Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

@Gde zašto si povlačila na devizni IBAN? Sve banke izuzev Erste i Raiffeisen takve uplate vraćaju. U intezi bi trebalo da izadiš Visa Classic Debit (zelenu deviznu karticu) i na nju povlačiš. PayPal je tu opciju sproveo protivpravno, jer samo stranci su učesnici swift platnog sistema u dinarima, te iz tog razloga pošto je protivzakonito, Inteza neće da ti proknjiži takvu uplatu. Možda je agent nehajno spomenuo UniCredit zbog toga što je ista takođe vratila sve dinarske uplate pristigle na IBAN bez izuzetka.

Primio sam od drugara uplatu od 430 evra sa njegovog Pay Pal naloga na moj devizni racun, pa me zanima da li imam neke obaveze po pitanju placanju poreza i slicno?
Totalno sam neupucen u tu tematiku.

Po zakonu o deviznom poslovanju transfer deviza između rezidenata predstavlja prekršaj, ali pošto ti je to prvi put, u slučaju da narodna banka to dozna, poslaće ti obrazac sa izjavom da o tome ništa nisi znao i istolerisati. Tako je bilo u slučaju CarGo. Šanse su minimalne, ali čisto da napomenem. Tehnički, tebi na izvodu kartice stoji povlačenje sa PayPal-a tvoje ime i prezime pa se to jedino vidi kod nas u platnom prometu. S obzirom na to da se ne razgraničava poreklo prihoda, pretpostavka je da ima karakter frilens zarade. Neoporezivo po kvartalu je otprilike 880€ i ako si zdravstveno osiguran po drugom osnovu (zaposlenosti, pp/autorskog ugovora, vlasništva privrednog subjekta, itd) nemaš obavezu plaćanja zdravstvenog osiguranja za taj kvartal. U suprotnom, jesi, odnosno, smatra se da je to osiguranje za frilens samooporezivanje preče u odnosu na budžetsko (po osnovu nezaposlenosti ili invalidnosti). Za podnošenje i potpisivanje prijava na portalu Frilenseri, potreban je ConsentID. Tekući kvartal je počeo od 1. jula i završava se 30. septembra.

Po zakonu o deviznom poslovanju transfer deviza između rezidenata predstavlja prekršaj, ali pošto ti je to prvi put, u slučaju da narodna banka to dozna, poslaće ti obrazac sa izjavom da o tome ništa nisi znao i istolerisati. Tako je bilo u slučaju CarGo. Šanse su minimalne, ali čisto da napomenem. Tehnički, tebi na izvodu kartice stoji povlačenje sa PayPal-a tvoje ime i prezime pa se to jedino vidi kod nas u platnom prometu. S obzirom na to da se ne razgraničava poreklo prihoda, pretpostavka je da ima karakter frilens zarade. Neoporezivo po kvartalu je otprilike 880€ i ako si zdravstveno osiguran po drugom osnovu (zaposlenosti, pp/autorskog ugovora, vlasništva privrednog subjekta, itd) nemaš obavezu plaćanja zdravstvenog osiguranja za taj kvartal. U suprotnom, jesi, odnosno, smatra se da je to osiguranje za frilens samooporezivanje preče u odnosu na budžetsko (po osnovu nezaposlenosti ili invalidnosti). Za podnošenje i potpisivanje prijava na portalu Frilenseri, potreban je ConsentID. Tekući kvartal je počeo od 1. jula i završava se 30. septembra.
U radnom odnosu sam i zdravstveno osiguran da li treba da podnosim tu prijavu? A sto se tice izvoda tu mi u opisu placanja stoji "Priliv iz inostranstva/neki broj I naziv platioca"

Poslednja izmena:
U radnom odnosu sam i zdravstveno osiguran da li treba da podnosim tu prijavu?
Svakako. Podnošenje prijava ide tokom oktobra i označavaš polje da imaš zdravstveno osiguranje po drugom osnovu. Računa se iznos po srednjem kursu na datum knjiženja. Ako dinarska protivvrednost ne premašuje 103296 dinara za ovaj kvartal, na kraju dobiješ potvrdu o predatoj prijavi uz informaciju da nemaš obavezu plaćanja frilens poreza.

@Gde zašto si povlačila na devizni IBAN? Sve banke izuzev Erste i Raiffeisen takve uplate vraćaju. U intezi bi trebalo da izadiš Visa Classic Debit (zelenu deviznu karticu) i na nju povlačiš. PayPal je tu opciju sproveo protivpravno, jer samo stranci su učesnici swift platnog sistema u dinarima, te iz tog razloga pošto je protivzakonito, Inteza neće da ti proknjiži takvu uplatu. Možda je agent nehajno spomenuo UniCredit zbog toga što je ista takođe vratila sve dinarske uplate pristigle na IBAN bez izuzetka.
Rekli su mi u banci da otvorim dinarski tekuci i da idem kuci i "cekam da legnu pare". Racun otvoren, placam ga dva meseca, od para nista. Tek posle otvaranja racuna je sve krenulo nizbrdo. 😅

A Agent mi je nekoliko puta rekao da su pare vracene banci, iako sam ja svaki put pitala jesu li vracene na Paypal. I potpisala dokument u kom zahtevam vracanje na Paypal. Na kraju poslednji put kad sam pitala o kakvoj banci pricaju su rekli da su vracene UniCredit banci odakle su i dosle, i da se obratim njima.

Potpisala sam dokument u kom zahtevam vracanje na Paypal. Na kraju poslednji put kad sam pitala o kakvoj banci pricaju su rekli da su vracene UniCredit banci odakle su i dosle, i da se obratim njima.
Onda zovi irski broj +35314369111 (aktiviraj Viber out probni period pa posle otkaži pretplatu u Play ili App Store i ostaće nedelju dana do kraja) pa vidi gde je zapelo. Ništa nisam ni ja mogao pre poziva da napravim sa biznis nalogom pa mi je devojka koja se javila oslobodila blokadu i rešila problem oko povlačenja na karticu firme.

Onda zovi irski broj +35314369111 (aktiviraj Viber out probni period pa posle otkaži pretplatu u Play ili App Store i ostaće nedelju dana do kraja) pa vidi gde je zapelo. Ništa nisam ni ja mogao pre poziva da napravim sa biznis nalogom pa mi je devojka koja se javila oslobodila blokadu i rešila problem oko povlačenja na karticu firme.
Ma nema veze s Paypalom, nije bitno, htela sam samo da vidim da li se jos nekome desilo ovo s Intesom.

U kontaktu sam s Paypalom bila sve vreme, pare nisu stigle nazad. Paypalu su iz Intese rekli da sam ja pare primila na svoj racun, a meni da su ih poslali u UniCredit banku. Pare su znaci izgubljene.

Hvala u svakom slucaju na odgovorima!

U kontaktu sam s Paypalom bila sve vreme, pare nisu stigle nazad. Paypalu su iz Intese rekli da sam ja pare primila na svoj racun, a meni da su ih poslali u UniCredit banku. Pare su znaci izgubljene.
Jedino da pišeš pismeni prigovor Intezi uz sve dokaze i ako odgovor ne bude zadovoljavaljući, onda pritužbu NBS. To je ono što ti preostaje.

Nisam skoro koristio PayPal ali vidim da imam tamo oko 80 evra pa sam mislio da povucem. Znaci, ne bih trebao da idem na povlacenje na devizni IBAN nego na Visa Virtuon karticu? I koliko bi mi otprilike Raiffeisen uzeo na tih 80 evra?

po paypalu, do danas bi trebao biti gotov refund na master card karticu. (neki program sam kupio, nebitno za ovu temu.)
u pitanju je komercijalna banka.
ne znam da li imaju instant transfer i koliko se čeka za refund?
od skoro sam njihov klijent.
hvala

po paypalu, do danas bi trebao biti gotov refund na master card karticu. (neki program sam kupio, nebitno za ovu temu.)
Refundacija na karticu ide i do 30 dana, ali obično je potrebno da prođe barem nedelju dana od pokretanja pre nego što stigne do banke.
u pitanju je komercijalna banka.
ne znam da li imaju instant transfer?
Za Visa debitnu karticu da, za Master ne. Svakako, zbog nedostatka te mogućnosti ni ne može Master da se koristi sem za plaćanje, a i povlačenje je u dinarima kod banaka koje podržavaju instant na Masteru. Na Viza karticama mogu da se povuku devize.
i koliko se čeka za refund?
Refundacija svakako ne prolazi kroz instant transfer i obrađuje se kroz standardni. Onda čekaš banku da ručno proknjiži ta sredstva, što će ti se i prikazati na izvodu transakcija.

• Like
Reagovanja: pmb
Pozdrav ljudi. Jeste vezivali Master Card na PayPal? Ja sam vezao Visa Electron kod UniCredita ali mi istekla i ne daju mi novu više u paketu. Možda neka preporuka za drugu banku? Koliko se sećam Unicredit mi nije uzimala nikakvu proviziju kada PayPal povuce sa kartice, a koliko vidim kod većine banaka ima nekih 1%.

@NikolaBgd kod Rajfajzena se 1% odnosi na to kada plaćaš u inostranstvu da se dodatno naplaćuje. Sem Yettel banke, nijedna nema proviziju za uplate na karticu, te i sam koristim kombinaciju besplatnog dinarskog i deviznog iRačuna, povlačim USD pa legne u EUR bez konverzije i provizije. Knjiženje je narednog radnog dana.

@NikolaBgd kod Rajfajzena se 1% odnosi na to kada plaćaš u inostranstvu da se dodatno naplaćuje. Sem Yettel banke, nijedna nema proviziju za uplate na karticu, te i sam koristim kombinaciju besplatnog dinarskog i deviznog iRačuna, povlačim USD pa legne u EUR bez konverzije i provizije. Knjiženje je narednog radnog dana.
HM, pa ja i mislim na to plaćanje prema ino, npr naručim nešto eBay/Temu, platim PayPalom, on povuče sa kartice i to mu dođe ino plaćanje zar ne? Nisam lepo napisao u prvoj poruci na šta mislim.

A za priliv na raif hvala, imaću to u vidu. Gledam da otvorim još negde račun, al u principu pre svega za plaćanja.

Plaćanje u inostranstvu i plaćanje prema inostranstvu nije isto...
Ni Inteza nema provizije kada se plaća preko paypala ili na aliexpresu, temu isl. ali naplaćuju održavanje računa...

Mislim da za Raif vazi 1% i u ino i prema ino.
Tako je. Bilo da se koristi online ili na fizičkom pos terminalu, naplaćuju 1%. U tom slučaju, opcija je Erste devizna, od nedavno može da se aktivira mBanking uz devizni, košta 3.5€ na 3 godine i nema provizije na plaćanja. Tu je još i Visa internet Poštanske štedionice, uz obavezan depozit od 20€, naplaćuje se još 100 za uručenje plastike+150 dinara godišnje po srednjem na ime godišnje članarine, a moguće je uzeti i LIB za praćenje stanja preko Homebanking. Obe je moguće dodati u GPay. U opticaju je besplatan račun Alta banke uz Visa karticu za koju mi nije poznato da li se može vezati za devizni račun, ali nude i Visa Virtuon sa jednokratnom naknadom od 100 dinara i poslenja mogućnost je besplatan račun ProCredit banke koji se otvara video identifikacijom, a uz njega je moguće zatražiti u inboxu e/mBankinga Master karticu uz jednokratni trošak od 1200 dinara na 5 godina, a nude i online gašenje. S tim što, kod njih je provizija za ino plaćanja 1.25% po transakciji.

Tako je. Bilo da se koristi online ili na fizičkom pos terminalu, naplaćuju 1%. U tom slučaju, opcija je Erste devizna, od nedavno može da se aktivira mBanking uz devizni, košta 3.5€ na 3 godine i nema provizije na plaćanja. Tu je još i Visa internet Poštanske štedionice, uz obavezan depozit od 20€, naplaćuje se još 100 za uručenje plastike+150 dinara godišnje po srednjem na ime godišnje članarine, a moguće je uzeti i LIB za praćenje stanja preko Homebanking. Obe je moguće dodati u GPay. U opticaju je besplatan račun Alta banke uz Visa karticu za koju mi nije poznato da li se može vezati za devizni račun, ali nude i Visa Virtuon sa jednokratnom naknadom od 100 dinara i poslenja mogućnost je besplatan račun ProCredit banke koji se otvara video identifikacijom, a uz njega je moguće zatražiti u inboxu e/mBankinga Master karticu uz jednokratni trošak od 1200 dinara na 5 godina, a nude i online gašenje. S tim što, kod njih je provizija za ino plaćanja 1.25% po transakciji.
Hvala na detaljima. Razmotriću opcije. A jel mogu da vežem Master od Unicredita jer nju imam validnu, a da raskačim Visa Electron jer je istekla? Moguće da i u Unicreditu ide provizija za plaćanja ka ino. Duže vremena sam već imao neki iznos na PayPalu pa sam plaćao bez povlačenja sa kartice. Al znam kad odem u inostranstvo nema provizija sa Mastercard u UniCredit.

• Like
Reagovanja: uji
Je l' mogu da vežem Master od Unicredita jer nju imam validnu, a da raskačim Visa Electron jer je istekla? Moguće da i u Unicreditu ide provizija za plaćanja ka ino. Duže vremena sam već imao neki iznos na PayPalu pa sam plaćao bez povlačenja sa kartice. Al znam kad odem u inostranstvo nema provizija sa Mastercard u UniCredit.
Možeš, naravno, samo vodi računa da imaš dovoljno pošto u nedostatku povlači dinare. Nema provizije za ino. Bitno je samo da odabereš opciju da konverziju radi izdavalac kartice, odnosno kartičarska kuća, a ne PayPal.
1000014265.png

Možeš, naravno, samo vodi računa da imaš dovoljno pošto u nedostatku povlači dinare. Nema provizije za ino. Bitno je samo da odabereš opciju da konverziju radi izdavalac kartice, odnosno kartičarska kuća, a ne PayPal.
Pogledajte prilog 465763
Hvala. Verovatno cu onda koristiti Master + Unicredit (eventualno Erste) za devizna placanja preko PayPala. Za Temu mi deluje dobra opcija ova Visa Internet Postanska jer moze za dinarski da se veže pa ne bi bilo provizije ni konverzija.

Za Temu mi deluje dobra opcija ova Visa Internet Postanska jer moze za dinarski da se veže pa ne bi bilo provizije ni konverzija.
Mišljenja sam da će ići autokonverzija u evrima pa onda Visa pretvara u RSD. Za deviznu nema zime. Objektivno, Temu je inostrani prihvatilac u Dablinu pa većina banaka koristi devize, ali ima izuzetaka kao OTP što vuče sa dinarskog bez provizije.

Mišljenja sam da će ići autokonverzija u evrima pa onda Visa pretvara u RSD. Objektivno, Temu je inostrani prihvatilac u Dablinu pa većina banaka koristi devize, ali ima izuzetaka kao OTP što vuče sa dinarskog bez provizije.
E to sam se i ja pitao kako će da vuče. :D Malo malo ljudi pišu, "tačno povuče kolko piše u rsd na sajtu", al bih pre rekao da uglavnom tu ide konverzija u eur pa rsd. Generalno gde god se računa kurs Master Carda npr realno nije mi toliko bitna valuta, fine kurseve imaju. Al kad banka ili PayPay umešaju prste tu bude znatno lošiji kurs. :)

• Like
Reagovanja: uji
Slazem se. Nikako da razdvojim, sve mi na Unicredit. U principu mislim da bi mi Erste Master vezana za devizni vrsila posao i za PayPal vezivanje i za placanje direktno karticom. Za Temu racunam da ce koristiti kurs Mastera sto je ok, jedino sto prethodno rucno moram da kupim Eur al nisu to neki iznosi pa ok.

Treba da pošaljem 50 funti u UK preko PayPal-a, do sada nisam koristio PayPal za slanje novca već isključivo za online kupovinu.
Nalog je vezan za €, jel ima opcija da se odabere valuta pri slanju i unese 50 GBP a banka konvertuje iz € u GBP ili kako već to funkcioniše?

Treba da pošaljem 50 funti u UK preko PayPal-a, do sada nisam koristio PayPal za slanje novca već isključivo za online kupovinu.
Nalog je vezan za €, jel ima opcija da se odabere valuta pri slanju i unese 50 GBP a banka konvertuje iz € u GBP ili kako već to funkcioniše?
Otvoriš chat, pišeš upit
Can you please change card currency for my Visa Debit card ending xxxx to GBP?
i onda kada ti nameste valutu kartice pošalješ koliko hoćeš. Ako ti je bila ponuđena druga mogućnost, ispravno je bilo da odabereš da konverziju radi banka, odnosno kartičarska kuća.
S druge strane, Paysend ima manje provizije tj. do 150€ 1.5€, preko toga 1%, a prvi transfer uz referal link je besplatan.

Nazad
Vrh Dno