Šta je novo?

Raiffeisen bank

Kad sam im pisao preko aplikacije zbog zloupotrebe kartice i povrata tih sredstava, takođe su tražili da im pišem preko mejla kako bih dobio zvaničan odgovor službe zadužene za to.

• Like
Reagovanja: uji
Pišite prigovor pri dnu na formularu
Mejl [email protected] nije dostupan za slanje i vraća se kao nepostojeća adresa, ali sa iste stiže odgovor (isto kao što je slučaj za Yettel gde ne možete da pišete na [email protected] ili [email protected] ali kada popunite obrazac, odgovor ide odatle).

Ne postoji minimalni iznos za "beleženje" transakcije, jer se tada ne bi poklopilo početno i krajnje stanje računa i izvršene transakcije.
Ako tih plaćanja nema ni na izvodima koje si dobio neposredno nakon plaćanja (na kraju meseca), onda ta plaćanja nisu izvršena.
Pozdrav
Slažem se da nema smisla da se ne beleže te transakcije, ali da nisu izvršena, verujem da bi telekom do sad i te kako zaračunao kamatu, jer je to period od preko godinu dana, plus bi bilo vidljivo na nekom računu.

Dobiješ li mesečni izvod na mail? Nađi te stare mailove, ako nisu tamo, onda nisu plaćeni da tog računa.

Pisao sam I ja prigovor veceras.
Platio sam 25. September nesto I podelio na 3.rate.
Vec 27 sam uplatio prvu ratu, a pre par Dana I drugu (I to pre roka jer je rok za drugu ratu 10. Novembar.
Banka mi danas uredno povuce 5% ostatak duga kao da sam presao u revolving, a ja u pretplati...

Pišite prigovor pri dnu na formularu
Mejl [email protected] nije dostupan za slanje i vraća se kao nepostojeća adresa, ali sa iste stiže odgovor (isto kao što je slučaj za Yettel gde ne možete da pišete na [email protected] ili [email protected] ali kada popunite obrazac, odgovor ide odatle).
Mejl [email protected] je dostupan i dobio potvrdu:
Poštovani,

Potvrđujemo prijem Vašeg dopisa.

Vaše obraćanje ćemo pažljivo razmotriti i na isto odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Ukoliko Vaše obraćanje predstavlja prigovor na postupanje Banke, Banka će Vam odgovoriti u zakonskom roku.

Ovo je automatski odgovor na koji nije potrebno da odgovarate.

Verovatno pošto nije gmail adresa mi vraća mejl, otkud znam, ali eto da se ne iznenadite.

Pisao sam I ja prigovor veceras.
Platio sam 25. September nesto I podelio na 3.rate.
Vec 27 sam uplatio prvu ratu, a pre par Dana I drugu (I to pre roka jer je rok za drugu ratu 10. Novembar.
Banka mi danas uredno povuce 5% ostatak duga kao da sam presao u revolving, a ja u pretplati...
Šta ti piše u izvodu od 25. septembra? Tamo piše minimalna uplata i to banka skida 10. sledećeg meseca. Ti možeš da uplatiš i više nego što si dužan, ali ako si tražio da ti automatski skida minimalni iznos (kad si inicijalno uzimao karticu), on će biti skinut sa tekućeg i uplaćen na račun kreditne kartice.

Šta ti piše u izvodu od 25. septembra? Tamo piše minimalna uplata i to banka skida 10. sledećeg meseca. Ti možeš da uplatiš i više nego što si dužan, ali ako si tražio da ti automatski skida minimalni iznos (kad si inicijalno uzimao karticu), on će biti skinut sa tekućeg i uplaćen na račun kreditne kartice.
Pise ukupan dug 3999, minimalan uplata 194,95...
I po onome Kako pise I na sajtu, Ako ne izmiris ratu ostatak duga ide revolving.
Ja sam im fakticki u Roku uplatio 2x, jer je jedna uplata 27.9, a druga 6.10. Rok za izmirenje je bio 10.10.
I ne znam odakle Im ideja da nesto Jos mimo toga naplate.
Do sada sam ih hvalio, Ali je ovo nekorektno

@optical: kao što neko već reče, ako transakcije ne vidiš u istoriji (pod uslovom da je filter takav da ih ne izbacuje iz pregleda) i ako tih transkacija nema ni na izvodima koje dobijaš na kraju meseca, onda te transakcije nisu izvršene. Tačka.
Račun je možda plaćen, ali na neki drugi način - iz druge banke, ili sa drugog računa, ili karticom vezanom za drugi račun, itd...
Pozdrav

Pise ukupan dug 3999, minimalan uplata 194,95...
I po onome Kako pise I na sajtu, Ako ne izmiris ratu ostatak duga ide revolving.
Ja sam im fakticki u Roku uplatio 2x, jer je jedna uplata 27.9, a druga 6.10. Rok za izmirenje je bio 10.10.
I ne znam odakle Im ideja da nesto Jos mimo toga naplate.
Do sada sam ih hvalio, Ali je ovo nekorektno
Ti si trebao da uplatiš 3999-194,95 dinara, a oni sami naplate tih 194,95. Kad su kreirali izvod, kreirali su i nalog za plaćanje od 194,95 dinara sa datumom 10. oktobar. Ti si mogao da uplatiš i milion dinara, oni bi opet izvršili taj nalog. Tvoje uplate ne menjaju status tog naloga. To tako kod njih funkcioniše.
Pre milion godina, kada sam uzimao revolving, pitali su da li hoću automatsko plaćanje tih 5%. Ako se ne varam,.mogao sam da izaberem i veći procenat, a mogao sam i da kažem da neću automatsko plaćanje uopšte. Ali mi je baš naglašeno da je za mene bolje da imam taj automatski nalog, jer se neplaćanjem tih 5% (ako zaboravim) dešava nešto loše po mene. Da ne lupam, ali otprilike je to gore od nedozvoljenog minusa, računa se kao kašnjenje u otplati kredita, kamate u nebo... Horor neki.
Sad možda ne možeš da biraš, nisam siguran, ali ako ti baš smeta taj način, pitaj ih da li može da se ukine automatska naplata. Ali ako ne ukineš, desiće se uvek, na dan dospeća (obično deseti u mesecu, osim ako je to neradni dan, tada možda pomere).
Edit: ovo je za Visa revolving kreditnu. Rate ili ne rate, nije bitno.

Poslednja izmena:
Ti si trebao da uplatiš 3999-194,95 dinara, a oni sami naplate tih 194,95. Kad su kreirali izvod, kreirali su i nalog za plaćanje od 194,95 dinara sa datumom 10. oktobar. Ti si mogao da uplatiš i milion dinara, oni bi opet izvršili taj nalog. Tvoje uplate ne menjaju status tog naloga. To tako kod njih funkcioniše.
Pre milion godina, kada sam uzimao revolving, pitali su da li hoću automatsko plaćanje tih 5%. Ako se ne varam,.mogao sam da izaberem i veći procenat, a mogao sam i da kažem da neću automatsko plaćanje uopšte. Ali mi je baš naglašeno da je za mene bolje da imam taj automatski nalog, jer se neplaćanjem tih 5% (ako zaboravim) dešava nešto loše po mene. Da ne lupam, ali otprilike je to gore od nedozvoljenog minusa, računa se kao kašnjenje u otplati kredita, kamate u nebo... Horor neki.
Sad možda ne možeš da biraš, nisam siguran, ali ako ti baš smeta taj način, pitaj ih da li može da se ukine automatska naplata. Ali ako ne ukineš, desiće se uvek, na dan dospeća (obično deseti u mesecu, osim ako je to neradni dan, tada možda pomere).
Edit: ovo je za Visa revolving kreditnu. Rate ili ne rate, nije bitno.
Meni to bas nije najjasnije
Da stvar Bude gora, iz call centra 2 razlicite price, jedna na ovaj fazon za tih 5%, a druga meni logicna da je to mogli biti naplaceno samo Ako nista nisam platio...
A gospodja iz filijale mi rece da pisem prigovor...
Uglavnom, splasnulo mi je entuzijazma oko toga da je Rajfa bolji od ostalih I da je ova kartica bas toliko dobra...

Nemaš ni dinara kamate za uplate rata u roku aIi imaš mesečno održavanje i osiguranje.
Bar pretposatvljam da je i kod tebe tako, jer kod mene je već mnogo godina. 170 dinara mesečna članarina i 60 dinara osguranje. Isto koristim kao revolving, nisam nikada prebacio na kreditnu opciiju.
Svaki mesec ti se kroz taj izvod sa rokom do 10.og vuče to kao stavka koju će da skinu. Zašto je to 194 dinara kod tebe moraš da pogledaš u izvodu, ima sigurno lepo napisano ako je kamata.
Maxthon Snap20241011184109.jpg

Nemaš ni dinara kamate za uplate rata u roku aIi imaš mesečno održavanje i osiguranje.
Bar pretposatvljam da je i kod tebe tako, jer kod mene je već mnogo godina. 170 dinara mesečna članarina i 60 dinara osguranje. Isto koristim kao revolving, nisam nikada prebacio na kreditnu opciiju.
Svaki mesec ti se kroz taj izvod sa rokom do 10.og vuče to kao stavka koju će da skinu. Zašto je to 194 dinara kod tebe moraš da pogledaš u izvodu, ima sigurno lepo napisano ako je kamata.
Pogledajte prilog 461876

Pogledajte prilog 461876
Osiguranje I odrzavanje kartice sam pokrio.
Iznos je tacno 5% od rate.
U izvodu pise da uplatim tih 194 dinara ili vise, nista sem toga.
Cekam da vidim sta ce da odgovore po reklamaciji.

Moje pitanje je pod kojom stavkom se vodi tih 194 dinara.
Ovo je izvod, veliki papir, naravno da sam pokrio stavke. Ne ona informacija dužni ste ukupno toliko, platite minimalno toliko :)
Maxthon Snap20241011185905.jpg
Ako si platio pre koji dan za iznos od 230 dinara ukupno uvećano a nemaš nikakve dodatne stavke troškova, onda si pokrio i tu minimalnu uplatu od 194 dinara i ne bi trebalo da brineš.
Pišem sa rezervom, nisam ti lični bankar :)

Edit:
Dodatno da pojasnim, moj dug poveliki.
Recimo 100.000 je trenutni dug bez obtira na odobreni limit. 5% je 2000 i dodam 230 i ja moram da uplatim minimalno 2230 dinara. To uvek piše kod mojih izvoda.
Ako mi je mesečna rata ispod te cifre od 2000 dinara, ja minimalnom uplatom pokrivam i ratu i nema kamate.
Ako mi je mesečna rata veća od 2000 onda moram da uplatim toliko više para. Npr. rata je 15.000 i moram onda da uplatim 15.230 da ne bi bilo kamate. Svaka manja uplata od tog iznosa povlači revolving model i uračunavanje kamate na sledećem izvodu.

Ne znam bolje da ti objasnim to što piše na izvodima. I kod Eurobanke gde keva ima kreditnu je isti slučaj. Minimalno toliko. Ako je pokriveno sa minimalnim onda je to to. Ako nije obračun kamate i doviđenja :)

Poslednja izmena:
Nema sta je za tih 194. Nikakav opis u listingu.
Pise da je to samo minimalno iznos za uplatu.
Kod revolvinga to upravo znaci 5% od duga...
I sve to Ima smisla da ja nisam uplatio nista, da mi je ostala ta jedna rata od 3999 din pa da su povukli to.
Ovako, ispada podelis na rate, uplatis ratu u Roku I to 2 rate umesto jedne, a oni povuku Jos 5% od trece rate, a koja dospeva u November...
Nema sanse da je to OK.
Btw, to sto ti uplacujes preko iznosa pokriva mesecni trosak kartice

Prilozi

• Screenshot_20241011-193349_Drive.png
    Screenshot_20241011-193349_Drive.png
    640 KB · Pregleda: 60
Ne mogu da kažem ništa za kreditnu opciju kartice jer se borim da završim sa revolving opcijom :)
Da, meni bude minimalna uplata tipa 15.000, ja uplatim 20-25 hiljada ili koliko god mogu više. Uglavnom, lagano smanjujem dug i kamatu. Bar se trudim.

Ništa se ne brini ako si uplatio tih 3900+230 pre koji dan, odnosno do 10.og. Tom uplatom si namirio i ratu kredita i tu minimalnu uplatu. Sad čekaš termin za sledeću ratu.
Ono što vodiš računa je da ti se ne pojavi stavka za kamatu, onda se konkretno na tu stavku žali na osnovu onog što si pisao u postovima iznad. Ovako je sve u redu.
To im je sistem obračuna za revolving kako su počeli pre mnogo godina:
(UKUPAN DUG)x(0,05)=(MINIMALNI IZNOS ZA UPLATU)
Ne pamtim više ni kada su došli, od tada koristim revolving.
Kreditna im je relativno nova ponuda, mislim znam da ima koja godina :)
To je bukvalno revolving obračun sa primenom za kreditnu karticu. Da li im je lakše tako, da li nisu hteli da radvajaju kartice, da li nešto peto nemam pojma... Zašto nisu razdvajene kartice i sistemi isto ne bi znao da kažem.

EDIT: Može da te zbuni datum pošto je obračun uvek oko 25.og.
Nisi slučanjo pogrešio i trebao da uplatiš prvu 25.og prema onom što piše za datum valute.
Obe te rate će da se pojave tek na sledećem izvodu. obrati pažnju na kamatu. Ako je datum 25. onda si kasnio dva dana, stvarno ne znam kako ide to sa ratama i datumima.

Poslednja izmena:
Au, iskomplikovaste ga, a uopšte nije komplikovano. Nema potrebe ni smisla da uplaćuješ bilo šta unapred. Sačekaj izvod i vidi šta piše. Kod tebe:

Ukupan dug:3899
Minimalna uplata: 194,95.

Ako hoćeš da izbegneš kamatu, ti treba da uplatiš 3899-194,95=3.704,05 dinara bilo kada od momenta kada dobiješ izvod do datuma dospeća (10.10.2024 za ovaj izvod).
Oni sami uplate minimalni iznos 194,95 dinara na dan dospeća ako imaš para na tekućem. Time si završio ovaj period bez kamate. Trošiš pare i čekaš sledeći izvod, ne plaćaš ništa unapred.

Ponavljam, kada si uzimao karticu, rekao si / složio se (ili potpisao bez gledanja) da hoćeš trajni nalog koji automatski uplaćuje minimalnu uplatu. Taj nalog se izvršava ako imaš para na tekućem računu, bez obzira da li si ti prethodno pokrio ceo dug . Odbiće ti reklamaciju jer si ti tražio automatsku uplatu (možda nisi znao šta tražiš ili si potpisao bez gledanja).

Te dodatno uplaćene pare nisu izgubljene, one su na računu tvoje kreditne kartice i videće se kao uplata na sledećem izvodu. Ukupan dug će ti biti manji za tih 194 dinara.

Kapiram, iako mi bas nema smisla.
Nisu mi to pomenuli kada sam uzimao kartici.
Stavise, zvao sam I savetnicu koja mi je zavrsavala kartici I rece da pisem prigovor?!

Mislim da grešiš oko ovih 194 dinara da će sami da uplate. Kod mene se ne dešava to samoskidanje minimalnog iznosa :)
Onoliko koliko sam uplatio preko tog iznosa je jedina stavka uplate. Jedino da ne uplati ništa pa da mu skinu taj iznos sami. Nije mi se to desilo nikada pa ne znam za tu opciju. Verujem da sigurno može automatski ali nije to ovde u pitanju.
Vodi se to onda kao posebna stavka kod uplate pa može da proveri da li je automatski ili nije.
I dalje mislim da treba da uplati svaki mesec ukupan iznos rate i 230 za troškove pod uslovom da nema te "automatike". Time je pokrio i taj minimalni iznos uplate.
Mislim i dalje da bespotrebno gubiš vreme oko ovoga. Trenutno nemaš razloga za reklamacije. Sačekaj izvod 25.og i proveri. Ako ti se prikaže naplata kamate kao stavka, onda se žali na to.

Da li je neko imao problem sa njihovim aplikacijom "Moja banka" da neće uopšte da reaguje nakon učitavanja? Kao da je sve zamrznuto. Na kraju sam je deinstal/instal ali dođem do ovog ekrana i ništa, nijedan taster ne reaguje.
Xiaomi Mi 9, MIUI 12.5, Android 11.
IMG_20241010_193837.jpg

Poslednja izmena:
Malo štuca u odnosu na prošlu verziju, čist Android 12. Posle force stop i brisanja keš memorije imam utisak da manje laguje.

Imam iRačun. Zanima me na koji način aktivirati Digital (ne Online) verzije Visa i DinaCard kartica, jer u mobilnoj aplikaciji vidim samo Online verzije?

zar nije to jedno to isto ? digitalne ili online kartice ?

zar nije to jedno to isto ? digitalne ili online kartice ?
Izgleda da nije. Pogledaj tabelu na dnu ove strane:

Nazad
Vrh Dno