e6111
Slavan
- Učlanjen(a)
- 16.10.2006
- Poena
- 465
Drop-in zamena je gasni kotao. Za TP imas dosta zackoljica, oko vremena otplate investicije i postojece instalacije (potrebna je niska temperatura polaza), samo listaj ovu temu unazad.U kući koje se izdaje je centralno grijanje na struju (postavljeno prije 20 godina, mislim da je 24KW), kako su računi bili nenormalni zimi (odavno, nego su tu stranci bili pa ih nije mnogo interesovalo), sad se ipak mora razmišljati o nekom energetski efikasnijem izvoru energije.
Toplotna pumpa se nameće kao logično rješenje međutim interesuje me može li na postojeće cijevi i radijatore ista instalirati? Vidim da u teoriji i može ali zavisi od promjera cijevi i još nekih faktora, ali generalno je li praksa da toplotna pumpa mijenja el. kotao? Kakve su Vivax toplotne - VIVAX HPM-53CH155AERIs R32-3H9, daju 5 godina garancije koliko vidim što i nije neka garancija ? Da li su sve toplotne pumpe na istom principu pa recimo ako ne odgovara ova Vivax, neće odgovarati ni jedna ?
Pitam jer bi mi ogromna kutara bila mijenjati kompletnu postojeću instalaciju (cijevi i radijatora), ovako se samo zamijeni el kotao toplotnom i vozi Miško. Prinudno rješenje bi bilo da ubacim multi-split (4 klime na prvom spratu, 2 klime na prizemlju, u suterenu se nalazi trenutno kotao) Ne bi ni to toliko loše rješenje bilo s obzirom da su 3 od 6 klima sada neinvertorske stare od kojih su dvije 18-ice koje sigurno troše mnogo...
Poslednja izmena: