Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

I ovaj moj je uzi a duzi-lonac 😅 beko je tek kupljen doduše ovaj slim model obican na točkić. Pereš s deterdžentom ili tabletama lonce?

Npr. imam ekspres lonac od 5l ali onaj težak ko tuč, njega ako ostane pod nekim uglom ne opere kako treba. Možda je i do materijala ali mašine su nam tu negde, ispisnice. Radi kao sat dok Whirpool je menjana u garantnom roku tri puta jer nisu se mogle popraviti i na kraju vratiše novac i eto je Bekova od tada.

Zaboravio sam da dodam da se iste te bele fleke, tacke pojavljuju i na telefon tiganju na crnoj strani. Kao da uzmeš so i pospes po njemu. Uslikacu drugi put da vidite o cemu se radi. Pojavljivalo se i sa tabletama. Ili je ostatak od deterdzenta ili so.

Koristio sam iz lidla tablete obicne i 3 u 1 ali sam sad prešao na deterdžent iz dm i isto se javlja na tiganju evo sad i na serpi dubljoj. Ne mogu da provalim da li je so ili deterdžent

Možda je do suđa.

Na ove bele fleke sam mislio redovno se javljaju na tiganju dal prasak dal tablete nebitno isto tako i sa sjajem. Možda treba da smanjim kolicinu soli na mimimum ako je to so i da probam sjaj da povećam. Nisam pametan

Prilozi

• IMG_20241020_193751.jpg
    IMG_20241020_193751.jpg
    93.9 KB · Pregleda: 110
  • IMG_20241020_193744.jpg
    IMG_20241020_193744.jpg
    89.2 KB · Pregleda: 99
Probaj sa FINISH quantum tabletama i nemoj ubacivati tečnost za sjaj.

Šta si kuvao u toj šerpi? Meni deluje na fleke od belančvina, javljaju se nakon pripreme mesa. To se skida ručno, uz malo trljanja, možda i sirćetom (nisam siguran).
Ako je to u pitanju, sem vizuelnog, nema drugih loših efekata.
Pozdrav

прво се кувала супа, ово са слике сладак купус 🙂 у исти програм убачена шерпа од 5л на горњу полицу нема тих проблема. очигледно да прскалице не могу да допру до дна шерпе и лепо исперу јер је висока.

Meni se tako ponasalo sudje tj. tiganji i jedna serpa sa lidlovom tabletom ali i losim prskalicama.
Imamo jedan lonac crne boje i sada nakon sto su zamnejne gornje prskalice probao sa Feri Premium sa Finis Quantom, isto ostaju spolja tragovi.
Tako da nejga nakon pranja u masini uzmem i samo prebrisem vlaznim sundjerom.

O ovoj šerpi se radi i ovim flekama. Ovog puta stavljen na najjači program s temp vode na 70 stepeni i isto je
ovo se meni desi ponekad na plitkim serpama sa debelim dnom, ne znam koji je materijal, inox mozda... u bosch i whirlpool masini, korisceni somat, finish tablete, tecni somat... nemam pojma sta je problem, ali definitivno nije do ispiranja, jer su serpe plitke i stavljene lepo da moze masina da ih ispere

Исто користио лидлове 3 у 1, па прешао на прашак али исто. очигледно да није до програма него до прскалица као да вода не допире до дна шерпе и не испере лепо. тако сам и ја јутрос, извадио из машине и мокрим сунђером обрисао и у пм. ова моја од 10л је баш дубока.

Dao bi ja ovima s tv ovu vatrostalnu da vidim koja tableta bi ovo skinula-nijedna, to su sve njihovi marketinški trikovi. Nema ništa dok ne potopiš u deterdžent i žicu i udri.

Prilozi

• IMG_20241021_145619.jpg
    IMG_20241021_145619.jpg
    119.9 KB · Pregleda: 96
I ovaj moj je uzi a duzi-lonac 😅 beko je tek kupljen doduše ovaj slim model obican na točkić. Pereš s deterdžentom ili tabletama lonce?
Perem sa tabletama.
Dao bi ja ovima s tv ovu vatrostalnu da vidim koja tableta bi ovo skinula-nijedna, to su sve njihovi marketinški trikovi. Nema ništa dok ne potopiš u deterdžent i žicu i udri.
Nikada mi se nije desilo da mi vatrostalno suđe dođe na ovaj nivo zapečenosti ostataka. Ako imam nešto što je u procesu prirpeme hrane zaribalo, onda ta posuda ide u donju korpu, a program je intenzivan na visokoj temperaturi + izbor dodatne funkcije za pranje pod visokim pritiskom.

Ukoliko se desi da je nešto zagorelo ali baš onako pošteno, onda prvo mehaničkli skinem koliko može (bez da oštrim predmetom stružem i oštetim posudu), a zatim u posudu sipam vrelu vodu i deterdžent za ručno pranje sudova. Ostavim sat, dva i tek onda i onda sve to sa dna se odvoji i posle toga direkt u mašinu.

Poslednja izmena:
@salevs Pa neces tako lako oprati u sudomasini tvrdokorne fleke od zapecene masnoce u rerni ili fleke od kamenca gde se kuvala voda. Probaj sa sircetom i sundjerom rucno da oribas fleke od kamenca na inoxu, na suvo. A ovo drugo potopi u vrucu vodu pa nek stoji duze, pa tek onda u masinu.

To belo sto imas na inoxu meni izgleda kao kamenac od kuvanja, ocigledno imas tvrdu vodu.

Poslednja izmena:
@salevs Pa neces tako lako oprati u sudomasini tvrdokorne fleke od zapecene masnoce u rerni ili fleke od kamenca gde se kuvala voda. Probaj sa sircetom i sundjerom rucno da oribas fleke od kamenca na inoxu, na suvo. A ovo drugo potopi u vrucu vodu pa nek stoji duze, pa tek onda u masinu.

To belo sto imas na inoxu meni izgleda kao kamenac od kuvanja, ocigledno imas tvrdu vodu.
Ja to i pričam, Bgd ima najtvrdju vodu, trakica za tvrdoću pokazuje 4_ku. Drugo, za takvo posudje što kaže @e611 bez dodatnog ručnog ribanja nema ništa. Duboko posudje slabo se pere iznutra, ni najbolje ( t.j. najskuplje, marketing je čudo ) tablete tu ne vrede. Takvo posudje donja korpa i najači program dok se ne dovedu u red pa posle održavati. I osnovno da ako će stajati malo duže u mašini isprati ih ručno da se ne presuše ostaci hrane jer će mašina teško to oprati.

Kad žena napravi musaku u šerpi pa kada jaja prvo zapeknua onda se jelo još podgreje u rerni, može mašina i 16 puta da pere tu šerpu nema šanse da je opere dok se to prvo ne sastruže a onda opere sunđerom i deterdžentom...

Bitno da reklame čine čuda. Elem nije mi to toliko bitno eto čisto sam hteo da podelim sa vama i ocigledno da svi imate problem s dubokim loncima.
Šerpu posle supe samo isperemo lod vodom u pravac mašina, isto tako svo posuđe, tanjire. Da bi se ovo skinulo s vatrostalne mora žica da radi i posle 2-3 musake isto bi bilo tako da ne ocajavam previše. Bitno je da ne moram sunđerom da drljam nego mašina sluzi svrsi. Evo koja je u Vrscu tvrdoca vode, na osnovu ovoga je postavljena kolicina soli na 3.

Prilozi

• IMG_20241011_173444.jpg
    IMG_20241011_173444.jpg
    139.3 KB · Pregleda: 79
Jedno pitanjce, da li kada dodirnete faz lampom untrasnju stranu vrata ili bilo koji metalni deo kadice faz lampa svetli?

Loše uzemljenje, nema veze sa mašinom

Da odgovorim sam sebi,od početne cene gore navedeno ima VOX LC13A15Y3D
27-28k din.
E sad....valjda i pere nešto.
Na kraju uzeta ova.5 god da radi dosta.
Autodoor radi samo u eko modu,i treba jedno 45min nakon pranja da otvori.
Razlike tako ili normalno bez eko moda u sušenju i nema,samo što duže traje.
Sudovi su suvi većinom,osim specifičnih ili lošije postavljenih,dublje dno i sl....ali je mašina mokra,zidovi,korpe sa strane mokro..
Ne baš sjajno.
Pranje deluje ok,naleteo sam na jednu kašiku koja je bila bela,od 3 pranja do sad.
Tvrdoća postavljena na 2,tako kaže traka(nije u potpunosti prominila boju 2 kockica ali reko bolje na dva nego 1.
Za sad tako...videcemo sa ostalim programima,za sad paljen 65c program.
Inače koristi se finish quantum tablete.

Pozdrav, planiramo da uzmemo mašinu za pranje suđa, do sad nismo imali, može li neka preporuka u cenovnom rangu 60-80 000din.
Koju marku preporučujete i koje bi bile stvari na koje obavezno mora da se obrati pažnja kod mašine ?

Ono sto je meni bitno je treca fioka, automatsko otvaranje vrata (mozda i nije toliko bitno), garancija 5god

Metalno dno umesto plastičnog isto nije loše odabrati a u zavisnosti od samog položaja mašine u odnosu na ostale prostorije (zatvorena ili otvorena kuhinja pre svega) i vremena korišćenja sama buka se može uzeti u obzir (neka da manje dB).

Što se marke tiče ja sam koristio Bosch i na osnovu mog iskustva mogu ga preporučiti.

pa sta znam, i ja sam birao sa metalnim dnom ali kod mojih sam uzeo sa plasticnim... ne vidim neku razliku... jedino mozda ove metalne su dugotrajnije... ali mislim da ni jedna nece duzse od 10godina da traje

isto koristim bosch, mogu da preporucim. koristio whirlpool... bila ok

ne bih preporucio candy i indesit (imam lose iskustvo sa njima)

Moja preporuka ide za Electrolux, ima metalno dno, vrata se sama otvaraju i cesto imaju 2+3god garancije. Uzeo sam pre par meseci i veoma sam zadovoljan kako pere, a i koliko se sudovi brzo osuse kada se vrata automatski otvore.

Kod mene se recimo vrata ne otvaraju sama ali je suđe po završetku rada mašine potpuno suvo i što se meni lično sviđa dugo ostaje toplo.

Prva stavka je (bar) 5 godina garancije, pa onda sve ostalo. Automatsko otvaranje vrata nije presudno, ja bih ga čak i izbegao (mehanizam više za kvar), ali uzeti mašinu koja dobro osuši sudove, a to će pre biti mašina sa inox dnom. Mislim da je bitan faktor kod sušenja sjaj (rinse aid), on pomogne da sva voda spadne sa sudova, tj. da se brže ocede. To mislim da svaka mašina ima.

Nazad
Vrh Dno