Šta je novo?

Grejanje na gas

Aha ti mislis da podignem temp polaza kako bi postigao s termostata i onda skroz ugasio? Ne znam ni ja koliko je ovako pametno. Kad je bilo napolju 3 stepena radio je non stop

Da, i pratiš na kojoj temperaturi trenutna ne prelazi zadatu i to je to. Posle samo spustiš polaz za 3-4 stepena od te temperature. Tada će sobni termostat da pali i gasi kotao.

Sa 43 polaza nagurao 47.9 i bukvalno je zakucao tu temperaturu na display kotla. Naravno termostat je dostigao zadatu i ugasio kotao.ispada da kada su spoljne temp vise od 10 stepeni da treba ici s većom temp polaza kako bi dostigao i ugasio a kada su oko 0 s nizom kako bi vozio ceo dan. Radijatori su isijavali i dodatno podigli temp na 23.9 i to bas nije prijatan osećaj. Spustio sam polaz na 42 pa cu videti ovih dana kako će se ponašati. Inače kad se odvrne polaz na 75 tacno se čuje kako se zalaufa, a kako se povecava temp na polazu tako sve slabije tj tise radi. I onda ne radi modulaciju na osnovu polaz-povrat, pametni strucnjaci iz Bocsha. Radi itekako bukvalno nastoji da radi na mimimumu a kad dostigne 5 stepeni vecu od polaza ulazi u mod da plamen ugasi, pumpa non stop vrti vodu, i kako padne temp vode ponovo pali i u krug. Bolje je juriti termostat nego vodu, termostat mu kaže postigao sam temp idi odmaraj dok ne padne. Mali je ovo sistem, zato i dostigne temp vode pa gasi tek ce sve to leći kad se i ja na spratu budem grejao na gas.

Sa 43 polaza nagurao 47.9 i bukvalno je zakucao tu temperaturu na display kotla. Naravno termostat je dostigao zadatu i ugasio kotao.ispada da kada su spoljne temp vise od 10 stepeni da treba ici s većom temp polaza kako bi dostigao i ugasio a kada su oko 0 s nizom kako bi vozio ceo dan. Radijatori su isijavali i dodatno podigli temp na 23.9 i to bas nije prijatan osećaj. Spustio sam polaz na 42 pa cu videti ovih dana kako će se ponašati. Inače kad se odvrne polaz na 75 tacno se čuje kako se zalaufa, a kako se povecava temp na polazu tako sve slabije tj tise radi. I onda ne radi modulaciju na osnovu polaz-povrat, pametni strucnjaci iz Bocsha. Radi itekako bukvalno nastoji da radi na mimimumu a kad dostigne 5 stepeni vecu od polaza ulazi u mod da plamen ugasi, pumpa non stop vrti vodu, i kako padne temp vode ponovo pali i u krug. Bolje je juriti termostat nego vodu, termostat mu kaže postigao sam temp idi odmaraj dok ne padne. Mali je ovo sistem, zato i dostigne temp vode pa gasi tek ce sve to leći kad se i ja na spratu budem grejao na gas.
Znaci da, ti je 48 stepeni polaza, neki minimum,koji kotao moze da odrzava. Kotao ima veliku snagu na minimumu, a sistem mali. Resenje ti je da, ga vozis, po termostatu.
Ja grejem 180 kv, kotao, 28kw,isto ne mogu na, kotlu da, spustim nize od 46-47c,jer pregreje vodu i gasi ga.

Danas stavio vodu na 40 i temp na polazu na displayu bila 41 i tako je radio nekoliko sati dok termostat nije ugasio.

I mene to buni brate ako stavis 40 ne bi trebala da prelazi tih 40 ok 41 i da ugasi plamen al da je ta razlika u 5 stepeni kad greje vodu i 5 kad padne ispod zadate pali plamen ni meni nije jasno ali tako je. Očigledno da raste polaz kad se izjednači s povratom i onda krene polazna da raste pri najslabijem plamenu sve do onog trenutka kada zadata na polazu pređe 5 stepeni.

Mali je sistem i vraća se isuviše topla voda a jači je plamen na 43 i dok odreaguje elektronika eto skoka temperature vode.

Njemu je najbolje da uzme neki senzor spoljne temperature i podesi krvu grejanja.

Temperatura polaza kada je toplije treba da bude manja da bi duze radio koto.

@rudic.m
Koliko je lose za kotao da se pali gasi na osnovu temp vode? Pretpostavljam da je losije nego grejanje po termostatu

Kotao se svakako pali/gasi po sobnom termostatu, samo se temperatura polaza menja u odnosu na spoljašnje meteo uslove ako postoji spoljašnja sonda. Ako je nema onda temperaturu vode bira korisnik

Cenim da ce ovih dana da krene diskusija oko auuuuuuuu koliki racun mi je dosao za grejanje na gas i pitanje kako bi to moglo da se smanji :).
Na kojoj temp se drzi grejanje preko dana, na koju temp se gasi kad se ide na spavanje?
I gde i kako moze da se ustedi, a da ne bude hladno?

@idijanac
Svako prema svojim željama, potrebama, mogućnostima.
Ko hoce da ustedi preko dana 21,nocu 20 i to je to. Grejanje je pokrivanje toplotnih gubitaka objekta
Isto mu je ,gasio ga termostat ili temp. polaza.
Jedino kad ga ugasi termostat duze ne radi kotao jer prebacuje 0, nesto stepeni preko i onda dok padne za isto toliko. Ako ga ugasi polaz cakce na 10 min

Neki termostati imaju podešavanje opsega temperature na kojima će slati on/off signal kotlu.
Znam da sam imao neki na kome je default bio +/-0.5, a moglo je da se smanji na +/-0.3.

Za trenutni nisam ni siguran koliki je opseg, jer mi temperatura u kući u toku dana bude gotovo ravna linija. Odstupanje bude 0.1, pa mi i nije bitna osetljivost termostata.

Više me muči što kreće navlačenje demi vode za ovlaživanje prostora, jer sam nakon 48h bez vode u aktivnom ovlaživaču (samo posude na radijatorima) imao vlažnost vazduha od 29%. Dumreš.

Moj unitec sq7 po defaultu je bio podešen na 0.2 ali sam ga ja podesio na 0.1 stepen oscilacije. ti imaš problem sa manjom vlage a kod mene višak, pa u spavaćoj spuštam roletne svako veče i otvaram vrata ka hodniku jer je mala spavaća. kod mene bi odvlaživač radio posao.
Ako se dobro sećam, kod mene je minimum koji može da održava 43-44. Ako stavim manje od toga, opet se drži u opsegu 43-44, dok se ne isključi.
Ako stavim 45 (i bilo koju veću vrednost), zakuca 45 (ili koliko je podešeno) i drži je konstatno.
Jutros gledam, polaz stavljen na 43, na displayu zakucana 47.0

Иначе на моје питање дал је грејање по температури полаза штетно за котао од мајстора и бош сервисера сам добио исти одговор
"Nije štetno po kotao, ako ste zadovoljni kako to sada funkcionište ostavite tako."

Poslednja izmena:
Po zvuku ćeš proceniti da je ušao u modulaciju. Baš je velika razlika kada tek krene i kada održava temp. Ako hoćeš da proveriš, digni temp, da ga napraviš da bude bučan, pa idi gledaj brojilo. Onda vrati temp i načekaj ga da bude najtiši što primetiš, pa idi gledaj brojilo. Sigurno će se videti razlika.
pogledao jutros sat, poslednjи zupčanik što se najbrže okreće za 7 sekundi okrene jedan podeok, a na poslu običan kotao za 7 sekundi 10 podeoka :) kotao kod mene u modulaciji polaz 43, na displayu 48.3 zakucana.
danas otvaram sve radijatore (8kom) baš da vidim dal će moći da radi na 40 stepeni polaza a da ne pregreva vodu.

Epilog priče, (otvorio sve radijatore 8 kom) polaz setovan na 41,voda na display zakucana na 44.5 i termostat je dostigao 23.7 kada ga je ugasio. Ipak je problem bio u maloj litrazi sistema da tako kažem, kad su 3 radijatora mora jači polaz a to je 43 da bi se kotao gasio po termostatu.

pogledao jutros sat, poslednjи zupčanik što se najbrže okreće za 7 sekundi okrene jedan podeok, a na poslu običan kotao za 7 sekundi 10 podeoka :) kotao kod mene u modulaciji polaz 43, na displayu 48.3 zakucana.
danas otvaram sve radijatore (8kom) baš da vidim dal će moći da radi na 40 stepeni polaza a da ne pregreva vodu.
Jednu malu crticu,ili od 0-1 recimo?

Poslednji brojcanik koji se i najbrze okreće, ovako bzvz pogledao. Kako lepo radi kotao kad održava temperaturu bukvalno se ne čuje

Kao monter grejanja obavezno preporucujem grejanje na gas,naravno to zahteva i dobru izolaciju i stolariju u suprotnom bice gubitaka samim tim i vecih racuna.
Gde je kuca u izgradnji ili ima mogucnost podizanje poda za 10cm (stiropor tvrdo presovani ili stirodur minimum 2-3cm i preko ravnajuci sloj) najbolja kombinacija je podno grejanje i gas i naravno kondenzacioni kotao.To je nisko temperaturni rezim gde se voda zagreva u proseku od 35c i u tom slucaju nije ni stetno a ni neprijatno za vase zdravlje i noge. Preporuka je da pod bude oblozen keramikom radi boljeg prenosa toplote,naravno moze i laminat i tarket.
Naravno podjednako je dobro i grejanje preko radijatora i obavezna ugradnja termostatskih ventila ukoliko ih vec nemate sa termo glavama(one registruju temperaturu u prostoriji i zatvaraju ventil na zadatu temp i samim tim stedi.)

Sa sadasnjom cenom gasa isplativije je od grejanja na cvrsta goriva uz gore navedene uslove.
Jedno pitanje urađena izolacija stiropor 8cm grejanje na gas pojavljuje se budj po sobama

Uzmi merač za vlažnost i ukoliko ti je iznad 60%, razmisli o kupovini odvlaživača. Imaš posebnu temu na forumu za konkretne modele. U međuvremenu, luftiraj prostorije više puta na dana, ukoliko uslovi dozvoljavaju. Ne suši veš unutra i uključuj aspirator kad spremaš hranu.

Za to vreme, kod mene, zaliha za 20-25 dana... I opet retko vidim 40%.
20241126_204345.jpg

Vlaga nestaje zbog temperaturnih razlika. Kod mojih roditelja se pojavljuje, jer noću isključe grejanje, sve se ohladi, pa opet zagrevaju, neke sobe greju više, neke manje. Svi zidovi su hladni, temperatura u prostoru bude prihvatljiva, sobna, ali ne stigne da ugreje zidove, a već padne veče i oni isključe...

Sve smo zatvorili zaptili da nema gubitka nigde, a vlaga mora izaci negde ako je ima ako ne onda ce se hvatati po coskovima i termo mostovima.

Nazad
Vrh Dno