Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

Konacno smo dobili potvrde sta je sweet spot za RAM za arrow lake

8000 brzina gear 2

Sto je ok povecanje osnove sa 7200 od 14-te serije

Blender 4.2 Benchmark:

Intel Core Ultra 9 285K 557.46
Intel Core Ultra 7 265K 461.79

Veca je razlika 13gen vs 14gen a to su zapravo isti procesori nego ovi novi izdanci potpuno nov proizvod u odnosu na predhodnu generaciju.
Neverovatan napredak 🤣
285K SC - 909
14900k SC - 940

Multi rez je bolji tek da moze da se kaze da je bolji u odnosu na 14900k... Zanimljiv detalja kako je kod oba proizvodjaca slican scenari, manje potrosnja a performanse nesto bolje ili kao u ovom slucaju SC losije od predhodne generacije. Neko bi reko da su se dogovorili, mada ne verujem to su ljuti konkurenti 🤣

Imali negde na netu R23/R24 validan rezultat sa ovim novim procesorima, pre svega sa 285K ?

Tek sam sad primetio u gornjem tvitu o CPU-Z validaciji, da je zabeležena temperatura 101°C. 😬

Tek sam sad primetio u gornjem tvitu o CPU-Z validaciji, da je zabeležena temperatura 101°C. 😬
Mozda je neki bag... Ako nije mogu da motaju kabolove, a nas ceka poskupljenje AMD procesora za 20% minimum.
101c u CPU-z testu koji generise potrosnju 20% manju u odnosu na neki ozbijni render, ako je ovo tacno to znaci samo jedno, ponovo furuna :eek:

^ ja iskreno nisam ni očekivao spektakl, jednostavno ili ne mogu ili neće da naprave nešto bolje. U svakom slučaju oni će i dalje da mlate lovu sa mizernim pomeranjem. Jedino ako Nvidia napravi nešto bolje ali će to debelo i da naplati.

^ ja iskreno nisam ni očekivao spektakl, jednostavno ili ne mogu ili neće da naprave nešto bolje. U svakom slučaju oni će i dalje da mlate lovu sa mizernim pomeranjem. Jedino ako Nvidia napravi nešto bolje ali će to debelo i da naplati.
Ovde sam negde procitao da su semplovi bili sa HT a sada nema HT znaci tu nesto ne stima... Ili performanse... Ili potrosnja samim tim i tepmperatura... Tako da me ovih 101c ne cude, i ne deluje nerelano... Samo se nadam da nece bas toliko da fejluju.

^ gledajući zadnjih par godina ne mogu nas iznenaditi da neće biti vrući.

Ovde sam negde procitao da su semplovi bili sa HT a sada nema HT znaci tu nesto ne stima... Ili performanse... Ili potrosnja samim tim i tepmperatura... Tako da me ovih 101c ne cude, i ne deluje nerelano... Samo se nadam da nece bas toliko da fejluju.
Pa temepratura ce vazit na kojem profilu guras CPU kao i uvek ako je na 300W naravno da ce se grejat

Ovi su uvek bili među prvima.

Ovo je neverovanto... Sve novo, nije ovo neki unapredjeni derivat 11gen kao sto su 12/13/14gen, nego potpuno nov CPU, nova arhitetura, novi cipset, i na kraju pitanje da li ce uspeti da pretekne 14gen po performansama ???
Jos su ludje u celoj prici AMD performanse koje jasno se vidi da su mogle da budu bolje bez nekog velikog rizika, kao da ih je neko ustelovao da budu egal sa Intelom ili malo bolje. Znaci bas su ga ufitiljli, i dosad je bilo kilavo nego sad su krenuli u rikverc... Ako nista drugo zahvaljujuci ovom debaklu barem moze da se sastavi odlicna 1440p gaming masina za male pare.

Treba da se spremimo za fake testove kojima ce pokasati da nas ubede kako ovo ipak treba kupovati 🤣

Ovo je neverovanto... Sve novo, nije ovo neki unapredjeni derivat 11gen kao sto su 12/13/14gen, nego potpuno nov CPU, nova arhitetura, novi cipset, i na kraju pitanje da li ce uspeti da pretekne 14gen po performansama ???
Jos su ludje u celoj prici AMD performanse koje jasno se vidi da su mogle da budu bolje bez nekog velikog rizika, kao da ih je neko ustelovao da budu egal sa Intelom ili malo bolje. Znaci bas su ga ufitiljli, i dosad je bilo kilavo nego sad su krenuli u rikverc... Ako nista drugo zahvaljujuci ovom debaklu barem moze da se sastavi odlicna 1440p gaming masina za male pare.

Treba da se spremimo za fake testove kojima ce pokasati da nas ubede kako ovo ipak treba kupovati 🤣

Samo je nov način pakovanja procesora (tiles) i nešto bolja jezgra (i P i E) u odnosu na Raptor Lake.

Ma milina Božja. Barem korisnici neće imati razloga da pređu na novo i kad to proizvođači shvate preko gubljenja para onda će valjda izbaciti nešto čestito.

Pišete komentare kao da ne žele da izbace bolje procesore. Napredak bi bio da izbace normalne procesore koje ne treba danima cinculirati u biosu, a za bolje performanse će morati da se sačeka.

Pišete komentare kao da ne žele da izbace bolje procesore. Napredak bi bio da izbace normalne procesore koje ne treba danima cinculirati u biosu, a za bolje performanse će morati da se sačeka.
Ne to ne bi bio napredak i to ne bi trebalo da se kometrise pozitivno, to bi trebalo da se podrazumeva a ne da nam uvaljuju ovo ****** od 13/14gen procesora... Kao sto ne bi trebalo da komentarisemo sta bi smo zeleli nego ovo sto zaista jest a to je nova genracija proceosra koje donosi kada se podvuce crta +0% perfomansi.
Ponovo su izveli salto moratel kao i sa 10gen nekada... Vazda neki MC sigurnosne zakrepe za sve procesore do 11gen koji samo sto se nije pojavi, i na kraju zvanicni testovi poredjenja 10gen vs 11gen razlika koliko toliko primetna, a zaprvo realno isto ka i sada relano neprimetna. Na intel prezentaciji moze se videti poredjenje ali to je proredjenje sa 14900k koji sa novim biosom ima vise od 10% losije performanse nego ranije... Bas su sad nasli da resavaju problem pred prezentaciju novih procesrora, a problem postoji od samog pocetka... Ne znam kome je bilo normalno da cpu radi na 100c.

Sve u svemu nismo mi krivi zato sto nema sta pozitivno da se komntarise nego proizivodjaci koji nam daju poluproizvod i poksavaju da nam uvale jedno veliko nista.

Poslednja izmena:
CB23 i CB 2024:
Cinebench R23 MT: 42286
Cinebench 2024 MT: 2355

CB23:

Poslednja izmena:
Bukvalno isti procesor kao 14900K.

valjda se ne dezintegrise sam od sebe kao taj 14900k

370W package power za 46289 poena u CB23 ili 328W za 42286, temperatura ide do 104. Za ovo mora neko ozbiljno hladjenje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno