Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Meni je za novembar 24ka potrošila nešto preko 216kw. 7 dana se nije grejalo dole, bili su ljudi na godišnjem. Tih sedam dana je pod na spratu bio hladniji i klima je trošila više..

Pitanje za vlasnike Fujitsu invertera ,Luca 12 14 ,Kmta 12 18 ili nekog drugog modela, Da li na daljinskom imaju ugrađen termostat preko koga se klima navodi mislim da se zove funkcija i feel

@NePa ja sam rekao da mi ne mijenjaju fix fan ili ja to nijesam primijetio. Doduse nijesam ga ni koristio osim prvih nedjelja kad sam se igrao sa klimom, stalno mi radi na auto fan-u. Krivo mi je sto ne mogu provjeriti sad tako lako posto sam na nekom putu, a stan u kojem je je trenutno izdat, ali nema veze. Zamolio bih te kad se vec igras da mi provjeris kako radi kad je stavis na 25° i fix fan 3, cini mi se da sam je tako drzao, krilca 1 stepen iznad paralele sa podom ili ja imam tolike gubitke da kod mene ne salta, sto ne vjerujem da je slucaj jer nemam nekih extremnih zima. LMCE/LMCA isto je to
Probano danas prepodne. Sa 23.3 doslo na 25.4 za 70 min. Sa fix fana 3, klime su smanjivale na 2, pa je jedna otisla i na fan 1. Spoljna je bila u trnutku pocetka pracenja 5C. Definitivno fix fan nije kod Fujitsu pravi fix fan. U principu, meni to i ne smeta jer sve klime apsolutno drzim na autofan godinama .. a uopsteno, cak mislim da mi je i bolje sto su tako algoritam napravili.

Meni je fascinantno da KMTA24 modulira na grejanju na 150w?! Ako je to istina, tj ako to nije neka modulacija od minu-dva pred gasenje, vec konstantna u odrzavananju, onda kapa dole za Fujitsu a i za izolaciju!
Dvostruki rotacioni kompresor je mama! Na 18/24kmta ide na 90W (kompresor)! Toliko nekima vuku grejni kablovi u minusu!
Mislis da je to cisto softwersko ogranicenje? Meni se cini da nije .. Kontam da sam hardver pri minusima zahteva drugaciji ritam rada kako bi zadrzao sto bolji COP ali mozda gresim... Kad bolje razmislim nebi me cudilo da je to neka fora da se zadrzi COP... Nemogu 100% da tvrdim ali secam se da sam negde video grafikon na kojem se jasno videlo da kompresori pri jako niskoj i jako visokoj (blizu maximuma) modulaciji imaju losiji COP odnosno sam rad kompresora je najefikasniji bio negde odprilike u rasponu izmedju 20 i 90% opterecenja.. E sad mi bi kao voleli da kompresor radi sa 10% snage gde mu je losiji COP jos kad na to dodamo da je napolju minus koji dodatno obara COP sta bi mi tu na kraju dobili? Kolika bi bila temperatura izduva i dali bi to bilo efikasno grejanje? Meni se cini da ne... KM serija je vec sad poznata po tome da zna da spusti izduv nisko do 32-35c , zamisli kakav bi taj izduv bio pri modulaciji od 150w i spoljasnjoj temp od recimo -5....
Kompresor je najefikasniji u rasponu od nekih 20-60%. Mada zavisi i od kompresora, ovo je podatak za rotacione. Kod (nekih) scroll kompresora je ta kriva blago pomerena ka niže. Dvostruki rotacioni kompresor ima širi opseg, itd.

Poslednja izmena:
Koliko su bucne spoljne jedinice od Fuijitsu-a? Konkretno KMCC 12 ako neko poseduje? :)

Razmatram nju za grejanje ~25m2 ali ne mogu da procenim da li ona ima dovoljno snage tokom zime kada padne na -5 ili -10. :)

Koliko su bucne spoljne jedinice od Fuijitsu-a? Konkretno KMCC 12 ako neko poseduje? :)

Razmatram nju za grejanje ~25m2 ali ne mogu da procenim da li ona ima dovoljno snage tokom zime kada padne na -5 ili -10. :)
Ako imaš ikakvu izolaciju, 12KM je dovoljna i za -15°C
Pocinje sve vise da ml se svidja KMTA18, za te pare ne znam koja 18-tica je bolja kupovina?!
Plus može da mrda "levo-desno" krilca na daljinskom. Ja sam je samo zbog toga kupio 😁

Pisao sam vec, zimus na - 10 meni je KM 12 vukla oko 600 vati, unutra 23c, to je 42 kvadrata dela kuce sa 3 spoljna zida i ovamo prema negrejanom prostoru.
Mislim da joj to nije ni pola snage na toj spoljnoj temp.
Sto se tice buke spoljne, ja bih rekao tiha, kako da opisem, ono, normalno je cujem kad otvorim da kratko izvetrim ( tad na -10), kad zatvorim ne cujem je nikako.
Sa ulice sam jedva blago mogao da je cujem gore na 3 metra visine.

Pisao sam vec, zimus na - 10 meni je KM 12 vukla oko 600 vati, unutra 23c, to je 42 kvadrata dela kuce sa 3 spoljna zida i ovamo prema negrejanom prostoru.
Mislim da joj to nije ni pola snage na toj spoljnoj temp.
Sto se tice buke spoljne, ja bih rekao tiha, kako da opisem, ono, normalno je cujem kad otvorim da kratko izvetrim ( tad na -10), kad zatvorim ne cujem je nikako.
Sa ulice sam jedva blago mogao da je cujem gore na 3 metra visine.
Slično se čuje i kod mene... samo je u još manjoj sobi ( 23,5m2 ) pa je potrošnja na tako niskoj temperaturi bila oko 350-400W.

Pocinje sve vise da ml se svidja KMTA18, za te pare ne znam koja 18-tica je bolja kupovina?!
God dana sam razmatrao gledao opcije. od svih 18tica 18kmta mi je bila najisplativiji entry level japanaca. Koja ne da vredi te pare nego dobijes klimu koja se ne cuje a ima ogroman airflow i plus kad je napolju 15+ ona je tri puta ekonomicnija od Hiseance. A ima snage koliko oces. Ja je nisam uvatio preko 700w na minusu a kad sam je uzeo kad bila hladna kuca povukla 2500w odma bukvalno tad je radila kao kalorifer od jedno 4kw

God dana sam razmatrao gledao opcije. od svih 18tica 18kmta mi je bila najisplativiji entry level japanaca. Koja ne da vredi te pare nego dobijes klimu koja se ne cuje a ima ogroman airflow i plus kad je napolju 15+ ona je tri puta ekonomicnija od Hiseance. A ima snage koliko oces. Ja je nisam uvatio preko 700w na minusu a kad sam je uzeo kad bila hladna kuca povukla 2500w odma bukvalno tad je radila kao kalorifer od jedno 4kw
Kazes da je KMTA entry level kod japanaca? Sta bi bilo sledece po gradaciji, od Fujitsu-a a i od drugih japanaca?

Pa sam Fujitcu je ently level kad poredis sa Daikin one premium modele, Tosiba i Mitcubishi LN i One hevy sto kostaju 180k pa na vise 9tke a kamioli 18. Generalno 129k za 18kmta gde realno sve 18mnestice su od 90-120k kinezi onda ti 18kmta bude stvarno entry level

Kazes da je KMTA entry level kod japanaca? Sta bi bilo sledece po gradaciji, od Fujitsu-a a i od drugih japanaca?
Za Fujitsu: LLCE, KLTA, KNCA, su niža klasa, LMCE, KMCC, KMTA niža srednja, KGTA viša srednja, a KXCA (Nocria X) viša klasa. Nisam spomenuo LU i LT koje su iz 2011-te. Odlične klime ali je vreme za nešto svežije. Kod mene LT greje i hladi od 2011-te. 12-ca sa spoljašnjom od 41kg, Matsushita dvostruki rotacioni kompresor, i spoljašnja gde je pola izmenjivača dvoredno a pola u TRI reda! Spoljašnja je skoro nečujna, retko ide u defrost i ima snage (za 12-cu) na pretek. Ona krmača Gree Amber Ultra 12 sa spoljašnjim od 45kg je jača klima, ali kultura rada je na strani Fujitsu 12LT. U grejanju se spušta na 200W, u hlađenju na 170W.

Da li zna neko iz BG-a ima li u nekoj radnji Fujitsu klime da se kupe na RF web kredit i gde?

Не преко веб кредита новац се исплаћује директно продавцу на рачун након чега он купцу испоручује робу.Врло згодан начин он лајн куповине што се тиче веб кредита.Мислим да само РФ банка има ту опцију.

Da, oko 15 minuta traje. Isto i na 09KMCC. Možda bi trajalo kraće sa isključenim LOW NOISE, ali to nisam probao jer je kod mene uvek uključeno i ograničava snagu na ispod 700 W

Da, oko 15 minuta traje. Isto i na 09KMCC. Možda bi trajalo kraće sa isključenim LOW NOISE, ali to nisam probao jer je kod mene uvek uključeno i ograničava snagu na ispod 700 W
Ta 12 tica sigurno moze da povuce max preko 1500w, a ti sa ukljucenim Low Noise om je drzis ispod 700w i ona opet zamrzne i ode u defrost, koji nije bas kratak! Ovde na grafikonu se vidi da je otisla u defrost sa manje od 250w, sto je cca 16% od max snage kompresora! Hocu da kazem, da i kad radi na minimumu snage ona mrzne, sto je malo bez veze, sta bi bilo da radi kao On-Off sa 100% snage, mrzla bi svakih pola sata. Msm to vazi generalno za sve invertere
ne samo za tvoj, preosetljivi su na zamrzavanja, po tom pitanju nisu nesto odmakli od On-Off klima!

Ta 12 tica sigurno moze da povuce max preko 1500w, a ti sa ukljucenim Low Noise om je drzis ispod 700w i ona opet zamrzne i ode u defrost, koji nije bas kratak! Ovde na grafikonu se vidi da je otisla u defrost sa manje od 250w, sto je cca 16% od max snage kompresora! Hocu da kazem, da i kad radi na minimumu snage ona mrzne, sto je malo bez veze, sta bi bilo da radi kao On-Off sa 100% snage, mrzla bi svakih pola sata. Msm to vazi generalno za sve invertere
ne samo za tvoj, preosetljivi su na zamrzavanja, po tom pitanju nisu nesto odmakli od On-Off klima!
Druze ne ide to tako kao sto ti mislis, zavisi od dosta faktora, kacili smo i objasnjavali algoritme za defrost.
Mislim da je kaceno u temi za Mideu Xtreme.

Poslednja izmena:
Meni 18kmta ide i kad modulira i na 300w i kad modulira na 700w. Bas zavisi od spoljnih uslova Ja veceg skupljaca vode od nje nisam video :) :) Kofa svako jutro puna dok Hiseance danima treba da napuni kofu. Al opet obrni okreni potrose isto ova na defroste ova na grejac tacne obe za 7 dana potrosile po 58kwh a greju zajedno prostor od 80 kvadrata.

Meni defrosti do sada nisu smetali jer se sobe ne ohlade puno za tih 15-tak minuta i taj pad temperature se posle brzo nadoknadi.

Ja osetim kad je bas minus posto radim u toj sobi pa padne temp brzo jer nemam izolaciju al bar nordic iz druge sobe ne staje da duva pa mi to ispalo idealno. Da imam izolaciju Hiseanse nordic bi mi bas bio bacanje para zbog ovog grejaca koji uvek radi na minusu. Ali kad kuca nije izolovana znaci kad defrost mozda odradi jedan i to uglavnom ujutru oko 6.

Vrh Dno