Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vreme nas je odlicno posluzilo, nedostajao nam je samo jedan bod za ekipno trece mesto u muskoj konkurenciji 🙁 Voleo bih kad bi dodali i uspon na Ovcar u veliku stazu.

Vreme nas je odlicno posluzilo, nedostajao nam je samo jedan bod za ekipno trece mesto u muskoj konkurenciji 🙁 Voleo bih kad bi dodali i uspon na Ovcar u veliku stazu.
Biće nekih promena za iduću godinu,po meni je ovčar trčljivi i lepši od kablara.A tu je i Jelica i Debela Gora.U svakom slučaju ako te noge ponesu na ovu stranu javi se.

@ivoludilo kako, BRE, sa slomljenim prstom?!
Znaš kad je čovek blesav i dokon,poranio u subotu pre trke da odradim seriju vežbi za noge i prošetam kuče.Dok sam se vrzmao po dnevnoj sobi udarim malim prstom o nogar ugaone garniture.Kačio sam i ranije malim prstom vrata i sl ali uvek sa čarapom na nozi ovaj put bez nje tako da je ostao na V raskrečen.Izvučem ga i vratim na mesto,prošetam kuče i ustanovim da bih ipak mogao da trčim jer nije boleo mnogo,I tako je i bilo za uzbrdo i po ravnom a kad je krenula nizbrdica prebrojao sam sve zvezde 😂.Srećom sam dosta tolerantan na bol pa istrčah nenkako malu stazu 😁

a zato ti prelazis na bicikli 🙂

@ivoludilo dobro, to je ipak povređen, nije slomljen prst 🙂

Ali svakako ti ide uz nickname na forumu 😅

• Funny
Reagovanja: cof
Ranije sam prolazio bez otoka i prođe za dan a sad već 4 dana otekao taban do pola,prst plav dal jeste ili nije nebitno neću ga snimati valjda će do kraja nedelje proći.

Verovatno je ligament. Da je prelom, realno bi bile male šanse da izdržiš bolove i da obavljaš dnevne obaveze bez problema.

Kada se tako nešto desi, brza reakcija i hlađenje često pomognu da se umanje kasnije posledice.

Ajde de, ja sa skrljanim palcem se vraćam na treninge. Boli me još uvek, hvala na pitanju.

Mali prst, i neće da trči, ajde bre.

Ja sam ovaj palac iskoristio da argumentujem pazar Clifton 9 i Skyward X, i realno nema problema. Pojavi se samo kada se zakoljem intervalima sa Mach 5.

Živim sad u nekom hotelu, nije bitno gde, i koristim traku. Moram priznati da mi se sviđa, danas sam odradio 2h trening, nagib 0,5%, odslušao neki udžbenik. Interesantna stvarčica.

Ako ništa drugo, a ono znamo da će 2027. beogradski maraton biti vikend 17/18. april 🙂

Da li za trcanje po makadamu trebaju patike sa tvrdjim djonom?
Ove fancy meke za beton, deluje mi da ce se brzo pokidati, + se oseti kamen kroz njih?

Ja sam trcao masu puta, samo ako nagazis ili udaris u prstima na neki nezgodan kamen moze da bude malo bolno, a moze i da otpadne nokat... Mislim da nije uticalo znacajno na trajnost patika.

Poslednja izmena:
Sam "makadam" je prilično rastegljiv pojam. Ima ovog fancy, složenog, zalivenog, kao asfalt. Ima krupnog, džombastog, fiksiran, često klizav.
Rastresiti, tucanik u slojevima, sitan, što je zapravo pravi makadam, i ujedno najgori za obuću,... Ali ja bih u druga dva slučaja više brinuo o nogama, nego o djonovima.

Rastresiti, tucanik u slojevima, sitan, što je zapravo pravi makadam, i ujedno najgori za obuću,... Ali ja bih u druga dva slučaja više brinuo o nogama, nego o djonovima.
Da 🙂 Ide zima pa mi je problem da idem biciklom na kej, pa sam nasao u blizini jednu makadam stazu koja je manje poznata sirokim narodnim masama, ali nije bas preporucjiva za noge ni za patike 😂 Kombinovacu svega po malo...

Jutros sam istrčao 21km u Valensiji, verovatno najbolji running experience koji sam imao do sada.

Rekao bih da je na ulicama bilo značajno više navijača, nego trkača, a nas je bilo 25.000. Tokom trke kiša je ili sipila ili padala ili pljuštala, a ljudi su bez prestanka navijali. Ne smem da zamislim kako bi izgledalo da je bilo lepo vreme.

Čujem da su se neki žalili na određene aspekte organizacije, ali ja nisam koristio garderobu, pa ne znam kako je bilo, a recimo mnogi su se žalili na skoro 2km walking lane posle cilja, što je meni zapravo fantastično, jer mi nakon svake trke/dužeg treninga prija da prošetam i to uvek uradim. Meni je sve ono bilo super zapakovano, od Expo gde smo preuzeli pakete, do mapa i oznaka gde se dolazi, prolazi, ulazi po talasima, sve. Ovako izgledaju startni paketi za 25.000 ljudi, nisam bio baš na otvaranju, pa možda nedostaje neka vreća.

20241025_115408.jpg

Na samoj trci, temperatura idealna, kiša, u nekoj meri pomaže, u nekoj meri odmaže, ali kakva je staza i kakvi su uslovi bili možemo da zaključimo na osnovu novog svetskog rekorda za muškarce (za 1s 🙂), a prvih 9 je trčalo ispod sat vremena.

Prema zvaničnom merenju vremena, pobednik je trčao ravan pace, na svim checkpointima je bilo 2.44.

U temi o satovima sam u subotu pomenuo da ću ovog vikenda trčati na pejs, ne na puls, kako to obično radim. Target pace je bio 5.30 i umesto negativnog, odluka je bila da idem na flat split, po Garminu, average na kraju mi je izašao 5.22, a zvanični rezultat, koji računa da sam trčao idealnih 21.1 km mi je posebno draga zbog pejsa po splitovima.

Screenshot_20241028-020636_Gallery.jpg

A što se detalja sa trke i iz samog grada tiče, neki su ostavili baš jak utisak 🙂

Jednog trenutka devojka sa trotoar gleda u mene i viče "Vamanos pi džej", 2-3km dalje, ja još uvek pod utiskom da oni viču ljude po imenima sa startnih brojeva, neka, rekao bih nordijka, iz publike pi džej i izvika još nešto, reč nisam razumeo, ali zvučalo je kao da me bodri 😄. Linija za 20km, kad opet neko viče pi džej, IDEMO, Idemo, još 1km, gazi....drugarova sestra u gomili navijača 😄
Ona možda nije ni videla šta mi piše na broju, ali mi se nekako nadovezala na one dve, kao da svi čitaju imena ljudima.

Kroz grad, kao kičma, prolazi park Turia, sagradjen u koritu reke Turia, koje je preusmerena zbog poplava koje je pravila. Ostali su mostovi, samo što je ispod njih, umesto vode fantastično mesto za rekreaciju, u sred grada. Trenutna dužina parka je 8.5km, ali se sređuje još preko 1km.
Prvi put sam video ovakav saobraćajni znaku
20241024_113718.jpg

Levo i desno od staze za trkače su staza za bicikle i pešake.
Po gradu imaju preko 200+km staza koje dele bicikli i trotineti, sve dvosmerne i ooozbiljno široke. Milina.

Bilo je još nekih jakih utisaka, manje ili više povezanih sa trčanjem, ali chery on the top, zamolimo čistačicu u smeštaju, 55+ godina, neke kile viška, da nam pozove taksi i dok smo čekali da uhvati nekoga, vidim da ima Garmin sat. Reko' trčiš? Kaže, ove godine, nažalost, nijednom, ima povredu kvadricepsa. Mada, kaže, nisam ja neki trkač, triatlon je moja disciplina, olimpijska distanca 😎

Kad smo već kod trka iz Super Half serije, pre neki dan smo uzeli Copenhagen za septembar 2025. godine. Pre nekoliko godina je bilo 12.000 učenika, dešavalo se da bude brojeva do same trke. Prošle godine, valjda 30.000 brojeva, su prodati za 39 dana. Ove godine, pušteno je 35.000 brojeva. Početak prodaje je bio u 10.00, nekoliko minuta kasnije, su ljudi već dobijali waiting line brojeve sa 40+ hiljada. Zašto ovo napisah, Valensija ima moju 100% preporuku za turističko-trkački produženi vikend , pa obavezno hvatati kotizaciju, smeštaj i avionske karte na vreme. Kako je broj upita na Booking rastao, algoritam je podigao cene smeštaja za taj vikend od 40, pa i preko 100% za kapacitete blizu startne zone.

Bravo.

Valensija je top, trčao sam u februaru tuda polutku za svoju dušu turistički, prvo kroz park, pa krug oko grada do mora. Treba duže doći, zoo vrt je brtualan, akvarijum, klopa, šetnjica, zanimljivo mesto.

Držao sam se trkačkih utisak, jer grad ima toliko pozitivnih momenata, da sam u najmanju ruku oduševljen. A nisam lako oduševljiva osoba.

Prethodna sedmica, 3 lagana dana u BG, 3 turistička dana u Valensiji i jedan polumaraton, uz sav taksi, metro, autobus, mi je sedmica sa najviše koraka ikada od kad imam Garmin. Evo 3 godine.

Planirali smo još neke obilaske u nedelju, posle trke, ali s obzirom kakvo je vreme bilo, svi zbrisali na vruć tuš i po kafanama.

Akvarijum je ovog puta žrtvovan, jer bi nam nakon turističkog obilaska Mestalje ostalo svega 2-3h, pa smo procenili da to neće biti dovoljno. Od ekipe koja je išla, baš tog dana smo imali dva rođendana, pa nismo smeli da kasnimo na ručak i "hidrataciju", na plaži.

U decembru drugar tamo trči 42km, ne bi me čudilo da mu vreme bude bolje nego nama 😄

Znači kapa/bandana, znači rukavice, znači proveriti zagađenje vazduha PRE treninga, a ne kao ja, posle, tek kada sam shvatio da mi garderoba smrdi na garež.
Osetio sam da mi je baš težak trening, pa sam uzbrdo usporio i na kraju skratio nekoliko minuta.
20241104_203627.jpg

Pik je bio na 215, a sada vidim na Waqi info da je merna stanica, nekoliko ulica od mene, trenutno 224.

Izgleda da ću da prebacujem sve termine na prepodne.

Nađi traku negde. Cifra je za N95, a ne za bandanu.

Kad sam krenuo, nisam primetio da je vazduh tako težak. Tek uzbrdo, vidim da se mučim, a pejs 30-45 sekundi lošiji od redovnog za taj uspon.

Kada sam završio brda, shvatim da nešto ne ide, skratim nekoliko minuta i kada sam ušao u kuću, zasmrdeo sam ceo objekat, a osetim tenziju u grudima. Izadjem opet napolje, da izmerim, i eto je fotka 🙄

Poslednja izmena:
i ujutru i uveče je loše, a ponekad je oko podneva ok, kad ima vetra. 🙂

Ali, prošla zima, tj. “zima” je bila čudesno topla i sa retkim danima kad je baš bilo loše, pa sam uspeo da spremim maraton.

Skratite treninge u gradu,vikendom u šumu ili planinu boljeg rešenja nema

Kosutnjak ima bolji vazduh iz godine u godinu s obzirom da je dosta udzerica koje loze smece poruseno.

Večeras u mom dvorištu PM2.5 merim 36-40, sinoć 214, a da nisam merio, rekao bih da je samo malo manje nego sinoć.

Stanica u Ugrinovačkoja, sinoć 244, ovog trenutka 110.

Kakvi god da su brojevi, uvece je za izbegavanje sve do proleca. Iako sam u "cistijem" delu grada (Kosutnjak i Ada Ciganlija) uvece ne mogu da prodjem, a da mi sva odeca posle ne smrdi na pusnicu. Ako posao ne dozvoljava trcanje u podne onda je jedina i ne tako dobra alternativa rano ujutru, a uvece nikako. Moram da nadjem neki aerobni trening koji mogu da odradjujem kuci, mozda vijacu...

Bio sam bio zauzet juce i danas tokom dana pa sam probao trckarati uveče sporednim ulicama okolo, nema puno smisla zbog zagađena vazduha, moracu menjati nešto u organizaciji. Usput sam usao u plavo za vomax.

Prilozi

• Screenshot_20241105_201345_Breezy Weather.jpg
    Screenshot_20241105_201345_Breezy Weather.jpg
    54.3 KB · Pregleda: 33
Nazad
Vrh Dno