Šta je novo?

Grejanje na gas

Evo ovako:
Uzmeš običan bojler,
Na tom običnom bojleru imaš dve cevi,
U jednu ulazi ladna voda, a iz druge izlazi topla,
E sad, ti iz ove tople razvedeš vodu de ti treba,
A u ovu ladnu, ne dovedeš vodu iz vodovoda, nego je pre toga malkice zagreješ u tom kotlu što ga imaš.

Jel sad malo jasnije?

To je jedna varijanta a druga za info guglanjem je "bojler za indirektno zagrevanje sanitarne tople vode" ili "kombinovani bojler sa izmenjivacem", i koristi se u kombinaciji sa kotlovima, solarnim kolektorima, toplotnim pumpama.

Malo jasnije, ali.. Šta tačno dobijam time? Imam bojler koji će da se napuni toplom vodom iz gasnog kotla. Kada pustim vodu na slavini, topla voda kreće iz bojlera. Zar neće tu vodu iz bojlera odmah da nadoknadi nova voda koja ponovo dalazi iz kotla, i ponovo se prekida zagrevanje vode u sistemu grejanja?

Ovo sto sam ti ja napisao se povezuje na toplovod, i tako se greje bojler, i nema prekida grejanja.

Ako ti se kuća ohladi dok se neko tušira, imaš veći problem od toga što je glup sistem.

Kod mene, za jedno tuširanje, se ne primeti da je pala temperatura radijatora, a ne vazduha u prostoriji. Više tuširanja za redom ne idu rafalno, već izmedju ima bar neka pauza, pa radijatori dobiju toplu vodu.

Meni nije jasno kako ovaj moj kotao radi. U pitanju je Cimgas Ideal 35, na njega je priključen termostat koji je setovan na 21C.
E ono što me buni je što gde god pročitam ispada da termostat treba da pali i gasi kotao, i to i radi... Ako povećam odma pali, ako smanjim odma gasi.... Ali, sad onaj deo koji mr buni.
Kad stoji na 21C (ili bilo koja druga) i stavim temp vode na kotlu na 35C, on kad greje dostigne temp od 42-43C i onda se ugasi. A kad temp vode padne na 38-40C on se opet pali, ali ga nije upalio termostat jer temp u prostoriji ne padne uopšte dok se to dešava jer se dešava skoro svakih 5 minuta (da se pali, pa ugasi).
Jel to normalno ili nešto tu ne valja?
Kotao ne moze da odrzava tako malu temperaturu vode i zato se ugasi. Digni temperaturu na 45-50c.

Ako ti se kuća ohladi dok se neko tušira, imaš veći problem od toga što je glup sistem.

Kod mene, za jedno tuširanje, se ne primeti da je pala temperatura radijatora, a ne vazduha u prostoriji. Više tuširanja za redom ne idu rafalno, već izmedju ima bar neka pauza, pa radijatori dobiju toplu vodu.
Pa neće ni kod mene za jedno tuširanje, ali ako su dva u kratkom vremenskom razmaku, a u međuvremenu žena uzme malo da propere sudove, onda hoće da opadne malo temperatura. Nije to nešto preterano, 0,2 - 0,3°C ali kad se ohlade radijatori bude nekako hkadnjikavo na osećaj. Inače, sudomašinu smo kupili pre tri godine, u prvih godinu dana smo je pustili možda 10 puta. Pošto sam ja stalno pridikovao, onda je žena počela malo češće da je pali. Sad je koristimo 3-4 puta nedeljno. Žena voli ručno da pere sudove, izgleda da je to opušta. Leti me baš briga, ali zimi me nervira, kad vidim na termostatu da se upalilo grejanje a ona krene da pere, ja se nerviram.
Evo tabele kako se kreće temperatura u dnevnoj sobi gde je termostat. Setovana temperatura je 22°C od 06-22.30, odnosno 18°C od 22.30 - 06.00. Za sada mi se još ne pali grejanje noću, kada bude preko noći - 5°C i hladnije onda se pali. Polazni vod mi je trenutno na 44°C.

Prilozi

• Screenshot_20241115-001411.png
    Screenshot_20241115-001411.png
    297.8 KB · Pregleda: 41
Poslednja izmena:
Evo tabele kako se kreće temperatura u dnevnoj sobi gde je termostat. Setovana temperatura je 22°C od 06-22.30, odnosno 18°C od 22.30 - 06.00. Za sada mi se još ne pali grejanje noću, kada bude preko noći - 5°C i hladnije onda se pali. Polazni vod mi je trenutno na 44°C.
Da li je, u ovom periodu, bilo tuširanja ili pranja sudova?

Pa onda ti jeftinije da menjaš ženu nego bojler. hahaha. sorry...
Misliš?
Da li je, u ovom periodu, bilo tuširanja ili pranja sudova?
Naravno. Ujutru između pola sedam i pola osam se tuširamo, nekad dvoje, nekad i troje zaredom. A tad je i najhladnije jer grejanje kreće u 6.00 a zbog tuširanja kotao ne stiže da zagreje vodu u sistemu za grejanje. Obično, kad su ovako hladni dani, u tom periodu pustim klimu da malo podigne temperaturu.

Jasno,
Iz ovih podataka, što si podelio, ja ne uspevam da sagledam problem tehničke prirode, ili bar ne takav koji se ne bi mogao rešiti trivijalnim metodama - npr, naviješ kotao da krene ranije da greje, ili malko povećaš polaznu temperaturu.

Jutros sam baš podigao polaz za 1 stepen, tako da je sad 45°C. Naštelovao sam klimu da se sama pali radnim danima u 6.00, vikendom u 7.00.

Kod mene i dalje na 38,a temp prostora podignuta na 23.5, kotao 90% radi u toku dana a uvece u 21h se gasi i grejanje i ujutru u 6 pri ovim temperaturama nikad nije palo ispod 21.5. Dok nisam imao izolaciju ujutru je bilo i 16 stepeni, kad se samo setim jeza me i sad hvata.

Meni nije jasno kako ovaj moj kotao radi. U pitanju je Cimgas Ideal 35, na njega je priključen termostat koji je setovan na 21C.
E ono što me buni je što gde god pročitam ispada da termostat treba da pali i gasi kotao, i to i radi... Ako povećam odma pali, ako smanjim odma gasi.... Ali, sad onaj deo koji mr buni.
Kad stoji na 21C (ili bilo koja druga) i stavim temp vode na kotlu na 35C, on kad greje dostigne temp od 42-43C i onda se ugasi. A kad temp vode padne na 38-40C on se opet pali, ali ga nije upalio termostat jer temp u prostoriji ne padne uopšte dok se to dešava jer se dešava skoro svakih 5 minuta (da se pali, pa ugasi).
Jel to normalno ili nešto tu ne valja?
Povećaj brzinu na pumpi za vodu (ako ima ta opcija). U suprotnom povećaj temperaturu vode. Kotao brzo zagreje vodu i gasi se jer je pregrejao vodu (u kotlu) u odnosu na zadatu temperaturu. Veċi protok to može da reši, kad već kotao ne može da modulira tako nisko sa snagom

Nije mi jasno zašto mu se kotao sam pali ako mu termostat to nije zadao tj ako temp nije pala?

Pali se jer nije postigao tj prestigao zadatu temperaturu! Problem je jer se u roku grejanja GASI jer pređe zadatu temperaturu vode, a da ne postigne temperaturu u kući. Slaba cirkulacija vode te pri toj snazi pregreva vodu u kotlu. Ja imam slični problem, samo imam dve pumpe i hidrauličnu skretnicu. Pa u prelaznom periodu kotao isto tako pregreva vodu po krivi spoljašnje temperature. Kod mene je lek da pumpu u radijatorskom krugu stavim na trojku, a kad zahladni spustim na dvojku, ili čak keca

Hvala na savetima momci, za početak sam podigao temp na 45C,pa cu sad da pratim. A na pumpi ne vidim kako bih je mogao ubrzati,bukvalno na njoj ništa nema, utikač u struju i to je to.

Zar ne bi bilo bolje da smanji krivu u tom slučaju, obzirom da pregreva prostor, pa ga termostat gasi?

Povećaj brzinu na pumpi za vodu (ako ima ta opcija). U suprotnom povećaj temperaturu vode. Kotao brzo zagreje vodu i gasi se jer je pregrejao vodu (u kotlu) u odnosu na zadatu temperaturu. Veċi protok to može da reši, kad već kotao ne može da modulira tako nisko sa snagom
Da li je ovo problem i kod mene?
Temp na termostatu 23.5, temp prostora 23.3,temp polaznog voda dignuta na 40 stepeni, na displayu kotla temp 35-38 stepeni, na display kotla ikonica plamena ugašena znaci da ne radi grejanje a cuje se da pumpa vrti vodu. Zasto je ugasio plamen kada nije dostigao temp prostora ili ako drugi uslov nije ispunjen a to je temperatura vode? Nije valjda to modulacija? Zar ne bi trebalo da gasi plamen tek kad ispuni jedan od dva uslova ili temp prostora ili temp vode na 39-40 stepeni ako je zadat polaz od 40?

Zar ne bi bilo bolje da smanji krivu u tom slučaju, obzirom da pregreva prostor, pa ga termostat gasi?
Ne pregreva prostor, već je strma kriva, pa je niska temperatura vode zadata u prelaznom periodu. A kotao ne može da radi tako malom snagom i pregreva vodu u kotlu, pa se aktivira zaštita kotla. Podigne mali temp vode i neće se aktivirati zaštita, već će sobni termostat da pali/gasi kotao
Da li je ovo problem i kod mene?
Temp na termostatu 23.5, temp prostora 23.3,temp polaznog voda dignuta na 40 stepeni, na displayu kotla temp 35-38 stepeni, na display kotla ikonica plamena ugašena znaci da ne radi grejanje a cuje se da pumpa vrti vodu. Zasto je ugasio plamen kada nije dostigao temp prostora ili ako drugi uslov nije ispunjen a to je temperatura vode? Nije valjda to modulacija? Zar ne bi trebalo da gasi plamen tek kad ispuni jedan od dva uslova ili temp prostora ili temp vode na 39-40 stepeni ako je zadat polaz od 40?
Verovatno neki drugi razlog. Možda se gasi plamen na maloj snazi, usled lošeg kvaliteta gasa, neadekvatnog odnosa gasa i vazduha ili zaprljane dizne?

Pozdrav, kupila sam na kraju vitopend 100 24kw, ugradjena pre neki dan. Ne odgovara mi regulacija temperature termostatom. Htela bi da pedesim kotao da konstatno drzi temperaturu, tj da se radijatori ne hlade. Na koji nacin to moze da se podesi? Serviser da li nije znao ili nije hteo da nam objasni tj namesti. Sa kotlom na pelet smo se grejali na isti nacin i to se ispostavilo kao mnogo bolja i jeftinija opcija. Temperaturu smo primer podesili na 60, kada postigne spusta na 50 i ponovo se pali. Postiji li ta opcija i kod ovog kotla?
Druga stvar, trenutno drzimo termostat u dnevnoj gde sa 65c u kotlu jako tesko postize temp od 22c. Prakticno nikako. Da li po defoltu kotao radi dokle god ne postigne tu temp od 22c ili se i zaustavlja?

Verovatno neki drugi razlog. Možda se gasi plamen na maloj snazi, usled lošeg kvaliteta gasa, neadekvatnog odnosa gasa i vazduha ili zaprljane dizne?
Ne verujem da su dizne jer je kotao nov.
A sad da termostat "javlja" kotlu da je blizu zadate pa zato gasi plamen možda bi i bilo tačno da je modulirajuci a ne običan on/off.
@paja5
Pelet jeftiniji od gasa bas i ne pije vodu. Kotao bi trebalo da se zaustavi kad jedan od dva parametra bude ispunjen. Sa 65 stepeni ne moze da nagura 22? Mozda su radijatori "mali" naspram velicine prostorije.

Ostavite pumpu da radi non-stop. Tako će radijatori biti stalno topli.

Ako mislite na parametar temperature vode u kotlu, nama se kotao ne gasi kad dostigne maksimalnu zadatu temperaturu vode u sistemu. Vec samo kad dostigne temp preko termostata.
Radijatori su tučani, 60 rebara, imamo dva cetvorokrilna prozora dupla drvena i kvadratuta je 35m2. Sa peletom nismo imali ovaj problem, bilo je bas toplo. Zato mi je i cudno. Pumpa radi stalno.

Da li je ovo pregrevanje, modulacija ili jednostavno dostizanje zadate temperature, polazna voda stavljena na 38,kada dostigne 43 gasi plamen i vrti vodu, kada padne na 32.5 opet pali plamen i tako u krug. Na termostatu je zadata 23.5 toliko i bude u prostoru fali mu vrlo malo da dostigne zadatu i da termostat isključi grejanje jer je podešen na 0.1 stepen. Na pitanje boschu da li kotso radi moduliranje plamena sa ovom temp polaznog voda i on off termostatom dobio sam odgovor
"Sa on off nije moguca regulacija nijednog kotla.
To je samo ukljuci, iskljuci opcija, nista drugo".

Koliko često pali/gasi? Ako je toplo u kući, ja tu ništa ne bih dirao

Danas i juce je toplo napolju pa dosta, cesto pali, gasi, relativno brzo dostigne 43 stepena temperaturu vode.mada po zvuku kad se upali dosta tiho radi, ne brunda kao kada bi stavio polaz na 60 recimo. Gde nije toplo 23.5 unutra 😅

Tebi je sistem mali i zato dolazi do pregrevanja. Kotao spusti modulaciju na minimum, ali to je previše za tvoj sistem i čim razlika trenutne od zadate temperature predje 5 stepeni uključuje zaštitu i gasi plamen, sve dok ne spadne temperatura polaza za 5 stepeni manje od zadate. Tada opet pali plamen i tako u krug, sve dok se ne dostigne zadata temperatura na sobnom termostatu. Probaj da povećaš polaz na 45 stepeni pa prati situaciju, da li treba još malo više. Kod mene stoji na 46 stepeni, ali dobacuje do 50, na 38 stepeni bi se ponašao kao kod tebe.

Po zvuku ćeš proceniti da je ušao u modulaciju. Baš je velika razlika kada tek krene i kada održava temp. Ako hoćeš da proveriš, digni temp, da ga napraviš da bude bučan, pa idi gledaj brojilo. Onda vrati temp i načekaj ga da bude najtiši što primetiš, pa idi gledaj brojilo. Sigurno će se videti razlika.

Ako se dobro sećam, kod mene je minimum koji može da održava 43-44. Ako stavim manje od toga, opet se drži u opsegu 43-44, dok se ne isključi.
Ako stavim 45 (i bilo koju veću vrednost), zakuca 45 (ili koliko je podešeno) i drži je konstatno.

Kada krenu ledeni dani (konstatno minus), na starom kotlu je bilo potebno 51C, da zagreje prostor i da održava temperaturu, tako da verujem da se ni ovde neće mnogo razlikovati.

@dexy
Jeste mali, trenutno se greju moji u prizemlju 2 panelna od 2m plus jedan u hodniku. A sta bi dobio s vecim polazom sem sto bi dostigao temp s termostata i ugasio grejanje skroz? Ovako su radijatori stalno mlaki i lep je osećaj.

Ne znam koliko je dobro da kotao non stop pali-gasi.

Vrh Dno