Kod mene Daikin od momenta postavljanja proizvodio zvukove valova u odredjenim postavkama. Prethodno zamijenjena amber premium 12 zbog zvukova cegrtanja, slicna situacija poput Daikina. Tako da mozda moze biti do nacina instalacije i slicno, jer tesko da dvije dobre nove klime imaju slican problem.Zaguseni filteri ili zaprljana turbina ventilatora. Klima se guši i proizvodi takav zvuk propirivanja vetra, licno doziveo par puta na Gree uredjajima.
Svaka cast na osvrtu. Ftxc mozda moze biti efikasnija pri visim temperaturama ili pri dobroj izolaciji. Sto se tice kvaliteta u hladnim zimama ftxf znacajnije bolje zadrzava kapacitet od ftxc. Interesantna stvar je da ftxc-35 posjeduje dvoredni izmjenjivac u spoljnoj jedinici za razliku od ftxf-35 koji ima jednoredni. Od sensira 12 ja sam nasao podatak da je samo jos stara ftxb-35 u spoljnoj jedinici takodje posjedovala dvoredni izmjenjivac. Ftxc35d ima vecu nominalnu snagu i maksimalnu snagu od Ftxf35d i na hladjenju (3.50/4.0 vs 3.30/3.80) i na grijanju (4.0/4.80 vs 3.50/4.40). Cak je spoljna jedinica ftxc teza za 2kg od one kod ftxf. Ali uz veliko ali, ftxf po tablici znacajnije bolje zadrzava kapacitet pri vecim minusima.Nema problem sa defrostom. On traje od 5-7 minuta najviše. Koliko često će ići zavosi od magle i vlažnost. Nekad ode na sat vremena a nekad na 4 sata. U plusu ne radi defrost. Koliko ce opasti temperatura tokom defrosta to zavisi samo od izolacije objekata. Svkaa klima oko nule radi defroste. Kod mene su plafon i pod neizolovani, gore poluotvorena ploča pa na -13°c prošlog januara padala za 2-3°c tokom defrosta ali za desetak minuta nadoknadi to. Nije bučna, nemam gume. Ako je zid loš svaka klima će da prenosi neke vibracije. Kod mene se ne čuje. Kad pridjem na dva metra tek je onda čujem. Nema grejač spoljne, skinuo sam lulu i kontrolisao svaki dan, nije nikada imala leda, rupa je uvek bila prohodna, samo sam par puta skinuo ledenicu ispod, preventivno mada nisam morao. Na daljinskom zadaješ 22-23°c ako želiš 24-25°c u prostoriji, maši za dva, tri stepena ali održava konstantno tih 25°c precizno. Možda to može da se podesi ali nisam dirao. Gasim je jednom nedeljno kada perem filtere. Težina spoljne je 24kg mada na sajtovima piše 28kg. Krilca pod uglom od 45°. Ova Sensira je 92000, Comfora je 132000 ali ima 32kg spoljnu. Da li vredi tih dodatnih 40.000 ne znam, to je još pola ove klime. Planiram jos jednu samo zbog ravnomernog rasporeda toplote jer mi u kuhinji gde je klima bude 25°c u spavacoj 24°c a u dnevnoj 23-24°c. Meni je u kuhinji ali planiram i u dnevnoj jos jednu, Daikin sigurno samo još nisam odlučio koji model, i onda me ne zanima da li ide u defrost jer nikad nece ici u isto vreme. Meni došla polomljena spoljna, oštećena u transportu, to sam video tek kada je ugradjena, brujila tek kada majstori odu, zamenili mi za novu za 7 dana i sad radi super. Ako ti ne smeta sto nema fiksni fen imas Fujitsu modele jeftinije od Daikina. Meni Fujitsu bio prvi izbor ali sam odustao kada sam pročitao ceo forum. Dobra je i ona ali jednostavno nije ono što meni treba. Vidim da ima ljudi na forumu kojima FTXC35C radi bolje nego moja FTXF35D a jeftinija je. Uglavnom zavisi i od objekta najviše a i od navika korisnika. Sta god da odaberes neces pogrešiti. Wifi adapter se posebno kupuje, košta oko 50€ i pokazuje i potrošnju struje dnevnu, mesečnu, godišnju, spoljnu, unutrašnju temperaturu i ima mogućnost podešavanja u pola stepena. Ovo je trenutno stanje.
Poslednja izmena: