Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zaguseni filteri ili zaprljana turbina ventilatora. Klima se guši i proizvodi takav zvuk propirivanja vetra, licno doziveo par puta na Gree uredjajima.
Kod mene Daikin od momenta postavljanja proizvodio zvukove valova u odredjenim postavkama. Prethodno zamijenjena amber premium 12 zbog zvukova cegrtanja, slicna situacija poput Daikina. Tako da mozda moze biti do nacina instalacije i slicno, jer tesko da dvije dobre nove klime imaju slican problem.
Nema problem sa defrostom. On traje od 5-7 minuta najviše. Koliko često će ići zavosi od magle i vlažnost. Nekad ode na sat vremena a nekad na 4 sata. U plusu ne radi defrost. Koliko ce opasti temperatura tokom defrosta to zavisi samo od izolacije objekata. Svkaa klima oko nule radi defroste. Kod mene su plafon i pod neizolovani, gore poluotvorena ploča pa na -13°c prošlog januara padala za 2-3°c tokom defrosta ali za desetak minuta nadoknadi to. Nije bučna, nemam gume. Ako je zid loš svaka klima će da prenosi neke vibracije. Kod mene se ne čuje. Kad pridjem na dva metra tek je onda čujem. Nema grejač spoljne, skinuo sam lulu i kontrolisao svaki dan, nije nikada imala leda, rupa je uvek bila prohodna, samo sam par puta skinuo ledenicu ispod, preventivno mada nisam morao. Na daljinskom zadaješ 22-23°c ako želiš 24-25°c u prostoriji, maši za dva, tri stepena ali održava konstantno tih 25°c precizno. Možda to može da se podesi ali nisam dirao. Gasim je jednom nedeljno kada perem filtere. Težina spoljne je 24kg mada na sajtovima piše 28kg. Krilca pod uglom od 45°. Ova Sensira je 92000, Comfora je 132000 ali ima 32kg spoljnu. Da li vredi tih dodatnih 40.000 ne znam, to je još pola ove klime. Planiram jos jednu samo zbog ravnomernog rasporeda toplote jer mi u kuhinji gde je klima bude 25°c u spavacoj 24°c a u dnevnoj 23-24°c. Meni je u kuhinji ali planiram i u dnevnoj jos jednu, Daikin sigurno samo još nisam odlučio koji model, i onda me ne zanima da li ide u defrost jer nikad nece ici u isto vreme. Meni došla polomljena spoljna, oštećena u transportu, to sam video tek kada je ugradjena, brujila tek kada majstori odu, zamenili mi za novu za 7 dana i sad radi super. Ako ti ne smeta sto nema fiksni fen imas Fujitsu modele jeftinije od Daikina. Meni Fujitsu bio prvi izbor ali sam odustao kada sam pročitao ceo forum. Dobra je i ona ali jednostavno nije ono što meni treba. Vidim da ima ljudi na forumu kojima FTXC35C radi bolje nego moja FTXF35D a jeftinija je. Uglavnom zavisi i od objekta najviše a i od navika korisnika. Sta god da odaberes neces pogrešiti. Wifi adapter se posebno kupuje, košta oko 50€ i pokazuje i potrošnju struje dnevnu, mesečnu, godišnju, spoljnu, unutrašnju temperaturu i ima mogućnost podešavanja u pola stepena. Ovo je trenutno stanje.
Svaka cast na osvrtu. Ftxc mozda moze biti efikasnija pri visim temperaturama ili pri dobroj izolaciji. Sto se tice kvaliteta u hladnim zimama ftxf znacajnije bolje zadrzava kapacitet od ftxc. Interesantna stvar je da ftxc-35 posjeduje dvoredni izmjenjivac u spoljnoj jedinici za razliku od ftxf-35 koji ima jednoredni. Od sensira 12 ja sam nasao podatak da je samo jos stara ftxb-35 u spoljnoj jedinici takodje posjedovala dvoredni izmjenjivac. Ftxc35d ima vecu nominalnu snagu i maksimalnu snagu od Ftxf35d i na hladjenju (3.50/4.0 vs 3.30/3.80) i na grijanju (4.0/4.80 vs 3.50/4.40). Cak je spoljna jedinica ftxc teza za 2kg od one kod ftxf. Ali uz veliko ali, ftxf po tablici znacajnije bolje zadrzava kapacitet pri vecim minusima.

Poslednja izmena:
Mislim da sam pre pisao, meni ponekad Daikin zna da drnda original kao kod @igor84 (kad je tvoja bila u kvaru) kad je veci minus a niska modulacija. Nekako ima smisla zasto se to tada najvise desava, ali u sustini mislim da je moja dosla ostecena ili ispustena u transportu. Posto kao da je nesto otkaceno u spoljnoj jedinici, kad stisnem rukom malo se smiri ali i dalje bukvalno čekića nešto unutra. Da li je neki konektor, nosač elektronike ili slično ne znam, niti mi je pristupačno da je otvaram.. No ne smeta mi puno jer se realno jako slabo čuje unutra. Krivo mi je jedino za tako skup i kvalitetan uredjaj da se desi da je oštećen ili jednostavno je tako došao iz fabrike ali eto nisam jedini.

Poslednja izmena:
Ubeđuju me da ne stavljam antivibracione gume jer ću ih navodno skidati za godinu dana i menjati, jer je potrošni materijal. Da poslušam ili ne? Ne znam koliko će mi kvalitetne doneti ako budem insistirao, da li da kupim sam neke boljeg kvaliteta ili ne?
I da li se cevi prvo izoluju posebno, pa onda obe zajedno, ili idu samo posebno i onda bandaž traka za klime da se spoje te dve cevi?
Ne bi trebalo da traju jednu godinu. Kod mene su stavljene 2018 godine i u ok su stanju.

Ljudi koje klime da stavim u dve sobe od po 16kv bez izolacije visoki plafoni 3.20?

U 16kvm nešto što modulira nisko. Od japanskih klima Fujitsu ASYG12KMCE, Daikin FTXC35D, itd. Od kineza ne znam šta ide nisko, nek predloži već neko sa iskustvom. Možda Vivax 12AERI+ ili Midea 12 WIK (obe spuštaju do 300W, možda i niže). Gree ima više modela koji idu visoko nego nisko u grejanju... Male su sobe, a opet bez izolacije...

Може ли препорука за климу за собу 4*4m, али само да хлади.
Имам централно грејање, плус рачунар и плазма ТВ (и једно и друго приметно греју) те мислим да ми не треба инверторска клима, јер ми је и зими често одшкринут прозор.
Може ли препорука за неки неинвертерски модел који се показао као поуздан (Fujitsu, Daikin, или Gree или који већ) и да није превелики потрошач.

Glupo je uzeti on-off klimu u 2024/25 , godini. Ako je problem novac, uzmeš neku Vox ulaznu inverter klimu, biće prijatniji inverter i na hlađenju jer neće duvati non stop maksimalno hladno, već će dozirati kako temperatura pada u prostoriji.

За класичну климу сам питао јер целу зиму проводим у мајци на кратке рукава и шорцу. Буквално никада не би користио догревање просторије.

Bez obzira, i za hlađenje je prijatniji inverter. I da nikad ne upalim klimu za grejanje sa ovim iskustvom bi uzeo inverter.
Kaži samo za koliko para bi uzeo klimu pa možda dobiješ adekvatan predlog.

За класичну климу сам питао јер целу зиму проводим у мајци на кратке рукава и шорцу. Буквално никада не би користио догревање просторије.
ne govori ti niko da se moras grijati na nju, jednostavno drugacije i ljepse radi inverter klima i na hladjenju nego on off, plus manje trosi, cijena skoro pa slicna, neznatna razlika za neku kinesku koja ce super odraditi hladjenje

Bez obzira, i za hlađenje je prijatniji inverter. I da nikad ne upalim klimu za grejanje sa ovim iskustvom bi uzeo inverter.
Kaži samo za koliko para bi uzeo klimu pa možda dobiješ adekvatan predlog.
Значи своди се на Daikin FTXC35D.
А нека јефтинија (типа до 50К), макар била Кинеска?

U 16kvm nešto što modulira nisko. Od japanskih klima Fujitsu ASYG12KMCE, Daikin FTXC35D, itd. Od kineza ne znam šta ide nisko, nek predloži već neko sa iskustvom. Možda Vivax 12AERI+ ili Midea 12 WIK (obe spuštaju do 300W, možda i niže). Gree ima više modela koji idu visoko nego nisko u grejanju... Male su sobe, a opet bez izolacije...
Pa to i ja mislim ali me brine posto nisko moduliraju dal ce da uspe da ugreju🤷🏻‍♂️

@malipirat
Ne svodi se na Daikin. Možeš da uzmeš i njega ali možeš da prođeš i sa osetno povoljnijim klimama. Na hlađenju sve one rade manje ili više dobro i slično, na grejanju više dolaze do izražaja neke mane tih jeftinijih klima.

Evo sad random gledam invertere na netu:
Npr:
VIVAX Klima uređaj inverter ACP-12CH35AERI 12 ispod 50 crvene radiće posao, onda imaš i kao moju gree pular 12, za oko 50 crvene, na hlađenju nemam neke zamerke.
Imaš i od midea modela specijalizovane klime za hlađenje, Breezeless modeli, a možeš i obične inverter modele.

Pa to i ja mislim ali me brine posto nisko moduliraju dal ce da uspe da ugreju🤷🏻‍♂️
Ona prvo mora da nagruva temp. i to nece sigurno sa 150w nego mozda sa 600-800w i vise... pa tek tad kad dostigne temperatura ona ce da modulira nisko... Ako ne moze da drzi zadatu npr. na 150-200w onda ce je drzi na 300-400w :)

Poslednja izmena:
To koliko ide nisko na modulaciji nema veze sa tim da li će ugrejati.
Pa lupam ako fujitsu modulira na 200w a ja imam toplotne gubitke vece nego obicno,dali ce ona da modulira onda na 400w jer 200w naravko u mom slucaju ne bi bilo dovoljno,ne razumem se pa zato pitam sve ovo a ne bih da se *****em.

Treba nam dve klime. Prva treba da hladi dnevnu sobu od 20m2. Druga treba da hladi sobu od 14m2 i potencijalno da dobaci do druge sobe pored od 12m2.

Razmisljamo o dve jedinice 12000BTU. Grejanje je jako dobro u stanu, uglavnom bi ih koristili popodne/uvece kada su najvece vrucine. Da li bih pogresio da samo izaberem najjeftiniju Mitsubishi inverter klimu koju nadjem u ponudi? Jako je tesko naci razlike izmedju modela.

Ona prvo mora da nagruva temp. i to nece sigurno sa 150w nego mozda sa 600-800w i vise... pa tek tad kad dostigne temperatura ona ce modulira nisko... Ako ne moze da drzi zadatu npr. na 150-200w on ce je drzi na 300-400w :)
E bas me to interesovalo,super onda,e sad 9-ke ili 12-ce???😂

E bas me to interesovalo,super onda,e sad 9-ke ili 12-ce???😂
Ja bi isao na 12 bolje da ima rezervu sto ipak nemas izolaciju... da moze da potegne kad treba a ovamo naravno da moze nisko da modulira zbog 16m2 u prelazni period itd.

Poslednja izmena:
Pa lupam ako fujitsu modulira na 200w a ja imam toplotne gubitke vece nego obicno,dali ce ona da modulira onda na 400w jer 200w naravko u mom slucaju ne bi bilo dovoljno,ne razumem se pa zato pitam sve ovo a ne bih da se *****em.
Upravo tako.

Vazi momci,koliko vidim fujitsu prodaje samo neki interelektronik?

Cool Shop u bg-u isto. Ali ako oces na rate nemaju online opciju moras u BG da ides. Jeftiniji su od Interelektronik. Ako uzimas za kesh onda Viacom pozovi najbolju cenu ce da ti naprave ali isto moras za BG da ides da pokupis.

Treba nam dve klime. Prva treba da hladi dnevnu sobu od 20m2. Druga treba da hladi sobu od 14m2 i potencijalno da dobaci do druge sobe pored od 12m2.

Razmisljamo o dve jedinice 12000BTU. Grejanje je jako dobro u stanu, uglavnom bi ih koristili popodne/uvece kada su najvece vrucine. Da li bih pogresio da samo izaberem najjeftiniju Mitsubishi inverter klimu koju nadjem u ponudi? Jako je tesko naci razlike izmedju modela.
Nema greske sa Mitsubishijem. Za te zahteve tipa samo hladjenje, moze da obavi i najjeftinija vox inverter.

Dve japanske 9-ke ili dve kineske 12-ce. Bukvalno šta god za hlađenje, može i Vox IHD12 recimo
ACS, MDV Elektronik, Cool Shop, Viacom...

I Daikin ga zakomplikovao oko oznake :LOL:
Jel moze neko da mi objasni koji model je stari/novi, jaci,koja razlika itd.
Koja se sad sklapa u Turskoj a koja u Ceske? ili ima jos neke koje dolaze iz Maleziju? Mislim da sam ovde negde citao da neko rekao da su ove iz Ceske bolje nego iz Turske... E sad pitaj boga :LOL:

FTXC35D/RXC35D
FTXC35C/RXC35C
FTXF35E/RXF35E

Jedino sto znam da je FTXP35M/RXP35M ova nova Comfora sto kosta 130.000 i da li vredi 40k+ u odnosu na one gore?

@style53 Sensira FTXC je iz Malezije a FTXF je iz Turske. Comfora i Perfera su iz Češke. Poslednje slovo se menja svake godine sa novom serijom mada ne vidim neku razliku u specifikacijama. Prosle godine je bilo FTXF35D a ove je to FTXF35E, znači idu redom A,B,C,D,E itd. Ja sam gledao razliku između Comfore i Perfere i deluje mi jako slično. Ista težina spoljne 32kg, izmedji njih je 30.000 dinara razlike, ali ne znam kakva je razlika na grejanju. Sensira ima 24kg. Comfora je skuplja tih 40.000 dinara sto je skoro pola Sensire ali je teža 8kg, onda Perfera skuplja jos 30.000 dinara ali ista težina i slične specifikacije. Nisam siguran sta odabrati.

Nazad
Vrh Dno