Šta je novo?

Vivax Aeri+

Da li je ovo dovoljno da tacna ne zamrzne? Deluje da je postavljen u cosku bas.

Detaljni pregled Vivax AERI ali na makedonskom, neko rece da su ugradili 40kom do sada i nije bilo problema.
GMCC kompresor

Koja je razlika izmedju aeri i aeri+ ?
Aeri+ na ananasu rasprodat, a aeri obican (starija verzija) je ima na stanju.

Ugradih i ja napokon dva komada, za sad su super. :)

U subotu na nedelju mi je nekoliko putao odlazio u DF, napolju je bilo malo iznad nule, ali velika magla. Pretpostavljam da je zbog toga? Pritom DF traje jako kratko, mozda minut.

Meni juce kako postavili, radila neko vreme na max, pa otisla u DF, pa tako opet. Jutros isto. Ovo vreme i vlaznost vazduha mislim da je najgore vreme.
Ali lepo odledi, iskaplje, i to je to. DF prvi put drzao sigurno 10-15min.

Kakva su iskustva sa Aeri 9k? Kakva je modulacija, defrosti itd?

@jozz
Nisam probao auto fan. Probaću pa javljam.
Za sad neki utisak po uticnicama kaže da troši koliko i nordic koji greje sobu od 20mkv.
Ipak je masa mama. Ova klima je lagana prilično. Nego će valjda da zagreva 12mkv.🙂
Sto se tice defrosta: posle sat vremena rada odlazi na prvi, bez obzira na spoljnu temperaturu. On traje oko 5 minuta i posle toga cepa. Ostale ne mogu da ispratim jer klinac spava, ali po uticnici ne ide često.jos jednom u toku noći ako je napolju minus. Održava temperaturu prilično dobro. Prebacuje 2c i to je to.
Videćemo kad krene prava zima za par dana.

Poslednja izmena:
Meni juce kako postavili, radila neko vreme na max, pa otisla u DF, pa tako opet. Jutros isto. Ovo vreme i vlaznost vazduha mislim da je najgore vreme.
Ali lepo odledi, iskaplje, i to je to. DF prvi put drzao sigurno 10-15min.
Da, defrost ciklus je brz, traje ravno 5 minuta. Otopi sve, odgreje grejacem i tacnu (odmrzne sav led sa donej strane od kapljica koje su recimo zamrzle) i sve preko creva iscuri napolje. Ako bi zapusilo crevo ima dole dovoljno otvora pa bi iscurelo sve napolje. Crevo naravno treba pazljivo postaviti da nema nigde ulegnuce u kome bi ostala voda koja bi mogla zalediti do npr. sledeceg defrosta, dakle uz neku plasticnu cev, ako je pod uglom pa ide recimo do oluka), lepo ga sprovesti pod nagibom ili pustiti ravno dole slobodnim padom ili ga jednostavno skinuti. Kod mene stoji pod nagibom od recimo 10 stepeni jer prebacujem stazu uz samu kucu koja spaja terasu sa dvoristem, zatim ide na drvo to crevo i onda sipa na travu vodu i nije zaledilo jer iz njega sve iscuri. Mogu slikati ako nekoga zanima. Defrost na velikoj vlaznosti uradi nekada na svakih 1-2 sata i kada prodje visoka vlaznost posle recimo 3-4 sata onda ne radi defrost, a kada su bas bas katastrofa uslovi za 30-45min nakupi inje i onda ide defrost koji kratko traje. Mana je jedno da trenutak prelaska u defrost se cuje zvuk kao "khumm... klonk" i onda krene (mozda bi to nekog nocu probudilo), ali *** izgleda da mora tako, otvara ventile, pritisak, ovo ono.

Koje ste drzace stavljali za SJ ove klime? One koje idu uz nju, ako uopste idu, ili neke duže, sta savetujete?
Ujedno kako vam se ponasala ovih hladnih dana sa puno magle? Koliko vam je najnize isla modulacija, i jel cesto isla u defrost?

Ne idu nosači uz nju. Standardni za 12tice se stavljaju, mala je spoljna jedinica. Kolega Goranm je objasnio u postu iznad ponašanje u uslovima velike vlage i temperaturu do -5. Moja radi tako isto. Najniža modulacija je 265w, čini mi se. Ima u mom postu iznad.
Kad je bilo hladno i ova magla pre par dana, bas je cepala df, ali su kratki, pa se ne oseti pad temperaturu u prostoriji.
Ostaje još da vidimo kad zaguli non stop minus, preko dana i nocu, kako će da se ponaša. Nadam se da će grejač i dovoljno dug defrost da odledjuju spoljnu kako treba. U suprotnom nema ništa od grejanja.🙂

Kod mene je minimum 245W sa high fan. Klima je nova 3 dana, tako da nije jos uhvatila pravi zamah u radu, jer ovih dana nema velike vlage niti - temp. Nece ni previse u snazi ide oko 800-900W rano ujutro u 5 kada startuje, a ima temp. razliku od 5 stepeni od zadate i trenutne u 20m2. U defrost ide cesto (kada stane i odmori malo pa krene opet) mada nema inje i vlage ali to je radila prije i aeqi/aemi model isti software isto ponasanje.

Kod mene je minimum 245W sa high fan. Klima je nova 3 dana, tako da nije jos uhvatila pravi zamah u radu, jer ovih dana nema velike vlage niti - temp. Nece ni previse u snazi ide oko 800-900W rano ujutro u 5 kada startuje, a ima temp. razliku od 5 stepeni od zadate i trenutne u 20m2. U defrost ide cesto (kada stane i odmori malo pa krene opet) mada nema inje i vlage ali to je radila prije i aeqi/aemi model isti software isto ponasanje.
tipicno ponasanje Midea, df, df, df na plus 5 - 15°C

Стара бољка Мидеа клима и њених деривата. Сваке године се неки поново изненаде истом причом од прошле године.

Postavio sam aeri+ 24ku u 70+ kvadrata otvorenog dobro izolovanog prostora.
Javiću utiske modulacije. Za sada sam primetio da je ogromna i vrlo jakog izduva, kada krene da greje vuče od 3.1 do 3.5kw.

Postavio sam aeri+ 24ku u 70+ kvadrata otvorenog dobro izolovanog prostora.
Javiću utiske modulacije. Za sada sam primetio da je ogromna i vrlo jakog izduva, kada krene da greje vuče od 3.1 do 3.5kw.
Kojih dimenzija je ta prostorija i da li se oseca duvanje turbine na 5-6 metara udaljenosti u prvu i drugu brzinu duvanja?!

Kad je bilo ovo oko nule i maglustina, df je bio na sat vremena po 6-7 minuta. Nije padala temp u sobi, tako da je ok. Videćemo kad zakuca -10c non stop.

Moja podešena na 23c. retko kad je išla u df baš sam se iznenadio. Prošle zime je bila podešena na 21c. i išla je češće u df.

Ovo je logicki nemoguce. Klima radi jace da postigne 23,nego 21.
Jedino moguce da je suvlja zima i manje vlage.
Ili jos jedno dodatno grejno telo?

Da kaliko će puta raditi df zavisi od spoljnih uslova. Više vlage više leda na spoljnoj jedinici. I mene prijatno iznenadila što ove zime radi ovih dana manje df.

Zbog cega nece kad je uklucen swing ova ladica - koja usmeruje zrak da ide vise negoli na 1/2 otvora (ova e najvisa tacka na slici). Kada klima stane ladica ide u vodoravni polozaj ali kad se ukuci swing ide od najdole do sredine i natrag. Kod druge klime vivax gek ide od dole do gore t.j vodoravno?
IMG_20241128_153014.jpg

Fizika.
Topli vazduh ide gore.
Vivax to sprecava iduci do pola samo,kao i ostale klime verovetno

To sve zavisi od klime do klime kako je zamisljeno da radi. Mozda taj model svaki radi tako a mozda i moze i da se steluje swing kako ce raditi.

Zbog cega nece kad je uklucen swing ova ladica - koja usmeruje zrak da ide vise negoli na 1/2 otvora (ova e najvisa tacka na slici). Kada klima stane ladica ide u vodoravni polozaj ali kad se ukuci swing ide od najdole do sredine i natrag. Kod druge klime vivax gek ide od dole do gore t.j vodoravno?
Pogledajte prilog 468875
Swing -krilca na grejanju kod nekih modela idu kao na vasoj slici a kod nekih jos samo mozda 1cm gore, ali na hladjenju budu uvek od polovine nagore i nemozete spustiti da duva skroz dole, tako je software napisan zbog protoka toplog i hladnog vazduha (topao gore pa hladjenje usmerava gore a hladan vazduh dole u sobi i grejanje onda ide prema dole) neko je pomenuo da se krilca nemogu na grejanju spustiti skroz dole… to je greska jer na grejanju moze klima da duva bukvalno uz zid gde je montirana (jednom taster swing i kad dodje u skroz donji polozaj ponovo swing i ostane na tom mestu) pricam konkretno o modelu aeri+ 12-ka
Sto se tice potrosnje maksimalna je 1450w na grejanju (na turbo modu 1600W) a krece od 400-600w pa podize ako primeti da se soba sporo zagreva (u mom slucaju 45m2) kad se zagreje prostorija na 20+ stepeni a podeseno 24c onda padne potrosnja na 600-650w i odrzava (napolju je blizu 0 i nema magle) ako je napolju plus 10-15c potrosnja na odrzavanju pada ispod 300w kao sto je neko vec napisao, DF koristi cesce ako je prazna (meni je nova stigla ispraznjena i koristena 1god tako DF na svakih 25-35min) izduv iz klime na sobnoj 20c bude 45-48c ako je napolju +2 do +5 maksimalna izmerena je bila sa +15 napolju i duva 55C. Prekljuce je ispusten gas i napunjena po propisu pa javljam za koji dan situaciju ali vec se vidi velika razlika izduv je u svakom momentu preko 60c

Dobro si ti trpeo tako čest DF. Moja je montirana prošle godine i pod ovim aktuelnim vremenskim uslovima vrlo retko ulazi u DF lokacija Leskovac, grad koji zbog mikro klime ima skoro uvek naj nižu temperaturu.

Dobro si ti trpeo tako čest DF. Moja je montirana prošle godine i pod ovim aktuelnim vremenskim uslovima vrlo retko ulazi u DF lokacija Leskovac, grad koji zbog mikro klime ima skoro uvek naj nižu temperaturu.
Baš… nisam verovao da je nova klima stigla polu prazna pa dok sam iskontaktirao razne servise i uvoznika dali to spada u reklamaciju (rekli su da ne spada jer moze biti da je serviser kod ugradnje ispustio gas, mada sam bio prisutan i znam da nije ali… ) dosao vec februar-mart i veci plusevi napolju pa je mogla da zagreje manju kvadraturu jer sam odmah ugradio pomocnu LG staru klimu i radile su istovremeno. Sad je skinut LG pa cemo videti,od srede do danas kako je napunjena nije jos nijednom otisla u DF a pali se uglavnom oko 15-16h pa do 00h napolju ovih dana nije bilo nize od 4c (opstina vrbas) i bitno da napomenem sve do srede od prosle godine (novembar 2023) je klima uvek radila u turbo modu sad prvi put greje i u redovnom i zagreje svih 45m2 (ventilator stoji na AUTO) 24c

Baš… nisam verovao da je nova klima stigla polu prazna pa dok sam iskontaktirao razne servise i uvoznika dali to spada u reklamaciju (rekli su da ne spada jer moze biti da je serviser kod ugradnje ispustio gas, mada sam bio prisutan i znam da nije ali… ) dosao vec februar-mart i veci plusevi napolju pa je mogla da zagreje manju kvadraturu jer sam odmah ugradio pomocnu LG staru klimu i radile su istovremeno. Sad je skinut LG pa cemo videti,od srede do danas kako je napunjena nije jos nijednom otisla u DF a pali se uglavnom oko 15-16h pa do 00h napolju ovih dana nije bilo nize od 4c (opstina vrbas) i bitno da napomenem sve do srede od prosle godine (novembar 2023) je klima uvek radila u turbo modu sad prvi put greje i u redovnom i zagreje svih 45m2 (ventilator stoji na AUTO) 24c
Kakvu izolaciju imas i jel to stan ili kuca?

Nema sanse Aeri bez defrosta da bude.
Klima sistemski ima preheating kompresora koji moze da traje 15 sekundi,tada pise dF isto.
Bacite oko na service manual,sve pise.

Prilozi

• acp12ch35aeri.pdf
    3 MB · Pregleda: 17
Kakvu izolaciju imas i jel to stan ili kuca?
Kuca, stiropor 3-ka na svim unutrasnjim zidovima i plafonu, klima je u dnevnoj 25m2 i ima polukrug u zidu gde se odlazi u hodnik 6m2 zatim ima pregradni zid i vrata koja su otvorena za ulazak u kuhinju 12m2, ponekad se otvori kupatilo iz kuhinje koje je 6m2. Pvc stolarija u celoj kuci

Nazad
Vrh Dno