Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Kod mene to nije predubeđenja, jer u tom slučaju ni sam ne bih kupovao na aliju.

Više je logično razmišljanje, jer sam negde pročitao (iskreno ne sećam se gde možda nije tačno) da su vatrogasci izjavili da su među prvim uzrocima požara navodno neispravni kineski punjači telefona.

Kod mene doduše nije ni moguće, ali lično ne bih uključio bojler od 2kW na uređaj koji sam platio 200din. Shelly sa EU regulativama je već druga stvar.

Aha, pa dobro i to je prihvatljivo valjda jer mi se ne kupuje RPI ili neki mini server zbog par switcheva. Hvala.
Ako hoćeš hub, mislim da mora tuya. Ja koristim moes sa displeyom, mada je on skuplji, ali ima onih ethernet rešenja za 20ak usd.
Da mi treba uzeo bih neki od moes, aquara, aubess

Pozdrav svima. Od smarthome uredjaja sam probao razlicite proizvodjace i modele. Trenutno od sijalica imam Hama i Xiaomi, Tapo pametne uticnice, Blink kamere (doorbel, unutrasnje i spoljasnje). Imao sam i Xiaomi zvono kameru, ali je kasnila po 10-20 sekundi. Blink kamere rade bez problema, lepo detektuju pokrete, notifikacije odmah stizu. Jedino mi se ne svidja sto spoljasnja kamera, iako je povezana na kabl, ne snima non stop, nego samo kada detektuje pokret. To mi ne smeta za zvono kameru. Kao hub korisim Amazon Echo Show 8. Na alexi su povezana pored kamera, osvetljenja, uticnica i klima i robot usisicac.

Planiram sada da na radijatorima zamenim termo glave i da postavim Amazon Echo Hub na zidu.

Da li neko koristi Tado pametne glave ili ima preporuku za nekog drugo proizvodjaca? Nisu bas jeftine, 4 termo glave i hub je na amazonu oko 350-400e.

Orange Pi Zero 3 + Sonoff Dongle P bi bio dobar izbor za HA koji je potpuno offline?

Da li je Hp mini 110 (atom/2gb ram/ssd) dobra zamena za Raspberry za HA server
?
Da.
Kod mene to nije predubeđenja, jer u tom slučaju ni sam ne bih kupovao na aliju.

Više je logično razmišljanje, jer sam negde pročitao (iskreno ne sećam se gde možda nije tačno) da su vatrogasci izjavili da su među prvim uzrocima požara navodno neispravni kineski punjači telefona.

Kod mene doduše nije ni moguće, ali lično ne bih uključio bojler od 2kW na uređaj koji sam platio 200din. Shelly sa EU regulativama je već druga stvar.
Ljudi ne razmišljaju o takvim stvarima ili jednostavno ne znaju. Ja sam moj bojler od 2.5kW nakačio na TP-Link Tapo P115 koja je deklarisana za 3.6kW. Uređaj treba da ima i headroom za dugotrajnost.

koliko ja znam, prekid napajanja na svim tim plugin uredjajima se vrsi na jednoj zici preko releja a druga je produzena sa ulaznog kontakta na izlazni. to znaci da kada termostat iskljuci kontakt na odredjenoj temperaturi, moze biti da je prekinuo fazu ili nulu (zavisi kako ste okrenuli utikac). ako je prekinuo nulu, faza je prisutna na grejacu. ishod moze biti fatalan. iz tog razloga je oduvek bojler imao vezu sa instalacijom preko kabla koji ide iz zida i nije moglo da se desi da termostat prekida nulu nego fazu. // ovo je samo moje misljenje

To je bitno za servisere i samoprozvane majstore koji vole da čeprkaju tamo gde im nije mesto. Ako je uzemljenje ispravno, potpuno je nebitno gde je faza a gde nula. I kao što si sam rekao, prostim okretanjem smart plug-a i glinericom se može utvrditi da li relej prekida fazu ili nulu.

@muzicki Sâmo postojanje napajanja bojlera preko šuko uticnice na zidu sugerise da ne postoji garancija koja ce se zica prekidati.

Btw ako neko razmišlja da kupi wifi bojler pa da ga integriše u smart home. Imao sam na terenu problem sa tesy bojlerom. Kada se upali ima tri linije koje označavaju da je upaljen signal wifi. Međutim signala nema. A nema ga zato što mora da se zove ovlašćeni servis i da im se plati ugradnja wifi modula😄. Puno korisnika je imalo ovaj problem pa sam hteo da imate ovo u vidu👍

Da li neko koristi ovo i da li se ovim moze meriti potrosnja?

Prilozi

• Screenshot_20241121_081604_Temu.jpg
    Screenshot_20241121_081604_Temu.jpg
    110.1 KB · Pregleda: 77
Ne vidim zašto ne bi moglo. Imam nešto slično za jednu fazu i meri OK. Isto meri preko krešta, ali ima malo odstupanje u odnosu na drugi koji imam i koji se direktno poveže. Ovaj sa kleštima nešto manje prikazuje (ali nije velika razlika).
Čini mi se da je ova cena OK. Možda poručim i ja jedan, da se igram sa njim. Nemam ništa za 3 faze.
Jedino bih voleo da nije Tuya (što verovatno jeste), pa će ti zavisito od Interneta šta možeš da radiš sa njim i kako ti meri potrošnju.
Pozitivna stvar kod Tuya je što ćeš ga lako instalirati i moći da mu pristupiš sa telefona odakle god želiš. Istoriju potošnje čuva na njihovom serveru i nećeš moći da radiš neki download ili slično, već samo da gledaš grafikone.
Ako sam shvatio da ti treba samo za merenje potrošnje toplotne pumpe, mislim da će ti biti dovoljan ovakav. Pazi samo kad poruučuješ koju veziju uzimaš. Verovatno ti treba najmanji (80A)?
I možda ćeš morati da razvežeš toplotnu pumpu, da dođeš do sve tri žice pojedinačno za svaku fazu, da bi mogao da postaviš klešta na svaku od njih.

Ja sam poručio ovaj model
Navodno može da se integriše u HA. Čekam da stigne, ali će trebati dosta vremena dok istestiram preciznost. Staviću na dolazne faze da merim komplet potrošnju, a ne po uređaju.

• Like
Reagovanja: s5p
@TwistedMind
Taj ima WiFi (Tuya) i Zigbee verzija. Koji su ti poručio?
Koliko vidim cena je duplo veća od one koje je ringeee našao za svoj uređaj.
Možeš oba da integrišeš u HA. Samo što je Zigbee varijanta potpuno u tvojoj kontroli i ne izlazi na Internet. Tuya verzija zavisi od Clouda.

Pa ovo pise da podrzava Zigbee. Ja jos nemam nista sto se tice tih uredjaja i nisam u toku.. samo da vidim da li neko ima i da li bi vrsio posao

Pa ovo pise da podrzava Zigbee. Ja jos nemam nista sto se tice tih uredjaja i nisam u toku.. samo da vidim da li neko ima i da li bi vrsio posao

Ne znam za taj konkretan uređaj kako radi.
Obično je ili WiFi ili Zigbee. Ako je Zigbee nećeš moći da ga koristiš ako nemaš neki Zigbee hub ili slično. Za to obično koristimo Home Assistant softver instaliran na nekom Mini PC ili Rapsbery Pi uređaju sa Zigbee koordinatorom.
Ako ima neko nešto što podržava obe varijante neka napiše. Ja nemam ništa slično.

Ili sačekaj da ti stigne pa nam reci kako radi. Možda ćeš morati da dokupiš još nešto (i time dobiti da ne zavisiš od Internet konekcije), a možda i ne. Nametićemo da radi, ne brini ;)

HA podržava i tuya wi-fi opciju ali samo kao cloud to jest ne radi lokalno već je potreban internet i nemaš apsolutnu kontrolu, postoji preko repozitorijuma hacs tuya lokal koja navodno radi komplet u lokalu ali nisam siguran da radi trajno ta opcija.

Suštinski nisu loše uopšte ni ove wi-fi verzije samo što ruteri ne mogu više od 32 uređaja pa to onda predstavlja problem ako čovek u kući ima silne televizore wi-fi klime telefone tablete i ostala čuda, vrlo brzo se dođe do magične cifre od 32 uređaja ili eventualno do zagušenja pa cela mreža radi loše. Zato su zigbee mnogo bolje solucije.

@TwistedMind
Taj ima WiFi (Tuya) i Zigbee verzija. Koji su ti poručio?
Koliko vidim cena je duplo veća od one koje je ringeee našao za svoj uređaj.
Možeš oba da integrišeš u HA. Samo što je Zigbee varijanta potpuno u tvojoj kontroli i ne izlazi na Internet. Tuya verzija zavisi od Clouda.
Zigbee. Mislio sam da se podrazumeva kada sam pomenuo integraciju u HA.
Skuplji je, ali je mnogo kompaktniji i podržava i tuya, dok onaj ima, verovatno, neku namensku app.

Može i Tuya i Zigbe da se integrišu u Home Assistant. Ovako izgleda kod mene:
1732199235414.png

Razlika je što Tuya koristi Cloud server i Internet konekciju za neke stvari, a Zigbee radi sve u lokalu.
"Tuya Local" i "Local Tuya" rade bez Clouda, ali moraš da nabaviš parametre (local_key), do kojih je malo teže doći. Nisam stigao još da završim bilo koji od ta dva pa koristim običan Tuya da integrišem takve uređaje u Home Assistant.

Da li neko koristi ovo i da li se ovim moze meriti potrosnja?
Imam baš taj uređaj u zigbee varijanti, integrisan je u Home Assistant, i za prethodnih 5-6 meseci izmerio je oko 3% manje od elektrodistribucije. Not great, not terrible.

Uređaj je inače predviđen da se postavi između "bandere" (razvodne table s brojilima u zgradi) i table s osiguračima i da meri potrošnju celog domaćinstva. Po jedna klešta idu na svaku od ulaznih faza. Nemoj ga kupovati dok se ne uveriš da imaš prostora da instaliraš klešta na tri ulazne faze u stan. Ja sam prilikom renoviranja rekao električaru da ostavi prostor.

Naruceno pa videcemo.. meni treba za potrosnju samo.. imam sa sklopke spusten kabl 5x6 za TP. Na donjem kraju je portabla od 6 osigiraca samo za tp. 3 za unutrasnju i 3 za spoljnu jedinicu. Tu negde planiram da stavim ovo.. koliko kapiram radi kao amper kljesta i ima napajanje nula i faza i to je valjda to.. e posle preko wifi na sta se kaci i kako se kaci videcemo..staro analogno. Skoro zamenjeno ali opet stavljeno staro

Planiram taj 5 puta 6 kabl sto ide dole na pumpu da rastavim i postavim te stezakljke na zice ako je to ok. Probacu prvo uredjaj na nekom produznom da vidim kako se kaci na wifi i aplikaciju i sta vec pa tek onda da razvaljujem kabl..

Ja isto hoću da kupim merač potrošnje, imam novo brojilo. greškom nisam citirao vudu-dva. Kaže da je tačnost merenja 3%. Pa me zanima da li je na na starom ili novom brojilu?

Ja sam narucio ono s temua.. a da li cu moci da ga nakacim na nesto i vidim potrosnju videcemo..

Ovo postaje skup hobi :D
Upravo sam poručio još "par" stvari. Žena će me se odreći (ili šta već). Ovo mi je lista uređaja koji treba da mi stignu u narednom periodu (pored 50-tak koje već imam):
1732268514567.png1732268629421.png1732268656385.png1732268674255.png
To je 28 novih uređaja, ako sam dobro prebrojao. Koliko je u novcu neću da gledam. Ubedio sam sebe da nije puno i bolje da ostane na tome. Proglasio sam da je to moj novogodišnji poklon samom sebi, koji sam zasužio ove godine.

Merak nema cenu, tako i ja nekad "puknem" i kupim nesto, kad pogledas na kakve sve gluposti ljudi trose pare, to uopste nije neka toliko ozbiljna kinta.

Tako bar sebe lazem :)

Ja sam za "opamećivanje" celog stana prilikom renoviranja potrošio manje od 1000e i to je najbolji novac koji sam potrošio u celom renoviranju. Kad pomislim koliko su neke druge stavke koštale a koliko mi zadovoljstva pričinjavaju godinu dana kasnije, plače mi se.

Ja isto hoću da kupim merač potrošnje, imam novo brojilo. greškom nisam citirao vudu-dva. Kaže da je tačnost merenja 3%. Pa me zanima da li je na na starom ili novom brojilu?
Nekad u posmatranom periodu su mi zamenili brojilo, ne sećam se tačno kad.

3 stvari su bitne kod renoviranja stana - duboke dozne, nula do svakog prekidaca i velika razvodna tabla(da bude mesta na DIN sinama da se ubacuje sta zatreba) :D

Ovo postaje skup hobi :D
Upravo sam poručio još "par" stvari. Žena će me se odreći (ili šta već). Ovo mi je lista uređaja koji treba da mi stignu u narednom periodu (pored 50-tak koje već imam):
Pogledajte prilog 467762Pogledajte prilog 467763Pogledajte prilog 467764Pogledajte prilog 467765
To je 28 novih uređaja, ako sam dobro prebrojao. Koliko je u novcu neću da gledam. Ubedio sam sebe da nije puno i bolje da ostane na tome. Proglasio sam da je to moj novogodišnji poklon samom sebi, koji sam zasužio ove godine.
uu pa prelepo, kidas. javi utiske ,

Vrh Dno