Ja imam Midea Xtreme 18-ku, grijao sam se cijelu proslu zimu, koja nije bila jaka ovdje u gradu (N. Sad).
Prvi put sam se grijao na klimu, pa iskustva bas nisu najmjerodavnija - na samom pocetku nisam znao ni sta je defrost ili modulacija (ovo drugo ni sad bas ne razumijem u potpunosti koja je poenta, osim odredjene ustede struje, ali djeluje mi da je to zanemarljivo u vecini slucajeva). U pitanju je bila nova stambena zgrada u N. Sadu, koja spletom nesrecnih okolnosti nije dobila gas/centralno, pa smo bili osudjeni na klime (neke komsije i na grijalice). Samo jedna strana stana je bila spoljnja, i to su ujedno sve bili prozori i balkonska vrata.
Sto se tice iskustava sa istom, klima nije isla cesto u defrost kao sto pominju neki drugi clanovi (ni kad je toplije ni kad je bila najniza temperatura, koliko god je to moglo biti u NS-u), bar ja nisam primijetio, mada nije da sam sjedio pored nje non stop (nisam je gasio od oktobra/novembra do aprila/maja). Najvise sto je isla u defrost je na svakih 3-5 sati (to je bilo kad je vani bila malo veca vlaznost uz temperature oko nule, bar subjektivno) i to je trajalo okvirno izmedju 5-20 minuta (mozda je nekad isla i duze, ali ja nisam primijetio).
Grijala je 75 kvadrata, s tim sto sam na nizim temperaturama zatvarao jednu od tri sobe koje nisam koristio, kao i drugo kupatilo i ostavu. Subjektivno mi je bilo ok, nisam se smrzavao i vecinu vremena mi je bilo prijatno, ali komfor grijanja nije bio onakav na koji sam navikao godinama ranije sa centralnim (naravno, svjestan sam bio da nije uporedivo). U sustini, prilicno sam bio zadovoljan, kada sve uzmem u obzir.
Mjerac sam stavio tek ovog proljeca, a vec je grejna sezona bila pri kraju, pa nisam ispratio nikakve brojke nesto posebno detaljno.
Takodje me malo nerviralo duvanje hladnog vazduha u nekim situacijama (valjda kad iskljuci kompresor, kao sto je covjek iznad pomenuo), ali navikao sam se i na to (ako neko zna kako se iskljucuje, bio bih zahvalan da podijeli ovdje u temi).