Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Covece, da li su toliko poskupele? Ja sam pre najvise godinu dana uzeo bosch SMV4ECX22E za 71k... Inox dno...

Edit: pa i nisu... Ova moja je sad 75k

Ja evo vec godinu dana imam Gorenje GV673C60 prezadovoljan kako radi, mislim da ni jednom nisam upalio neki drugi program sem automatskog koji sam prati zaprljanost itd. Ima gornju fijoku za escajg sto mi je bio must have i sto je bas velika, tj najveca od gorenja sto postoji (pre toga imao 45cm pa su ostale traume).

E sada sem sto se dvaput do sada zaglupela (moguce da je moj WiFi slabasan tu i da zato nesto zeza, ne znam), pa sam je gasio/palio preko osiguraca. Sve ostalo je vrh. Ima inverterski motor jako je tiha, na njega ide 10god, a na celu masinu standardnih 5god garancije.

A gorenje sam najvise birao zbog servisa koji im je stvarno super tako da ako ikad bude bilo problema u garanciji vrlo brzo se resi stvar.

Covece, da li su toliko poskupele? Ja sam pre najvise godinu dana uzeo bosch SMV4ECX22E za 71k... Inox dno...

Edit: pa i nisu... Ova moja je sad 75k
Nisam pratio ugradbene toliko, a mislim da se zadnjih godina nude i vise od samostojećih.

Ljudi, pa je l na kraju ova masina SMS4HVW33E ima plasticno dno ili od inoxa?

Nasao sam i neku beko alternativu BDFN26530W, koja ima 3 fioke i pise da je dno od inoxa. Jedino ne pise koji je motor.

Sam si sebi odgovorio,
"Materijal unutrašnje posude:
Nerđajući čelik sa Polinox bazom", a Polinox ti je plastika. To ovako izgleda na tim modelima sa plastikom, pogledaj imaš sigurno i na YouTube video i za taj model što gledaš.

Prilozi

• Screenshot_2024-09-29-10-34-38-200_app.revanced.android.youtube.jpg
    Screenshot_2024-09-29-10-34-38-200_app.revanced.android.youtube.jpg
    114.1 KB · Pregleda: 148
Poslednja izmena:
ta plastika je ok. kao materijal, bolji je inox, svakako... ali ta plastika kod mojih koji preru 1-2 masine dnevno u proseku, traje vec 4-5godine... i ja sam birao masinu inox unutra da bude, ali iskreno, ne bih bas bezao od te plastike ukoliko moze bolja masina da se uzme u nekim drugim segmentima, a da ima plasticno dno... i ovako masine danas traju 7-10godina max, rekao bih...

Gledam sve poredeci sa ovom mojom postojecom koja je iz '99 godine (fotografija od neki dan). Normalno radiće to sve do jednom, znam ljude kupe za 200-250€ Beko pa se ne žale. Samo mi na prvu ove plastikanerke izgledaju kao igračke u odnosu na komplet inox, a pofino su stavili i cifru za takvu izradu.

Prilozi

• Screenshot_2024-09-29-14-43-10-189_com.miui.gallery-edit.jpg
    Screenshot_2024-09-29-14-43-10-189_com.miui.gallery-edit.jpg
    483.6 KB · Pregleda: 141
Čistimo, nego se povremeno opere nešto što ostavi baš neki haos, kao sad. Izvadio odozdo tipa 20 zrna kafe, neke karanfiliće i koješta.
Da nastavim priču oko ovoga. Posle par dana, ponovo isti problem. Ja uzmem opet da operem filter i kućište filtera, napipam tu dole senzor neki zaobljen, i sad da to očistim sve lepo, mrdne se taj "senzor" (ja mislio da je to senzor). Pritisnem malo jače, upade taj "senzor" u nešto, sad ga više nema i celo to kućište filtera je da kažem ravno. Upalim mašinu, krenu prvo malo da krklja, i izgleda da protera taj moj "senzor" i sad radi normalno poslednjih 10-ak pranja.

Zaključak, izgleda da je nešto fizički blokiralo izlaz za vodu, na kraju je prošlo i sad radi ok.

Sam si sebi odgovorio,
"Materijal unutrašnje posude:
Nerđajući čelik sa Polinox bazom", a Polinox ti je plastika. To ovako izgleda na tim modelima sa plastikom, pogledaj imaš sigurno i na YouTube video i za taj model što gledaš.
U pravu si, sad sam je licno i video u tehnomediji, plastika dole a sa strana inox. A pored nje stoji bas BDFN26530W beko, koju sam jutros pomenuo. Cela unutrasnjost oblozena inoxom, ima trecu fioku i 5 godina garancije za razliku od dve godine za bosch.
Jedina mana joj je, sto verovatno nije inverter motor. Ni radnici u tehnomediji nisu uspeli da rese dilemu, pa su nakon 15 minuta zakljucili da nije inverter jer nije naglaseno nigde.

Nešto očekujem da će za još dve tri generacije "novih modela", 99% svih mašina za sudove biti sa plastičnim dnom unutra.
...sem možda Miele, i par iz top ponude Bosh-a.

Istina je da i ovaj inox nije baš inox nego lakirani lim uglavnom a istina je da je ta unutrašnjost najnebitniji deo uređaja u smislu funkcionalnosti pa i estetike.

Istina je i da je sama masina za pranje sudova konfekcijski proizvod bez sofisticirane tehnologije, bez obzira o kom proizvodjacu se radi. Naravno da ce skuplji modeli imati dugotrajnije motore, bolju zavrsnu obradu i zvucnu izolaciju, ali sve ce vrlo slicno prati sudove na potpuno identicnom principu.

Gledam neke mašine sa patos cenom,kreću neki vox modeli pa na gore.
Ono što ne bih uzeo je Beko iz nekog svog bzv razloga.
Sad kako idem cenom uzlazno tu dolazim sa nekom dodatnom karakteristikom kod mašina...pa ako vredi dodati par hiljada za tu stvarčicu zašto da ne.
Verovatno bi išao na 60cm.
Cenu bi gledao oko 30k din +- (zbog dodatne dobre funkcije)
Lepo je imati i tih 5god gar.
Ovaj model mi je interesantan Indesit D2F HK26 ,jer ima nekih funkcija koje nemaju druge u toj cenovnoj klasi,još ako odradi kod -5000 dodjosmo na 30k din,kad pogledam ostale deluje da je ok kupovina.

Kupio Beko DVS 05024 S (45 cm širina) za 29897 din., da zameni istu takvu, model iz 2009., najviše iz razloga da se bez problema uklopi na isto mesto u ugradnoj kuhinji. Takođe sam bio zadovoljan starom mašinom, a garancija od 5 godina je samo dodatno olakšala izbor.
Uzeo sam takođe najjednostavniji model, jer što ima manje opcija, manje su i šanse da se te dodatne opcije pokvare. 😉

Nešto očekujem da će za još dve tri generacije "novih modela", 99% svih mašina za sudove biti sa plastičnim dnom unutra.
...sem možda Miele, i par iz top ponude Bosh-a.
Mislim da je to Bosch/Simens grupacija i ubacila kao neku novinu, a na kraju se ispostavilo da se baš ne slažu inox i polinox. Imaju dodatno u ponudi i setove sa dihtunzima ako krene da curi na tim spojevima. Koliko će se to primiti u narednim godinama dosta će zavisiti i od toga.

Koja je npr najjeftinija sa trećom korpom (pribor za jelo) i atomatskim otvaranjem vrata?
Nešto mi to deluje kao dobre opcije.
Inače dosta tih proizvodjača sad daju 5 god garancije,vox,beko,indesit....(početni nivo)

Naravno

Da li postoji ugradna masina za sudove do 75cm visine? Nikako ne uspevam da nadjem.

Ne, visina je standardna

Pa sve se one podešavaju po visini... Pogledaj u karakteristikama

Edit: ali u proseku su izmedju 81.5cm i 87.5cm

Kupio Beko DVS 05024 S (45 cm širina) za 29897 din., da zameni istu takvu, model iz 2009., najviše iz razloga da se bez problema uklopi na isto mesto u ugradnoj kuhinji. Takođe sam bio zadovoljan starom mašinom, a garancija od 5 godina je samo dodatno olakšala izbor.
Uzeo sam takođe najjednostavniji model, jer što ima manje opcija, manje su i šanse da se te dodatne opcije pokvare. 😉
Nakon glupavog voxa posle 3,4 popravke i poslednje reklamacije koja nije rešena u zakonskom roku od 30 dana konacno dobio potvrdu o zameni. Uzeo isto beko dvs 05024 belu koja isto izgleda kao i vox, doplatio 6000 i novu garanciju od 5g. Nema tu pravila ako ce da se kvari kvarice se. Zato je tu garancija zakon i bukvalno ne razmišljaš 5g.ono sto me buni kod beka, sipao oko 500gr soli, naravno prvo sipao litar vode pa so, lampica i dalje svetli. Kod voxa cim sipam so odma se gasila lampica. Sutra u lidlu uzimam njihovu so i sipacu koliko stane pa cu videti dsl ce se ugasiti. Pronasao sam i ovaj deo u uputstvu zasto nece odma da se ugasi.
Sto se voxa tiče on u moju kucu ući više neće.

Prilozi

• IMG-a56d2880893b16d57946d528becc6944-V.jpg
    IMG-a56d2880893b16d57946d528becc6944-V.jpg
    108 KB · Pregleda: 66
Nakon glupavog voxa posle 3,4 popravke i poslednje reklamacije koja nije rešena u zakonskom roku od 30 dana konacno dobio potvrdu o zameni. Uzeo isto beko dvs 05024 belu koja isto izgleda kao i vox, doplatio 6000 i novu garanciju od 5g. Nema tu pravila ako ce da se kvari kvarice se. Zato je tu garancija zakon i bukvalno ne razmišljaš 5g.ono sto me buni kod beka, sipao oko 500gr soli, naravno prvo sipao litar vode pa so, lampica i dalje svetli. Kod voxa cim sipam so odma se gasila lampica. Sutra u lidlu uzimam njihovu so i sipacu koliko stane pa cu videti dsl ce se ugasiti. Pronasao sam i ovaj deo u uputstvu zasto nece odma da se ugasi.
Sto se voxa tiče on u moju kucu ući više neće.
Treba sipati vode u rezervoar za so, kod prvog korišćenja, stane oko litar, i onda napuniti do vrha so, i onda se ugasi lampica.
Posle, kada se upali lampica, sipati samo so do vrha.

20241013_233218.jpg20241013_233239.jpg20241013_233218.jpg
Nije se vrati jezičak sam koji otvara mašinu posle pranja i sada ne mogu da zatvorim mašinu u uključim pranje. Ima li neko iskustva sa ovim.
Mogu li sama da rešim ili ipak zvati majstora

Moze li se gurnuti vratima nazad.

Stavio šerpu od 10l i prasak iz dm uz finis sjaj. So je podesena prema tvrdoci vode a sjaj na drugi podeok. Stavio sam na program od 60 stepeni i kad sam izvadio serpu dno i ivice su bile blago bele. Povukao prstom i liznuo ali nije se osecala so, ocigledno da je to deterdžent, u cemu je fora zasto se samo na serpi javljaju ti beli tragovi? Upitanju je beko mašina

Tako veliko posudje se tesko pere u masinama, bar ja imam takvo iskustvo. Mlaznice tesko dobace i ostaju fleke. Imao sam Indesit, whirpool i sada Beko. Ista stvar. Dobro si podesio, doduse ja sam postavio na 3_ku sve jer mnogo tvrda voda u Bgd.

Ja nemam tih problema. Beko mašina... uskoro puni 8 godina. Odlično opere sve lonce, pa i ekspres lonac od 7 l, koji je nešto uži, ali dublji nego ostalo veliko posuđe koje imamo.

Nazad
Vrh Dno