Baš, baš je previše plaćati sopstvenu proizvodnju.Povučeni kilovat je 3,879din pa na to ide akciza od 7,5% - 4,169din pa na to PDV 20% - 5din.
Valjda sam dobro izracunao, zaokruzio malo cifre ali tu je.
Nerealna cena usluge skladištenja energije t.j. previsoka. Ne bi trebala da bude viša od 3rsd/kwh.Ja to više shvatam kao plaćanje usluge skladištenja struje. To je i onako struja koju ne potrošiš i da je EPS ne čuva za tebe, propala bi.
Alternativa su baterije koje su jako skupe i samo kao kratkroročno skladištenje.
EPS je ne cuva, on je proda. Oni naplate nekom drugom tvoju struju, i onda posle naplate tebi da ti je vrate. Uzas.Ja to više shvatam kao plaćanje usluge skladištenja struje. To je i onako struja koju ne potrošiš i da je EPS ne čuva za tebe, propala bi.
Alternativa su baterije koje su jako skupe i samo kao kratkroročno skladištenje.
EPS je ne cuva, on je proda. Oni naplate nekom drugom tvoju struju, i onda posle naplate tebi da ti je vrate. Uzas.
Ne znam kako to funcionise u drugim drzavama, ali jedino posteno resenje ovde je kompenzacija kwh za kwh, bez ikakve naknade.
Monopol. Može im se.
Nemam panele još i cena kWh me izađe oko 13 dinara. Da sam prosumer "zimska struja bi mi bila 8 dinara jeftinija". Nisam skoro računao isplativost ulaganja, ali ulazenje u prosumer priču osećam kao potpisivanje ugovora sa đavolom. Još uvek se nadam da ću moći nešto nezavisno da uradim.
EPS je ne cuva, on je proda. Oni naplate nekom drugom tvoju struju, i onda posle naplate tebi da ti je vrate. Uzas.
Ne znam kako to funcionise u drugim drzavama, ali jedino posteno resenje ovde je kompenzacija kwh za kwh, bez ikakve naknade.
Mislis 13,6din visu u plavoj ili? Ako da zaboravio si na akcizu, PDV itd.Monopol. Može im se.
Nemam panele još i cena kWh me izađe oko 13 dinara. Da sam prosumer "zimska struja bi mi bila 8 dinara jeftinija". Nisam skoro računao isplativost ulaganja, ali ulazenje u prosumer priču osećam kao potpisivanje ugovora sa đavolom. Još uvek se nadam da ću moći nešto nezavisno da uradim.
Navedena potrošnja je ostvarena u kući ili stanu koje površine?Mislim na koliko ja plaćam krajnji račun podeljen sa kWh koje sam potrošio. Uračunato sve, pa čak i RTS. Poslednji račun 6.936 din a potrošio 538 KWh, dakle 12,89 din. Za poslednjih 12 meseci platio 109.782 din za potrošenih 9575 KWh što iznosi 11,47 din po kWh.
Za svakog je malo drugačije, ali za račun isplativosti svojih budućih panela uzimam svoje račune i svoju potrošnju.
Ako budem prosumer onda uzimam standardno što svi uzimaju. Ako uzmem panele i pametni inverter da budem odvojen od EPS-a onda verovatno uzimam neku bateriju malog kapaciteta. Ne zbog uštede, nego zbog potrebe da imam struje 24/7 365 dana. Bar za potrebe kućne automatizacije, kamera i slično.
Radi kompletnije slike i komparacije i zahvaljujem se na brzom odgovoru.U kući. 140m2. Nemamo plin. Grejanje na TP, kuvanje na struju, akumulacioni bojler za toplu vodu. Četvoročlana porodica.
Zašto?
Ako imas dve tarife gledas samo visu koliko potrosis za godinu dana i po tome uzimas elektranu.Mislim na koliko ja plaćam krajnji račun podeljen sa kWh koje sam potrošio. Uračunato sve, pa čak i RTS. Poslednji račun 6.936 din a potrošio 538 KWh, dakle 12,89 din. Za poslednjih 12 meseci platio 109.782 din za potrošenih 9575 KWh što iznosi 11,47 din po kWh.
Za svakog je malo drugačije, ali za račun isplativosti svojih budućih panela uzimam svoje račune i svoju potrošnju.
Ako budem prosumer onda uzimam standardno što svi uzimaju. Ako uzmem panele i pametni inverter da budem odvojen od EPS-a onda verovatno uzimam neku bateriju malog kapaciteta. Ne zbog uštede, nego zbog potrebe da imam struje 24/7 365 dana. Bar za potrebe kućne automatizacije, kamera i slično.
Ovo je cena koju ne mogu da poverujem. Cak i sa PDV-om mi se cini kao naucna fantastika. Jesu toliko pale cene? 1kW je po pravilu bio 1.000 Evra.I ja takođe gledam na ulazak u bilo kakav "posao" sa EPS-om kao na sklapanje ugovora sa đavolom. Solarna elektrana od 22kw, zero export, je cca 6000e. Igranka sa EPS-om, čak i uz sve peripetije sa subvencijama je 4000e za 10kw. Bez subvencija duplo više.
Pogledajte prilog 468299
Prozjumer priča je super za one što ulaze u crvenu tarifu i za sve one što mahom troše dnevnu struju.
Ja sam "prilagodio" svoj use case tarifnom sistemu. Meni je odnos potrošnje skupa/jeftina struja od 1:3 leti do 1:6 zimi, i ko to može, ne trebaju mu ni paneli, a ne igranka sa EPS-om. Recimo, u oktobru, dok još grejanje nije radilo, VT 147 i NT 443kwh, prosečna cena kwh je 6.17 din. To je sa akcizom i pdv-om,a bez obračunske snage, troška garantovanog snabdevača, RTS-a koje svakako plaćam.
To je potrošnja 4-voročlanog domaćinstva, takođe veliki bojler, kuvanje... i elektroauto sa ozbiljnom mesečnom kilometražom (cca 2200-2500km). Od novembra će biti dodato još oko 650kwh na grejanje (takođe sve u nižoj tarifi), što će cenu kwh još spustiti.
Naglasak je na "ko to može", da se ogradim odmah
Kod mene je jako slična isto toplotna pumpa koji troši najviše noć-dan 27-73% za celu godinu. Kod mene je ~9000kW godišnje, sa tendencijom rasta. Moja računica je da ako prođem konkurs 50-50% onda vredi. Meni predati predračun od 10kw inverter, isto toliko panela bifacialnih, montaža, novi strujomer košta 700.000din. Samo treba da platim EPS za zahtev mislim da je 18.000din. Opština da 350.000din i mene košta 350.000.Mislim da ne bi mogao da prebacim mnogo u noćnu tarifu. Od skoro imam mogućnost da pratim neke od uređaja u kući, pa polako stičem predstavu gde ide potrošnja. Ovako nam izgleda potrošnja za 2024. godinu (okvirno):
Pogledajte prilog 468314
Grejanje/Hlađenje ne mogu da pomerim iz tarife u tarifu, pošto koristim toplotnu pumpu i ne mogu da akumuliram toplotu (ili ne bi bilo jeftinije nego što je sad).
Topla voda je već nameštena da najveći deo bude noćna potrošnja struje.
Hrana, kompjuter, TV, svetla i ostalo (npr. radionica) su u glavnom dnevna tarifa. Ne možemo da spremamo hranu u sred noći ili da tada gledamo TV, već kad smo budni. Mašina za sudove se pali kad je potebno, a po mogućnosti na kraju dana u noćnoj tarifi (što je retko).
Struja za veš se uglavnom se koristi noćna, pošto ima odložen start, ali ne može i pranje i sušenje, pošto mora da se prebaci veš, tako da je tu mešovito.
I tako... sada se kreće odnos noćne i dnevne tarife za 2024 izgleda ovako:
Pogledajte prilog 468315
Toplotna pumpa kao najveći potrošač diktira ovaj odnos pošto u gejnoj sezoni radi više noću nego danju, pošto je tad hladnije.
Sve ovo koristim kao informaciju za solarne panele tj. da vidim šta mi se isplati. Kada budem uzeo panele, verovatno ćemo prebaciti deo potrošnje iz noćne u dnevnu da bi što više iskoristili struju iz sunca. Bar leti.
To je cena bez montaze a ona kosta poprilicno plus ima jos delova za prilagodjenje table, nije to bas tako.Ovo je cena koju ne mogu da poverujem. Cak i sa PDV-om mi se cini kao naucna fantastika. Jesu toliko pale cene? 1kW je po pravilu bio 1.000 Evra.
U drzavi gde ima dosta kontroverznih retroaktivnih primena, ne bih se bas pouzdao u "nepromenjivost" uslova...Svi koji postanu prozjumeri do 31.12.2026. ostaju po starom osim ako se nesto u medjuvremenu ne promeni.
U drzavi gde ima dosta kontroverznih retroaktivnih primena, ne bih se bas pouzdao u "nepromenjivost" uslova...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari