Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Diablo 2 je najbolja igra svih vremena.
Meni je Diablo 1 ostavio još jači utisak, a posebno je zanimljiv u vezi tih knjiga koje čitaš, onako simbolički, jer je radnja takva da "čistiš" nivoe u vertikali, ideš od onog na površini, pa nađeš stepenice koje vode u podrum, pa onda tamo čistiš, pa nađeš stepenice koje vode na još dublji nivo, i tako stalno. Time se bave i takve knjige sa tvoje slike, o ličnom čišćenju od najpovršnijeg nivoa pa postepeno do sve dubljih nivoa. I to je ozbiljan rad, nije dječija igra, i nije hobi. I nije nešto što se radi povremeno i sa pauzama, već redovno. Srž i jezgro takvih knjiga i takvog rada su naravno sami sveti spisi (Sveto Pismo, i ostali), to je "glavno jelo", pa tek onda idu te ostale knjige, kao užina. To su, između mnogo toga drugog, udžbenici zakona koji vladaju ovim svijetom. Šteta što ljudi ne znaju više o tome, jer bi im možda bilo zanimljivije da to počnu proučavati. Na primjer koliko vidim ovih decenija na ovim prostorima je glavna preokupacija "stanje društva", posebno u vezi političara ovakvih i onakvih, a da ljudi poznaju svete spise znali bi da sada mora biti tako, da nama ni ne može biti drugačije, jer postoje zakonitosti o tome, opisana je veza između određenih uzroka i njihovih posljedica, pa ako u sebi i oko sebe vidiš te uzroke onda možeš da vidiš unaprijed koje će biti posljedice. Nemamo mi ovo stanje tek tako, niti to može da se mijenja na tamo nekim političkim izborima, već su to posljedice nekih dubljih uzroka. A sve se svodi na taj Diablo 1, da ga svi "igraju" nad sobom samim onda bi stvari išle u drugom smjeru.

Slažem se u svemu što si rekao @Vader i to jeste ozbiljan rad na sebi i da svakog dana budemo najbolja verzija sebe ali i upravo u tome što nije lako krije se lepota.
Lično čišćenje je na neki način i suština života.

Erih From - Imati ili biti definitivno biti i pročitati.
Iako je u planu sledeća bila Bekstvo od Slobode ipak prvo Autoritet i porodica.

DOROTEJ - Dobrilo Nenadić

Narativ pričanja priče je drugačiji.
Dorotej se ne oglašava. Roman koji mi je mamio suze smeha ali na kraju i suze druge vrste. Vidim zašto važi za kultnu knjigu. Toliko je prijala mojoj duši i milovala mi je da mi je automatski postala omiljena knjiga na našem jeziku. Ne mogu da opišem koliko mi je prijala i trebala. Ovo nije roman, ovo je ROMANČINA i remek delo.
Zdušna preporuka svima.

Što meni taj Markes nije legao, čitao, čitao, ali prosto mi ništa tu nije toliko držalo pažnju i oduševilo me koliko ljudi pričaju.

Meni prvi deo knjige jeste legao, već tamo preko pola i prema kraju i ne baš

Ken Follet-Eye of the Needle
klasik moglo bi se reći kad su špijunski romani u pitanju. Jedan od prvih romana koji me je uvukao u tu tematiku

S. A. Barnes-Dead Silence
U potrazi za nekim space hororom naleteo sam na ovo, iako mi je knjiga na početku davala vajb Event Horizon filma na kraju se ispostavilo da je baš daleko od toga i da je cela priča dosta slaba.

Ako nekog zanima imate u Carobnoj knjizi akciju knjige za 400 i dve za 500, solidan izbor, ja uzela 6 knjiga za 1500.

Kratke priče su prilično zastupljena forma u SF&F, tako da za čitanje ovog žanra topla preporuka su zbirke Monolit 1-9 (čini mi se da ih ima 9) u izdanju Znak sagite, Nebula 1 i 2, Titan 1 i 2 od hrvatskog izdavača Hangar 7, stara antologija u izdanju časopisa Galaksija (BIGZ čini mi se) Andromeda SF1-3...časopisi Alef 1-26, Sirius (mada ima dosta palp SF) i njegov naslednik Sirius B takođe hrvatski izdavač Hangar 7...
Gore navedeno sadrži 90% SF, ostatak je fantasy/horor...

Kratke priče su prilično zastupljena forma u SF&F, tako da za čitanje ovog žanra topla preporuka su zbirke Monolit 1-9 (čini mi se da ih ima 9)

izgleda da ih ima deset. Boban Knežević je skroman kao i uvek :D

Capture.JPG

I od Zagrebačke naklade ima 7 Monolitha, ne poklapa se sadržaj sa domaćim.

Hrvatsko izdanje nema veze sa Kneževićevim. Bilo je njih tada koji su baš gurali SF, koliko je i onog kupusa džepnog formata bilo da se čita.
Monolit vs Monolith.
Našao na njegovom forumu gde je to pomenuto, intervju iz 2000. godine. Sa desetim je i završio Monolit:

Moraću da pogledam taj Monolith, promaklo mi u vremenu i prostoru :)

Dnevnik NS je izdavao X-100, Alef i Supernovu. Knežević je nabrojan za Znak Sagite i Živković koji je izdavao Polaris. Ja nešto ne mogu da se setim tadašnjih HR izdanja osim Siriusa.

@Diablo 2 : Koja je to knjjiga od Klajva Barkera na dnu?

Neil Gaimen-Graveyard Book

Pitka, laka i brza za čitanje, međutim fali malo dubine u priči.

Gejmen je de fakto kenselovan, i teško da ćemo u dogledno vreme, više videti ekranizaciju njegovih dela, a kapiram shodno već viđenom šablonu witch hunt-a, da će i knjige da mu povuku iz knjižara... 🤷

Neil Gaimen-Graveyard Book

Pitka, laka i brza za čitanje, međutim fali malo dubine u priči.
Jel si čitao Neverwhere, ili kako je prevedeno Nikadodjija, to mi je tbr knjiga.
Gejmen je de fakto kenselovan, i teško da ćemo u dogledno vreme, više videti ekranizaciju njegovih dela, a kapiram shodno već viđenom šablonu witch hunt-a, da će i knjige da mu povuku iz knjižara... 🤷
Sta je uradio?

@Garfild111 za sada je 5 žena podnelo tužbe za seksualno nasilje/napad.

Godinama preskačem čitanje Aberkrombija, napokon započeo, pročitao prve 2 knjige iz First Law serijala. Za kompletan utisak ću sačekati i treću, ali mi se čini niko od učesnika neće dotaći makar malo zadovoljstva na kraju...
Inače, zaplet i svet manje više, likovi su ono što nosi ove knjige, lepa alternativa šablonima koji se viđaju u žanru.

Uf, Glokta, jedan od boljih likova u književnosti...
Ako ti se svidi First Law, imaš i tri dodatne priče (Best Served Cold, Heroes i Red Country), povezane sa pričom iz First Law.
Druga trilogija je već slabija od prve, može da prodje na staru slavu.
Pozdrav

Uf, Glokta, jedan od boljih likova u književnosti...
Jeste. I meni je First Law dosta dobar. Takođe bih preporučio tih par knjiga koje slijede. Mislim da mi je Best Served Cold od njih najbolja.

Серијал „Први закон” је изузетно добар првенствено због ликова. Не сећам се да је било иједног позитивног лика, који је мало дуже поживео у серијалу. Буквално су сви до једног ружни (мислим првенствено карактерно), класични анти хероји. Глокта јесте необичан лик, јер иако је негативац, осваја својом искеношћу.
@Astmario ако ти се допадне серијал „Први закон” немој више ништа читати од Аберкомбија. Оригинални серијал је прожет врцкастим хумором који даје посебан шарм. Тога нема у осталим књига/причама из тог света, нити су ликови у тим наставцима упечатљиви као Глокт, Логан Деветопрсти... Скрхано море је више за знатно млађу популацију...

Šteta, obećavalo je da ima materijala za čitanje... Ništa, posle ovoga onda sledi drugi pokušaj čitanja Bejkerovog princa ničega, prvi put sam digao ruke na pola puta, ali ima dobranih 15god od tada, videćemo.

Nazad
Vrh Dno