Šta je novo?

Toplotna pumpa

TP sasvim opravdano potrosila toliku struju.. sobzirom u kakvim uslovima radi...
Losa izolacija , mali radijatori , visoka temperatura grejanja...
Ista prica sazvakana mnogo puta u ovoj temi... Da se nebi ponavljali po ko zna koji put i pretrpavali temu , kad uvatis vremena sednes i zagrejes stolicu (kao u skoli kad smo ucili :cry:) i polako procitas zadnjih 20-30 strana ove teme. Bice ti sve mnogo jasnije i imaces mnogo bolju predstavu sta i kako dalje unaprediti da se smanje troskovi grejanja a kod tebe realno ima prostora da se troskovi smanje za bar 50%...

@hugo_017

Ako su ti panelni radijatori Tip22, mislim da ti oni daju oko 10kw svi zajedno kada ti je voda na 45c

U kalkulatoru stavi da imaš 15cm stiropor izolacije na plafonu i vidi koliko ces imati gubitaka onda jer to ti je najlakse/jeftinije da uradiš.

Dokle god su ti gubici veći od 10kw na -5/45c, računi ce ti biti ogromni.

sa onim podesavanjima krive trosi mnogo manje, ali je mnogo i hladnije u kuci. Izgleda je tavanica veliki problem, videcu da li mogu brzo to da resim. Hvala na savetima.

sa onim podesavanjima krive trosi mnogo manje, ali je mnogo i hladnije u kuci. Izgleda je tavanica veliki problem, videcu da li mogu brzo to da resim. Hvala na savetima.

Majstor bi ti rekao... ne moze i jare i pare 😂

Nažalost moras da se pomiris sa time da majstor ili nije znao ili je namerno to uradio...

Da mu kazes da je lose urađeno njegov ego neće da dozvoli da čuje to.

Ali stvarno, ako te neko pita za pumpu uputi ih na ovu temu da ne završe kao ti i većina ljudi nažalost.. Nije malo dati oko 6000e.. Moze da se izdvoji dan dva da se pročita tema..

Dobro, i ja sam preterao sa konstatacijom mnogo je hladnije, ranije mi je temp u kuci bila 22-23, sad je 20. Nije tako strasno

Čovek ima 120 m2 tavanice koji treba da izoluje. Teško će to brzo odraditi. Ali što pre odradi, manji će računi biti. Trenutno greje ulicu.
Nego, nisam pročitao da li je bilo neko grejanje pre TP i kolika je tu bila potrošnja za istu temperaturu u kući?

Da li neko koristi 'silent mode' na pumpama i kako utice na grejanje i potrosnju?
Meni se cini da trenutno moja pumpa duze radi u modulaciji...

Da li je ovo short cycling kolege? Otvorili smo sve aktuatore na 100% da vidimo da li ce biti razlike (i prethodni dani izgledaju slicno). Posto je Fujitsu ne vidim mogucnosti za ogranicavanje snage TP.. spikovi su za DHW koji se drzi na 45 stepeni (tada TP skace na 50 stepeni grejanja).

Prilozi

• IMG_2395.png
    IMG_2395.png
    117.4 KB · Pregleda: 46
Danas sam imao 3 interesantna zahteva za projektovanje:
Prvi je jako jednostavan, novogradnja, porodična kuća, kompletna dokumentacija, elaborat energetske efikasnosti urađen, prosto sve već pripremljeno. Kaže klijent hoće pumpu od 16kW. U projektu sračunati toplotni gubici na -14'C od 5.2kW. Ja mu lepo kažem "Gospodine Vama su već izračunali da Vam treba 5", ma jok, rekao mi je majstor treba mi 16. Ja ga pitam "Da li Vi verujete svojim očima i vidite šta piše u projektu ili verujete drugima"?
Dokle više ide ovo ludilo u narodu, ja ne znam.
Druga dva zahteva još gora stvar. Dve kuće potpuno neizolovane, radijatori. Ja im predložim da se ne radi TP, i to je to. Kao prst u oko da sam im stavio. Kaže mi jedan od ove dvojice "Mnogo si se ti najeo kad i poslove odbijaš".
Psihologija kupca je složena stvar, ali ličnog sa utiska da naš narod neće skoro prerasti komplekse da mora imati bolje, jače od komšije, pa makar i na svoju štetu.

Danas sam imao 3 interesantna zahteva za projektovanje:
Prvi je jako jednostavan, novogradnja, porodična kuća, kompletna dokumentacija, elaborat energetske efikasnosti urađen, prosto sve već pripremljeno. Kaže klijent hoće pumpu od 16kW. U projektu sračunati toplotni gubici na -14'C od 5.2kW. Ja mu lepo kažem "Gospodine Vama su već izračunali da Vam treba 5", ma jok, rekao mi je majstor treba mi 16. Ja ga pitam "Da li Vi verujete svojim očima i vidite šta piše u projektu ili verujete drugima"?
Dokle više ide ovo ludilo u narodu, ja ne znam.
Druga dva zahteva još gora stvar. Dve kuće potpuno neizolovane, radijatori. Ja im predložim da se ne radi TP, i to je to. Kao prst u oko da sam im stavio. Kaže mi jedan od ove dvojice "Mnogo si se ti najeo kad i poslove odbijaš".
Psihologija kupca je složena stvar, ali ličnog sa utiska da naš narod neće skoro prerasti komplekse da mora imati bolje, jače od komšije, pa makar i na svoju štetu.
To je najveći problem, niko nikome ne vjeruje, džaba što si se školovao, oni sve znaju i još te provociraju. E moj kolega, nije ti lako.

Elaborat energetke efikasnosti ko kog ga je malo detaljnije procitao, jos ako ga je potpisao arhitekta koji ga je radio u ursinom softveru, vidi da su proracuni namesteni, da bi se zadovoljio c razred energetske efikasnosti. Odavanje toplote ljudi i dobici usled suncevog zracenja su u proracunu nebulozno veliki i umanju transmisaone gubitke za 1/4 ili 20-25%. Tako da te papire koji se dobijaju uz gradjevinsku dozvolu, a oni ih zovu eleborat energetske efikasnosti mozete samo iskoristiti za potpalu. A pitanje je i koliko sve na tom papiru odgovara izvedenom stanju, pocevsi od stolarije do izolacije krova.
Meni samo nije jasno kako vas koji sanjate o grejanju za 1e dnevno i pljusnete 5 hiljada i vise evra na tp i grejanje, nije sramota da ne platite masinca koji naplacuje 4e/m2 proracun grejanja i vidite gde ste i sta ste, nego dolazite ovde da molite za pomoc, a na podu vam go beton, drvena stolarija i 0 izolacije na krovu.

don_776, veruj da je u svakom poslu tako. Ljudi ima svakakvih i što više radiš sa njima više voliš mašine. Ili rade kako treba ili su se sa razlogom pokvarile.

njikolaj, može neki kraći vremenski period da se bolje vidi? Malo više zumirano? To je samo DHW? Kako izgleda za grejanje?

Elaborat energetke efikasnosti ko kog ga je malo detaljnije procitao, jos ako ga je potpisao arhitekta koji ga je radio u ursinom softveru, vidi da su proracuni namesteni, da bi se zadovoljio c razred energetske efikasnosti. Odavanje toplote ljudi i dobici usled suncevog zracenja su u proracunu nebulozno veliki i umanju transmisaone gubitke za 1/4 ili 20-25%. Tako da te papire koji se dobijaju uz gradjevinsku dozvolu, a oni ih zovu eleborat energetske efikasnosti mozete samo iskoristiti za potpalu. A pitanje je i koliko sve na tom papiru odgovara izvedenom stanju, pocevsi od stolarije do izolacije krova.
Meni samo nije jasno kako vas koji sanjate o grejanju za 1e dnevno i pljusnete 5 hiljada i vise evra na tp i grejanje, nije sramota da ne platite masinca koji naplacuje 4e/m2 proracun grejanja i vidite gde ste i sta ste, nego dolazite ovde da molite za pomoc, a na podu vam go beton, drvena stolarija i 0 izolacije na krovu.
Mogu i da se složim sa Vama i da se ne složim.
Ako je ispred mene donet projekat koji je overen pečatom inženjera od inženjerske komore, nije moje da se bavim forenzikom i utvrđujem da je baš tako ili nije. Da li su neki proračuni i parametri 100% na mestu? Slažem se da nisu uvek. Ali nisu ni ta odstupanja velika.
Sa druge strane i ja pored svog imena ima titulu inženjera i umem da prepoznam kada je nešto u projektu realno a kada nije.
Zašto ljudi neće da plate proračun, jednostavno neće, lakše im je da kukaju ovde i upiru prstom u majstora. Da li je majstor uvek riv, realno i nije, jer on je majstor, a ne stručno lice.
Šta je poenta, ne može kvakitetno rešenja za male pare. Mora instalater/majstor da zna šta radi, a takav majstor košta, i treba da košta. Sa druge strane mora korisnik da konsultuje inženjera, i to košta, dakle ne može jeftino i dobro, nikad nikad ni moglo.

Imao sam priliku da sa par mašinaca razgovaram na tu temu, zamolio ih da lijepo izračunaju, naravno uz naknadu koju oni kažu. Svi do jednoga su rekli, ma nije to za mene, nemam ja za to vremena, da bog sačuva, kao da rade džabe. Danas sam na kafi sjedio s jednim gosp. koji ima objekat od 80 kvadrata, podno grijanje, instalirana TP Kenda od 16 kW. Ubjeđuje me čovjek da odlično radi, da nema nikakvih problema, Pitam ga, potrošnja struje kakva je, kaže ko preko one stvari, ma dobra. Tako da don_776 potpuno te razumijem, ljudi su teški da bog sačuva, ne svi. A za ovo si potpuno upravu, nema ništa džabe, svi bi da prođu jeftino a to ne može. A šta možemo kad smo se rodili u recesiji.

Od 100 ljudi 99 neće znati kome treba da se obrate za proračun.

Od istih 100 ljudi, 100 ce znati kome da se obrate za ugradnju TP

Do koga je? Pa ne bih rekao da je do ljudi.

Ljudi koji to znaju da rade kao da se kriju.

Kako prosečna osoba da nadje kvalitetnog inžinjera? Bez onog pitajte u okolini.. Nego klasika nepoznata osoba..

Online, Google, telefon.. "Halo dobar dan treba mi proračun.."

Sta prosečna osoba treba da kuca na Google da bi ga našao

Smatram da je sada dok je hladnije najbolja investicija ako zelimo da poboljšamo nešto a nisno sigurni šta, snimanje termovizijom. Vidim ima za 70e.

A izvini zasto mora sve biti na guglu? To kuckanje po guglu i chatgpt je i dovelo do toga da ljudi vise ne razmisljaju svojom glavom, a misle da su mnogo pametni, kako majstori i inzenjeri, tako i kupci.

Pa na moje pitanje, pitanje nije odgovor.. Svejedno.. Evo bez online.. Kako? Tvoj konkretan predlog / primer..

Mislim da je suludo govoriti o koriscenju ChatGPTa kao problema. Ljudi rade revizije i asistenciju u pisanju koda za mnogo ozbiljne stvari kroz ai asiatente tipa Space X i Grok. Znanje je neograniceno i ekluzivno ne pripada bilo kome. Tako i za ovo, proracuni, kada se dobro “nahrane” asistenti mogu biti zastrasujuce tacni. Kako cemo sa tom informacijom koju dobijemo da postupamo i kome cemo da verujemo na kraju je na nama :)

Meni je ovo odlična stvar i planiram sebi da uradim.

Lakse je sada zimi ali sve to je primenjivo i za letnje vreme sta treba da se radi sro se izolacije tice.

Ja vodim borbu na 23 kada padne sa 24c .. Jer postoje "hladnih 23" kada su one u pitanju 😁
Ovo apsolutno potpisujem :ROFLMAO:
Imam dve razlicite klime u dve prostorije i nemoguce ih je upucati-ustimati da greju i odrzavaju temp. podjednako pa kad zena ide kroz kucu i oseti malu razliku u temp. vata se za daljinski da pojaca neku od klima jer naravno kod zena dugme za smanjivanje temp. ne postoji :ROFLMAO: Zene....

Salu na stranu , spomenuto je vec u temi pojavljivanje centrometal toplotnih pumpi na trzistu, cena primamljiva... Dali je to midea klon/derivat?
Kvalitet , pouzdanost i ostale faktore ne mogu komentarisati ali sa tehnickom dokumentacijom sam pomalo iznenadjen.Poprilicno su opsirno naveli snagu i COP pumpi pri razlicitim polaznim temperaturama i razlicitim spoljasnjim temperaturama, sto nije slucaj kod mnogih drugih brendova u nizoj klasi... Veoma korisne informacije npr. za nekoga ko zeli radijatorsko grejanje pa da tacno moze da vidi kakav COP i performanse moze da ocekuje... Takodje su naveli i tablice u kojima se vidi snaga i COP pri razlicitim jacinama opterecenja (minimalno, 30%, 50%, 70%, 90%, 100% , 130% i maximalno opt.)
E sad moje drugo podpitanje glasi koliko se covek moze osloniti na ovakve tehnicke informacije? Da nebude posle projektujes grejanje na -7 ili na -10, na papiru se sve poklapa i ima smisla a na kraju u praksi problemi...

Ovo apsolutno potpisujem :ROFLMAO:
Imam dve razlicite klime u dve prostorije i nemoguce ih je upucati-ustimati da greju i odrzavaju temp. podjednako pa kad zena ide kroz kucu i oseti malu razliku u temp. vata se za daljinski da pojaca neku od klima jer naravno kod zena dugme za smanjivanje temp. ne postoji :ROFLMAO: Zene....

Salu na stranu , spomenuto je vec u temi pojavljivanje centrometal toplotnih pumpi na trzistu, cena primamljiva... Dali je to midea klon/derivat?
Kvalitet , pouzdanost i ostale faktore ne mogu komentarisati ali sa tehnickom dokumentacijom sam pomalo iznenadjen.Poprilicno su opsirno naveli snagu i COP pumpi pri razlicitim polaznim temperaturama i razlicitim spoljasnjim temperaturama, sto nije slucaj kod mnogih drugih brendova u nizoj klasi... Veoma korisne informacije npr. za nekoga ko zeli radijatorsko grejanje pa da tacno moze da vidi kakav COP i performanse moze da ocekuje... Takodje su naveli i tablice u kojima se vidi snaga i COP pri razlicitim jacinama opterecenja (minimalno, 30%, 50%, 70%, 90%, 100% , 130% i maximalno opt.)
E sad moje drugo podpitanje glasi koliko se covek moze osloniti na ovakve tehnicke informacije? Da nebude posle projektujes grejanje na -7 ili na -10, na papiru se sve poklapa i ima smisla a na kraju u praksi problemi...
Nisu to klonovi, to su identične pumpe. Midea proizvodi toplotne pumpe i klime više za druge firme nego za svoj brend. Odete u Kinu, obiđete fabriku, dogovorite količine i cene i oni na "goli" uređaj stave logo vašeg brenda. Napravite dokumentaciju o usaglašenosti, serfitikujete u skladu sa CE i prodajete na tržištu. Svi ti monoblokovi tipa Vivax, Romstal, Ferroli, Centrometal, Gorenje i još 10+ drugih su isti uređaj.

Sinoć sam (svojom greškom) imao problem sa pumpom, i celu noć mi grejanje nije radilo.
Interesantno mi je što sam slučajno dobio lep grafik gubitka energije za svoju kuću. Fino se vidi koliko brzo se kuća hladi kad nema grejanja. U ovom slučaju oko 2,5°C za 11 sati.
1733388375422.png
Napolju je bila manje-više ista temperatura celu noć... tj. pala je samo za 1,5°C za to vreme (obično su noću fluktuacije mnogo veće).
1733388390200.png

Ovo mi se slaže sa mojim proračunima kako sam i očekivao da će se kuća ponašati. Razlika u matematici i stvarnosti je jednocifren procenat.
Možda probam namerno da izvedem ovaj eksperiment i kad napolju bude jača zima, pa da uporedim rezultate. A probaću da ponovim i kad je danju konstantna temperatura, ali je relativno sunčano - tako mogu da saznam koliki su toplotni dobici (znam da mogu da budu veliki za moju kuću, ali ne znam koliko u brojevima).

don_776, veruj da je u svakom poslu tako. Ljudi ima svakakvih i što više radiš sa njima više voliš mašine. Ili rade kako treba ili su se sa razlogom pokvarile.

njikolaj, može neki kraći vremenski period da se bolje vidi? Malo više zumirano? To je samo DHW? Kako izgleda za grejanje?
To mi je cela potrosnja i DHW i grejanje, jedino sto sam rekao da su viši spike-ovi od DHW proizvodnje tople vode.
Evo kako izgleda uvecano:
Znaci najmanja potrosnja je 48W i imam to smanjenje u sat vremena najviše 3 puta (što koliko razumem je 3 ciklusa)
Napisacu vremenski kako izgleda donji screenshot, tj. kada je najmanja potrosnja TP (42 ili 48W):
00:00, 00:30, 01:00, 01:30, 01:50, 02:20, 02:40, 03:10, 03:30, 04:00, 05:20, 05:40, 06:10, 06:30, 07:40, 08:30, 09:00, 09:30, 10:20, 10:40, 11:10, 11:40.

Prilozi

• Screenshot 2024-12-05 at 10.37.35.png
    Screenshot 2024-12-05 at 10.37.35.png
    201.4 KB · Pregleda: 26
Nazad
Vrh Dno