Šta je novo?

Toplotna pumpa

U kući koje se izdaje je centralno grijanje na struju (postavljeno prije 20 godina, mislim da je 24KW), kako su računi bili nenormalni zimi (odavno, nego su tu stranci bili pa ih nije mnogo interesovalo), sad se ipak mora razmišljati o nekom energetski efikasnijem izvoru energije.

Toplotna pumpa se nameće kao logično rješenje međutim interesuje me može li na postojeće cijevi i radijatore ista instalirati? Vidim da u teoriji i može ali zavisi od promjera cijevi i još nekih faktora, ali generalno je li praksa da toplotna pumpa mijenja el. kotao? Kakve su Vivax toplotne - VIVAX HPM-53CH155AERIs R32-3H9, daju 5 godina garancije koliko vidim što i nije neka garancija ? Da li su sve toplotne pumpe na istom principu pa recimo ako ne odgovara ova Vivax, neće odgovarati ni jedna ?

Pitam jer bi mi ogromna kutara bila mijenjati kompletnu postojeću instalaciju (cijevi i radijatora), ovako se samo zamijeni el kotao toplotnom i vozi Miško. Prinudno rješenje bi bilo da ubacim multi-split (4 klime na prvom spratu, 2 klime na prizemlju, u suterenu se nalazi trenutno kotao) Ne bi ni to toliko loše rješenje bilo s obzirom da su 3 od 6 klima sada neinvertorske stare od kojih su dvije 18-ice koje sigurno troše mnogo...
Drop-in zamena je gasni kotao. Za TP imas dosta zackoljica, oko vremena otplate investicije i postojece instalacije (potrebna je niska temperatura polaza), samo listaj ovu temu unazad.

Poslednja izmena:
U kući koje se izdaje je centralno grijanje na struju (postavljeno prije 20 godina, mislim da je 24KW), kako su računi bili nenormalni zimi (odavno, nego su tu stranci bili pa ih nije mnogo interesovalo), sad se ipak mora razmišljati o nekom energetski efikasnijem izvoru energije.

Toplotna pumpa se nameće kao logično rješenje međutim interesuje me može li na postojeće cijevi i radijatore ista instalirati? Vidim da u teoriji i može ali zavisi od promjera cijevi i još nekih faktora, ali generalno je li praksa da toplotna pumpa mijenja el. kotao? Kakve su Vivax toplotne - VIVAX HPM-53CH155AERIs R32-3H9, daju 5 godina garancije koliko vidim što i nije neka garancija ? Da li su sve toplotne pumpe na istom principu pa recimo ako ne odgovara ova Vivax, neće odgovarati ni jedna ?

Pitam jer bi mi ogromna kutara bila mijenjati kompletnu postojeću instalaciju (cijevi i radijatora), ovako se samo zamijeni el kotao toplotnom i vozi Miško. Prinudno rješenje bi bilo da ubacim multi-split (4 klime na prvom spratu, 2 klime na prizemlju, u suterenu se nalazi trenutno kotao) Ne bi ni to toliko loše rješenje bilo s obzirom da su 3 od 6 klima sada neinvertorske stare od kojih su dvije 18-ice koje sigurno troše mnogo...
Ja imam bas tu TP, povezano direktno na cevi od radijatora. 16kw je za 250-300m2 izolovanog prostora tipa 10cm stiropor .

Ako planiras i dalje da izdajes idi na klime jer imas i grejanje i hladjenje..to sto pirka nekome smeta nekome ne, mada isti princip je i fancoil. Mnogo manje cimanja oko ugradnje i ostavis elektro kotao za velike minuse samo. Tako i za TP ako krene da "zeza" moras da imas backup.

Ako radis za sebe i ne volis grejanje da ti malo "pirka" onda TP + klime.

Radijatore moras da povecas za 50% sa npr 10 na 15 rebara da bi bili koliko toliko efikasni.

Ja imam bas tu TP, povezano direktno na cevi od radijatora. 16kw je za 250-300m2 izolovanog prostora tipa 10cm stiropor .

Ako planiras i dalje da izdajes idi na klime jer imas i grejanje i hladjenje..to sto pirka nekome smeta nekome ne, mada isti princip je i fancoil. Mnogo manje cimanja oko ugradnje i ostavis elektro kotao za velike minuse samo. Tako i za TP ako krene da "zeza" moras da imas backup.

Ako radis za sebe i ne volis grejanje da ti malo "pirka" onda TP + klime.

Radijatore moras da povecas za 50% sa npr 10 na 15 rebara da bi bili koliko toliko efikasni.
Ako sam dobro shvatio, u kući je već 6 klima uređaja koje osim hlađenje rade i grijanje
Ugradnjom TP odgovarajuće snage na postojeći sistem bi mogao zadovoljiti moguće i 70% - 80% potrebe za grijanjem (možda čak i bez povećanja radijatora) a resto pokriti klima uređajima

Pozdrav ljudi. Procitao sam svih 86 stranica ove teme u poslednjih par dana. Naučio svašta. Hoću da apliciram za subvencije u Negotinu. Najviše me brine servisna podrška.
1. Nisam ništa čuo o Electroluxu.. pretpostavljam da nisu više svedjani i da nemaju sjajan servis?
2. Kakav servis ima Ariston i LG?
3. Da li je Panasonic popravio svoj servis i delove? Da li je problem starija verzija t cap sa a410 sto se tiče efikasnosti i servisa na duže staze?

Pozdrav ljudi. Procitao sam svih 86 stranica ove teme u poslednjih par dana. Naučio svašta. Hoću da apliciram za subvencije u Negotinu. Najviše me brine servisna podrška.
1. Nisam ništa čuo o Electroluxu.. pretpostavljam da nisu više svedjani i da nemaju sjajan servis?
3. Da li je Panasonic popravio svoj servis i delove? Da li je problem starija verzija t cap sa a410 sto se tiče efikasnosti i servisa na duže staze?
Bravo za pročitanih 86 strana, za to je potrebno dosta vremena.
Više puta sam ponovio i napisaću ponovo, telefon u ruke i google, tražite servis, ako ga ne nađete i ako se niko ne javi na telefon to ne kupujete, jednostavnije ne može. Ima na našem tržištu ozbiljnih brendova koji imaju jasno definisanu servisu mrežu, call centar i delove, to je 3-4 brenda, ovi ostali su po principu prodaj i isključi telefon.
Svaka čast svima na forumu, ali ja da sam kupac ne bih čitao forum, ovde je mnogo ljudi sebi za pravo dalo da piše razne neproverene informacije, da ne govorim da ima i "ambasadora" raznih brendova. Kupujte ono što možete da prištite i ono što ima ko da održava i popravi. To je moja sugestija.

Srbija je malo i siromašno tržište, a subvencije su dostupne na kašičicu, tako da ćeš teško naći neka iskustva za pojedinačne brendove za period 10+ godina. Koji model Fujitsu imaš, i kako se pokazala pumpa?
Kakva su iskustva sa Fujitsu toplotnim pumpama kod nas? Ulazim u 8 sezonu upravo, ja sam prezadvoljan do sada, ali generalno kada mogu da se očekuju kvarovi i da li postoji tržište kod nas za polovne toplotne pumpe, tj da li je moguće prodati, pa kupiti nešto novo, efikasnije? Takođe šta je best buy kod nas u smilu ponude i podrške. Gledah na stranim specijalizovanim sajtovima da se Panasonic Aquarea izuzetno dobro kotira
Neki moj zaključak po pisaniju na ovom forumu je da treba gledati: Mitsubishi, Fujitsu, Panasonic, Daikin, Bosch. Od povoljnijih Midea i njeni klonovi (Vivax i Ferolli). To je ono što pojedinci imaju i zadovoljni su. Panasonic T-CAP H generacije je super pumpa, nema tu nekih problema. Šta god da uzmeš, gledaj da je vodiš po spoljnoj temperaturi. Za T-CAP se dokupljuje senzor spoljašnje temperature, dok je recimo za Fujitsu High Power se isporučuje u kompletu sa TP

Poslednja izmena:
Imam Fujitsu WOYK112LCTA, tj 11,2kw pumpu koja greje kuću od 165m2 neto (na dva nivoa). Na prizemlju je urađeno podno grejanje sa mermernim pločama debljine 2cm, a u potkrovlju, u spavaćem delu, sa 3 sobe i velikim kupatilom su radijatori koji su naravno predimenzionirani u skladu sa preporuka,a. Za hlađenje leti koristim dve klime, jednu za dnevni boravak, drugu za potkrovlje.
Za sada sam prezadovoljan pumpom, ali firma koja mi je radila instalaciju je u Novom Sadu, a ja sam 350km daleko, tako da razmišljam da ako izdrži ovu ili idealno dve sezone idem u nabavku nove, a da ovu možda prodam.
Inače ovo mi je 8. grejna sezona i prve sezone mi je grejanje bilo oko 350 - 400 eur. Sada je struja prilično poskupela i prošle godine je mesečni račun za struju u Januaru i Februaru prelazio 20 000 rsd. Istina, sada i leti računi bez grejanja budu oko 8000 rsd, a nekada su bili 4-5000 rsd. Kad sam birao pumpu temperaturne mape nisu bile urađene za moj grad i ponude su se radila prema mapama za Kopaonik koje su tada predviđale sezonsku potrošnju od cca 800 eur. Naravno da sam bio oduševljen, kada je u praksi potrošnja bila više nego dva puta manja .
Kad sam kupovao pumpu, prodavac i instalater (MD Elektronik iz NS, ako smem da napišem) mi je preporučio ovaj klasični Fujitsu model jer smatra da su najnoviji modeli manje pouzdani i mada nude veći COP to na kraju čovek plati kroz održavanje zbog nestabilne električne mreže, prekida itd... Tada mi je u konkurenciji bila i MITSUBISHI ZUBIDAN pumpa, kao i Panasonic Aquarea, ali njima je bilo previše komplikovano da odrade instalaciju 270km od BG
Ja sam inače ljibitelj japanske tehnike i apsolutno sve mi je japansko, SONY, Panasonic ili eto Fujitsu u domenu klimatizacije.

Ako sam dobro razumeo hoćeš da prodaš pumpu koja ti dobro radi i zadovoljan si njome i da kupiš drugu? Zašto?
Sigurno nešto nisam dobro razumeo pošto to nema smisla.

Da, ali u roku od 2 do 3 godine. Logika je ista
kao kad automobil koji te je super služio prodaš pre isteka garancije ili pre početka nekih većih kvarova. Meni to ima smisla, ustupam rizik većih kvarova nekom drugom. 2018. sam prodao Honda Jazz automobil koji me je 9 i po godina verno služio i evo i danas se kotrlja bez većih problema, ali meni se čini i da ja nisam loše prošao jer sam ga zamenio novom jačom efikasnijom Hondom? Naravno poštujem i one koji misle da je trebalo voziti 20 godina, ali mislim da ni ovo moje nije baš glupo

Poslednja izmena:
Auh Mile, 8000 ljeti??? Ja na 85 m2 neto (samostojeća kuća takođe), jedva prebacim u najhladnijem mjesecu 6000, ljeti je oko 2500.
Tebi negdje izolacija curi, nema šanse da dobro izolovan objekat toliko troši ljeti, a i zimi fino povuče bogme.
Još uvijek si prilično daleko od nekih 15ak godina koliko bi pumpa trebala izgurati bez problema, ja predlažem da uložiš u izolaciju krova nešto finansija 😅 😅 😅

Pa dobro druže ovo je dva puta veća površina. Plus tri tinejdžera koji se celi dan tuširaju, tri kompjutera, dve klime, mašina za sušenje (istina sa toplotnom pumpom), kuva se, peče se... e sad kuća je iz 2002. i blok je bio najbolji u to vreme, a izolacija spoljna samo 5cm...krov 2x10cm preklop preko pune ploče

Krov znači nije problem, mada je na zidovima tanko, ali ako je krov dobar i stolarija ok, 5 cm na fasadi ne predstavlja prevelik problem.

Znam da to nije ono što te zanima, ali možda su neki solarni kolektori za toplu vodu u tvom slučaju velika pomoć. Pogotovo ako se mogu uklopiti da malo guraju i vodu u sistemu grijanja, nisam stručan, ali ne zvuči neizvodivo.

Da, ali u roku od 2 do 3 godine. Logika je ista
kao kad automobil koji te je super služio prodaš pre isteka garancije ili pre početka nekih većih kvarova. Meni to ima smisla, ustupam rizik većih kvarova nekom drugom. 2018. sam prodao Honda Jazz automobil koji me je 9 i po godina verno služio i evo i danas se kotrlja bez većih problema, ali meni se čini i da ja nisam loše prošao jer sam ga zamenio novom jačom efikasnijom Hondom? Naravno poštujem i one koji misle da je trebalo voziti 20 godina, ali mislim da ni ovo moje nije baš glupo
Ali svestan si da TP ne može samo da odveze? Mora da dođu serviseri koje ćeš platiti da je razmontiraju, a onda taj da plati servisere da je ponovo montiraju. Mislim da je to što ti imaš split sistem (ispravi me ako grešim), tako da nije jednostavna rabota.
Drugo, ne znam koliko je kod nas razvijeno tržište polovnih toplotnih pumpi. Ne verujem da postoji sajt www.polovnetoplotnepumpe.com

Imam Fujitsu WOYK112LCTA, tj 11,2kw pumpu koja greje kuću od 165m2 neto (na dva nivoa). Na prizemlju je urađeno podno grejanje sa mermernim pločama debljine 2cm, a u potkrovlju, u spavaćem delu, sa 3 sobe i velikim kupatilom su radijatori koji su naravno predimenzionirani u skladu sa preporuka,a. Za hlađenje leti koristim dve klime, jednu za dnevni boravak, drugu za potkrovlje.
Za sada sam prezadovoljan pumpom, ali firma koja mi je radila instalaciju je u Novom Sadu, a ja sam 350km daleko, tako da razmišljam da ako izdrži ovu ili idealno dve sezone idem u nabavku nove, a da ovu možda prodam.
Inače ovo mi je 8. grejna sezona i prve sezone mi je grejanje bilo oko 350 - 400 eur. Sada je struja prilično poskupela i prošle godine je mesečni račun za struju u Januaru i Februaru prelazio 20 000 rsd. Istina, sada i leti računi bez grejanja budu oko 8000 rsd, a nekada su bili 4-5000 rsd. Kad sam birao pumpu temperaturne mape nisu bile urađene za moj grad i ponude su se radila prema mapama za Kopaonik koje su tada predviđale sezonsku potrošnju od cca 800 eur. Naravno da sam bio oduševljen, kada je u praksi potrošnja bila više nego dva puta manja .
Kad sam kupovao pumpu, prodavac i instalater (MD Elektronik iz NS, ako smem da napišem) mi je preporučio ovaj klasični Fujitsu model jer smatra da su najnoviji modeli manje pouzdani i mada nude veći COP to na kraju čovek plati kroz održavanje zbog nestabilne električne mreže, prekida itd... Tada mi je u konkurenciji bila i MITSUBISHI ZUBIDAN pumpa, kao i Panasonic Aquarea, ali njima je bilo previše komplikovano da odrade instalaciju 270km od BG
Ja sam inače ljibitelj japanske tehnike i apsolutno sve mi je japansko, SONY, Panasonic ili eto Fujitsu u domenu klimatizacije.

Tesko da ces prodadi polovnu TP, previse su skupe ugradnje da bi se iko zezao sa polovnom TP za koju nema garanciju, mozda ako bi je prodao tipa za 500e ..

nece niko daradi demontazu pa montazu jer moze da zbog gluposti da stane sa radom i onda oni moraju da je oprave..
Pa dobro druže ovo je dva puta veća površina. Plus tri tinejdžera koji se celi dan tuširaju, tri kompjutera, dve klime, mašina za sušenje (istina sa toplotnom pumpom), kuva se, peče se... e sad kuća je iz 2002. i blok je bio najbolji u to vreme, a izolacija spoljna samo 5cm...krov 2x10cm preklop preko pune ploče
vidi da ubacis jos jedno brojilo samo za TP

Pa to sam otprilike pitao... da li postoji tržište?, Ne postoji! 15 godina je očekivan životni vek? odlično, guramo dalje... Nije mi apsolutno moranje da je zamenim, onako razmišljam.

Probaj da nadjes da li pumpa ima neku saving/limit mode. Koliko sam video FJ toplotnim pumpama ne opada snaga ali to je na ustrb potrosnje.. Neki drugi rade balans tj povaca malo potrosnu smanji kapacitet... sve zavisi..

FJ i na -10 ima da ti izbacuje 11.2kw ali ce mozda vuci 4kw tada.. dok neki drugi brend mozda npr ista TP na -10 daje 9kw ali vuce 3kw..razumes.. slican odnos - COP ali razlicito u praksi

Poenta je ako tvojoj kuci npr na -5 nije potrebno 11.2kw, probaj da limitiras kroz podesavanja od TP

Da li je kod Mitsubishi Zubadana moguće limitiranje snage, nigde nisam video tu opciju

Obzirom na to da će struja ići gore, a ti si dobar potrošač, mislim da neka mala solarka na krovu nije na odmet, ako već imaš prostora u budžetu za neka ulaganja. Taman dok ta TP dođe na zamjenu, solarka će se već otplatiti.

Odavno bih uradio solarne panele, ali mi je krov orijentisan u smeru Istok Zapad, jedino ima jedna mala badža na koju bi moglo da se stavi par panela, možda jedino za zagrevanje vode u bojleru. Problem je što je kuća renovirana 2017. prilikom ugradnje toplotne pumpe, podnog grejanja itd, pa mi sada ne pada na pamet da opet nešto radim. Plus, puna ploča je na krovu u potkrovlju tako da ne može lako ni direktno da se sprovede ništa do kupatila

Auh Mile, 8000 ljeti??? Ja na 85 m2 neto (samostojeća kuća takođe), jedva prebacim u najhladnijem mjesecu 6000, ljeti je oko 2500.
Tebi negdje izolacija curi, nema šanse da dobro izolovan objekat toliko troši ljeti, a i zimi fino povuče bogme.
Mislim da XACAH govori o celom računu za struju, ne samo za TP. Sa ovim cenama 8000 din za letnji račun za struju je standardni račun za porodicu.

Odavno bih uradio solarne panele, ali mi je krov orijentisan u smeru Istok Zapad, jedino ima jedna mala badža na koju bi moglo da se stavi par panela, možda jedino za zagrevanje vode u bojleru. Problem je što je kuća renovirana 2017. prilikom ugradnje toplotne pumpe, podnog grejanja itd, pa mi sada ne pada na pamet da opet nešto radim. Plus, puna ploča je na krovu u potkrovlju tako da ne može lako ni direktno da se sprovede ništa do kupatila
Istok-zapad je dobra orjentacija za solane panele. Izbegavaš da imaš preteranu prozvodnju kad je najače sunce, a slabu kad ujutru i uveče. Ali solarni paneli bi za TP pomogli samo ako si prosumer, a to je već komplikovana priča.
Što se tiče ploče, to nije problem. "Hilti" sve rešava. Ali ako ti nije do radova, onda je to druga stvar.
Od svega, ne sviđa mi se 5cm izolacije na zidovima, jer je malo, ali ako ti TP radi dobro na tome, ja tu ništa ne bi dir'o.

2002. godine sam za tih 5cm morao da dovodim majstore iz Vrnjacke Banje i vise od 5cm nije bilo u ponudi. Kad smo kod izolacije, razmisljao sam neko vreme da stavim kamenu vunu, ali pitanje je kako skinuti postojecu fasadu. Viđao sam na TV da u SAD postoji masina sa dzakom na jednom kraju koja grebe stiropor i smesta ga u dzak. Ima li kod nas neko da pruza tu uslugu?

Poslednja izmena:
Na postojecu fasadu moze da se postavi kamena vuna ili stiropor

Istok-zapad je najbolja varijanta za panele. Dosta ujednačen "prinos" energije u odnosu na južnu orijentaciju krova.
PS: Kako si zadovoljan radom te tvoje pumpe? Koliko je bučna u normalnom radu, a koliko u defrostu? Koliko često se pali i gasi, i koliko minimalno vuče struje? Koju temperaturu vode guraš u pod i radijatore?

Kamena vuna je uvijek prvi izbor za termoizolaciju, ko ima novca. Može ići fasada na fasadu.
Samo naravno, pitanje je koliki je period otplate i ima li ispaltivosti, jer je kamena dosta skuplja, rad majstora otisao u nebo, to ispod 40 eura po m2 ne vjerujem da te može izaći. Tu je logicno trošiti malo vise ljeti i zimi sa 5 cm eps, nego potrošiti malo bogatstvo da bi stedio par stotina eura po sezoni.
Ja takodje glasam za solar, ako u dogledno vrijeme rijese prosumer statuse kako treba.
Ti svakako i ljeti trošiš podobro, čak da pokrijes samo toplijilu polovinu godine opet si dobar

Pozdrav, jel se razume neko jel ovde sve dobro podeseno “ozraceno” uzeo sam stan ali sam u konfliktu sa upravnikom, tek sam danas ukljucio grejanje 28c ali i posle skoro dva sata nije pod topao, a ova creva su mlaka a znam da je grejanje na pelet, pa samo da vidim dal je do lozenja ili ja treba nesto ovde da podesim?
IMG_5551.jpeg

Prilozi

• IMG_5552.jpeg
    IMG_5552.jpeg
    252.9 KB · Pregleda: 31
Pozdrav, jel se razume neko jel ovde sve dobro podeseno “ozraceno” uzeo sam stan ali sam u konfliktu sa upravnikom, tek sam danas ukljucio grejanje 28c ali i posle skoro dva sata nije pod topao, a ova creva su mlaka a znam da je grejanje na pelet, pa samo da vidim dal je do lozenja ili ja treba nesto ovde da podesim?
Pogledajte prilog 462666
Podno grejanje je dosta inertno, trebu vremena, sacekajte jos malo

1729280822735.jpeg

Pisalo mi par ljudi pa neka ostane ovde kome treba. Limitiranje snage u amperima ako imate predimenzionisanu TP.

Kod mene je na 16kw bilo 14A x 3 faze x 230V = 9660w max pik u teoriji.

Trenutno je 9x 3 x 230 = 6210w pik

Jedino sto sam primetio da mi je prosle zime bio dobar COP tj oko 3,7 na temperaturama 2-7c

Kamena vuna je uvijek prvi izbor za termoizolaciju, ko ima novca. Može ići fasada na fasadu.
Samo naravno, pitanje je koliki je period otplate i ima li ispaltivosti, jer je kamena dosta skuplja, rad majstora otisao u nebo, to ispod 40 eura po m2 ne vjerujem da te može izaći. Tu je logicno trošiti malo vise ljeti i zimi sa 5 cm eps, nego potrošiti malo bogatstvo da bi stedio par stotina eura po sezoni.
Ja takodje glasam za solar, ako u dogledno vrijeme rijese prosumer statuse kako treba.
Ti svakako i ljeti trošiš podobro, čak da pokrijes samo toplijilu polovinu godine opet si dobar
Prozjumeri NIKADA neće dobiti povoljniji status nego što imaju sada. Razloga je mnogo, od nedostatka volje aktuelne ministarke da se ovo pitanje reši, preko javašluka u EPS/EMS, do činjenice da naša elektro-distributivna mreža nije sposobna da prihvati omasovljenje prozjumerizma. Otuda i ograničenje u max instaliranoj snazi, kao i nepovoljni uslovi i preveliki troškovi. Dugo sam razmišljao da se upustim u prozjumerizam, i na kraju odustao.

Kao sto je pisano u temi o solarima, ako imate mogucnost za subvenciju onda se itekako isplati. Bez naravno teze ali cena struje ce ici gore pa se onda i racunica menja.
Prosek ustede na racunima je od 60% pa navise.

Nazad
Vrh Dno