Znači treba paziti, hvala.Banka ne proverava sredstva za proviziju i može nakon knjiženja da te prebaci u nedozvoljeni minus, odnosno naknadno obračuna i kamatu za onoliki broj dana koliko si bio u nedozvoljenom prekoračenju, ukoliko ga ne pokriješ istog dana.
Jasno, čini se onda da sam to dobro razumeo. Poznato mi je i to za nepostojanje autokonverzije, video sam da je više puta pominjano na temi.Ako je kartica vezana za devizni račun, uvek se primenjuje Visa exchange rate i to iz EUR -> valuta plaćanja. Tako se računa i uplata na karticu (sa PayPal-a, PaySend-a i slično).
U ovom slučaju, kombinovana potrošnja se obavlja isključivo iz deviznog za inostranstvo i samo sa dinarskog u Srbiji. Nema autokonverzije sa suparničkih partija u nedostatku sredstava.
Konverzija po bankarskom kursu ide samo za dinarske kartice, bez obzira na inostranu valutu.
Značilo bi mi samo ako bi neko mogao da potvrdi (ili opovrgne) ovu moju računicu. Nema zapravo ni potrebe da se gleda moj veštački primer ili prethodna poruka uopšteno. Najlakše bi bilo da mi neko predstavi jedno svoje konkretno plaćanje u kom je došlo do obe konverzije, pa bih ja sam mogao da proverim uklapa li se. Da preciziram, zanima me najopštiji slučaj (specifični se mogu izvesti iz opšteg): kada se u inostranstvu plaća u valuti koja nije evro (naročito ako je to dinar) karticom vezanom za dinarski račun. Tu, dakle, očekujem konverziju tipa RSD -> EUR -> RSD, pa želim da saznam koliko to efektivno naduva cenu, pogotovo kad se doda zvanična provizija od 1%.Ovo znači da praktična provizija za plaćenih 1748,25 RSD umesto početnih 1700 RSD ispada nekih 2,84%. Konverzija, dakle, napravi osetnu razliku.
Brisanje keša nije pomoglo, ali reinstalacija jesteA da se samo pokuša sa brisanjem keša aplikacije?
NemaImam iRačun, da li nema ili ja ne vidim podešavanje limita za karticu po kanalima potrošnje POS/bankomat/internet?
Ne mogu. Izvod stiže mejlom ili se obraćaš u inboxu da ti za određeni mesec ponove dostavu.Takođe ne vidim da transakcije mogu da se izvezu u xml ili csv format?
Koji telefon je u pitanju? To jest koji proizvođač?Brisanje keša nije pomoglo, ali reinstalacija jeste![]()
Verovatno bi pomoglo i samo brisanje podataka aplikacije.Brisanje keša nije pomoglo, ali reinstalacija jeste![]()
Pojavi se tarifa za banku vrlo brzo od 1%. I bude na isti datum kao i transakcija. Kod mene iako imam povezan i devizni, na temu sve je islo u dinarima. I sve je islo okruklo 1%.Video sam da je pre tri meseca @M J u ovoj poruci postavio skrinšotove kupovina preko Temua, pa bi možda on mogao da mi pomogne u razrešavanju dileme. Tu se vide datumi knjiženja ("datum obrade" u aplikaciji) i konačni iznosi ("iznos" u aplikaciji), ali za tačnu računicu je potrebno znati i datume transakcije/autorizacije/kupovine ("datum valute" u aplikaciji) i originalne iznose (to je valjda "iznos u originalnoj valuti" u aplikaciji). Doduše, sumjivo mi je baš što su sve okrugli iznosi. Možda sam ja ipak nešto pogrešno razumeo i nikakve konverzije ni nema za dinare? Mada po tarifniku mislim da bi trebalo, ipak pišu da im se svaka transakcija u inostranstvu obračunava u evrima, pa bi morale valjda i te kao dinarske... 🤔
Hvala na odgovoru! Znači ipak su povlašćena plaćanja u dinarima. To me je najviše bunilo, jer tarifnik to ne pominje. On samo kaže da dolazi do konverzije u evro ukoliko evro već nije valuta transakcije, pa se tek onda iznos uvećava za propisanih 1%. To je okej za treće valute poput mađarske forinte, tu i nema mnogo izbora, ali po tome ispada da se i naši dinari konvertuju, u kom slučaju dolazi do naduvanih zaduženja, makar kod onih kojima je kartica dinarska, jer je eventualna konverzija RSD -> EUR -> RSD neprijatna.Pojavi se tarifa za banku vrlo brzo od 1%. I bude na isti datum kao i transakcija. Kod mene iako imam povezan i devizni, na temu sve je islo u dinarima. I sve je islo okruklo 1%.
Ne mora, naravno, samo mislim da me nisi dobro razumeo na šta sam mislio kad kažem da su iznosi okrugli. Nije se odnosilo na zvaničnu proviziju (u smislu okruglo 1%) nego na osnovicu, u tvom slučaju: 1.891,00; 3.832,00; 1.822,00; 1.955,00. Nema decimala (sve su 00), što mi je sugerisalo da nije došlo ni do kakve konverzije, jer bi sa njom teško ispali sve okrugli iznosi. Drugim rečima, po tome zaključujem da ti je kao osnovica naplaćeno tačno onoliko koliko ti je i pisala cena na Temuu, znači isto kao da si kupio nešto u Srbiji. Ako je stvarno tako, odlično!Imam jos transakcija pored ovih gore pa ako je bas bitno, mogu da ih izvucem...
Potom plati nešto u radnji ili besplatno promeni pin na bankomatu.iRačun Kartice stigle na kućnu adresu, da li je dovoljno samo da se deblokiraju u aplikaciji ili treba još nešto da se uradi?
mozeA da li može samo na bankomatu da se proveri stanje?
Onda iskomuniciraj sa bankom, vidi da li može da se otkloni greška po zahtevu, a ako ne, započni novi. Mada svakako ne bi trebalo da preuzimaš dokumentaciju, već da se naniže samo usaglasiš, a ista ti je već ionako poslata mejlom. Verovatno si radio otvaranje u OTP i tamo mora, ovde ne mora.Sad sam pokušao, izbacuje mi da imam započet zahtev pa pita da li želim da nastavim, i opet istu grešku. Sačekaću da mi se jave iz banke da ne zakomplikujem nešto ako započnem novi zahtev.
Meni su rekli da mogu na mail da posaljem novu licnu kartu. Da slikam prednju i zadnju stranu nove lk i posaljem ali preko njihovog linka. Nesto mi to bilo zez, jeste ili nije njihov link. Otisao 10 min pred zatvaranje tad nema guzve.Otvoris iRacun da ne bi isao u banku. Dizes pare na bankomatima da bi oslobodio radnice u banci i da nemas nikakve interakcije sa njima.
ALI da bih obnovio podatke iz licne karte koje oni traze, moram licno da odem do njih i da cekam u redu i da im dostavim, ne mogu na mail da posaljem...
Moze! Zena nije mogla da ode do banke zbog obaveza i nakon poziva kontakt centra savetovano joj je da posalje uslikanu lk na [email protected], to je navodno proslo, da bi posle par dana opet blokirali racun. Kada ih je ponovo pozvala da pita u cemu je problem, rekli su joj da mora lk da bude ocitana. Poslala je ocitanu i od tada sve ok.Otvoris iRacun da ne bi isao u banku. Dizes pare na bankomatima da bi oslobodio radnice u banci i da nemas nikakve interakcije sa njima.
ALI da bih obnovio podatke iz licne karte koje oni traze, moram licno da odem do njih i da cekam u redu i da im dostavim, ne mogu na mail da posaljem...
Još uvek knjiže sutradan, ali pohvalno je da sam ono što je bilo povučeno u subotu bilo raspoloživo već u nedelju ujutru. Kakva će situacija biti tokom praznika, ne bih znao. Ako se ispostavi da ono što budem povukao 31. postane raspoloživo 1. ujutru, konstatovaću da je taj proces automatski.Da li Raiffeisen još uvek knjiži PayPal instant transfer sutradan ili su se ubrzali?
Želite da kupite evre ili da ih zamenite u dinare? Za iznose veće od 1000€, od sada po povoljnijem kursu zamenite valutu!
Obaveštavamo Vas da u menjačnici Moje mBanka aplikacije, kao i na stranici internet bankarstva RaiffeisenOnLine nudimo povoljniji kurs od standardnog iz kursne liste Raiffeisen banke za menjačke transakcije u evrima, za iznose od 1000€ i više.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari