Šta je novo?

Jeftine klime

Koji klimu bi preporučili za područje sa visokom vlažnošću vazduha za grejanje i hlađenje (blizu akumulacionog jezera).

Pozdrav društvo. Interesuje me koja je dobra klima, prevashodno se uzima zbog grejanja nekih 60m2? Da bude 18-ca, prostor koji se greje nema izolaciju, samo novu pvc stolariju. Budžet 80-90k rsd.
Hvala

60 kvadrata neizolovanih da grejes sa jednom klimom od 80k tesko da ce moci.

Pozdrav društvo. Interesuje me koja je dobra klima, prevashodno se uzima zbog grejanja nekih 60m2? Da bude 18-ca, prostor koji se greje nema izolaciju, samo novu pvc stolariju. Budžet 80-90k rsd.
Hvala
vox ima24 kosta ~ 75k
daje nekih 7kW toplote, mozda i bude dovoljno ako je jedan prostor u tih 60m2, ali ako udari zestoki minus bez izolacije svkako trebace grejalice .

vox ima24 kosta ~ 75k
daje nekih 7kW toplote, mozda i bude dovoljno ako je jedan prostor u tih 60m2, ali ako udari zestoki minus bez izolacije svkako trebace grejalice .
Iz dnevne se ide u dve spavaće. Ne znam da li je Vox bolja u poređenju sa Hisense?

24 u 60m2 ludilo.
U cemu je problem? Covek nema izolaciju, jeftine 18-ke na minusu ce biti malo. Svakoj klimi opada efikasnost, pogotovo jeftinijim modelima (vec na +7 pocinje pad, na -7 vec drasticno), a covek ima ogranicen budzet. Kad si ogranicen budzetom i ne mozes da uzmes klimu se velikom efikasnocu na minusima, jedina opcija je da ides na jacu (vox ima24 manje kosta od gree amber premium 9). Ako zagusti na -15, tu i jeftina 24-ka tesko da ce uspeti da zegreje. Jeftine 12-ke na minusu jedva greju 25m2 neizolovanog prostora. Kad ima izolacije prica je drugacija.
Iz dnevne se ide u dve spavaće. Ne znam da li je Vox bolja u poređenju sa Hisense?
Ja sam pomislio da je prostor iz jedne celine kao neka sala. Potrebna je skica prostora sa povrsinama soba, vratima, prozorima. Trebace minimum 2 klime. Da li je makar omalterisano spolja, da li ima neke izolacije na ploci/krovu? I tu vec 24-ka svakako ne ide, to je bucno za kucnu upotrebu, i bice premali prostor gde god da je stavis.

Pametnije mu je da doda još malo novca i kupi dve klime i biće mnogo bolje i praktičnije za korišćenje.

Pazi, nema malter, samo giter blok. Gore je ploča, nisam stavljao vunu preko(to ću najverovatnije). U principu to je nekih 50-ak kvadrata za dnevnu i dve sobe.
Ja sam pomislio da je prostor iz jedne celine kao neka sala. Potrebna je skica prostora sa povrsinama soba, vratima, prozorima. Trebace minimum 2 klime. Da li je makar omalterisano spolja, da li ima neke izolacije na ploci/krovu? I tu vec 24-ka svakako ne ide, to je bucno za kucnu upotrebu, i bice premali prostor gde god da je stavis.

Prilozi

• 1.gif
    1.gif
    56.5 KB · Pregleda: 167
Kupih juče još jedan inverter, treći po redu. Tako da sada pored Hisense i VOX u kući (i na kući) će se naći i jedan TCL. U pitanju je model TAC-12CHSD/XA73IS. Dobio sam i TCL breeva A3 uređaj za precišćavenje vazduha za 1 dinar. Nisam hteo da idem na nešto jače jer mi je primarno grejanje na gas. Klime su za neki dodatni konfor, prvenstveno za hlađenje i za dogrevanje u nekom prelaznom periodu, pa i kad je ciča zima, što da ne. Ova će biti u prostoriji od nekih 32m², otvoren prostor. Nadam se dovoljno jaka.

Inače ovaj prečišćavač vazduha je breeva a3b, model bez Wi-Fi, tako da opravdava cenu od 1 din😉

Imas taj model konkretno?
Meni se bas nije pokazao na grejanju, ubio ga je defrost.
Ispravna je sigurno jer je hladila odlicno, grejala je dobro dok temperatura ne krene ka nizim jednocifrenim vrednostima.
Oprosti za odgovor, nemam tu klimu, ali moje dve vox 12 ce su slabije od tvoje, bar na papiru, a jedna mi je 18ca. Jedna 12 ca ima grejac tacne, i to mi se zimus bas dobro pokazalo.
Evo slika sva tri modela.

Prilozi

• IMG_20240923_154801.jpg
    IMG_20240923_154801.jpg
    97.4 KB · Pregleda: 58
  • IMG_20240908_120701.jpg
    IMG_20240908_120701.jpg
    97.6 KB · Pregleda: 48
  • IMG_20240324_101602.jpg
    IMG_20240324_101602.jpg
    98 KB · Pregleda: 127
Oprosti za odgovor, nemam tu klimu, ali moje dve vox 12 ce su slabije od tvoje, bar na papiru, a jedna mi je 18ca. Jedna 12 ca ima grejac tacne, i to mi se zimus bas dobro pokazalo.
Evo slika sva tri modela.
Kako ti grije ova od 18kg spoljna i u kakvoj je prostoriji? Stvarno ne mogu da vjerujem da 18-tica ima spoljasnju od 25kg i za nju me intesuje kako grije😄, posto moj Aux 12 ima spoljasnju od 25kg.

Btu ili kW u oznaci kod klime(18k, 12k, 9k ili 50, 35, 25 itd..) je kapacitet klime na hladjenju i ne govori nista o grejanju. U proseku ce 18ice biti jace i na grejanju, ali ne mora da znaci da ce uvek, ima doata primera gde su 12ice doalsta jace.
Dok ce na hladjenju uvek 18ica biti jaca od 12ice.

Zbog toga se za grejanje cesto gleda max kapacitet, a neke pretpostavke o tome kako ce se pokazati na minusima se vade i iz tezine klime i hardvera iste ako je poznat.

Kako ti grije ova od 18kg spoljna i u kakvoj je prostoriji? Stvarno ne mogu da vjerujem da 18-tica ima spoljasnju od 25kg i za nju me intesuje kako grije😄, posto moj Aux 12 ima spoljasnju od 25kg.
Ova 12 ca je u dnevnoj sa kuhinjom, ona nije nekog kvaliteta, 18 ca je kod roditelja i greje 40m2, ne greje kupatilo i verandu. Generalno blaga je zima bila, od svih samo ova 12 ca sa grejacem mi deluje kao stvarno dobra klima.Klime sam uzeo kao ustede zbog peleta, ako zagusti palim kotao, u januaru sam dogrevao na pelet, i za celu zimu potrosio 12 dzakova. Kazem opet bila blaga zima.I jos da napomenem, cela sezona sa peletom i komplet strujom oko 120k od novembra do 1.aprila.

Koliku kvadraturu grejes? Izolacija, stolarija?

@Jale Ja sam uzeo isti model samo 12icu. Zakazao sam montažu za sledeći petak, pa ću kad je malo istestiram da podelim ovde utiske.

Ima neko info gde ima da se kupi Vivax AERI+ 12ca? Ili kada ce se ponovo pojaviti u prodaji kod nas.

Koliku kvadraturu grejes? Izolacija, stolarija?
Sa dve klime oko 80m2 otprilike, ali ako dodje jaca zima moram da menjam raspored kima, i dodam jos jednu.Izolacija stiropor, na ploci vuna,prozori pvc. Klime sam ugradio zbog velikog skoka peleta od pre dve god. Licno mislim da je grejanje na klime za male kuce i stanove,na vece objekte nema matematike.Moje glavno grejanje je pelet, znaci cim je veliki minus i osetim da mi je u kuci svezije, palim kotao, Grejanje na klimu podrazumeva razliku u temp, ili kao kod mene ledeno kupatilo.Kod mene je proracun da ako radi vise od cetiri klime, onda nema svrhe taj vid grejanja, vec je bolja, T pumpa, pelet, gas, cena ugradnje ista ili slicna, a troskovi grejanja su nizi nego sa klimama. Malo sam oduzio, ali to je proracun koji sam dobio.

• Like
Reagovanja: Ira
Pozdrav ljudi sta je sad aktuelno od jeftinih klima u rangu VOX IHD 12, nju ne mogu nigde da nadjem.

Sa dve klime oko 80m2 otprilike, ali ako dodje jaca zima moram da menjam raspored kima, i dodam jos jednu.Izolacija stiropor, na ploci vuna,prozori pvc. Klime sam ugradio zbog velikog skoka peleta od pre dve god. Licno mislim da je grejanje na klime za male kuce i stanove,na vece objekte nema matematike.Moje glavno grejanje je pelet, znaci cim je veliki minus i osetim da mi je u kuci svezije, palim kotao, Grejanje na klimu podrazumeva razliku u temp, ili kao kod mene ledeno kupatilo.Kod mene je proracun da ako radi vise od cetiri klime, onda nema svrhe taj vid grejanja, vec je bolja, T pumpa, pelet, gas, cena ugradnje ista ili slicna, a troskovi grejanja su nizi nego sa klimama. Malo sam oduzio, ali to je proracun koji sam dobio.
Dobra TP ima manji SCOP od dobre klime, stoga je i grejanje klima uređajima maaaalko jeftinije. Ali zato TP pruža ugodnije grejanje, pogotovo u kombinaciji sa podnim grejanjem.

Neki venting, verovatno on-off, na 12 stepeni 😆

Prilozi

• IMG_20241016_123625.jpg
    IMG_20241016_123625.jpg
    108.4 KB · Pregleda: 91
Ma jok.. To su ti novi modeli, sa po 20kg
Kod mene kući, ispod luce jutros bio suv beton, nije stigao kondez ni da prokaplje.

Nazad
Vrh Dno