Šta je novo?

Kućna multimedija Koji HDMI kabl od 10+m?

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?
Učlanjen(a)
10.12.2016
Poena
205
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9 5900X + Phanteks PH14
Matična ploča
Msi Tomahawk B450
RAM
4X8 GB Corsair Vengeance
GPU
RX 9070 16GB Asus Prime OC
Storage
256GB M.2 Samsung + 1 TB SSD Samsung
Zvuk
Edifier R2000DB + Lucya DAC + Qed Profile 1
PSU
Corsair RM850X White
Kućište
NZXT Source 530
Monitor
LG 34GN850
Miš & tastatura
Corsair K70 MK 2 + Sabre Mouse
Laptop
MacBook Air M2
Mobilni telefon
Xiaomi 14 White - 512GB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Trenutno imam TV 70” koji je skroz prostojan i povezao bih ga sa PC-jem za povremeni gaming. Svakako će uskoro doći i Oled TV tako da bi bilo dobro provući kabl. Ali tu je problem što je računar solidno udaljen od TVa i trebao bi mi kabl najverovatnije 15m, mogao bih verovatno i sa 10m da prođem uz malo više muke pri montaži. Bitna stavka mi je da nema prevelike latencije i da može da propusti 4K 60hz. Verujem da će se to lakše pronaći u 10m varijanti nego 15m.

Iako je vazdušnim putem ta udaljenost oko 3.5m, putanja kabla je mnogo duža 😁

Ja sam povezao nekim random brend 10m HDMI 2.0. Manje od 3k je bio, ako se ne varam 2.0 podržava 4K 60 i 2K 120FPS, i sve radi perfektno, ista priča, komp + TV u drugoj sobi. Latencije nema, nula primedbi.

Gde tražiti te kablove kod nas?

Mislim da Gembird ima .rs sajt, sa dosta proizvoda, pa verovatno imaju i takav HDMI kabl.

Probao sam eponudu ali je užasna filtracija u ovoj kategoriji. Pronašao sam kod Gembirda HDMI 2.1 4K/120, 8K/60, ne piše, ali pretpostavljam da je optical fiber. E sada, nemaju 15m već samo 10m i 20m, mala je razlika u ceni i to nije problem, nego me brine, može li ta dužina od 20m potencijalno da predstavlja problem latencije, gubitka u kvalitetu slike itd…?

Signal je digitalni, nema gubitka kvaliteta slike.
Latencija nece biti problem.
Ono sto ce biti problem je mogucnost tog kabla da prenese signal na toj duzini.
Nemoj da pretpostavljas da je neki kabl fiber samo zato sto pise da gura 8k itd.
Gledaj da obavezno ima oznaku Ultra high speed na sebi.
1728129970798.png

Zahvaljujem 😁

Imaj na umu da je ovo 2.0 HDMI tako da ne ocekuj vise od 4k60hz 8 bita.

Naleteh na ovo, nije neka doplata a čini mi se kao bolje rešenje, 48gbps u odnosu na 18gbps.

Наручи хдми фибер кабл са алија, проверено раде а више пута повољнији него код нас.
За фибер може до 200м, само скупи.
Prvo sam krenuo od alija 😃 ali nisu ništa specijalno povoljniji iskreno, 15m kreće od 32-3$ pa na gore. Što mi ne znači iskreno za mesec i kusur dana čekanja.

Za taj gore ne uspevam da nadjem neke testove na netu, jedino ostaje da verujes specifikacijama koje su nadam se tacne.

Ipak za taj novac 100m sa Ali Expressa 😂

Naleteh na ovo, nije neka doplata a čini mi se kao bolje rešenje, 48gbps u odnosu na 18gbps.

U predloženom linku kabl je ubedljivo najeftiniji i kod svih drugih domaćih prodavaca je dosta skuplji, tako da moj savet ti je da uzmeš taj i ne tražiš dalje...

Ja imam jedan od 10m kupljen sa Alia i to baš ovaj model Optical Fiber 8K 60Hz HDMI 2.1 Cable 48Gbps i radi bez greške jer je testiran sa Sony PS5 na 120Hz.

A imam i ovaj RUIPRO 8K Fiber Optic HDMI Cable koj je da kažemo "brendiran" i kupio sam ga preko kupujemprodajem od čoveka za 50€ (pre nego što sam poručio sa Alia jer isto nisam imao strpljenja da čekam), ali veruj mi da ništa bolje ne radi posao od ovog kupljenog sa Alia! :)

Poslednja izmena:
Poručen na kraju “pleteni” kabl sa Alija. Bolje ipak da uzmem u ovoj varijanti jer možda nekada bude zatrebalo 4K/120. Gembird kabl koji sam prvobitno hteo nema nigde na stanju i zato sam odustao. Javljam utiske kada stigne.

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! US $12.71 | 8K HDMI Fiber Optic Cable 8K60Hz 4K120 HDMI 2.1 Cable Dynamic HDR/eARC/HDCP 2.3 Compatible with LG Samsung Sony TV/PS5/Blu-ray

Stigao kabl sa linka, preporuka, kvalitetan, tanak, odličan za male kanalice, i “radi posao” 😁

Da se nadovežem na temu jer imam slični problem, a da ne otvaram novu temu... :)

Meni je takođe potrebna preporuka za HDMI kabal 4k za potrebe povezivanja PC-a/laptopa sa TV-om.
Naime, uglavnom će PC biti povezan sa TV-om.
TV ima HDMI 2.0 (ARC; CEC; MHL), PC i laptop takođe HDMI 2.0.

Povezivanje je isključivo za gledanje filmova i crtanih filmova po mogućstvu u najboljoj rezoluciji koju podržava TV (znači 4K60Hz).

Na TV-u imam poruku: For 4K/UHD HDMI sources use a High Speed HDMI cable of 5m or shorter. 4K Ultra HD and HDR content (4K60 4:4:4, 4K60 10-bit HDR).

Pošto je TV daleko od kompa prvobitna zamisao mi je bila da povezem sa 15m HDMI kabla kako bi kabal išao iza kauča uza zid i probao sam sa CC-HDMI8K-AOC-20M Gembird Active Optical (AOC) ULTRA High speed HDMI 2.1 8K UHD with Ethernet 20m u nadi po onome što sam google-ao da će raditi, ali ne daje sliku uopšte. :(

Ne znam da li je do TV-a ili do kabla ili do dužine kabla.
Ne bih da 2x bez konsultacije napravim istu grešku tako da sada tražim rešenje koje će da radi. Ako postoji rešenje za kabal dužine 15m-20m ako ne postoji onda od 5m HDMI kabal na kom će ovo raditi bilo da je to 2.0 ili 2.1 kabal.

Da se nadovežem na temu jer imam slični problem, a da ne otvaram novu temu... :)

Meni je takođe potrebna preporuka za HDMI kabal 4k za potrebe povezivanja PC-a/laptopa sa TV-om.
Naime, uglavnom će PC biti povezan sa TV-om.
TV ima HDMI 2.0 (ARC; CEC; MHL), PC i laptop takođe HDMI 2.0.

Povezivanje je isključivo za gledanje filmova i crtanih filmova po mogućstvu u najboljoj rezoluciji koju podržava TV (znači 4K60Hz).

Na TV-u imam poruku: For 4K/UHD HDMI sources use a High Speed HDMI cable of 5m or shorter. 4K Ultra HD and HDR content (4K60 4:4:4, 4K60 10-bit HDR).

Pošto je TV daleko od kompa prvobitna zamisao mi je bila da povezem sa 15m HDMI kabla kako bi kabal išao iza kauča uza zid i probao sam sa CC-HDMI8K-AOC-20M Gembird Active Optical (AOC) ULTRA High speed HDMI 2.1 8K UHD with Ethernet 20m u nadi po onome što sam google-ao da će raditi, ali ne daje sliku uopšte. :(

Ne znam da li je do TV-a ili do kabla ili do dužine kabla.
Ne bih da 2x bez konsultacije napravim istu grešku tako da sada tražim rešenje koje će da radi. Ako postoji rešenje za kabal dužine 15m-20m ako ne postoji onda od 5m HDMI kabal na kom će ovo raditi bilo da je to 2.0 ili 2.1 kabal.
Probaj da promeniš smer kabla, trebalo bi da piše na njemu šta je input a šta output.

Probaj da promeniš smer kabla, trebalo bi da piše na njemu šta je input a šta output.
I to sam probao.
Mislio sam da je problem sto su mi vec dva monitora spojena na komp pa sam i to sve sklonio i razne kombinacije probao.
I na TV-u menjao ulaze i na PC-u menjao. Proveravao Settings i na kompu i na TV-u. Ništa nije pomoglo.
Sad me više plaši da li će 15m 2.0 raditi za 4K60Hz i/ili 5m 2.0 kabla da ne napravim ponovo 2x istu grešku.

Trebalo bi bez problema, ja sam testirao iz radoznalosti sa kablom sa Alija od 15m 4k/120 i radi bez problema iako mi neće trebati nikada. Ali sam pri prvom povezivanju obrnuo smer i nije pokazivao sliku, ako nije to ne znam šta bi moglo biti. Da li uđe do kraja u grafu? Desi se da ga lim kućišta često blokira i ne legne lepo.

Isto prvi put nisam primetio da je bitan smer pa sam pogrešno stavio ulaze.
Onda sam ispravno stavio. Proveravao sam da li je ulazio do kraja HDMI tako da sam isključio i tu mogućnost.
Ostaje mi samo ukoliko nađem od nekog da pozajmim da probam pre kupovine jer ne mogu da idem ni na varijantu daj jeftiniji pa ako radi radi. :)

Ima li neko svežu preporuku za HDMI 2.1 kabl od 10m? Vreme je da se proturi kabl od kompa do novog TV-a :)

Vrh Dno