Šta je novo?

Silent Hill 2 (remake)

Uh kako bih voleo da je probam u VR.
Možda ne bi bilo loše sačekati neki patch ali nastaviću i probaću da je završim sad za vikend :D
Samo da ne zabaguje opet negde u poodmakloj igri. Nije uopšte kratka ako se proba na svaka vrata, obilazi svaki deo mape i čiste neprijatelji.

Toga se bojim, ko zna gde sve još nema onaj beli kružić pa se propušta nešto, ako se desi na nekom bitnom delu ne može onda da se napreduje, kao ovde što je bio slučaj.
Pre nego što sam krenuo novu partiju sam obišao sve živo i polupao sve prozore svuda :D
Sad u novoj igri sam propustio dosta toga i nisam pokupio sve notes itd.
Ko zna gde je to sve bilo ali šta da se radi.

imas u opcijama da povecas velicinu tok kruzica, si proverio u accessibility?

Nije to problem, nego pričamo o bagu gde tog kružića uopšte nema, sve i kad znaš da mora biti tu pa ga tražiš.
Zato i jeste bug, problem je što ne znam šta ga uzrokuje i kad nastaje, recimo za ovu lokaciju gde se meni to desilo jedino je startovanje nove igre omogućilo da se kružić na tom mestu pojavi.

Možda sam nešto "pokvario" jer sam u toj partiji igrao dugo u VR, pa sam batalio i onda samo nastavio flat istu tu partiju, tako da sam tu lokaciju prvo u VR overio.
Problem u VR je to što se igra iz prvog lica a pravljena je igra da se igra iz trećeg lica, ni ne vidiš ovog lika, super je sve u VR inače ali one animacije ne rade kako treba i ne vidi se zapravo ništa, što smara ako se želi pratiti priča, samo zbog toga sam batalio da igram dalje u VR. I taj kružić u VR je pomeren, nije tamo gde bi trebalo da bude.

Sad sam krenuo ponovo sve bez VR, i nema problema za sada, možda više i ne budem nailazio na bugove i sl.
Našao sam gun konačno, malo municije ima ali dobro je :)

Neće nešto da pušta video na Odysee, do njih je nešto, poslao sam ga na drugi sajt, u klipu se dakle vidi u čemu je problem.
Pritom nije vizuelan bug, da se samo kružić ne vidi, nego ne reaguje ni na dugme.

Uzeh ovo za PS5, grafika dosta loša očekivano, combat strašan, atmosfera bolesno dobra
Nisam igrao nikad, razmišljam igrati sa sluškama da se malo bolje iscimam, jedina igra godinama unazad koja mi nabila iole strah je Dead Space remake zbog savršeno dobrog zvuka i generalno atmosfere
Verovatno će me ovde priča izuti

Uzeo malo da probam zaglavio 5h do 04h jutros 😃
Atmosfera mi se jako sviđa teška bolest, zvukovi, taj osećaj nemoći baš osveženje i vraćanje 25g nazad kad su igre bile brutalno teške, retko koje čudovište me ne opali bar jednom, možda zato što ih bijem toljagom pištolj sam 3x upotrebio.
Au kakav prvi susret sa pyramid head, us*ao sam se pošteno krenuo panično da pucam dok nisam skontao šta treba. Ne sećam se neke ovakve tenzije čak i Mr X me je drugačije radio 😃
Priča nemam pojma i dalje šta se dešava i šta će od ovoga izaći nisam nikad igrao Silent Hill igre, gledao filmove, SH1 skoro ceo walk-through na YT.

Moram neke baš bitne mane napomenuti, grafika je očajna na PS5, ovo izgleda u rangu sa PS4 igrama, ja ne znam dal bolje izgleda od Last Of Us 1 remaster
Donekle me bolja grafika u other world, mozda je onaj sindrom nekih studija kad rade dugo igru pa početni lvl izgledaju dosta loše.
Ne razumem kako igra na Unreal Engine 5 može ovako loše da izgleda i radi? Resident remakes grafika izuva i to savršeno glatko sve radi.
Ono seckanje valja stuttering ubija u pojam ponekad, sramota je da tako radi igra koja je donekle Sony eksluziva, dal i frame pacing ne valja (traume iz Bloodborne)
Gameplay, kontrole su dosta loše, moglo je možda bolje da se uskladi osećaj nemoći i tromosti, jer nema logike da je neko tamo spor dok se toljagom bori za život.
Sad baš čitam oko performansi na PS5 vidim žale se masovno i kažu generalno UE5 engine je katastrofa na konzolama.
Generalno godinama nisam ni igrao nesto vise pa ni ne znam.
Ovo da teram na 4k TV verovatno mi treba mašina od 2500 evra...

Poslednja izmena:
Uzeh ovo za PS5, grafika dosta loša očekivano, combat strašan, atmosfera bolesno dobra
Nisam igrao nikad, razmišljam igrati sa sluškama da se malo bolje iscimam, jedina igra godinama unazad koja mi nabila iole strah je Dead Space remake zbog savršeno dobrog zvuka i generalno atmosfere
Verovatno će me ovde priča izuti
Kakva prica, trazis ribu, ides od zgrade do zgrade... Ovde je tacnije reci atmosfera je dobra, price skoro i da nema ;)

Ja sam pri kraju (bar tako mislim, da ne otkrivam lokaciju da ne spojlujem sebi ako mi neko odgovori potvrdno a ni drugima :D) i generalno sam zadovoljan mada najviše grafikom (epic settings, sve nasvirano na max sem RT), mehanikom izvođenja, combat je odličan, kao i zvukom, igram sa slušalicama konstantno.

Ono što mi je baš trn u oku je gluma koja je očaj, priča bi mi bila skroz ok da dijalozi nisu onako retardirani pa uopšte ne mogu ni da se udubim na one animirane scene, ne skipujem ali ono jedva čekam da prođu. Ono što mi je jako interesantno je što ja jedini kukam vezano za ovo tako da se iskreno nadam da će mi na kraju biti jasno zašto se ponašaju svi kao da su drogirani... :D

Ili moguće da iako su priče odvojene, da je još u prvom dijelu to objašnjeno ali se prvog dijela baš slabo sjećam a i nisam se mnogo udubljivao u priču sa 13-14 godina :)

Први део није повезан са другим што се приче тиче (иако одређене повезнице постоје, али је тако са целим серијалом).

I još jedna stvar, igra mi se čini dosta lagana, samo sam se jednom možda zaglavio 10-ak minuta a ukupno sam umro mislim samo 2 puta. Igram na standard postavkama, čini mi se da sam vidio da na težem nivou nema informacija o municiji i slično što mi ne odgovara nikako :D

Meni je gluma vrh u odnosu na original.
Od svih kvaliteta koje igra ima, najveći adut je zvuk i muzika. Sinoć baš uzeh platinu, odradio sam svih 8 završetaka. Zanimljivo je da svaki završetak ima drugačiju muzičku numeru koja ide uz credits. Inače, za ove koji još nisu završili, na kraju će dobiti standardno good ili bad ending, ali oba se odlično uklapaju u priču.

Ne znam za vas ali ja ove zagonetke većinu ne kapira niti se trudim previše, nađem brojeve na netu, nemam volje da razbijamo glavu još i oko toga otišlo bi duplo sati, nisam igrao igru gde se nešto previše razmišlja pitaj boga od kada, zaglupele su nas ove "moderne" igre.
Ono npr u bolnici knjige uopšte ne vidim jasno šta je slika jer ne HDR nikakav, a onaj tek sef ništa nisam skontao kad sam čitao opis.
Skupi se lako municije, kad se pojave novi neprijatelji uletim mlatim ih toljagom da vidim attack pattern i onda load game i bez oružja uglavnom. Onaj drugi boss imam suludo municije i njega cu da izlupam šipkom bez municije sem za ruku 😂
Nekih 9h valjda je to oko pola, tek sam sad valjda skontao sve oznake na mapi, fali onaj detalj iz Resident Evil da svetli soba u drugoj boji kad nema vise nista u njoj, dosta municije se promaši ako se ne njuška svuda.
Kako su zvukovi bolesni u bolnici kao da iza tebe diše pyramid head 😃

Ali zagonetke i ti puzzle elementi su prava draž ovakvih igara, prosto te tera da što više istražuješ.
Ako se baš-baš negde zabode onda i razumem da se potraži rešenje na netu.
Jedino što nikad nisam mogao da razumem jesu ljudi koji prekidaju cutscene u igrama, to mi je već ludilo. :D

Zagonetke su prilično na zavidnom nivou. Sve sam ih izvalio bez pomoći. Najviše sam se zadržao kod "vešanja", gde nakon rešene kombinacije treba provaliti koja omča da se povuče kako se ne bi upalo u zamku. Ludilo.
Prosto sam željan ovakvih igara sa horor tematikom i izazovnim zagonetkama, a SH2R me kolko tolko vratio u ono zlatno doba na PS1. Mislim da igra, čiji gameplay sadrži zagonetke, dosta gubi na kvalitetu ako su te zagonetke tipa - ugrabiš listić na kome je kombinacija za sef u istoj prostoriji u kome je ključ od vrata preko puta.

Pa ja kad sam igrao Resident 2 koristio sam rečnik da prevodim one fajlove sto nalaziš nisam znao dovoljno engleski.
Ali ovo nisam ranije igrao pa ne kontam skroz kakav je uopšte koncept, a iskreno nemam volje da gubim 2,3h lutajući po onom mraku dok nađem X ray snimak, tu sam zbog atmosfere priče, nešto mi se ne razbija glava satima batalio bi onda igru ne bi završio uopšte.
Slažem se neke zagonetke nisu uopšte jednostavne mora sve da se pročita, razmisli oko svega toga, ja često igram na pola koplja oči mozak već spava 😂
Nisam ja nikad igrao neke zahtevne puzzle avanture više sam za igre tipa Souls serijal koje su teške i teraju te da ispraviš greške u srljanju i budeš strpljiv učiš paterne protivnika, zato sam se ovde brzo snašao za combat elemente, posle 3 sam skontao da imaš tih par frejmova gde ti većina ne može ništa.
Šteta što HDR ne postoji previše često ništa ne vidim, Dead Space remake ima fantastičnu grafiku i HDR i tamo sam isto lutao dok se ne nađu neke stvari ali naravno nema zagonetki, atmosfera mi dobra i ovde i tamo na drugačije načine
E da ovde što ima jump scare to je fantastično kad neki onaj sa nogama na glavama, manekin kako već stoji iza ćoška, stuba i onda radio ne krči, kako redovno psujem kad mi iskoči, ali nijednom se nisam da kažeš uplašio što mislim da je nemoguće sa 40g posle svih horor igara, filmova, šta sam sve doživeo. To mi neverovatno nedostaje, možda da imam bolje sluške bi bio bolji zvuk, imam neke Soundcore Q20i slab dosta zvuk kad povežem na TV, a Samsung Q660 Soundbar ne mogu stalno da držim pojačan trese se kuca kad krenu scene borbe.
Razmišljam uzeti nešto tipa Steelseries Arctis Nova 7x za gaming da bude kompletniji doživljaj jer imam da igram i RE 4 remake, ponovo bi RE2, Alan Wake 1,2 i verovatno ce uskoro još dosta dobrih horor igara.

@marko_ns
E sad si se izvukao što gotiviš Souls serijal, sve ti oprošteno ;)

Koncept je poprilično sličan sa RE, samo što je SH više atmosferična i imerzivnija, sa boljim zagonetkama rekao bih, a manjom akcijom.

RE4 je druga dimenzija u odnosu na SH2, priča je fenomenalna, gluma, izvodjenje, apsolutno sve, posebno u VR, kojeg btw SH2 uopšte i nema.
Koncept jeste sličan ali razlike su drastične.
Što ne znači da je SH2 loša igra, završio bolnicu i dosadilo je već prilično, jedva i igram dalje, priča je stvarno nikakva, bezveze skroz, što je i najmanje bitno ali doprinosi generalno smoru.
Repetitivno je dosta, pritom bez logike ikakve, tipa odradiš nešto na drugom spratu i otključa se nešto na prvom, što nikakve veze jedno sa drugim nema, ali eto, nešto je bilo blokirano, sad više nije itd.
Pomaže na mapi što se uglavnom vidi gde dalje kao i zapis gde je šta, to je dobro odradjeno, borba isto nije loša, dobra čak, zvučni efekti takodje dobri, atmosfera ok.
Zagonetke su lagane i ništa specijalno.
RE4 remake mi je daleko bolja igra, po svim parametrima, možda zbog native VR moda, verovatno zbog toga :)
Nisam je ni probao čak flat.

To i meni smeta tipa onaj sat kad otkuca otvore se neka vrata ne prikaže ti bar na sekund gde sta, opet moraš sa lutaš ili baš dobro da pamtiš mapu.
Municije i HP ima suludo mnogo kad se čuva do sestara.
Verovatno najbolja scena mi je do sad kad onaj pyramid head stoji u hodniku okrenut leđima i neka bolesna muzika.
Grafika je posle nešto bolja ali i dalje stuttering ubija, deluje da FPS padne sa 60 na 20, očajan engine taj UE5

Ne znam za PS5 ali na PC je grafika vrlo dobra kada je sve na max.
Ali FPS je onda 30 , kada se spusti sa Epic na High onda već klizi dobro, ali grafika je nešto lošija i ne šljašti toliko :D
Sestre su odlične, brzo padaju iz blizine sa pumparicom i samo jednim metkom, onda se dokusure štanglom.
Najviše me nerviraju oni što povraćaju i bljuju neko ******, ne oni sa početka nego naprednija varijanta kasnije koja razara health ako te ispovraća a teško se izbegava, barem je meni to jedini problem.

Neki patch je bio danas btw

Ne znam za PS5 ali na PC je grafika vrlo dobra kada je sve na max.
Ali FPS je onda 30 , kada se spusti sa Epic na High onda već klizi dobro, ali grafika je nešto lošija i ne šljašti toliko :D
Sestre su odlične, brzo padaju iz blizine sa pumparicom i samo jednim metkom, onda se dokusure štanglom.
Najviše me nerviraju oni što povraćaju i bljuju neko ******, ne oni sa početka nego naprednija varijanta kasnije koja razara health ako te ispovraća a teško se izbegava, barem je meni to jedini problem.

Neki patch je bio danas btw
Iskljuci samo Ray Tracing i skocice ti fps a neces izgubiti nista na kvalitetu.

Sve što se uvrnuto dešava u SH2 je
proizvod James-ove podsvesti i podsvesti ostalih protagonista, nešto kao "Alisa u zemlji čuda", nije realnost. Skoro sve vizuelno u igri (neprijatelji, predmeti, slike, pojave, okruženje itd.) sadrži neku metaforu i poređenje iz psihe svih učesnika.
Pa čak i taj sat ima svoju priču,
metafora je za vreme kada je Mary umrla. To što mala kazaljka "hours" otvara tamo negde vrata sa slovom "H", a velika "minutes" otvara vrata sa "M", i to što se luta po magli i mraku i namerno stvara osećaj dezorijentacije, je plod uvrnutosti koji se manifestuje kroz nestabilne umove protagonista.

Kao što rekoh, RE je više akciona igra, zabavnija mogu reći. SH je umetničko delo psihološkog horora. Što se tiče grafike, izvođenja, mehanike, nije mi baš okej porediti igre koje radi Capcom sa igrom koju radio Bloober Team, koji je realno izvadio franšizu iz mrtvih. Za SH2 ja im skidam kapu.

Никада, али ама баш никада нисам упоређивао (старе) RE и SH игре. Иако су обе из survival horror поджанра, свака од те две франшизе је прича за себе. Људи који нису играли први SH na Сони кецу не могу разумети ни хајп око оригиналног SH2, а камоли око римејка. Сама поента загонетки (паи и саме игре без онлајн туторијала) јесте да се исцимаш као најгори страначки активиста који из штаба преузме небројено пуно плаката и лепак, те крене да их лепи по крају, наиђе на ривалске активисте, ескивира их, одради своје део посла, оде да преузме дневницу и уместо ње добије тапшање по рамену. Превод: играш као најгори дилке, мислиш да су ти избори у игри врхунски и онда добијеш bad ending. И баш због тога (не у инат, да се разумемо) обрнеш игру поново.

SH није кежуал игра, она се не игра са trainer-има или са walkthrough-ом - она се игра на слепо јер је онај ко држи контролер / користи миша и тастатуру тежак мазохиста and he/she/it likes it.

Samo izgleda kao zatvor, kad ulaziš tamo imaš osećaj da ideš toliko duboko da misliš sa ideš u pakao.
Boleština kreće kad se krene u tu rupu, nema kraja, oni što hodaju po zidovima me izluđuju, oni što se motaju ispod tebe su još gori ne kapiram kako doge kod njih.
Uglavnom zatvor i lavirint su skup svega fu*ked up u igri pojačano na max 😂
Dosta su mi kraća oba lvl od onih apartmana i bolnice, tamo uopšte nisam skontao zagonetke jer fajlove mi ne čitam 😂
Nadam se da je pyramid head zadnji boss jer me plaši već 15h jedva čekam da istresem olova u njega 😃

Da, ti ogromni pauci po zidovima izludjuju, ne vidiš ih ako ne upališ ono svetlo koje se gasi nakon nekoliko sekundi, mislim da mi ostao jedan ili dva koji se još uvek motaju tamo pre sobe sa tegovima.
Na vešalima sam trenutno, odradio jedan i na drugom me onaj Andjelin daddy ubio par puta, jurnjava po hodnicima, morao sam da pauziram malo :D
Ne znam kad je kraj ali kapiram da je tu negde.
Ali jeste pakao hahah

Nazad
Vrh Dno