Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R. 2

Ja ne znam što toliko hate-ujete igru...
Mora da se poradi na tehničkim stvarima ali izgleda da je postao trend da ovako velike igre treba odigrati godinu nakon izlaska. Setimo se Cyberpunk 2077 po relisu (i mnogih drugih)... Kakva je danas ta igra? Razvaljotka!
Ne mogu stvari da izgledaju u "nižoj produkciji" ako vas tu nostalgija puca. Puca i mene, i ja bih voleo da je onaj engine i da je za PC ali šta da se radi... Moramo da se koliko-toliko prilagodimo. Ovo jeste prava Stalker igra i u njoj osim onog znaka kada te otkrivaju Far Cry-a nema ni u tragovima. Dizajn igre, gameplay, totalno različito.
Nastavak ove igre tek će biti za nekih desetak godina tako da uživajmo u ovom što imamo. Biće sređeno dosta toga u narednim mesecima, polako...

Da li igra ima game breaking bagova posle day one patcha? Skillup je govorio o završenim kvestovima koji nisu skinuti sa mission loga, markerima na mapi koji ostaju nakon završetka misije i sličnim glupostima. Zbog takvih stvari ne bih krenuo da igram. Stalker jankiness mi ne smeta, a neke gameplay promene koje mi se ne svidjaju su već izlečene modovima koliko vidim.

Ja nisam naišao na veće bugov-ove ali nisam odmakao mnogo. Što se "junkiness" tiče svepristuan je. Imam flashback-ove kao da igram orginalni Stalker.
Što neko reče Stalker je oduvek bio euro trash game. Nikada nisu pretendovali na AAA.

Mod koji navodno bolje optimizuje shadere, odnosno redukuje stutter...

Ja nisam naišao na veće bugov-ove ali nisam odmakao mnogo. Što se "junkiness" tiče svepristuan je. Imam flashback-ove kao da igram orginalni Stalker.
Što neko reče Stalker je oduvek bio euro trash game. Nikada nisu pretendovali na AAA.
aa igra po aaa cenama :)

1732281329392.png
Odličan rezultat s obzirom da je i na GP-u Day 1. Drago mi je zbog njih s obzirom u kakvim okolnostima su pravili igru.

Ja ne kapiram o kakvom vi FarCry pricate I poredjenju istog sa ovom igrom? Ovo je stalker I ima smek starih stalkera, samo je umotan u novi engine.

Podeliće uskoro plan rada iz GSC-a... Izbacivaće manja ažuriranju u početku a onda kako igrači budu savetovali biće i većih. Ima ova igra kroz nekoliko meseci da rastura!

Probao malo, moja prva stalker igra, atmosfera je odlična! Volim metro igre pa sam se nadao da je ovo nešto na tu foru ali deluje mi brutalnije. Zaginuo sam sigurno nekih deset puta na početku protiv nekog nevidljivog čudovišta, prvi put nisam ni skapirao šta me je ubilo lol.
Ja zadovoljan sa 30 fluidnih fps-a, sve medium podešavanja na 1080p sa uključenim dlss-om na quality. Nisam nešto posebno čačkao podešavanja ali kad ne ograničim framerate igra radi u 40-45fps na otvorenom ali zna da štucne povremeno. Mnogo stabilnije kad ga stavim da bude na 30fps-a.
Meni je itekako igrivo.

Probao malo, moja prva stalker igra, atmosfera je odlična! Volim metro igre pa sam se nadao da je ovo nešto na tu foru ali deluje mi brutalnije. Zaginuo sam sigurno nekih deset puta na početku protiv nekog nevidljivog čudovišta, prvi put nisam ni skapirao šta me je ubilo lol.
Ja zadovoljan sa 30 fluidnih fps-a, sve medium podešavanja na 1080p sa uključenim dlss-om na quality. Nisam nešto posebno čačkao podešavanja ali kad ne ograničim framerate igra radi u 40-45fps na otvorenom ali zna da štucne povremeno. Mnogo stabilnije kad ga stavim da bude na 30fps-a.
Meni je itekako igrivo.
Bloodsucker ;)

Koliko sam video za sada, jedina ozbiljna stvar koja je pokvarena je "A-Life 2.0" tj ceo taj sistem za realistične/dinamične NPC-ove u pozadini, developeri na diskordu su isto potvrdili da ne radi kako treba i da će popraviti u nekom od narednih patcheva.

Ovo ostalo su generalno sitnice, tipičan "jank" i poboljšanje optimizacije što verujem da će se lako ispeglati nakon vremena a biće i modova

Meni je itekako igrivo.
Baci koju sliku Vladi sa taman tim podešavanjima da vidimo kako izgleda ;)

Sve Stalker igre su vrhunske. Baš me čudi da nisi probao bar Call Of Prypiat. Ja sam davno igrao keca, Clear Sky nisam mogao da završim zbog bagova a CoP sam prelazio baš dugo, mislim da je bilo nekoliko meseci u pitanju jer sam želeo da što duže ostanem u zoni. Kada je bio kraj igre baš mi je bilo bzvz jer se igra završila na najinteresantnijem mestu.

Na prvu me je igra odbila, rekao sam drugu koji mi je preporučio da je njesra u odnosu na Metro na šta mi je on odgovorio da dam šansu i progutam prvih par sati te ako uspem ima da se navučem samo tako... Ostalo je istorija.
Metro je dosta linearniji pogotovo prva dva ali bez obzira na to (pogotovo što ja ne volim linearne igre) meni su fantastične.
Od nastavka Metroa očekujem nešto neverovatno, a to je sistem podzemnih železnica Moskve sa gradom iznad, da sve bude jedna celina bez loadinga gde će biti neka baš perverzna priča, questovi, survival elementi...

Kada pokrenem igru,ili kada ulazim u novu zonu,ima malko štucanja i to je to.

Jedini bug koji me puno iritira,a čuje se ko da neko hoda,je kada repetiraš i onda se sanžer kotrlja u nedogled

Druge bugove nisam niti opazio,možda sam ćorav :p

Mogu da kažem,dostojan naslednik.....e da neko spomenuo falout,enti jarca oko Bara stvarno ko Wasteland

Dodatno mi pada fps u naseljenim mestima pa je nesto moralo i na low.
Ispade da sam magnet za one nevidljive bloodsuckere, gde god krenem na njih naletim, sad sam se napucavao sa dva dok sam jurio neke slepe pse, znači sve što sam imao sam potrošio, i municiju i health-ove i zavoje, malo mi je bezveze što bukvalno moraš da čekaš da se pojave i da te kolju da bi ih ubio.

Dodatno mi pada fps u naseljenim mestima pa je nesto moralo i na low.
Ispade da sam magnet za one nevidljive bloodsuckere, gde god krenem na njih naletim, sad sam se napucavao sa dva dok sam jurio neke slepe pse, znači sve što sam imao sam potrošio, i municiju i health-ove i zavoje, malo mi je bezveze što bukvalno moraš da čekaš da se pojave i da te kolju da bi ih ubio.
Ja koristim automatsku pumparicu za jača čudovišta pošto sa drugim puškama pola municije bi otišlo na jednog bloodsuckera, ne isplati se.

A-life ne postoji. Spawn AI-a je katastrofalno odrađen. NPC spawnovi nijesu predefinasani unaprijed, već se dešavaju random na samo 50m od igrača. Igra u određenim momentima spawnuje 10 NPC-ijeva iz jedne tačke, gdje oni idu na svoje položaje.
https://disk.yandex.com/i/EOLmQ7z4GGu54A
https://disk.yandex.com/i/EkktM4QxIokpAg

Veliki propust. Ovo je jedan od najbitnijih faktora Stalker igara. Potpuno uništava verodostojnost game worlda. Uopšte se nijesu potrudili da sakriju ove stvari.

Ja koristim automatsku pumparicu za jača čudovišta pošto sa drugim puškama pola municije bi otišlo na jednog bloodsuckera, ne isplati se.
Ma ni to ne pomaže, meni su ti nevidljivi kao sunđeri trenutno, ni šest metaka od sačmare im ništa ne uradi, plus ga npc puca pored mene.

Meni je najteže što em što se izmrcvarim kad naletim na bloodsuckera ili gomilu pacova koji me jure po mapi, em što mi sve pare koje zaradim odu na popravke oružja lol
Ali to smo svi i očekivali od ove igre hahah

A-life ne postoji. Spawn AI-a je katastrofalno odrađen. NPC spawnovi nijesu predefinasani unaprijed, već se dešavaju random na samo 50m od igrača. Igra u određenim momentima spawnuje 10 NPC-ijeva iz jedne tačke, gdje oni idu na svoje položaje.
https://disk.yandex.com/i/EOLmQ7z4GGu54A
https://disk.yandex.com/i/EkktM4QxIokpAg

Veliki propust. Ovo je jedan od najbitnijih faktora Stalker igara. Potpuno uništava verodostojnost game worlda. Uopšte se nijesu potrudili da sakriju ove stvari.
Primetio sam da se obično trigeruju kada nešto učiniš,pokupiš nešto što nije moralno pokupit itd

Prime je
Kad kod spomenika pokupiš loot,spavnaju se banditi,u drugom slučaju su se spavnali banditi i stalkeri,i krenu da pucaju jeni druge
ima više takih random situacija,kada vidim da ih je više od dvoje,put pod noge,još posebno ako sam sa moalo municije,a takih situacija je 90% :p

Krenuli prvi modovi.....0 weight i još neke lgbt gluposti

Primetio sam da se obično trigeruju kada nešto učiniš,pokupiš nešto što nije moralno pokupit itd

Problem je što, barem po mom osjećaju i ovo što sam vidio za 10h gameplaya je da se neprijatelji spawnuju u radijusu od 100-200m. Trenutno uopšte ne mogu da primijetim neprtijatelje/mutante na nekoj većoj distanci. Moraju da uvećaju radijus kada se oni spawnuju na mapi. Spawn pointovi na ključnim mjestima moraju biti predefinisiani. U main questu skeniram vojni kompleks sa scopom (jer dvogleda izgleda uopšte i nema) i tamo na prvu ruku nema nikoga. Dok prilazim bukvalno vidim kako se 10 njih spawnuje.

Postoje i ti momenti gdje nakon lootovanje nekog šteka, spawnuju bandite. Vjerovatno da stvore osjećaj zasjede, iako sam ja tom prilikom detaljno petražio teren. To je ponekad ok, čisto zbog varijacije i dinamike gamepaly loopa.

Rade valjda na ovome u prvom patch hot fixu.

Probao malo Stalker 2 i dopala mi se, ima "onu" atmosferu.
Ali sam posle nekog vremena morao da prekinem je sam stalno dobijao Unreal Process cresh..
EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION reading address 0x0000000000000000
U pocetku retko, a kasnije na 2-3 minuta.
Vidim da se dosta ljudi zali na ovo, probao sam neke predloge za fix ali ne pomazu. Deinstalirao sam igru i cekam da poprave ovo (nadam se)..

Spawn sistem ( ako se ovo moze nazvati sistem ), nema dvogleda ( jer sta ce ti kad se sve spawn-uje maksimalno 100m od tebe ), nema night vision ( jer razlozi ). AI blago ometen u razvoju. Kako ce to sve popraviti ne znam, al ce morati jer ovo totalno ubija volju za igranjem.
Od sitnih stvari, loot katastrofa, cene poravki, mutanti,...
Izgleda da svi NPC imaju po 10 metaka ( mada i to je puno jer ocigledno svi imaju pokvarena oruzija ) i gomilu zavoja i med kit-ova. I vodke naravno. I onda naletis na mutanta na kog spucas svu municiju. A sto vise pucas, brze se oruzije kvari. I tako u krug.

Malo čas sam je isprobao. Moja kartica se nosi sa zahtevima ali procesor baš i ne. Igra je blago rečeno puna bagova u ovom momentu, počevši od nekih opcija unutar glavnog menija pa nadalje. Recimo jedna od stvari koju sam odmah primetio je da igra ima problem da zapamti mapirane dugmiće. Plus nisam uopšte uspeo da pronađem mogućnost recimo da mapiram dugme za lampu! Grafički je samo solidna i potpuno nepotrebno napucana sa skupim tj. velikim teksturama što je i učinilo da igra uzima ovoliko prosotra na disku. Zasenčenja su osiromašena zarad izvlačenja perfomansi, a lampa koja nema senke samo dodatno degradira izgled igre. I ovo pijuckanje vode svaki čas je ekstremno repetativna operacija i mogu misliti koliko će mi ovo biti iritantno posle nekog vremena. Izbacivanje neprijatelja na relativno kratkom odstojanju umanjuje solidno taktički pristup akcionim delovima. Inventar takođe nije baš najbolje realizovan, posebno prebacivanje u isti. Melee puškom nisam uspeo ni da ukapiram kako se radi! Vrhunac je kompajliranje šejdera u trajanju od 30 minuta svaki put kad pokreneš igru, što je crnjak samo tako! :oops:

Igra ima potencijal, ali neke stvari jednostavno nisu odrađene propisno u ovom momantu. Apsolutno nemam želje da se mlatim sa ovako zapakovanom igrom... Uninstall do daljeg. :rolleyes:

Polje maka, wow
Ceo ovaj prvi deo aka "lesser zone" oko prvog sela je atmosferični vrh u koji sam spucao 12 sati! ...a šta tek dolazi kasnije...

Dopada mi se ovo ali mislim da ću da sačekam da zakrpe. Imam 110 fps na otvorenom i 33 fps u zatvorenom uz pad GPU usage u zatvorenim prostorima na 30%...
Ni ovih 110 fps se ne oseća tako, dosta fluktuira ali to je verovatno zbog slabog CPU. Jeste atmosferično ali grafika je prosek, ako ne i malo zastarela u određenim segmentima.
Btw igra je podesila sve na Epic, ja isključio Motion blur i stavio Depth of field na low kao što inače radim. Kao i uključio FSR3 frame gen jer bez njega teško da bi imao 70 fps na otvorenom.

Krenuo na veteran težini, nešto mi govori da sam pogrešio... survival momenti sa hranom u ovakvoj igri moram priznati da samo smaraju...

Poslednja izmena:
@cimi Probaj ovaj mod, kazu ljudi u komentarima da pomaze:

Evo da potvrdim ovaj 1.52 mod mi je resio 99% lagova i seckanja, znaci skoro pa da nemam nikakav mouse delay.
Koristim ovaj base mod ali testiracu ovaj drugi za slabije gpu da vidim da li i on radi isto ovako dobro.

Nazad
Vrh Dno