sa onim podesavanjima krive trosi mnogo manje, ali je mnogo i hladnije u kuci. Izgleda je tavanica veliki problem, videcu da li mogu brzo to da resim. Hvala na savetima.
Tebi nije ali zenama je to haos odmah da znaš.. Resavaj plafon zarad mira u kući 😁Dobro, i ja sam preterao sa konstatacijom mnogo je hladnije, ranije mi je temp u kuci bila 22-23, sad je 20. Nije tako strasno
To je najveći problem, niko nikome ne vjeruje, džaba što si se školovao, oni sve znaju i još te provociraju. E moj kolega, nije ti lako.Danas sam imao 3 interesantna zahteva za projektovanje:
Prvi je jako jednostavan, novogradnja, porodična kuća, kompletna dokumentacija, elaborat energetske efikasnosti urađen, prosto sve već pripremljeno. Kaže klijent hoće pumpu od 16kW. U projektu sračunati toplotni gubici na -14'C od 5.2kW. Ja mu lepo kažem "Gospodine Vama su već izračunali da Vam treba 5", ma jok, rekao mi je majstor treba mi 16. Ja ga pitam "Da li Vi verujete svojim očima i vidite šta piše u projektu ili verujete drugima"?
Dokle više ide ovo ludilo u narodu, ja ne znam.
Druga dva zahteva još gora stvar. Dve kuće potpuno neizolovane, radijatori. Ja im predložim da se ne radi TP, i to je to. Kao prst u oko da sam im stavio. Kaže mi jedan od ove dvojice "Mnogo si se ti najeo kad i poslove odbijaš".
Psihologija kupca je složena stvar, ali ličnog sa utiska da naš narod neće skoro prerasti komplekse da mora imati bolje, jače od komšije, pa makar i na svoju štetu.
Mogu i da se složim sa Vama i da se ne složim.Elaborat energetke efikasnosti ko kog ga je malo detaljnije procitao, jos ako ga je potpisao arhitekta koji ga je radio u ursinom softveru, vidi da su proracuni namesteni, da bi se zadovoljio c razred energetske efikasnosti. Odavanje toplote ljudi i dobici usled suncevog zracenja su u proracunu nebulozno veliki i umanju transmisaone gubitke za 1/4 ili 20-25%. Tako da te papire koji se dobijaju uz gradjevinsku dozvolu, a oni ih zovu eleborat energetske efikasnosti mozete samo iskoristiti za potpalu. A pitanje je i koliko sve na tom papiru odgovara izvedenom stanju, pocevsi od stolarije do izolacije krova.
Meni samo nije jasno kako vas koji sanjate o grejanju za 1e dnevno i pljusnete 5 hiljada i vise evra na tp i grejanje, nije sramota da ne platite masinca koji naplacuje 4e/m2 proracun grejanja i vidite gde ste i sta ste, nego dolazite ovde da molite za pomoc, a na podu vam go beton, drvena stolarija i 0 izolacije na krovu.
Ovo apsolutno potpisujemJa vodim borbu na 23 kada padne sa 24c .. Jer postoje "hladnih 23" kada su one u pitanju 😁
Nisu to klonovi, to su identične pumpe. Midea proizvodi toplotne pumpe i klime više za druge firme nego za svoj brend. Odete u Kinu, obiđete fabriku, dogovorite količine i cene i oni na "goli" uređaj stave logo vašeg brenda. Napravite dokumentaciju o usaglašenosti, serfitikujete u skladu sa CE i prodajete na tržištu. Svi ti monoblokovi tipa Vivax, Romstal, Ferroli, Centrometal, Gorenje i još 10+ drugih su isti uređaj.Ovo apsolutno potpisujem
Imam dve razlicite klime u dve prostorije i nemoguce ih je upucati-ustimati da greju i odrzavaju temp. podjednako pa kad zena ide kroz kucu i oseti malu razliku u temp. vata se za daljinski da pojaca neku od klima jer naravno kod zena dugme za smanjivanje temp. ne postojiZene....
Salu na stranu , spomenuto je vec u temi pojavljivanje centrometal toplotnih pumpi na trzistu, cena primamljiva... Dali je to midea klon/derivat?
Kvalitet , pouzdanost i ostale faktore ne mogu komentarisati ali sa tehnickom dokumentacijom sam pomalo iznenadjen.Poprilicno su opsirno naveli snagu i COP pumpi pri razlicitim polaznim temperaturama i razlicitim spoljasnjim temperaturama, sto nije slucaj kod mnogih drugih brendova u nizoj klasi... Veoma korisne informacije npr. za nekoga ko zeli radijatorsko grejanje pa da tacno moze da vidi kakav COP i performanse moze da ocekuje... Takodje su naveli i tablice u kojima se vidi snaga i COP pri razlicitim jacinama opterecenja (minimalno, 30%, 50%, 70%, 90%, 100% , 130% i maximalno opt.)
E sad moje drugo podpitanje glasi koliko se covek moze osloniti na ovakve tehnicke informacije? Da nebude posle projektujes grejanje na -7 ili na -10, na papiru se sve poklapa i ima smisla a na kraju u praksi problemi...
To mi je cela potrosnja i DHW i grejanje, jedino sto sam rekao da su viši spike-ovi od DHW proizvodnje tople vode.don_776, veruj da je u svakom poslu tako. Ljudi ima svakakvih i što više radiš sa njima više voliš mašine. Ili rade kako treba ili su se sa razlogom pokvarile.
njikolaj, može neki kraći vremenski period da se bolje vidi? Malo više zumirano? To je samo DHW? Kako izgleda za grejanje?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari