Šta je novo?

Toplotna pumpa

Važan je materijal.
Recimo pod sa 10cm izolacije ima oko 0,36W/(m²K). Što znači da svakog sata gubi 0,36Wh toplote po m2, na svaki stepen razlike temperature. Razlika temperature je fiskna, recimo 13°C (pošto je zemlja 10°C, a greješ na 23°C).
Znači:
20m2 x 13°C = 260
260 x 0,36 = 93,6W (10cm izolacije)
260 x 3,1 = 960W (nema izolacije, samo beton)

Dnevno bi bilo 2,2kWh koje odu na izolovan pod, ili 19,3kWh za neizolovan pod od 20m2. Kada koristiš TP (pošto je tema, jelte, o TP), onda ugrubo da računamo COP 3 ispadne da ti na računu za struju bude 22kWh da zagreješ taj pod ako je izolovan, ili 193kWh ako je neizolovan.
Plus zidovi, plus plafon, plus prozori, plus struja za domaćinstvo... Časkom ode u crveno i ni TP ne pomaže da bude mali račun ako nema izolacije.

Važan je materijal.
Recimo pod sa 10cm izolacije ima oko 0,36W/(m²K). Što znači da svakog sata gubi 0,36Wh toplote po m2, na svaki stepen razlike temperature. Razlika temperature je fiskna, recimo 13°C (pošto je zemlja 10°C, a greješ na 23°C).
Znači:
20m2 x 13°C = 260
260 x 0,36 = 93,6W (10cm izolacije)
260 x 3,1 = 960W (nema izolacije, samo beton)

Dnevno bi bilo 2,2kWh koje odu na izolovan pod, ili 19,3kWh za neizolovan pod od 20m2. Kada koristiš TP (pošto je tema, jelte, o TP), onda ugrubo da računamo COP 3 ispadne da ti na računu za struju bude 22kWh da zagreješ taj pod ako je izolovan, ili 193kWh ako je neizolovan.
Plus zidovi, plus plafon, plus prozori, plus struja za domaćinstvo... Časkom ode u crveno i ni TP ne pomaže da bude mali račun ako nema izolacije.

Da li ista računica važi za tavan, tj. plafon? Hteo bih da izračunam koju razliku bi mi pravilo 10cm staklene vune na 77m2 kuće.

Samo da napomenem da samo za pod tj. nultu ploču se uzima temperatura zemlje koja je fiksna. Za ostalo se uzima spoljna temperatura vazduha koja varira iz dana u dan. Ili koristiš neku prosečnu/medijalnu temperaturu za lokaciju.

Samo da napomenem da samo za pod tj. nultu ploču se uzima temperatura zemlje koja je fiksna
Prijatelju hvala sto aktivno ucestvujes u ovom delu rasprave-polemike ali tu u mom slucaju mi i dalje nesto nije jasno.. Imam dole beton i parket koji je 2cm.. Ispadne po toj racunici da soba od 20 kvadrata gubi oko 1000w kroz patos plus ostalo sve sto gubi toplotu ,sto mi je malo puno sobzirom da evo primer juce klima greje i modulira sa 185w i bez problema odrzava 24c unutra.
Verovatno je fora u cokli... Posto je teren malo pod nagibom moja cela kuca ima coklu odnosno dignuta je od zemlje nekih 60ak cm , taj prostor cokle ispunjen je onom zutom peskovitom zemljom. Predpostavljam da sva ta kolicina zemlje-peska izmedju ostalog ima i ulogu nekog akumulatora toplote i sluzi kao neka barijera izmedju mene (kuce) i dubljih slojeva zemljista koji su hladniji...

Verovatno. Mislim da za parket uzimaju vrednost λ = 0,13 W/mK, što bi za 2cm debljine bilo oko 2 W/(m²K) tj. oko 520 W za 20m2.

Ovako ja to vidim:
Termoakumulacija ima smisla, pogotovo sada kada je prelazni period, pa verovatno ublažava potrebu za konstantnim grejanjem. Takođe, ne zboravi da se i ukućani i korišćenje aparata smatraju kao toplotni dobici. Kao i sunce (juče je kod nas bilo oblačno, ali kada je sunčano, čak i u sred zime, to nam baš dosta dodaje).
Ako imaš potrošnju struje za domaćinstvo (znači ne računamo grejanje) od recimo 300 kWh mesečno, možeš slodno da računaš da si dodao 300 kWh tog meseca toplotnih dobitaka. Osim ako nije u pitanju aspirator, pa si time u stvari izbacivao toplotu iz kuće. Ili ako si struju koristio van kuće. Televizor, mašina za sudove, mašina za veš, frižider,... svi oni greju. I njihova neefikasnost u stvari znači da se aparati greju tj. greju ti kuću.
Ali kada projektuješ grejanje, glupo je da uzmeš slabiju TP zato što koristiš druge aparate, pa se pouzdaš u njih. Samo možeš to da na kraju iskoristiš kao neku korekciju na računu.

Nego, kada kažeš "modulira 185 W", pretpostavljam da to znači da troši 185 W struje, a da daje neku toplotu koja je viša od toga? Recimo, juče je kod nas napolju bilo oko 10°C. Naša TP daje COP 4,4 na toj temparaturi. Ako je i tvoja klima slična, sa 185W si dobio oko 750-800 W toplote. Što je izgleda dovoljno za tvoje potrebe grejanja u ovom trenutku.

Možda u stvari grešim u svojoj logici. To je kako ja shvatam i kako sam naučio sa Interneta. A znaš kako na Internetu pišu sve i svašta :)
Za moju kuću je izgleda dobra računica, evo već petu-šestu godinu. Maltene, znam kakve račune da očekujem i po više meseci unapred. Iznenadi vreme, ali u proseku se sve ispegla. U dinarima, omašim najviše za 5% za svoju kuću. Osim za prošlu zimu, kad je bilo neočekivano toplo i neočekivani popusti na struju. Planirao sam 45.000 din za sezonu, a ispalo je oko 25.000 din... šta mi rade, ccc :D

Kada računamo gubitke na zidovima npr, okolina je beskonačno veliki absorber toplote. Ako usvojimo da računamo gubitke na -7c, možemo tvrditi da je tih -7 konstantno u vremenu. I gubici isto tako, ne možemo zagrejati okolinu.

Ali kod poda, okolina je zapravo dobar izolator. Pa ako usvojimo +10 za temp okoline, tih +10 neće ostati konstantno u vremenu. Već sutradan će biti +15c recimo , zar ne? I gubici se smanjuju u funkciji vremena.
Samo razmišljam...

1000028747.jpg

11og je bilo vlažno vreme. Skoro 7kw razlike na sličnim temperaturama zbog vlage u vazduhu.

Da li zna neko zašto bi se TP ovako ponašala?
Ove crvene linije sam dodao da označim kako očekujem da se ponaša, a na tim mestima mi merač potrošnje struje kaže da je TP naglo opala potrošnja, pa se vratila ponovo na normalno (očekovano)?
Možda mi je merač potrošnje struje neispravan? Ili TP?
Do sada je bilo suviše toplo da bi primetio bilo šta, ali sad kad je zahladnelo TP počinje da radi u malo dužim periodima.
1731580298315.png

Nego, kada kažeš "modulira 185 W", pretpostavljam da to znači da troši 185 W struje, a da daje neku toplotu koja je viša od toga? Recimo, juče je kod nas napolju bilo oko 10°C. Naša TP daje COP 4,4 na toj temparaturi. Ako je i tvoja klima slična, sa 185W si dobio oko 750-800 W toplote. Što je izgleda dovoljno za tvoje potrebe grejanja u ovom trenutku.
Da.. Trosi kontinuirano od 175 do 270w tokom cele zime zavisno od spoljne temp.. I na osnovu toga mogu odprilike da znam koliko toplotne energije je isporuceno u prostoriju. I kako god racunam ispadne da mi je zapravo potrebno poprilicno manje toplotne energije nego sto sam mislio(i manje nego sto su mi kalkulatori izracunavali) .. Dve osobe , tv , racunar, ukrasna rasveta... nakupi se tu toploga :ROFLMAO:
Ali kod poda, okolina je zapravo dobar izolator. Pa ako usvojimo +10 za temp okoline, tih +10 neće ostati konstantno u vremenu. Već sutradan će biti +15c recimo , zar ne? I gubici se smanjuju u funkciji vremena.
Samo razmišljam...
Apsolutno ima smisla!
Možda mi je merač potrošnje struje neispravan? Ili TP?
Meni ovo deluje kao neki mali tipican kontrolni defrost...

Meni ovo deluje kao neki mali tipican kontrolni defrost...
Hmmm... Mislio sam da nije dovoljno hladno za defrost.
Baš gledam grafik temperature za te trenutke. Juče kada se to dešavalo napolju je bilo 8°C i 7°C, a danas 2°C, 3°C i 4°C. Mada, vlažnost je bila 70%, a danas čak 80%... Jučem sam i pojačao da nas greje na 24°C, pa je i krenula TP i jače da radi...
Možda se dešavao defrost, sad kad ovako složim priču. Pratiću i dalje, pa ako bude slična situacija, onda je verovatno to. Možda uhvatim trenutak kad se to dešava, pa da istrčim do TP i vidim kako to u stvari izgleda uživo :)

Do sada nisam imao mogućnost da pratim ovako detaljno pa me je samo interesovala mesečna potrošnja. Sada tek primećujem da se tu dešava sve i svašta :)

Hmmm... Mislio sam da nije dovoljno hladno za defrost.
Baš gledam grafik temperature za te trenutke. Juče kada se to dešavalo napolju je bilo 8°C i 7°C, a danas 2°C, 3°C i 4°C. Mada, vlažnost je bila 70%, a danas čak 80%... Jučem sam i pojačao da nas greje na 24°C, pa je i krenula TP i jače da radi...
Danas sam uhvatio defrost na 4°C… samo tad i to je to

Kako znaš kad je defrost?
Uhvatio sam trenutak kada mi iz spoljne jedinice na dnu curka voda. To je to?
Nisam našao nikakav led na saću spoljne jedinice ili nešto slično.

Jel moze neko da mi kaze od iskusnijih kolega. Da li vredi dati 2,5k eur vise za mitsubishi zubadan 11kw toplotnu pumpu u odnosu na fujitsu od 10 kw? receno mi je da bi cak i mitsubishi od 8kw bio dovoljan za max izolovanu kucu od 130m2 grejne povrsine sa podnim grejanjem. Ali bih ipak isao na 11kw jer je doplata oko 700e za jaci model.
Ono sto mi je najbitnije kod toplotne pumpe je pouzdanost, uz energetsku efikasnost, jer nemam alternativni vid grejanja.

Mitsubishi Zubadan se smatra jednom od najboljih TP to je sigurno.
Tvoje pitanje mi je više ipak, ko će mi pružiti najbolju servisnu podršku !

Smatram da sve može da se pokvari, smatram da 2500 eur razlike prevazilazi neke razlike u kvalitetu/opremi.

Jače nikako ne, jer ako TP ne radi konstatno gube se uštede tj troši puno više energije sa start stop režimom nego da radi stalno.

Fujitsu je sigurno predobar ali loša servisna mreža ( mislim) i jako loš softver.

Pa nisi jer si vjerojatno zakasnio da vidiš, došao si na kraju defrosta.
Mitsubishi Zubadan se smatra jednom od najboljih TP to je sigurno.
Tvoje pitanje mi je više ipak, ko će mi pružiti najbolju servisnu podršku !

Smatram da sve može da se pokvari, smatram da 2500 eur razlike prevazilazi neke razlike u kvalitetu/opremi.

Jače nikako ne, jer ako TP ne radi konstatno gube se uštede tj troši puno više energije sa start stop režimom nego da radi stalno.

Fujitsu je sigurno predobar ali loša servisna mreža ( mislim) i jako loš softver.
Slažem se sa Vama, Zubadan se smatra jednom od najboljih ali svi mede dok ti ne prodaju a kad dođe do kvara eto belaja, te nije do nas, te čeka se dio, pa majstor na terenu, zato je servisna podrška jako bitna ali svako neka uradi kako želi, njegovi su novci.

Imam statuse na pumpi kada se sta desava, plus krene cirkulaciona pumpa brzo da radi odjednom tipa sa protoka 6l/min na 25l/min pa se cuje “šum” vode kroz sistem.

Jel moze neko da mi kaze od iskusnijih kolega. Da li vredi dati 2,5k eur vise za mitsubishi zubadan 11kw toplotnu pumpu u odnosu na fujitsu od 10 kw? receno mi je da bi cak i mitsubishi od 8kw bio dovoljan za max izolovanu kucu od 130m2 grejne povrsine sa podnim grejanjem. Ali bih ipak isao na 11kw jer je doplata oko 700e za jaci model.
Ono sto mi je najbitnije kod toplotne pumpe je pouzdanost, uz energetsku efikasnost, jer nemam alternativni vid grejanja.
Grešiš sa tako velikom TP za tvoj objekat.
Logično, idealna temperatura za defrost sa viskom vlažnošću.
1000028806.jpg
Sto ti kažeš savršeno za DF

Izmenjivac temp -1

Mozda mi je onda bolje na Fujitsu pumpu da idem. Postavio sam u kucu 2 Fujitsu llce inverter klime 12ice pocetkom godine. Kada sam ih na leto pokrenuo jedan nije radio i firma je koja ih je ugradjivala je sutradan donela novi zamenski deo i resila problem. Iz tog aspekta mi je fujitsu mozda bolji izbor. Mada kao sto rekoh najvise bih voleo da smanjim mogucnost kvara.

Mozda mi je onda bolje na Fujitsu pumpu da idem. Postavio sam u kucu 2 Fujitsu llce inverter klime 12ice pocetkom godine. Kada sam ih na leto pokrenuo jedan nije radio i firma je koja ih je ugradjivala je sutradan donela novi zamenski deo i resila problem. Iz tog aspekta mi je fujitsu mozda bolji izbor. Mada kao sto rekoh najvise bih voleo da smanjim mogucnost kvara.
Ma ne sikiraj se za kvar, to može svakom da se desi u svim segmentima, takve smo sreće. Ti si baš na slatkim mukama, Zubadan 11 kW ili Fujitsu 10 kW, pitanje je sad, ali i taj Zubadan od 8 kW je u opciji, pažljivo biraj, nisu nam jeftine igračke.

picasso

Posto si iz Novog Sada a verovatno znam ko ti je ugradjivao klime, Fujitsu TP all the way.

Jedan od "majstora" je ujedno i gazda firme :). Iz Sr Kamenice je firma. I stvarno su za preporuku, pedantno sve rade i po dogovoru.

Oni su i meni radili u Beceju, samo zbog gazde i kolege sa kim radi, posto mislim da su vrhunski strucnjaci. Sve klime su mi isto oni postavljali. Vidim da Fujitsu ima velikih ogranicenja u softveru i stvarno je zakljucan, ali sam zbog njih, koji mislim da su na vrhu svog zanata, odlucio za fujitsu.

Ja sam sad inace napravio proveru koliko trosi kuca, posto sam se prebacio na gas. Sama kuca dnevno trosi oko 14-15kWh, tako da je moja potrosnja u kisnim danima sa TP bila u proseku dnevno oko 35kWh, čime sam iznenađen, očekivao sam manje. Temperatura u kući je različita, neki prosek je 23 stepena, a i sanitarnu vodu grejem sa TP. Kad zahladni naje... sam.

Inace za 24 sata, gasa je potroseno 10m3, a to bi onda znacilo i da je TP radio sa nekim COP-om od 3.

Uh, voleo bih taj Mitsubishi Zubadan da ugradim, mislim da je fujitsu klasu ispod. Ali kad ne znam kakva bi mi tu servisna podrska bila. Najbolju cenu sam dobio od neke firme iz bg-a. Ako bi doslo do kvara tokom zime, ko zna koliko bi ih cekao i da li imaju delova na stanju, svi kazu da imaju.... Obicna klima inverter fujitsu mi brljavi ovih dana. Nesto se defrost palii cesto,pa se ponekad zakuca, od jednom ugasi iako nije dostigla temp. I gasenje preko daljinskog ne reaguje kako treba, nekad 5 puta treba off dugme da pritisnem da bi izvrsio komandu. Pa sam malo nepoverljiv prema fujitsu. Jos planiram preko solarnih panela/baterija da napajam pumpu zimi, uskoro treba da ih postavljam, tako da ce biti zanimljivo...

Uh, voleo bih taj Mitsubishi Zubadan da ugradim, mislim da je fujitsu klasu ispod. Ali kad ne znam kakva bi mi tu servisna podrska bila. Najbolju cenu sam dobio od neke firme iz bg-a. Ako bi doslo do kvara tokom zime, ko zna koliko bi ih cekao i da li imaju delova na stanju, svi kazu da imaju.... Obicna klima inverter fujitsu mi brljavi ovih dana. Nesto se defrost palii cesto,pa se ponekad zakuca, od jednom ugasi iako nije dostigla temp. I gasenje preko daljinskog ne reaguje kako treba, nekad 5 puta treba off dugme da pritisnem da bi izvrsio komandu. Pa sam malo nepoverljiv prema fujitsu. Jos planiram preko solarnih panela/baterija da napajam pumpu zimi, uskoro treba da ih postavljam, tako da ce biti zanimljivo...
Dobro sam ja napisao kod tebe je baš veselo, šta uzeti, pitanje je sad.

Zimi se ne nadaj da ces pumpu napajati iz solara, u zadnjih pet dana mi je dnevna proizvodnja oko 4-5kWh, od 10kW solarnih panela. Jedino da i vracas EPS-u, pa mozes da sakupis u letnjem periodu ono sto ces koristiti zimi.

Nazad
Vrh Dno