpostavljam posle stavljanja pvc stolarije da je jos gore? Obicno je tako. Pomoci ce uredjaj ali je mozda slab za cijeli stan, jer treba da vuce i iz kupatila i soba.
Odredi jedan suv dan sa suvim vjetrom najbolje, da isprskas tu budj sa sredstvom sto ti je kolega rekao, a ja sam veoma uspjesno koristio ovaj Cilit bang.
I sve prozore otvoris i svi napolje na 5-6 sati, jer otrov isparava klapi u glavu. Ili isprskas uvece sobu u koju ne spavate, ostavis sirom prozore otvorene do ujutru ce izaci smrad.
Ako nemas skoro priliku za takvo tretiranje (da niste u stanu) mozes privremeno isprskati asepsolom da ubija spore i zaustavi dalje sirenje, ali on nece ocistiti i izbijeliti zidove.

Stan sam kupio sa ovom stolarijom tako da ne znam kako je bilo pre. Ali plan je da radi odvlaživač non stop, u početku na relaciji dnevna i spavaća soba gde provodimo najviše vremena, pa onda kuhinja i kupatilo posle kupanja (tada je katastrofa, para na hladne pločice, to samo lije). Na proleće da vidimo neko trajnije rešenje ako bude neophodno.

Svakako javljam utiske koliko je pomogao Xiaomi odvlaživač, verujem da dosta ljudi muči sličnu muku.

Koristite aspirator, tako ce se smanjiti potreba za direktnim luftiranjem. I pored zagadjenja, manja je steta luftiranje nego ovo sto sada imate...

@ToMiCcc
U kupatilu imam otvor od 140mm od starog bojlera na gas za sanitarnu vodu. Da li otvor mora da ima pad ka napolje ili to nema veze za postavljanje ventilacije?

Cev za ventilator treba da ima vrlo mali pad ka spolja. Ako bude preveliki, neće moći vent da se pravilno postavi. Ako ne bude pada, voda će se zadržavati u cevi i eventualno pronaći put do zida, ako ima prepreku na izlazu i slično.

Ako nema blagi pad mogu da se slikam s rupom? Jel postoji neko rešenje? Na 20cm od rupe je električni bojler koji se ne koristi vise. Nesto sam razmisljao da se ubaci kanalizaciona cev i sa pur penom da se napravi blagi pad ka napolju...

Koliko se secam, izlazi aspiratora su 100 i 110mm ( mozda postoji i treca varijanta ), tako da ti tako neka i cev treba, a rupa u zidu ti je 140mm. Slobodno napravi blagi, cisto da se kondenz i vlaznost ne slivaju unutra ka aspiratoru. Pur pena zavrsava posao, s'tim da bih ja dodao i nesto cvrsto, poturi nesto i fiksiraj cev u zidu pre nego sto rupu oko cevi zapunis pur penom, kao sto i prozore pri ugradnji fiksiraju, letvicama recimo.

PS. Mislim da nema u ponudi cev f110 vec samo 100m. Aluminijumsko crevo od 110m se lako uz pomoc metalne selne fiksira i na 100m cev.

Irska je država gde je vlaga u zidovima rođena. Imali smo dosta problema i redovno provetravanje je rešilo problem. Kad klinac ode u školu, supruga napravi promaju na 10-15min i rešeno. Džabe isušivač vazduha bez ove metode.

Dzaba meni ventilator i da postavim u kupatilu, danas u spavaćoj kad sam ustao prozori mokri vlaga skoro 80% otvaraj odma prozor. Nocu grejanje ne radi i to je jedan od razloga povećane vlage. Mislim da mi ne gine odvlazivac

Pogledajte prilog 474055
Pogledajte prilog 474057
Pogledajte prilog 474058

Odvlaživač neće biti dovoljan. Moraš ovo pokušati rešiti termo bojom i termo gletom na proleće.

Jedno pitanje za korisnike Xiaomi odvlazivaca da li vam se javlja ovo u posudi tamna mrlja verovatno od budji... inace danas sam prvi put očistio rešetku na odvlaživaču pomesao sam sredstvo za staklo vodu i malo asepsola i pumpicom isprskao pa malo sacekao i onda isprao vodom samo da ne ostaje hemija na rešetku. U posudu se sve slilo. Plasticni filter perem vec par puta bas nakupi prasinu. Preporucujem da se resetka cesce pere da ne nakupi naslage jer ce biti teze da se lepo opere. 20250101_135831.jpg

Jedno pitanje za korisnike Xiaomi odvlazivaca da li vam se javlja ovo u posudi tamna mrlja verovatno od budji... inace danas sam prvi put očistio rešetku na odvlaživaču pomesao sam sredstvo za staklo vodu i malo asepsola i pumpicom isprskao pa malo sacekao i onda isprao vodom samo da ne ostaje hemija na rešetku. U posudu se sve slilo. Plasticni filter perem vec par puta bas nakupi prasinu. Preporucujem da se resetka cesce pere da ne nakupi naslage jer ce biti teze da se lepo opere. Pogledajte prilog 474359
Da, da...javlja se....necistoca, treba povremeno oprati. Ja to ubacim u kadu pa operem praskom i vrelom vodom, ostavim da se osusi pa nazad u makinu :)

Jedno pitanje za korisnike Xiaomi odvlazivaca da li vam se javlja ovo u posudi tamna mrlja verovatno od budji... inace danas sam prvi put očistio rešetku na odvlaživaču pomesao sam sredstvo za staklo vodu i malo asepsola i pumpicom isprskao pa malo sacekao i onda isprao vodom samo da ne ostaje hemija na rešetku. U posudu se sve slilo. Plasticni filter perem vec par puta bas nakupi prasinu. Preporucujem da se resetka cesce pere da ne nakupi naslage jer ce biti teze da se lepo opere. Pogledajte prilog 474359
To se svima javlja. Nije to buđ to su naslage gareži, katrana... obicno se skupi u delu gde kaplje voda u kadicu. Nije strasno.

Danas mi stigao Hisense D20HW. Nisam ništa čačkao oko podešavanja ali me zanima zašto kada izvučem posudu za vodu aparat i dalje radi ne isključuje se, da li je tako treba da bude jer kod druga koji ima neku x marku kada se ta posuda izvuče aparat se odmah gasi.

Nisam to primetio, tj nikad nisam izvadio posudu a da nije puna i da je sam iskljucio. Par puta sam je praznio do pola punu, ali BiH iskljucio uredjaj

Kada je uređaj samo ukjlučen u struju a ne radi čuje se neko zujanje da li je tako i kod vas?

Vrh Dno