Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Evo malo statistike i od mene. Stan od 35m2 koji iznajmljujem i u kome je neka Bergen on/off 12-ica postavljena na iFeel tako da noću i danju kada niko nije u stanu održava oko 20-21c, a danju dok smo tu 22-23c. Podaci su za poslednjih nešto više od 600 dana, od sredine februara 2023. godine. Prosečna potrošnja ove klime tokom 24h u zavisnosti od prosečne spoljašnje temperature tokom tih 24h.

klima.png

Primeti se da za istu spoljašnju temperaturu ima velikih oscilacija u potrošnji, to je u najvećoj meri samo posledica vremena provedenog u stanu. Stan je u prizemlju, bez mnogo svetlosti tako se može primetiti da leti nema potrebe da radi previše. Tokom nekih od ovih dana u minusu sećam se da sam palio i kotao na struju, ali nikakve detalje o tome nemam.

Лепо и сликовито, штета што нема више података кад је хладно, али и овде се види сасвим добро какве су тренутне зиме.

Da, ovde su dva cela leta, ali nisu dve cele zime. Najniža prosečna temp u ovom periodu je bila zapravo nešto niža (-7.3 umesto -5.5) ali to ni nije na ovom grafiku jer taj dan klimu nisam ni palio. Pretpostavljam da ću biti u ovom stanu do kraja ove zime pa mogu ažurirati ovo tamo u aprilu/maju.

Možda i ne moram, jer s kim da se takmičim, performanse su joj, naravno, daleko lošije od vaših invertera 😆

Možda i ne moram, jer s kim da se takmičim, performanse su joj, naravno, daleko lošije od vaših invertera 😆
Нисам потрошњу ни загледао детаљно, занимљиво ми би да од 600 тачака има свега 10 у делу испод 0.

Овако је код мене на лаганом минусу, греје се дневна и кухиња, око 45 квадрата, стара клима која греје остатак куће нажалост нема овакву апликацију. Још увек излази Сунце изнад брда, за који дан неће бити актуелно…
1732201702220.png

Evo jedan zanimljiv podatak. Nordic 12k u 18mkv troši isto kao i vivax aeri+ 12k u 12mkv. Kada su obe namestene da u svakoj sobi bude 23c, naravno zatvorena vrata od obe sobe, u zbiru troše više od amber comf 12k koji greje nesto vise od 45 mkv.

Izolacija svuda ista, prozori svuda isti, spoljni zidovi isti?
A beše Nordic i Vivax imaju grejače tacne, Gree nema?

Evo jedan zanimljiv podatak. Nordic 12k u 18mkv troši isto kao i vivax aeri+ 12k u 12mkv. Kada su obe namestene da u svakoj sobi bude 23c, naravno zatvorena vrata od obe sobe, u zbiru troše više od amber comf 12k koji greje nesto vise od 45 mkv.
Zato sto je Nordic efikasniji nego Vivax

Koliko vidim,od klime se napravi čitava nauka.Moja računica je mnogo prostija a mislim i najsigurnija.Boli me uvo za modulaciju i za Marku klime.Bitno je da mi ona završava posao zbog kojeg sam je i uzeo.I evo sad te moje proste računice.U obzir uzimam trošak koji sam imao dok sam koristio drva,i uporedim sa troškom struje koju mi potroši klima.Račun je više 50% manji.Plus komfor i nema *******cije sa drvima.Znači prosta računica,da prostija ne može biti..

Koliko vidim,od klime se napravi čitava nauka.Moja računica je mnogo prostija a mislim i najsigurnija.Boli me uvo za modulaciju i za Marku klime.Bitno je da mi ona završava posao zbog kojeg sam je i uzeo.I evo sad te moje proste računice.U obzir uzimam trošak koji sam imao dok sam koristio drva,i uporedim sa troškom struje koju mi potroši klima.Račun je više 50% manji.Plus komfor i nema *******cije sa drvima.Znači prosta računica,da prostija ne može biti..
Kome pricas...
Meni svake zime trebalo 20-25metra drva = 150-190.000din... a gde jos posao oko drva? + Struja 4-4500.-(bez klime)
A sa klime prodjem zimu sa 50-60.000.-
I da me kosta i 100.000 pa mi se isplati na dugmence :LOL:

Netreba biti neki vrsni matematicar da bi izracunao da je grejanje klimama jeftinije od bilo kog cvrstog goriva .. i to debelo jeftinije.. Npr. u mom slucaju pre 4-5 god trosio sam 3-4 tone kamenog uglja sto mu danas dodje negde oko 70 000 - 90 000 din. U medjuvremenu sam poradio malo na izolaciji i smontirao 3 klime,na sve tri klime stavljen je merac potrosnje... Prosla zima je bila blaga i klime su od 1 oktobra do 1 maja potrosile ravno 2000 kwh sto odprilike dodje oko 28-29 000 din. Ruku na srce svake zime najhladniji period neko vreme lozimo kazan a to je ove zime bilo onih 15ak dana januara kad su bili jaci minusi jer imamo jednu sobu sa 3 hladna zida gde se klima na dugotrajnim minusima muci da odrzi temperaturu pa onda podlozimo malo tih nedelju-dve dana dok hladan talas ne prodje .. Lozili smo otpad koji se skupi tokom godine , razne kartone , stari namestaj , granje od orezivanja vocki itd... Uvek gledamo da za svaku grejnu sezonu imamo spremno nekog otpada-ogreva cisto za svaki slucaj ako zaredja vise dana za redom -5...-10... a i zgodno je imati neku rezervu ako slucajno bude neka havarija ili nestasica struje...
Gruba racunica u mom slucaju klime su same sebe odplatile za 4 grejne sezone.

Moja matematika za novembar 2024, zajedno sa ova 3 dana što fale(uzet prosek potrošnje za novembar do danas ). Tri klime greju 80mkv. Temperatura u kuci je 24c-24.5c. Ukupna njihova potrošnja je 400kwh, po uticnicama. Znaci u parama 6000 dinara, pošto je jedinicna cena struje. U odnosu na prošlu godinu sam provalio da amber troši mizerno više kada se setuje na 24c, a tada se setas u majici u kući. Lično ne volim to zimi ali gospodja insistira🙂

400kWh sve 3Klime?
To znaci prosek od 133kwh po klimi sto izadje na ispod 5kWh na dan po klimi...

To je bas mala potrosnja al opet tri klime u 80 kvadrata. Ja sam stavio dve u 80 i jednu u 27 koja dogreva hodnik od 15. meni te tri posrkale 700kw sigurno do sad al kasni sam uzeo uticnice pa tek od decebmbra cu da imam pravu potrosnju

Po ovom komentaru verovatno imas pametne uticnice:
struja.jpg
Onda ne bi bilo lose neki Screen...
jel ce Nordic i ovu zimu da izgura bez DF?

@style53
Amber potrošio pola u prizemlju od 40mkv, a ove dve na spratu drugu polovinu, svaka u svojoj spavacoj sobi. Od toga, veću sobu preko dana ne koristim uopšte pa su otvorena vrata (21c odrzava amber iz prizemlja do 20h), klima radi od 20h do 9h ujutru. Manju sobu greje aeri +12 i ona radi vecinu vremena jer je tu klinac.
Odlazi nordic u df ali ne precesto. I prošle zime je odlazio, nisi pratio.

Prilozi

• Screenshot_20241127_232318_Tapo.jpg
    Screenshot_20241127_232318_Tapo.jpg
    48.4 KB · Pregleda: 56
  • Screenshot_20241127_232309_Tapo.jpg
    Screenshot_20241127_232309_Tapo.jpg
    48.8 KB · Pregleda: 41
  • Screenshot_20241127_232244_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241127_232244_Smart Life.jpg
    57.6 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
Daikin FTXF35D sobica 15ak kv iz koje greje ostatak delova stana, pokriva ukupno nekih 40m2 indirektno. Podesena na 23c Comfort Autofan, gasi se nocu osim kad bude jaci minus onda radi nonstop. Na kalendaru se vidi da 23.11. i 24.11. je povukla najvise u odnosu na druge dane, tada nije nocu bila gasena uopste i temp se spustala do -7. Znaci jos 3 dana ostala i u sustini moze se reci da je potrosnja za Novembar mesec bila 130kWh, inace dosta hladniji novembar nego proteklih godina. Smesna potrosnja, a komfort odlican. Nemam merac na Gree Muse sto je u drugom delu stana i pokriva drugih 40m2 indirektno, ali mislim da je potrosila mnogo vise.

Prilozi

• DBAE9362-FE6A-47CB-9E19-0E98D300A6EE.png
    DBAE9362-FE6A-47CB-9E19-0E98D300A6EE.png
    129 KB · Pregleda: 119
Fujitsu kgte 12 u dnevnoj sobi od 29kvm, greje pola stana jer su i vrata od hodnika uvek otvorena. Trenutno greje i još jednu sobu od 11kvm preko hodnika. Uveče oko 8 se pali radijator u spavaćoj jer tu klinac spava i sušač u kupatilu pred njegovo kupanje.
Ima ljudi koji mi ne veruju jer imam dosta prozora u dnevnoj i vrata od terase, ali je ceo stan okrenut ka jugoistoku i meni od pola 9 ujutru do pola 1 bukvalno samo sunce ugreje stan na 24 stepena, iako je napolju od 0 do 3 stepena... Klima često počne da se gasi u tom periodu jer je setovana na 23 stepena.

Prilozi

• Screenshot_20241129-191856_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241129-191856_Smart Life.jpg
    42 KB · Pregleda: 119
Potrosnja za novembar

Prilozi

• IMG_3963.png
    IMG_3963.png
    89.8 KB · Pregleda: 74
  • IMG_3964.png
    IMG_3964.png
    101.3 KB · Pregleda: 94
Umesto te Muse bolje 18kmta da si stavio!
Ee tad jos nisam znao da je Muse kontroverzan ali ce ide ona skoro na kp pa dolazi nesto drugo tu :)
Iskreno radi solidno(ok i trosi) ali bez problema i na -11c drzala zadatu 22-23c(prosle zime)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno