Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ima tu dosta genetike, koliko si se bavio sportom u mladosti, tehnike... Takodje, mislim da za dobar rezultat pored rada treba i ziv trener, a mozda i nutricionista.

Ja bih se osvrnuo na neki program sa weba, ima ih dosta, a svi su na sličnu foru. Pre svega treba target, ja sam spremao 21, prvi put vrlo loše, ali kad sam stekao iskustvo, drugi put sam bio puno brži. Maraton posle sa iskustvom 3 polutke bez neočekivanih problema (sem što mi je drpljen glavni gmail nalog u toku trke i što me je skenjao emotivno, ali da nisam trčao 4 sata pre tog saznanja, verovatno bih dobio infarkt).

Par programa, vidiš šta vrte u toku nedelje i trudiš se u nedelju dana da zaokružiš ta 4 do 5 treninga. Nije strašno ako neki preskočiš, ali sledeće nedelje mora da vratiš liniju forme iz aplikacije na svoje mesto.

Garminu nije cilj da napreduješ nego da treniraš a da to bude bezbedno. Činjenica je da ako se samo slušaju njegove sugestije nema pravog treninga. Super je što ima nedelju dana unapred sugestije pa biraš neku koja se poklapa sa tvojom idejom. Ako se ništa ne poklapa onda imam svoje workouts-e ili jednostavno kliknem "run" i jednostavno trčim bez ikakvog plana. Ponekad takvo trčanje bude za pamćenje baš iz tog razloga što ne slušaš nikoga tj. ništa nego samo svoje telo.

Pokušaj da skratiš korak.

Po cenu da trčiš sporije, skrati korak, a onda postepeno povećaj broj koraka.
Hvala na savetu, pokusacu da to ispravim.
ovaj mene zaje*ava malo 😂

"mucim" se vec 10 meseci, treniram svaki dan ono sto Garmin kaze, najvise sam istrcao 8.08km sa pace-om od 8:26 😀 doduse davno bilo, sad bi verovatno bilo ispod 7 ali opet.

pocetnik kazes 😀
Kao dete i tinejdzer sam trenirao po 2-3 sporta istovremeno, imam jaku podlogu bas. Samo se trcanjem nikad nisam previse bavio, vise sam igrao basket i fudbal ranije, vozio bajs periodicno. Dosta vise sam radio vezbe snage sa tegovima i na vratilu.
Performanse su tu bitne. Ako nemaš problem da nosiš tih 89kg, šta te briga.
Nemam problem, imao sam i do 93-94 kada sam se posvecivao teretani po pola godine, godinu.

Hvala svima na savetima, dosta citam i po netu pa cu pokusati da ispravljam greske. Dug je proces.

Ima tu dosta genetike, koliko si se bavio sportom u mladosti, tehnike... Takodje, mislim da za dobar rezultat pored rada treba i ziv trener, a mozda i nutricionista.
A bre odoste vi u profesionalce,još da nabavi i pomoćnog trenera i doktora i eto novog Novaka Đokovića 🤣

I meni je jutros prijalo da trcim. Oko 10-11 stepeni, bez vetra i oborio sam licni rekord na 10k. 💪 Inace nikada "ne slusam" sta mi Garmin predlaze. 😀 Uvek idem samo "Run", istrcim svojih 10k i to je to.

P.S.
Mislim da mogu da skinem jos jedan minut lagano jer sam prva 3km trcao poprilicno sporije.

Prilozi

• Screenshot_20240923-100718.png
    Screenshot_20240923-100718.png
    420.5 KB · Pregleda: 59
  • Screenshot_20240923-101204.png
    Screenshot_20240923-101204.png
    79.8 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Juce sam trcao Serbia Business Run 5km
zvanicno vreme je 25:20, nisam startovao sat kako treba pa nemam podatke za prvih kilometar 🤦‍♂️ a nisam ni iskljucio na vreme 😀

Garmin 245 + HRM
HRM je kupljen u walmartu Powr Labs, da li neko ima ideju zasto imam ove zastoje u belezenju heart rate-a?

subjektivni osecaj, trebalo je laganije da trcim, povuklo me je da trcim za mladjim kolegama
sad se osecam ok, nista me ne boli, ali nekako mucio sam se poprilicno ( 40god mlad 😀)

Poslednja izmena:
zvanicno vreme je 25:20, nisam startovao sat kako treba pa nemam podatke za prvih kilometar 🤦‍♂️ a nisam ni iskljucio na vreme 😀
Ja bi trazio stimulaciju za ovaj mesec ili barem hoka patike 🙂

Garmin 245 + HRM
HRM je kupljen u walmartu Powr Labs, da li neko ima ideju zasto imam ove zastoje u belezenju heart rate-a?

subjektivni osecaj, trebalo je laganije da trcim, povuklo me je da trcim za mladjim kolegama
sad se osecam ok, nista me ne boli, ali nekako mucio sam se poprilicno ( 40god mlad 😀)

Na grafu nisu problem samo dropovi, već i ove ravne linije. Koji HRM je u pitanju?
Ako si je sada prvi put koristio, tek kupljena, ja bih prvo probao zamenu baterije.

Staza je juče bila 4.8km, tako da su se mnogi smorili kada su shvatili da ipak nisu oborili lični rekord na 5k 😄

jeste, prvi put sam koristio, zamenicu bateriju

ne 🙂

ide neko na fruskogorski maraton?

Te gelove smo svako malo negde dobijali, ali nikako nisam probao i na kraju shvatim da im je istekao rok i pobacamo. Da ne rizikujem problem sa stomakom. Od trkača nemam neki feedback, osim od trkača koji voze bicikl i koristili su ih u vožnji, kažu da su odlični.

Trenutno imam zalihu SIS, provereno mi radi i pre neki dan sam na poklon dobio kutiju Maurten 100. Rade mi i oni posao, ali nisam shvatio zašto su toliko skuplji. Dobra je fora što možeš da ga žvaćeš i doziraš.

i ja se ponovio 🙂

IMG_0416.jpeg

Ja srednju ili malu Kablar nema nas mnogo

Garmin 245 + HRM

Ili menjaj bateriju ili srce 5 zona svo vreme trčanja,to ni Čak Noris nemože da izdrži 🤣

• Like
Reagovanja: cof
Trazio sam par meseci smartmi pm2.5 gen 1, ali ga vise nema. Ima tyv gen 2 ali je potpuno drugi proizvodjac i proizvod.
Da li ima jos negde onaj stari ili koji je jos proban i ok i kompaktan model?

Dolazi hladnije vreme. Do sada nisam trčao zimi (sezona loženja), od ove godine ne planiram da pravim pauzu. Šta preporučujete od opreme za trčanje po hladnijem vremenu?

Najčešća drama su patike. Prvo gledaš Goratex, sve što nije promočivo, izgubiš vreme, potrošiš novac, a na kraju i zimi trčiš u istim patikama kao leti.

Za zimske treninge pravi razliku da li trčiš po danu ili po mraku, jer ista temperatura daje drugačiji subjektivni osećaj, ali generalno, računaj na oblačenje u slojevima.

Ugrubo, kada temperatura padne ispod 12-15C (12 dnevnih, 15 noćnih) iz šorca prelazim u helanke. Preko helanki uvek nosim još jedan šorc baš za tu namenu. Tako sam navikao.

Gore, ako je suvo, do nekih 5-8C, dugi rukav i preko kratki rukav. Kada je temperatura ispod toga, šuškavac za trčanje. Oni lagani, sa lufterom pozadi. Nisu jeftini, ali vrede svaki dinar.

Ako duva vetar, obavezno obučem šuškavac u zimskom periodu.
Isto važi i za padavine.

Kapu/bandanu uvek imam u rancu i stavljam ih po potrebi.
Kada se temperatura približi minusu, bandanu koristim i preko usta/nosa, osim za intervale, skinem je, pa vratim.

Najkasnije na +5, ali često i dosta pre toga, nosim rukavice. Ovo svakome drugačije odgovara, meni je neophodno, jer mi puca koža na tim i hladnijim temperaturama.

Sve ti je rekao kolega, ne uzimaj Goretex dok ne shvatiš da ti stvarno treba - uglavnom ne treba.

Takođe helanke nemam, jer meni do minusa šorc ok. Gore kad udari zima ispod majice sa kratkim rukavima obučem tanku aktivnu majicu za trčanje, rukavice bez prstiju.

Čarape iste koje nosim i leti, najtanje moguće, patike iste.

Bandana je dobra stvar, kad smeta hladan vazduh, staviš preko usta, a dotle greje vrat.

Ja ti preporucujem da zimi trcis oko 13h ako ikako mozes, tad je najmanja pm 2.5 zagadjenost. Takodje sto se tice vazduha zimi najbolji je Kosutnjak i Avala, ponekad je ok i uz reku, ali ne uvek 🙁 Najvise mrzim kad se vratim sa trcanja, a smrdim na pusnicu (to se redovno desava uvece). Razmisljam se da ove zime malo redukujem trcanje, da uzmem Zwift ili teretanu jer desilo mi se par puta posle trcanja da iskasljem crno 🙁.

Sto se tice patika, GoraTex ima smisla samo ako ces trcati po bljuzgavom snegu i jakoj kisi (kad pada kisa ili sneg vazduh je cistiji). Uvece dok veje prvi sneg na Adi Ciganliji pa ako jos nije zaledilo, milina, kao da si negde van grada...

Sto se tice odece mislim da ti je sasvim dovoljna majica i suskavac za trcanje za temperature do minus par stepeni, a ispod toga dodas majicu dugih rukava i mozda navuces rukavice. Dole helanke, a mogu i podgace ako je bas hladno... Na glavu buff po potrebi, a ako bas duva navuces kapuljacu.

Balkan, ici cu na veliku stazu.
Kako si se snašao vreme je bilo haotično kiša magla jak uraganski vetar temperatura na startu 10 c a na vrhu ko zna.Ja sam prvih 13 km bio zaleđen,kljun i krilca otpali,bubreg provrištao.Tek sam se aklimatizovao posle 20 tog km 😁

Pa, pomesani su mi utisci, staza jeste jako lepa i trcljiva, po sumi mi je bilo super, stavise zabavno je bilo gacati kroz potoke i bare. Sa druge strane na vetrometrinama bas bilo neprijatno. Staza je bila manje vise ok markirana sem na cistinama, pogotovo pred Rajcem (KT8) gde je po magli bilo lako zagubiti se, tad sam otvorio OsmAnd i pratio trek. Najveci problem mi je predstavljalo to sto su mi se sve vreme naocare zamaljivale bez obzira koliko sam ih brisao, srecan sam sto nigde nisam pao niti izvrnuo zglob... Prasece pecenje je bilo top 😀, a cuo sam pohvale i za svadbarski kupus i pasulj.

Verujem da je Rajac bas lep i nadam se da ce nas sledece godine bolje posluziti vreme.

Ako ti je za utehu i prošle godine je bilo slično vreme samo što je kiša počela da pada posle 40 min ali nije bilo ovog ludčkog vetra.Srećom sam znao da je KT 8 u kolima ali da nisu upalili svetla ne bi ih video nikada po onoj kiši i magli.Što kažeš najbitnije je proći bez povrede

Nazad
Vrh Dno